Aquaworld: emberi hiba okozta a strandtragédiát

Vágólapra másolva!
Az Aquaworld belső vizsgálata szerint emberi mulasztás okozta a múlt csütörtöki strandbalesetet, amelyben egy kilencéves kisfiú életét vesztette. A cég szerint a karbantartók, illetve az üzemeltetési részleghez tartozó munkatársak hibázhattak, ezért négy embert elbocsátanak.
Vágólapra másolva!

Emberi mulasztást állapított meg az a belső vizsgálat, amelyet az Aquaworld üzemeltetője indított az újpesti élményfürdőben múlt csütörtökön történt halálos kimenetelű baleset után - közölte hétfő délután az Aquaworld Zrt., amely négy dolgozóját bocsátja el a történtek miatt.

A belső vizsgálat a műszaki, karbantartó területről, illetve az üzemeltetés területéről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapította meg, amelynek nyomán az üzemeltető a munkaviszonyukat rendkívüli felmondással megszünteti - közölte Kelecsényi Ágnes marketing- és értékesítési igazgató.

"E felelős munkatársak észlelték az aknafedél hibáját, ennek ellenére engedélyezték a szörfmedence elindítását, illetve ennek ellenére nem állították le a működését, pedig hatáskörük ezt lehetővé tette. Ezen túl tájékoztatási kötelezettségüknek sem tettek eleget, mert nem értesítették felettesüket az aknafedő meghibásodásáról, aki ha tudott volna a problémáról, hatáskörében felelősen eljárhatott volna" - indokolta a döntést Kelecsényi. Ezen túl két további munkatárs közvetett munkajogi felelőssége is fennáll, esetükben rendes felmondás útján szűnik meg a munkaviszony - olvasható a közleményben.

A belső vizsgálat részeként a szörfmedence skót gyártói vasárnap Budapestre érkeztek, azóta folyamatosan vizsgálódnak, segítve a hatóságok munkáját. A belső vizsgálat még korábban megállapította, hogy az élményfürdő minden szükséges és előírás szerinti engedéllyel rendelkezett és rendelkezik - áll a közleményben. Hozzátették, a belső vizsgálatnak "nem volt célja annak eldöntése, hogy az érintett munkavállalók részéről megvalósult-e gondatlanságból elkövetett bűncselekmény", ez a rendőrség feladata. A cég a belső vizsgálatról készült jelentést hétfőn tájékoztatásul átadta a rendőrségnek.

Az újpesti vízipark szörfmedencéjénél csütörtökön egy 9 éves kisfiú szenvedett halálos balesetet. A gyermek belezuhant egy aknába, s a hullámkeltő berendezés szétroncsolta a testét. A BRFK halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, és műszaki szakértőt rendelt ki az eset kivizsgálására.

Az [origo] hétfő délelőtt számolt be arról, hogy egyik olvasója fényképfelvételeket készített arról, amint a baleset előtt órákkal elmozdul a helyéről a szörfmedence aknafedele. Az élményfürdő egyik - névtelenséget kérő - alkalmazottja szerint napok óta beszéltek róla a fürdő munkatársai, hogy rosszul volt rögzítve a fedél, aminek meg sem szabad moccannia. (Az erről szóló cikkünket itt elolvashatja.)