Több forrás, egy közös cél

Vágólapra másolva!
Atom- vagy megújuló energia? Válasszuk mindkettőt!
Vágólapra másolva!

A Paksi Atomerőmű jelenlegi blokkjai, amelyek az ország áramfogyasztásának egyharmadát biztosítják, a 2030-as években üzemidejük végéhez érnek. Pótlásukról már most gondoskodni kell, ezért épül a két új, modern paksi blokk.

Az atomenergiát és megújuló energiaforrást egyaránt használó államokban (mint például Franciaország és Magyarország) az áram ára jóval kedvezőbb, mint a nukleáris energiát elutasító államokban.

A Paks II. által megtermelt áramra nagy szükség lesz, ugyanis egyre több áramot fogyasztunk. A légkondicionálók, mosogatógépek és az életünket kényelmesebbé tévő elektromos berendezések elterjedésével egyre nő a háztartások áramfelhasználása. Emellett az új gyárak és üzemek is egyre több áramot igényelnek. Beszédes adat, hogy soha nem mértek Magyarországon akkora áramfogyasztást, mint 2017 nyarán és az előző fűtési szezonban.

Magyarországnak hosszú távon szüksége van atomenergiára, amely ma is a villamosenergia-ellátás harmadát biztosítja.

Ahogy nő a fogyasztás, úgy az áramimport részaránya is növekszik, ez évek óta 30 százalék felett van. A 2017-es rendkívül hideg januári és februári napokban ráadásul előfordult, hogy az 54 százalékot is elérte az import. Azért, hogy az ország ne kerüljön kiszolgáltatott helyzetbe, az új paksi blokkok mellett más erőműveket is meg kell építeni az élettartamuk végét lassan elérő további erőművek pótlására. Közöttük minden bizonnyal számos naperőmű is lesz. Ezekben nagy lehetőség van, de fontos tudni: a naperőművek nem képesek alaperőműként funkcionálni, mivel működésük időjárásfüggő, nem képesek télen-nyáron, éjjel-nappal folyamatosan rendelkezésre állni.

Szerencsére nem kell döntenünk a két modern technológia, az atomerőmű és a megújuló energiatermelés között, hiszen választhatjuk mindkettőt, okosan kombinálva előnyös tulajdonságaikat, hosszú távon kivezetve az elavult, környezetszennyező fosszilis energia bázisú erőműveket. Így garantálható Magyarország biztonságos, megfizethető és környezetkímélő villamosenergia-ellátása.