Minden korábbinál több külképviseleten lehet majd szavazni

European Union Flag, Európai Unió zászló
European flags fly at half-mast at EU Commission headquarters in solidarity with the victims of the forest fires in Greece, respecting the national mourning declared by the authorities in Brussels, Belgium on Jul. 25, 2018
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál több, összesen 134 külképviseleten szavazhatnak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar választópolgárok, akik az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán nem tartózkodnak Magyarországon. A külképviseletek száma a 2018-as országgyűlési választáshoz képest 16-tal nőtt.
Vágólapra másolva!

A májusi EP-választáson a külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország külképviseletein, nagykövetségein és konzulátusain akkor szavazhatnak, ha

május 17-ig kérik külképviseleti névjegyzékbe vételüket.

A kérelmeket a korábbiaktól eltérően már csak a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis

március 21-től lehet benyújtani a választási irodákhoz,

a korábban benyújtott kérelmeket is csak március 21-étől dolgozhatják fel a választási irodák.

Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

A külföldön tartózkodó magyar választópolgárok májusban

95 ország 134 külképviseletén adhatják le szavazatukat.

A 2018-as országgyűlési választáshoz képest új külképviselet nyílt az ázsiai kontinensen Kambodzsában (Phnompen), a Közel-Keleten Ománban (Maszkat), Afrikában Ugandában (Kampala) és Szudánban (Kartúm). Az amerikai kontinensen új külképviselet nyílt Kanadában (Vancouver), az Egyesült Államokban (Houston és Miami), Panamában (Panamaváros) valamint Uruguayban (Montevideo).

A legtöbb új külképviselet Európában nyílt, összesen hét: Ausztriában (Innsbruck), Cipruson (Nicosia), Észtországban (Tallinn), Franciaországban (Lyon), Lengyelországban (Wroclaw), Luxemburgban (Luxembourg) és Máltán (Valletta).

A 2014-es EP-választáson 73 ország 97 külképviseletén adhatták le voksukat a választópolgárok, a 2018-as országgyűlési választáson már 85 ország 118 külképviselete állt a szavazók rendelkezésére.