Úgy megütötték a kalauzt, hogy eltört az állkapcsa

kalauz vonat
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Egy olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal a hírrel, hogy az egyik kollégáját, egy kalauzt tegnap reggel súlyosan bántalmazta egy utas a Budapestről Székesfehérvárra tartó vonat gárdonyi állomásán.
Vágólapra másolva!

– kezd bele a férfi, majd elmondja, hogy egy háromfős társaság egyik tagja támadt rá a kollégájára.

Két fiatal férfi és egy nő a fővárosból utazott le a Velencei tóhoz, a Déli pályaudvarból induló reggeli járattal.

„Hétköznap nagyon sokan vannak rajta, mert iskolába, munkába igyekeznek az emberek, de vasárnap ráadásul elég kevesen vannak” – teszi hozzá a férfi.

A három utas közül csak az egyikük volt józan, ő leszállt a velencei állomáson, a másik kettő- akik részegek voltak- továbbutaztak. Menet közben is folyamatosan szidalmazták a kalauzt, de akkor fajult el igazán a helyzet, amikor a társaság már éppen leszállt a vonatról a gárdonyi állomásnál.

A férfi a peronon először leköpte a jegykezelőt, majd odalépett hozzá, és úgy megütötte az állát, hogy az eltört.


A kalauz megpróbált utánuk menni, hogy visszatartóztassa őket, míg a rendőrök megérkeznek, de elfutottak. A kalauz ezután törött állkapoccsal még elvitte a vonatot Székesfehérvárig. Ott elmondta a feletteseinek, hogy mi történt, majd bement a kórházba, hogy látleletet vetessen; akkor derült ki, hogy milyen súlyos a sérülése.

A megütött jegykezelő most kórházban fekszik, a traumatológiai osztályon. Holnap műtik meg, úgy tudni, hogy betesznek egy lemezt az állkapcsába, és egy fogát is ki kell húzni.

Azt is megtudtuk, hogy a férfi már nyolcadik éve dolgozik a vasúttársaságnál.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A vasárnap történteket a MÁV Zrt. is megerősítette. A vasúttársaság feljelentést tett az ügyben a bántalmazó ellen. A súlyosan megsérült kalauzt ma hallgatták ki a rendőrök.

– írta megkeresésünkre a MÁV Zrt.

Közleményükben azt is leírják, hogy a vasúttársaság munkatársai bármikor rendőrt hívhatnak szolgálati mobiltelefonjukról, ha úgy érzik, hogy az utasok nem együttműködőek, és emiatt a többi utas vagy maga a kalauz veszélyben van.

„A támadások során jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, a szabad mozgásukban akadályozták őket. Az elkövetők jelentős többsége (több mint háromnegyede) menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni.”

Hogy segítsék az ilyen konfliktushelyzeteket, idén bevezették a jegykezelő készülékbe az úgynevezett SOS gombot, amely megnyomásával a vonaton utazó másik kalauznak jelez, és munkatársaik tudhatják, hogy a jegykezelő bajban van.

Ha viszont egyedül van a vonaton – ahogy az vasárnap is történt –, akkor közvetlenül a központban kapják meg a pánikgomb jelzését, és ha kell, rendőrt hívnak a vonathoz.

– teszi hozzá a férfi, aki több olyan esetről mesélt, amikor rátámadtak a kalauzra; ez egyre gyakoribb manapság. Néhány éve például egy láncfűrésszel is megfenyegették az egyik jegyellenőrt.