FAZ: A médiatörvény miatt nem sikerült a magyar elnökség nyitánya

Vágólapra másolva!
A szombaton megjelent német és osztrák lapok közül több ismét élesen bírálja a magyar médiatörvényt. A Die Welt szerint az Európai Parlament képviselőinek lesz lehetőségük arra, hogy számon kérjék a magyar kormányon a jogszabályt.
Vágólapra másolva!

Kísértés címmel közölt rövid kommentárt szombaton a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) az új magyar médiatörvényről. Günther Nonnenmacher, a német konzervatív újság szerkesztőbizottságának tagja rámutat: a magyar EU-elnökség nyitánya nem sikerült, és ennek oka elsősorban a nagy izgalmat okozó médiatörvényben rejlik.

A kommentátor szerint "a média szabályozása kényes terep, mivel minden törvény a cenzúra lehetőségét rejti magában. A döntő kérdés az, hogyan értelmezik és alkalmazzák. A legfontosabb biztonsági korlátot pedig az jelenti, hogy vannak-e olyan jogállami intézmények, demokratikus hagyományok és politikai ellensúlyok, amelyek gátat szabnak az esetleges visszaélésnek. Egyes megfigyelők szemében éppen itt van a kutya elásva. Szabad és titkos választások nyomán Magyarországon olyan kormány került hatalomra, amely nyugat-európai szóhasználattal "jobboldali-nemzetinek, tehát gyanúsnak" minősül, és kétharmados alkotmányozó többséggel bír a parlamentben. Ez kísértést jelent a zavartalan kormányzásra, amely nem igazán fordul elő a demokrácia elméletében. Ezért is legitim, hogy figyelemmel kísérjük a budapesti fejleményeket" - írta a FAZ.

"Kiszámított támadás"

A liberális Süddeutsche Zeitungban közölt kommentár szerzője, Martin Winter úgy véli, hogy az Európai Bizottság még mindig nem fogta fel teljesen a médiatörvény miatt támadt konfliktus robbanóerejét és dimenzióját. Ha beéri a törvény egyes részeinek az európai irányelvekkel való technikai összevetésével, azzal csak tovább szítja a politikai vitát. Egyúttal elveszíti az európai szerződések őrzőjeként élvezett szavahihetőségét. Itt ugyanis nem bürokratikus előírásokról, hanem az Európai Unió alapvető értékeiről van szó.

Winter szerint a magyar médiatörvény nem olyan jogszabály, amelybe "becsúszott néhány hiba, hanem nagyon is kiszámított támadás a sajtó és annak szabadsága ellen. Ezért is nem bízható Budapestre annak eldöntése, vajon mikor és mit akar változtatni a törvényen - amennyiben kiderülne, hogy jogosak voltak a bírálók aggodalmai... Az EU-n belüli vita csak akkor fog lecsillapodni, ha Barroso elnök - tekintet nélkül néppártbeli kollégájára, Orbánra - az egész törvényt megvizsgálja, mégpedig nemcsak betűje, hanem szelleme szerint is" - vélekedett a szerző.

"Nem állná ki a vizsgát"

Minden Orbán miatt van címmel közölt kommentárt a konzervatív Die Welt. Christoph B. Schiltz szerint a médiatörvény "aligha állná ki a 11. cikk (az Európai Unió alapjogi chartájának 11. cikke) szerinti "demokráciavizsgát" az EU-bizottság előtt. Most úgy tűnik - folytatódik a kommentár -, hogy a magyar kormány visszavonulót fog fújni.

"Orbán, a hatalom dörzsölt stratégája, tudja, hogy nincs több választása. Ha kemény marad, vagy taktikai játszadozáshoz folyamodik, úgy kudarcba fulladhat a magyar elnökség egy amúgy is roppant ideges Európában. Az Európai Parlament mindenesetre nem fog hallgatni: további engedmények hiányában az EP-képviselők a közelgő találkozás alkalmával hangosan elő fogják venni Orbánt. Az Európai Parlament probléma nélkül blokkolhatja a magyarok törvénytervezeteit a következő hat hónapban" - fogalmazott a Die Welt.

"Úton a Kelet felé"

A Der Standard című liberális osztrák napilap szerzője, Adelheid Wölfl a médiatörvényről írt kommentárjában úgy látja, a Fidesz-kormány "tudatosan helyezkedik a Nyugattal és értékeivel ellentétes álláspontra". Magyarország úton van a korábbi politikai értelemben vett Kelet felé. Az autoriter habitust, amelytől az ország épp elég sokáig szenvedett, nem bélyegzik demokráciaellenesnek, hanem a gazdasági és a politikai válságból kivezető útként legitimálják - írta a lap.

A sajtószabadságot és az EU belső piacát fenyegető veszély fényében tűrhetetlen a magyar kormány érzékenysége - írta egyebek között a konzervatív Die Presse.

Puhasággal vádolja a német kormányt a szodcemek frakcióvezetője

Frank-Walter Steinmeier, az ellenzéki német szociáldemokrata párt (SPD) frakcióvezetője egy lapinterjúban elmarasztalta a német kormányt, azt állítván, hogy meghunyászkodik a magyar médiatörvény körüli vitában. "Merkel kancellár és Westerwelle külügyminiszter kivonja magát az ügyből", mindketten megpróbálják az ügyet uniós szintre áthárítani. Mindazonáltal Németország felelőssége is megakadályozni a sajtószabadság elleni támadást Európa közepén - jelentette ki a politikus a berlini Der Tagesspiegel vasárnapi kiadásában megjelenő nyilatkozatában, melyből az AFP hírügynökség szombaton adott közre egy rövid részletet.



A médiatörvényről és fogadtatásáról szóló cikkeinket itt találja.