Egy hatgyerekes férfi halt meg a csatornadugulás elhárításánál

Vágólapra másolva!
Egy hatgyerekes férfi halt meg a balatongyöröki strandon csatornatisztítás közben. Rajta kívül még hárman - a férfi két munkatársa és egy tűzoltó - lett rosszul, feltehetően a kiszabaduló mérges gázoktól. Egyik férfit újra is kellett éleszteni.
Vágólapra másolva!

Reggel fél nyolckor Balatongyörökön a strand szennyvízelvezető-csatornája dugulásának elhárítása közben lett rosszul három férfi. A mentők kórházba vitték őket, egyikük nem sokkal később meghalt.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKI) honlapján olvasható közlés szerint a balatongyöröki strandnál csatornatisztítást végzők közül két embert civilek mentettek ki, a harmadik férfit pedig a tűzoltók emelték ki. A mentés után egy tűzoltót megfigyelésre szintén beszállítottak a keszthelyi kórházba. Farkas Diána, a ZMKI sajtóreferense az MTI érdeklődésére elmondta: a tűzoltó csak könnyebb sérülést szenvedett, de megfigyelésre benntartották a kórházban, állapota kielégítő.

Bíró Róbert, Balatongyörök polgármestere elmondta: az önkormányzat által működtetett strandon lévő szennyvízelvezető és -átemelő rendszer távfelügyeletét és karbantartását egy gyenesdiási vállalkozó végezte évek óta. Az elmúlt hét végén leállt a rendszer szivattyúja, ezért a vállalkozó az egész csatornarendszer átvizsgálását indítványozta, amelyet szerda reggel el is kezdett.

Egy alkalmazottjával az egyik szennyvízaknában észlelték a dugulást, amelyet a fiatalabb férfi próbált elhárítani. Amikor az aknában megnyitotta az eldugult részt - feltehetően az ekkor felszabaduló gázoktól - rosszul lett. Munkáltatója ki akarta menteni, de ő és a segítségükre siető önkormányzati alkalmazott is eszméletét vesztette, utóbbit a strandi alkalmazottai újraélesztették.

A három férfit a keszthelyi kórházba vitték, de a vállalkozó a kórházban meghalt. Bíró Róbert az önkormányzat dolgozójával már beszélt telefonon; ő jól van, stabil az állapota, de megfigyelésre bent tartják. Az [origo] megkereste a keszthelyi kórházat, ahol közölték, hogy a náluk ápolt két férfi állapotáról a hozzátartozók kérdésére nem adhatnak információt.

Balatongyörök polgármestere elmondta azt is, hogy a mérnök vállalkozó régóta megbízható partnerük volt. Köztiszteletben álló, hatgyermekes apa, aki egyházi tevékenységet is folytatott.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt büntetőeljárás keretében, szakértő bevonásával vizsgálja a történteket.