Elkerülik a Balatont az alacsonyan szálló vadászgépek

Saab Gripen vadászgépek Kecskeméten
Vágólapra másolva!
Mégsem gyakorolnak majd a Balaton felett a Gripenek és más katonai repülőgépek, a gyakorlatozásról szóló módosított tervezet szerint a tó felett nem lenne gyakorlópálya. A honvédség az egyeztetéseken részt vevő civilek szerint rugalmas, most épp azt várják, hogy a környezetvédők is elmondják, mi bántja őket.
Vágólapra másolva!

Már nem akar a Balaton vonalában alacsony magasságú légi gyakorlópályát kijelölni a honvédség - tudta meg az [origo]. A múlt csütörtökön folytatta az egyeztetést a honvédség a polgári és a sportrepülő szövetségek képviselőivel, amelyen ezúttal jelen voltak már a nemzeti parkok munkatársai és a Környezetvédelmi Minisztérium szakértői is - mondta Kardos István, a Siklórepülő Szövetség elnöke, aki szintén részt vett a tárgyaláson. A Balaton érintettsége teljesen nem szűnt meg, de a korábbi hosszanti gyakorlópálya kikerült a tervből Kardos szerint (lásd képünket).

A csütörtöki tárgyaláson a honvédség képviselői bejelentették, hogy a tervezetből törölték a Balaton fölött húzódó és az arra rávezető folyosószakaszokat - mondta Kardos, aki szerint a honvédség "rugalmas és konstruktív módon" tárgyalt a folyosók kijelöléséről. A szövetség elnöke szerint elfogadhatónak tartották volna, hogy a fő turisztikai szezonon kívül - októbertől márciusig - gyakorolhassanak a tó felett a gépekkel. "Így a magyar pilóták feltehetően külföldön kénytelenek majd gyakorolni, hiszen a vízfelszín közeli feladatokat idehaza ezután nincs hol elvégezniük" - mondta.

A csütörtöki egyeztetésen részt vevő környezetvédők Kardos szerint megjelölték azokat a területeket, ahol további módosításokat javasolnak, így például óvnák a gyakorlatozástól a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Hortobágy környékét és még számos más területet. A megbeszélés végül azzal zárult, hogy az egyeztetés következő, februári fordulójára a környezetvédelmi szakemberek meghatározzák a kritikus területeket, ahol nem lehetnének kismagasságú légi folyosók, majd ezek alapján a honvédség szakértői elkészítik az új tervezetet a folyosókról.

Forrás: siresz.hu
A Balaton feletti folyosó (fehérrel) megszűnik (részletes térképet talál a képre kattintva)

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Honvédelmi Minisztérium fokozatosan vezetné be a kismagasságú katonai folyosókat annak érdekében, hogy a Gripen vadászgépek, valamint más katonai repülőgépek 900 méter alatti magasságokban gyakorolhassanak. Az egyeztetés szeptemberben kezdődött "a kismagasságú katonai folyosók igénybevételéről más minisztériumokkal, hatóságokkal és civil szervezetekkel". A civil szervezetek közül többen aggályosnak tartották, hogy a gyakorlófolyosókat nemcsak a magyar, hanem a szövetséges államok gépei is igénybe vehetnék.

A Balatont érintő gyakorlólégteret korábban kifogásolta Gruber Attila fideszes siófoki országgyűlési képviselő is, aki a kérdésben többször egyeztetett Hende Csaba honvédelmi miniszterrel. Az [origo]-nak Gruber már a múlt héten azt mondta: a honvédelmi miniszter azt ígérte, hogy változtatnak a tervezeten, és mégsem lesz gyakorlólégtér a Balaton felett.