Új korszak: adócsökkentés, extra adókedvezmény jöhet alkalmazottaknak

Dr. Kravalik Gábor
Vágólapra másolva!
Olcsóbban, azaz alacsonyabb adókulccsal támogathatják jövőre a dolgozók pénztári megtakarításait a munkáltatók, ez pedig fontos lépés a pénztári megtakarítások, egyben az öngondoskodási piac és a pénztári szektor fejlődése szempontjából - mondta az Origónak dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke. A szervezetnek van egy, a Századvég Gazdaságkutatóval együttműködve kidolgozott javaslata, amelynek eredményeként extra adókedvezményhez jutnának, akik a munkáltatójuk támogatásával egyénileg is takarékoskodnak egy-egy pénztárban. 
Vágólapra másolva!
Dr. Kravalik Gábor Forrás: Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége

Miért fontos az év vége azok számára, akik pénztárban szeretnének takarékoskodni vagy már pénztártagként van megtakarításuk?

Kezdjük egy kicsit távolabbról, a pénztári megtakarítások időtől függetlenül nagyon fontosak a tagok számára. Ez a megtakarítás ugyanis biztosítja, hogy a tagok megőrizzék az egészségüket és jövedelem kiegészítésről gondoskodjanak nyugdíjas éveikre. Természetesen ezek a célok társadalmilag is fontosak, éppen ezért a szabályok azzal is ösztönzik a pénztári megtakarításokat, hogy az egyéni befizetésekre 20 százalék, évente maximum 150 ezer forint adó-visszatérítés jár. Az év végi határidő pedig azért lényeges, mert aki december 29-ig belép egy pénztárba és meg is kezdi a takarékoskodást vagy már pénztártagként fizet be bizonyos összeget, az megkapja erre a befizetésre az adó-visszatérítést. Ez jár nekünk, ne hagyjuk elveszni. Ha tehetjük éljünk lehetőségeinkkel.

Tehát a december 29-e az adó-visszatérítés szempontjából lényeges, de a januári 1-je is fókuszba került. Milyen változás lesz 2018-tól?

Örömteli változás jön januártól, ugyanis a béren kívüli juttatásként a pénztári megtakarításokhoz adható munkáltatói támogatás adókulcsa az idei közel 44 százalékról 41 százalék alá csökken. Ez lényegében azt jelenti, hogy a munkáltatók alacsonyabb adóterheléssel segíthetik az önkéntes nyugdíjpénztárban és egészségpénztárban takarékoskodó alkalmazottaikat. Ez nagyon fontos változás, mert a munkáltatói hozzájárulásoknál idén kedvezőtlen tendencia alakult ki. Az egészségpénztárakban komolyan csökkentek, a önkéntes nyugdíjkasszáknál pedig alig nőttek, lényegében stagnáltak a munkáltatói befizetések. A 2018-tól életbe lépő adócsökkentés ezen a téren remélhetőleg fordulatot hoz, annál is inkább, mert az ÖPOSZ felmérése szerint a munkáltatók 30 százalékos súllyal veszik figyelembe az adókulcsot, amikor a béren kívüli juttatásokról döntenek. Előzetes felmérésünk szerint sok munkáltató, aki már kapcsolatban áll a kasszákkal jövőre növeli is a pénztári megoldások támogatását, mások pedig – akik bruttó keretből adják ezeket az elemeket – automatikusan többet adhatnak dolgozóiknak egyszerűen a közel három százalékos adócsökkenés miatt.

Hogyan vélekednek a béren kívüli juttatásokról, ezen belül a pénztári megtakarítások támogatásáról?

A felmérésünk szerint a munkaerőhiány miatt a béren kívüli juttatások rendkívül fontosak a munkáltatók számára. A megkérdezett munkaadók 61 százaléka szerint a béren kívüli juttatásoknak, ezen belül például a pénztári megoldásokhoz adható támogatásoknak, a munkaerő-felvételnél és a dolgozók megtartásánál is komoly szerepük van. A nagy és multinacionális cégeknek pedig közel háromnegyede vélekedett eképpen. Tehát a pénztári megoldások támogatásával elérhető, hogy a dolgozók ott maradjanak egy adott cégnél, ami a munkaerőhiányos helyzetben fontos, hiszen sok cég próbálkozik azzal, hogy elcsábítsa máshonnan a dolgozókat.

A pénztári takarékoskodás hosszú távú dolog. Mire számít az ÖPOSZ a jövőben és hol tart most a pénztári piac?

Az idei adatok szerint az egészségpénztári tagság 1 milliós, az önkéntes nyugdíjpénztárakban szintén 1 millióan takarékoskodnak. Ezek első látásra jó adatok, de más a kép, ha azt nézzük, hogy 4 millióan dolgoznak Magyarországon. Éppen ezért kiemelten fontos a munkáltatók szerepe, akik révén a munkavállalók a mainál is szélesebb körben megismerhetnék és megkezdhetnék a pénztári takarékoskodást. Az ÖPOSZ és a Századvég Gazdaságkutató ki is dolgozott egy javaslatot, amely ezt segítené, és ami a munkavállalók és a munkáltatók közös szerepvállalásán alapulva egy létező kedvezmény kibővítésével plusz ösztönzőt építene be a rendszerbe. A javaslat szerint azok a pénztártagok, akik egyéni befizetésekkel is takarékoskodnak, a munkáltatójuktól kapott támogatás után adókedvezményben részesülhetnének. Az említett adókedvezmény mellett természetesen a mostani 20 százalékos, évente maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés is ugyanúgy megmaradna a jövőben is. Ha a javaslat életbe lép, akkor a mostaninál sokkal több munkavállaló lehetne motivált a pénztárak segítségével történő takarékoskodásra.