Vágólapra másolva!
Pár apróságon kívül eseménytelenül zajlott vasárnap az önkormányzati választás, a részvételi arány várhatóan elmarad a négy és a nyolc évvel ezelőttitől is. Volt viszont urnába esett gyerek és csak a rendőrség segítségével elhallgattatott őszödi beszéd.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati választás tétje az, hogy a magyarok át tudják-e lépni saját árnyékukat, képesek lesznek-e arra, hogy ne csak valami ellen, hanem valamiért is összefogjanak - mondta szombaton Orbán Viktor miniszterelnök a Hír Tv Sziluett című műsorában. A fél hatos részvételi adatok alapján sokan nem hallgattak a hívó szóra. A szavazatok 66,68 százalékának feldolgozása alapján a választásra jogosultak 46 százaléka ment el szavazni az önkormányzati választásokon. A szavazatok összesítésével párthuzamosan ez az adat változni fog.

Az Országos Választási Iroda korábbi 17.30-as összesítése szerint a választók 41,77 százaléka adta le szavazatát az önkormányzati választásokon. Ez rosszabb arány, mint négy vagy nyolc éve: 2006-ban eddig az időpontig 46,53 százaléka voksolt, míg 2002-ben 45,78 százalék volt a részvételi arány fél hatkor. Volt viszont olyan település is, Becseháza, ahol mind a 42 szavazásra jogosult elment voksolni.

Budapesten az országos átlagnál is kevesebben mentek el szavazni, 17.30-ig a választók mindössze 37,91 százaléka voksolt. A legtöbben (50,56 százalék) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szavaztak, a legkevesebben (38 százalék) Hajdú-Bihar megyében. A kisebbségi önkormányzati választásokon a választásra jogosultak 58,29 százaléka, 128 326 ember szavazott.

A budapesti érdektelenséget magyarázhatja, hogy a Fidesz által támogatott Tarlós István a választás toronymagas esélyese. A választás legérdekesebb kérdései, hogy a Fidesz és a KDNP többséget tud-e szerezni a budapesti közgyűlésben, hogy a kormánypártok meg tudják-e szerezni a szegedi, a miskolci vagy a XIII. kerületi polgármesteri széket. Ezeken a helyeken ugyanis olyan MSZP-s polgármester van hivatalban, aki pártjánál jobban szerepelt az áprilisi választásokon.

Nem csak a részvétel visszafogott, a szavazás is nyugodtan zajlott vasárnap, csak apróságok zavarták meg a szavazókat. Tiszabőn egy kisgyerek ráesett a szavazóurnára és beszakította (részletek itt). Egy terézvárosi urnába pedig egy kihangosított mobiltelefont dobtak, amelyről Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde szólt. Az urnát a rendőrség kinyittatta (részletek itt).

1990-ben volt a legkevesebb szavazó

Négy évvel ezelőtt összesen a választásra jogosultak 53,12 százaléka vett részt a szavazáson, míg 2002-ben ennél még valamivel kevesebben, a választók mindössze 51,10 százalék adta le voksát az önkormányzati választásokon. 1994-ben és 1998-ban egyaránt 50 százalék alatt maradt a szavazók aránya: az 1994. december 11-i választáson 43,44 százalékos volt a részvételi arány, míg 1998-ban a 45,66 százalék.

1994-től kezdve lett a választás egyfordulós, nincs részvételi küszöb sem, elvileg egyetlen szavazattal is polgármesterré vagy helyi képviselővé választhatnak valakit. A mandátumot így az a jelölt nyeri el, aki a legtöbb szavazatot kapja. 1990-ben még a korábbi rendszer szerint, két fordulóban lehetett voksolni, jóval alacsonyabb is volt a részvétel: a szeptember 30-i első fordulóban a választók 40,16 százaléka adta le a szavazatát, míg október 14-én, a második fordulóban 28,94 százalék voksolt.