Népszabadság: Nem engedték beszélni egy fővárosi klubban Gyurcsányt

Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatokban kellett új helyszínt keresni Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő szombati előadásának, miután a budapesti Kossuth Klub néhány órával a konferencia előtt visszalépett a 100 nap - Becsapott Magyarország! című rendezvény befogadásától - írta a szombati számában a Népszabadság. A klub elnöke, Lugosi Győző a Klub Rádiónak pénteken azt mondta, utólag, a sajtóból tudta meg, hogy a konferencián a korábbi miniszterelnök is beszédet fog mondani, és mivel a Kossuth Klub pártrendezvényeket nem fogad be a kampány idején, nem járult hozzá a rendezvény megtartásához.
Vágólapra másolva!

A rendezvény szervezői közleményükben azt írták, a Kossuth Klub azért mondta vissza a rendezvény befogadását, mert Gyurcsány előadását politikai- és kampányrendezvénynek tartja. "A Fidesz olyan országot teremtett száz nap alatt, ahol tisztességes embereknek is félniük kell; félniük, ha teret akarnak adni balliberális civilek és politikusok véleményének" - olvasható a Népszabadság által ismertetett közleményben.

A Kossuth Klub döntését követően a szervezők a terézvárosi Eötvös10 elnevezésű közösségi és kulturális klubban tartják meg rendezvényt. A konferencián a kormányzat száz napos tevékenységét értékelő korábbi kormányfő mellett Debreczeni József közíró, Bauer Tamás közgazdász, Göncz Kinga EP-képviselő, volt külügyminiszter, Vitányi Iván és Molnár Csaba szocialista képviselők tartanak majd előadást. Gyurcsány Ferenc utoljára márciusban tartott nyilvános előadást a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén.

A Kossuth Klub elnöke, Lugosi Győző a Klub Rádió Megbeszéljük című pénteki műsorában azt mondta, hogy a termet kibérelni szándékozó Fapados Alapítvány nem tájékoztatta róla, hogy a konferencián felszólalnak szocialista politikusok is. Lugosi a rádiónak azt mondta, az alapítványtól e-mailben kapott programban csak az szerepelt, hogy pártonkívüli értelmiségiek fogják elemezni az ország helyzetét. A klub elnöke szerint azt nem említették a szervezők, hogy Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter és Vitányi Iván MSZP-s képviselő is beszédet kíván tartani, erről ő az ATV-ből értesült. "A Kossuth Klub hagyományai szerint a választási kampányban pártrendezvényt nem fogad be" - indokolta Lugosi, hogy miért nem engedték az alapítványnak a konferencia megtartását a klubban. A Kossuth Klub titkárságán [origo]-nak azt mondták, a klub elnöke a hétvégén nem nyilatkozik, csak hétfőn lesz elérhető.