Fideszezés durvítja a szigetszentmiklósi iskolaháborút

Vágólapra másolva!
Összefogtak a tanárok, a szülők és a diákok a szigetszentmiklósi iskola váratlanul és akaratuk ellenére kinevezett új igazgatója ellen. A szerdai iskolai fórumon elszabadultak az indulatok, az igazgató még a rendőrséget is kihívta. Sokak szerint politikai oka van az igazgatóváltásnak, egyesek Kövér Lászlót, a parlament elnökét sejtik a háttérben, de néhány szülő szerint azért indult be a fantáziálás a politikáról, mert a döntés teljesen érthetetlen.
Vágólapra másolva!

"Úgyis kirúgnak" - fordult a társához egy diák csütörtök délelőtt a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium előtt. Az iskola a tavaszi szünet miatt zárva van, mégis több diák állt a kapu előtt egy aláírásgyűjtő ívvel, amelyre a folyamatosan felbukkanó szülők és diáktársaik rendre odaírták a nevüket. "Éppen most sétált el itt az új igazgató" - mondta az egyik diák, kirúgni pedig szerinte azért fogják őket, mert pont őellene gyűjtenek aláírásokat.

A gimnáziumban azóta forrnak az indulatok, hogy az iskola fenntartója, a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) kedden bejelentette, hogy leváltja az augusztus óta megbízott igazgatóként dolgozó Czita Zoltánt, a helyére pedig az egyik tanárt, Mede Norbertet nevezi ki. Az ügy előzménye, hogy március végén megszűnt azoknak az igazgatóknak a megbízatása, akik a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerülő középiskolákat vezették. Ezért a fenntartó, azaz az állam szűk határidővel pályázatot írt ki az április elsejével megüresedő iskolaigazgatói pozíciók pótlására. Czita és Mede is megpályázta a gimnázium igazgatói posztját. A pályázat részét képezte, hogy a jelöltek programjáról az iskola is véleményt mond. A tantestület, az alkalmazotti közösség és a szülők tanácsa is meggyőző többséggel az augusztus óta hivatalban lévő Czitát támogatták, a 41 tanárból mindössze egyvalaki szavazott ellene.

A pályázatot azonban pár nappal az eredmény kihirdetése előtt a Pest Megyei Kormányhivatal érvénytelenítette. Ennek okai egyelőre nem világosak, de az iskolában többen is azt mondták, hogy egy formai hiba miatt volt rá szükség, ugyanis a pályázatot három nap késéssel jelentették meg a hivatalos fórumon, ez alapján pedig támadható lett volna az eredmény. Czita megbízatása árpilis elsejével lejárt, a PMIK pedig nem hosszabbította meg, hanem ideiglenes megbízással kinevezte igazgatónak Mede Norbertet.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A diákok petíciót indítottak a volt igazgatóért

Horváth Péter, a PMIK vezetője szerint a jogszabályoknak megfelelően bízták meg Mede Norbertet a gimnázium igazgatói feladatainak ellátásával, amely július 31-éig, az új pályázat eredményes elbírálásáig szól. Horváth közleményében hangsúlyozta, hogy Mede a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett történelem szakos tanári, illetve magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész- és tanári diplomát, és ez megfelel az adott vezetői megbízáshoz szükséges szakvégzettségnek, a figyelembe vehető szakmai gyakorlata pedig 12 év. Emellett több nyelven beszél, osztályfőnöki és érettségiztető tapasztalattal is rendelkezik.

Ellenállást mutatnak

"Rohadtul meglepett" - mondta az [origo]-nak az egyik aláírásgyűjtő diák, és undorítónak nevezte, hogy annak ellenére lett Mede az igazgató, hogy a tanári kar és a szülők tanácsa is Czitát választotta. A gimnázium tantestülete még a kinevezés napján nyílt levélben tiltakozott az új igazgató ellen. "Végsőkig és egységesen kitartunk korábban kialakított álláspontunk mellett, amely szerint oktatási és nevelési feladataink ellátása kizárólag magas színvonalú szakmai irányítás alatt történhet meg, ezt pedig az újonnan kinevezett intézményvezető személye a legkisebb mértékben sem garantálja" - írták.

