Földrengés Somogy megyében

földrengés
A 4,0-es erősségű földrengés szeizmográfon
Vágólapra másolva!
A Richter-skála szerint 4,0-es erősségű földrengés volt Somogy-megyében. A lakosság érzete a földmozgást, károkról egyelőre nem tudni.
Vágólapra másolva!

Érezhető erősségű földrengés volt este nyolc után Somogy megye egyes részein.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt írja, hogy

A Richter-skála szerinti 4,0-es erősségű földmozgást a lakosság is érezte, károkról azonban egyelőre nem érkezett bejelentés.

Az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint 2019. március 7-én 20 óra 08 perckor földrengés keletkezett a Somogy megyei Somogyszob község közelében, mintegy tizenegy kilométeres mélységben.

A földmozgás mérete 4,0-es erősségű volt a Richter-féle skálán.

A földrengés észleléséről több lakossági bejelentés is érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjába, károkat azonban egyelőre nem jelentettek.

A földrengés.hu azt írja, hogy

Somogy megyében, Nagyatád közelében, kb. 14 km mélységben.

A tapasztalatok szerint utórengések is valószínűsíthetők, melyek mérete fokozatosan csökken.
A földrengést nagy területen érezték, sokan az utcára menekültek. A rengés mérete és mélysége alapján kisebb károk is keletkezhettek az epicentrum környékén.

A földrengés tényét megerősíti a Seismology.hu oldal is, a lap szerint 4,0-es erősségű volt a földrengés, amelynek epicentruma Somogyszob mellett található.

Milyen erős a 4,0-es erősség?

A Richter-skála szerint 4,0-es erősség gyengének számít, ilyenből évente több tízezer van világszerte. Definíció szerint

A 4,0-es erősségű földrengés szeizmogramja Forrás: Földrengés.hu

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető.

A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik,

mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú).

Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki - írja a földrengés.hu.