Vágólapra másolva!
Kedd délután 16 órakor lejár a fővárosi listák bejelentésére rendelkezésre álló határidő. A fővárosi listákra leadott szavazatok alapján választják meg a fővárosi közgyűlés 33 tagját az októberi önkormányzati választásokon.
Vágólapra másolva!

Kedd délután 16 órakor lejár a fővárosi listák bejelentésére rendelkezésre álló határidő, amelyik szervezet eddig nem jelenti be fővárosi listáját, az nem kerülhet fel a szavazólapra.

A választópolgárok a fővárosi közgyűlés 33 tagját október 3-án fővárosi listán választják meg, a voksolás során a főváros egy választókerületet alkot. Fővárosi listát az a jelölőszervezet állíthat, amely a fővárosi kerületek több mint felében kompenzációs listát állított. A bejelentett listák nyilvántartásba vételére az Fővárosi Választási Bizottságnak két napja van.

A fővárosi listákra külön szavazólapot készítnetek majd, és a választó a szavazólapon szereplő listák közül egyet választhat. A fővárosi listák a rájuk leadott szavazatok arányában szereznek mandátumot, de nem kap mandátumot annak a jelölőszervezetnek a listája, amelyik nem szerezte meg a fővárosi listákra leadott érvényes szavazatok öt százalékát.

A fővárosi listáról a jelöltek a bejelentés sorrendjében kapnak mandátumot. Ha a fővárosi lista jelöltjét főpolgármesternek választották, a fővárosi listáról törölni kell, helyébe a sorrendben utána következő jelölt lép.