Medián: Tarlós népszerűbb vidéken, mint Budapesten

Vágólapra másolva!
Továbbra is fideszes politikusok vezetik a Medián népszerűségi listáját, amelyen az elmúlt egy hónapban annyi változás történt, hogy Orbán Viktor után a második helyre feljött Schmitt Pál államfő. A HVG által ismertetett közvélemény-kutatás szerint a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Tarlós István népszerűsége is sokat nőtt az elmúlt egy hónapban, bár jobban kedvelik vidéken, mint Budapesten.
Vágólapra másolva!

Néhány százalékot veszített népszerűségéből a Fidesz nyár eleje óta, de továbbra is hatalmas a fölénye a többi párthoz képest - derül ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG ismertet. A biztos pártválasztók között a Fidesz támogatottsága 66 százalék, míg az MSZP-é csak 17 százalékon áll. A harmadik a Jobbik 10 százalékkal, a negyedik pedig az LMP 5 százalékkal.

Ez azt jelenti, hogy lényegében nem változott az erősorrend az áprilisi országgyűlési választásokhoz képest. Annyi változás történt, hogy a Jobbik némileg veszített a támogatottságából a Medián szerint.

A felmérés kitért a politikusok népszerűségére, és ebből az derül ki, hogy továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök a legkedveltebb, az elmúlt egy hónapban azonban a második helyre feljött Schmitt Pál köztársasági elnök. (Schmitt augusztus elején foglalta el hivatalát, és korábban fideszes politikusok épp azzal magyarázták a kiválasztását, hogy arra számítanak, népszerű államfő lesz.)

Rajtuk kívül is fideszes politikusok sorakoznak a lista élén, Kósa Lajos a harmadik, Pokorni Zoltán pedig a negyedik helyen áll. A listán annak alapján rangsorolják a politikusokat, hogy a felmérésben részt vevők mekkora arányban mondják azt róluk, "szívesen látná fontos politikai szerepben". Míg a kormánypárti politikusok 50-60 százalék között vannak, addig Mesterházy Attila MSZP-elnök esetében ez a szám mindössze 24 százalék.

Sokat javult a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Tarlós István kedveltsége augusztushoz képest: az akkori 39 százalékról 47 százalékra ugrott. A felmérésből azonban kiderül az is, hogy épp a számára fontos Budapesten ez az arány csak 42 százalék.