Szerdán Mede bejelentette, hogy nem hajlandó lemondani az igazgatói megbízatásáról. Ez után a gimnázium 22 tanára az iskola honlapján megjelentetett közleményében tudatta, hogy az újonnan kinevezett igazgatóval való együttműködést lehetetlennek tartja, és ezért az osztályfőnöki, illetve munkaközösség-vezetői megbízatásukról lemondanak.

"Bejöttek szerdán a tanárok, de csak felügyeletet tartottak" - mondta a diák, és hozzátette, hogy szerinte a tanárok "ezzel mutatnak ellenállást". Az iskola előtt aláírásokat gyűjtő diákok mind egyetértettek a tanárok tiltakozásával. Minden aláírás után egy papírt nyomtak az aláíró kezébe, amelynek első mondata a tanári kar és Czita Zoltán volt igazgató támogatására szólít fel. A petíciót szerintük eddig több mint háromszázan írták alá a hatszáz fős iskolából, bár az aláírók között szülők is vannak. Ottjártunkkor többen is a gyerekeikkel együtt írták alá a papírt.

A megpödört bajusz

"Érettségi előtt egy hónappal egyáltalán nem helyes megváltoztatni egy iskola vezetését" - mondta az [origo]-nak az egyik szülő. Szerinte azokra a gyerekekre nem gondolnak, akiknek egy hónap múlva felvételi vizsgát kell tenniük. "A többi tanárt ismerjük, hosszú-hosszú évek óta" - mondta. Medéről annyit mondott, elgondolkodtató, hogy egy pedagógus, "aki elmegy négy évre egészen mást csinálni, miért akar rögvest iskolaigazgató lenni".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A petíciót több százan aláírták

"Tavaly még segédmunkás volt Írországban, ma pedig igazgató" - mondta az [origo]-nak Koós Ferenc, a gimnázium címzetes igazgatója, aki 2006-ban vonult nyugdíjba. Koós arra utalt, hogy Mede bár 2000-től 2007-ig tanár volt a gimnáziumban, az utóbbi négy évet külföldön töltötte, és csak szeptemberben tért vissza tanítani. "Csak politika van benne" - mondta Koós Mede kinevezéséről, amihez szerinte a polgármesternek van köze és annak, "aki őfölötte van" - majd látványosan megpödörte a bajszát.

Az iskolában ugyanis az a szóbeszéd járja, hogy Mede kinevezése mögött a Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez fűződő barátsága áll. "Szerintem csak azért keveredhetett bele Kövér László neve, mert ő is ebben a városban lakik" - mondta az egyik diák, és azt állította, hogy a házelnök gyerekei szintén az iskolában tanulnak. Szerinte ez egy összeesküvés-elmélet lehet, ugyanis olyan nyilvánvalóan hamis pletykák is terjednek, hogy a feleségeik barátok, ráadásul ő úgy tapasztalta, hogy Kövér gyerekeit is megviseli a szóbeszéd.

Volt orbánozás és fideszezés

"Politika úgy keveredhet bele, hogy ennek a váltásnak semmiféle szakmai indoka nincs" - mondta az egyik megkérdezett szülő. Szerinte ugyanis nem arról van szó, hogy a régi vezető alkalmatlan, vagy nem vállalja tovább a megbízást, hanem "nincs indok".

"Nekem nincsenek politikai kapcsolataim" - mondta az [origo]-nak Mede Norbert. Hozzátette azt is, hogy soha nem találkozott Kövér Lászlóval, csak tanár-diák viszonyban van a házelnök gyerekeivel. Az Országgyűlés sajtószolgálata szerdán közölte, hogy Kövér László semmilyen személyes ismeretségi kapcsolatban nem állt és nem áll Medével.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
"Nekem nincsenek politikai kapcsolataim" - mondta Mede Norbert

"A polgármester urat is csak onnan ismerem, hogy kértem a segítségét" - mondta Mede. Ezt azzal magyarázta, hogy miután ismét megkezdte a munkát a középiskolában, anyagi segítséget kért az önkormányzattól, hogy elvégezhessen egy közoktatás-vezetői képzést. Ezt a támogatást akkor meg is kapta, így a képzésének első két félévét 240 ezer forint értekben a szigetszentmiklósi önkormányzat állta.

