Kezdődik az utolsó nagy roham a kopogtatócédulákért

Vágólapra másolva!
54 ezer jelölt regisztrálta magát az októberi önkormányzati választásokra pénteken reggelig. A jelöltek péntek délután 4 óráig adhatják le kopogtatócéduláikat.
Vágólapra másolva!

Már csak néhány órájuk van a jelölőszervezeteknek és a függetleneknek arra, hogy ajánlószelvényeket gyűjtsenek és jelölteket állítsanak az októberi önkormányzati választásra. A határidő délután négy óra. Az Országos Választási Iroda oldala szerint péntek reggelig több mint 54 ezer jelöltet jelentettek be a választási bizottságoknál, ebből 34 ezren függetlenként indulnának.

Az önkormányzati választáson a polgármester- és képviselőjelölteknek a települések népességétől függően, eltérő számú ajánlószelvényt kell összegyűjteniük. Budapesten például a főpolgármester-jelöltnek 28 150 érvényes ajánlás kell. A szelvények gyűjtésének nehézségét mutatja, hogy az LMP-nek még csütörtökön is hiányzott 5000 szelvény.

A megyei listák állításához is ajánlószelvényeket kell összegyűjteniük a jelölőszervezeteknek, a megye települései (a megyei jogú várost ide nem értve) választópolgárainak legalább 1 százalékától. A megyei közgyűlés választásában a megyei jogú városok lakói nem vehetnek részt, mivel az önkormányzat ugyanazt a feladatot látja el, mint a megyei közgyűlés. Ezért ezekben a városokban nem szavaznak a megyei közgyűlés tagjaira, hanem csak polgármestert és képviselő-testületet választanak.

Az önkormányzati választáson induló jelölteket és a megyei listákat pénteken 16 óráig lehet bejelenteni. A fővárosi listaállításhoz a jelölőszervezeteknek nem kell ajánlásokat gyűjteniük. Fővárosi listát az a szervezet állíthat, amely legalább 12 fővárosi kerületben kompenzációs listát állított. A fővárosi lista bejelentési határideje szeptember 7., 16 óra.

Az ajánlószelvények gyűjtését a jelölőszervezeteknek és a független jelölteknek az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük. A 8,2 millió választópolgár - attól függően, hol él - két vagy három ajánlószelvényt kapott. A tízezernél kevesebb, illetve tízezernél több lakosú településen voksolók az egyiken a polgármesterre (ez fehér színű szelvény), a másikon az önkormányzati képviselőre (ez sárga színcsíkkal jelölt), a harmadikon a megyei listára (piros színcsíkos) tehetnek ajánlást. A megyei jogú városokban lakók két ajánlószelvényt kaptak: ezeken a polgármesterre és az önkormányzati képviselőre adhatnak ajánlást. A fővárosiak három ajánlószelvényt kaptak: az egyiken - lakóhelyük szerint - kerületi polgármestert, a másikon a képviselő-testület egy tagját, míg a harmadikon főpolgármestert ajánlhatnak (ez utóbbi szelvényen zöld színcsík van).