Orbán: Európa legversenyképesebb övezete lesz Magyarország

Vágólapra másolva!
A jövő év elején bevezeti a kormány az egykulcsos adórendszert, minden idők legalacsonyabb adókulcsával, és ez egy év múlva Európa legversenyképesebb övezetévé teszi Magyarországot - nyilatkozta Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek. A kormányfő szerint a bankadó befektetés a pénzintézetek részéről, és más vállalatoknak is fel kell készülniük rá, hogy a hozzájárulásukra lesz szükség.
Vágólapra másolva!

A jövő év január 1-jétől a kormány bevezeti az "arányos" adórendszert, minden idők legalacsonyabb adókulcsával. "Amikor ez a rendszer stabilan működik, amihez kell egy év, akkor Európa legversenyképesebb övezetévé válik majd Magyarország" - mondta Orbán Viktor a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban. (A miniszterelnök korábbi megszólalásai alapján "arányos" alatt az egykulcsos rendszert érti.)

Orbán Viktor szerint "még jó ideig veszélyzónában lesz a magyar valuta", mindaddig, amíg a kormány nyilvánvalóvá teszi a külvilág számára, hogy a magyar gazdaság stabil lábakon áll.

Úgy vélte, hosszú távon a bankok jól járnak az általa "együttműködés egy tiszta megjelenési formájának" nevezett banki különadóval, hiszen munkájukhoz nem egy válság szélén egyensúlyozó ország jelenti a legjobb terepet, hanem egy vásárlóerejében erősödő, ígéretes perspektívájú ország. "És most ebbe be kellett fektetniük" - mondta a kormányfő.

Orbán kijelentette, az emberekről nem lehet "még egy bőrt lehúzni", ezért ha a költségvetés érdekében kemény lépéseket kell tenni, akkor abban a Magyarországon működő hazai és nemzetközi vállalatoknak részt kell venniük. (Korábban Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is utalt erre, az energiaszolgáltatókat és a távközlési vállalatokat említve.)

Az onkormányzati választásról szólva Orbán Viktor azt mondta az interjúban, az eredmény lényegesen befolyásolja a kormány munkáját. "Ha sok szavazatot kapunk, akkor gyorsan véghez tudjuk vinni a változásokat, ha kisebb támogatást kapunk, akkor bizony lassabban haladunk majd." Hozzátette, előbbi esetben Magyarország "jó néhány évet megspórolhat magának".

A miniszterelnök még péntek este az Inforádiónak is nyilatkozott, egyebek mellett arról, hogy szerinte "lenne elég ereje az államnak az egészségügy és az oktatás működtetésére", ha átvenné ezeket a feladatokat az önkormányzatoktól.

Arra a kérdésre, hogy az új főpolgármesternek lesz-e több pénze, azt mondta, "ha nem lopják el a pénzt, akkor lesz több". Azt javasolta a fővárosi következő vezetésének, hogy "ezt az egész istállószerű valamit, amivé Budapest vált, ezt tegyék rendbe".

A költségvetés 2009-es hiányának uniós számítás szerinti megugrásával kapcsolatban a büdzséről kijelentette, "én ilyen kuplerájt még életemben nem láttam".