"Arra gondoltam, hogy lennének jó ötleteim" - mondta arról, hogy miért indult az igazgatói posztért. A kinevezése utáni első meglepetés akkor érte, amikor a keddi fogadóórán több tanár és szülő is megkereste azzal, hogy beszélni akarnak vele. "Nem a véleményemre voltak kíváncsiak, hanem nekem szegeztek kérdéseket" - mondta Mede. Szerinte aznap este "orbánozás, fideszezés" is volt, végül azonban megállapodtak abban, hogy fognak tartani egy fórumot szerdán.

"Próbálták lekönyörögni az elefántcsonttoronyból"

A szerda estére meghirdetett fórumra tanárok, diákok és szülők is elmentek, és jelen volt a fenntartó PMIK képviselője is. Az [origo]-nak nyilatkozó diákok szerint a PMIK képviselője mondott beszédet, amelyet azonban a szülők hangos fújolással fogadtak. "Teljesen jogos volt, mert azt mondta, hogy a mi érdekeinket képviseli azzal, hogy Mede lesz az igazgató, pedig ezt senki nem szeretné" - mondta az egyik diák. Mede szerint a PMIK képviselője elkezdte felolvasni a hivatal sajtóközleményét, de "belefojtották a szülők", végül pedig a hangzavar miatt abbahagyta, és elment.

Az ezek után történteket Mede, és a fórum más résztvevői némiképp eltérően rekonstruálták. Mede szerint "abban a hangzavarban értelmes párbeszédet nem lehetett folytatni", és ezért felment az irodájába, és ott várakozott, miközben a résztvevők "már demonstrációjellegűen" közölték, hogy addig nem mennek haza, amíg le nem mond. Amikor pedig páran beültek a szobájába, kihívta a rendőrséget.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Czita Zoltán szerint a helyzet szakmailag tarthatatlan

"Próbálták lekönyörögni Mede tanár urat az elefántcsonttoronyból" - mesélték a diákok, hozzátéve, hogy mindez csukott ajtón keresztül történt. Szerintük a szülők azt sérelmezték, hogy Mede a fórumon nem mondott semmit, csak egy idő után felment az irodájába, majd pedig rendőrt hívott azzal, hogy a szülők fenyegették őt. "Ez abban állt, hogy megmondták neki, ameddig ki nem jön, addig ott maradnak" - mondta az egyik diák. Szerinte négy rendőrautó is az iskolához jött.

Mede szerint a rendőrök közvetítettek közte és a szülők között, így végül lement a fórumra. "Pezsgett a hangulat, de nem volt olyan hangzavar, mint korábban" - mondta. A fórumnak ezután nem sokkal vége szakadt, a diákok szerint nem kaptak lényegi választ a kérdéseikre, de az kiderült, hogy Mede nem akar lemondani.

"Kollégáim túlnyomó része ellenem van"

"Én kaptam már egy évet bizonyításra, és most Mede úrnak is adni akarnak 4 hónapot, hogy bizonyíthasson" - Czita Zoltán szerint ezzel indokolta a fenntartó Mede kinevezését. Czita az [origo]-nak azt mondta, "nevetséges" ez az indoklás, a helyzet pedig a szakmailag tarthatatlan. A PMIK közleménye szerint a fenntartó a 22 tanár lemondását a munkaköri kötelezettség megszegésének, másfelől a nyomásgyakorlás megengedhetetlen formájának tartja.

Czita úgy véli, hogy kollégái csak felajánlották a lemondásukat, "amit az igazgató vagy elfogad, vagy nem". "Ez a tiltakozásnak egy formája" - mondta. Azt is hozzátette, hogy az új pályázati eljárásra is be fogja adni a pályázatát. Mede ugyanerre a kérdésre azt felelte, még nem döntötte el, hogy indul-e. "Kollégáim túlnyomó része ellenem van" - mondta.