Magyar György irodájának félmilliárdot fizettek ki

Magyar György Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS jelölt Közéleti személyiség foglalkozása politikus Fővárosi Közgyűlés
Budapest, 2014. szeptember 29. Magyar György ügyvéd, független főpolgármester-jelölt sajtótájékoztatón beszél Budapesten 2014. szeptember 29-én. A tájékoztatón Falus Ferenc, az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös főpolgármester-jelöltje bejelentette visszalépését, valamint Magyar György bejelentette, hogy visszalép Bokros Lajosnak, a Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltjének javára. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Magyar György egy múlt heti tévés beszélgetésben azt állította, hogy már évek óta nem foglalkoznak börtönkártérítési ügyekkel, és börtönbizniszről pedig nem is tud. Azt nem árulta el semmilyen médiumnak, hogy mennyit keresett eddig ő és az irodája ilyen kártérítési ügyeken. Most viszont sikerült megszereznünk a pontos számokat, ezek alapján pedig nagyon jövedelmező üzlet elítélt bűnözőknek kártérítési pert intézni: Magyar György és irodája eddig összesen több mint félmilliárdot perelt vissza az államtól, 544 millió forintot. És összesen 419 ilyen ügyet intézett. 
Vágólapra másolva!

Magyar György ügyvéd az ATV Egyenes beszéd című műsorában nemrég azt állította, hogy ügyvédi irodájával már három éve nem vállalnak börtönkártérítési ügyeket, és egyértelműen érzékeltette, hogy semmi köze a börtönbizniszhez. Ugyanakkor megszereztük a pontos adatokat arról, hogy mennyi pénzt nyertek el a magyar államtól azok az ügyvédek, akik

jogerősen elítélt bűnözők nevetséges indokaira hivatkozva milliárdokat kapnak kártérítésként.

Az ilyen ügyvédek közé tartozik Magyar György és ügyvédi irodája is: csak ők egyedül több mint félmilliárd forintot pereltek ki az államtól. A jogász, aki a 2018-as országgyűlési választások idején Siófok 4-es számú választókerületében indult az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként, a számok alapján egyértelműen az egyik legsikeresebb szereplője az ilyen jellegű pereskedéseknek.

Magyar György ügyvéd Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy Brüsszel szerint már az is kínzásnak számít, ha például egy cellába nem süt be eléggé a nap. Hazai ügyvédek és civil szervezetek pedig egyből kihasználták ezeket a kiskapukat, és több mint 12 ezer ügyet vittek az Emberi Jogok Európai Bírósága elé.

Orbán Viktor: Nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni

A miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján már beszélt a jelenségről, és kijelentette, hogy a magyar kormány nem hajlandó bűnözőknek fizetni a továbbiakban. Úgy fogalmazott, hogy "az emberek igazságérzetét nagyon zavaró ügy, hogy elítélt bűnözők az Európai Unió Bíróságának a döntése alapján, magyar ügyvédek összekapaszkodásának az eredményeképpen millió forintokat vesznek le a magyar államtól, az adófizető polgároktól. Ez lehetetlen. Tegnap konzultáltam az igazságügyi miniszter asszonnyal, mondtam, hogy egy fillért se fizessünk, indítsuk újra, mert ez egy lehetetlen állapot. Nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni."

A Magyar Nemzet korábban azt is megírta, hogy van olyan elítélt bűnöző, aki nyolc és fél év fogva tartás után majdnem nyolcmillió forintot kaphatott. Az ítéleteket az is segíti, hogy az uniós szabályozás nemcsak azt bünteti, ha nem elég nagyok a börtön ablakai, de azt is kínzásként definiálja, ha eggyel több gyilkost tesznek egy olyan cellába, ahol nem fallal, hanem függönnyel választották el a közös helyiséget a vécétől.

Az állam 2015 óta tízmilliárd forint körüli összeget fizetett ki kártérítés gyanánt. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ebből mennyi marad az ügyvédeknél, és mennyi jut el a bűnözőkhöz; gyakran több marad az ügyvédeknél.

Magyar György ügyvéd még 2013-ban nyilatkozott úgy, hogy jóformán bármelyik fogvatartott elviheti az ügyét egészen Strasbourgig, és ez nekik egy fillérjükbe sem kerül. Magyar akkor összességében 30 milliárd forintra becsülte azt az összeget, amelyet a magyar államnak elvben ki kellene fizetnie a fogvatartottak kártérítése címén.

A Magyar Nemzet mostani megkeresésekor Magyar György ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem adott választ arra a kérdésre, mennyi bevételük származott a magyar állam ellen indított perekből. Hát most itt a válasz, 419 ügy után 544 millió forintot kellett fizetni a Dr. Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda munkája után. És ami szintén érdekes: az ő ügyvédi irodájuk intézte Magyarországon a második legtöbb börtönkártérítési pert.

Forrás: Origo