Orbán szólt, hogy később száll be a reform magyarázásába

Matolcsy György ismerteti a kormány strukturális reformjait az Aranytíz Művelődési Központban, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Látványosan kimaradt a kormány régóta várt reformterveinek ismertetéséből Orbán Viktor miniszterelnök, kormányzati források szerint azonban később ő is részt fog venni az elemzők által hűvösen fogadott csomag kommunikálásában. Az [origo] információi szerint Orbán már hétfőn közölte a képviselőkkel, hogy egyelőre kivár, és csak akkor száll be, ha "eljön az ideje".
Vágólapra másolva!

Az első sor közepén foglalt helyet Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamenttől néhány utcára található Aranytíz művelődési központban kedd délelőtt tartott rendezvényen. A kormányfő láthatóan érdeklődve figyelt, de nem szólalt fel, pedig a május vége óta tartó kormányzás egyik leginkább várt politikai eseménye zajlott: a már hónapokkal korábban beharangozott reformtervek bejelentése.

A terveket Navracsics Tibor kormányfőhelyettes és Matolcsy György gazdasági miniszter ismertette a Széll Kálmán Társaság által szervezett rendezvényen, és Orbán csak a nyilvános tájékoztatót követő zártkörű fogadáson beszélt, ahova újságírókat nem engedtek be.

A kormányfő tehát egyelőre távol tartotta magát az ellenzék által megszorításnak nevezett, az elemzők által pedig kritikusan fogadott reformcsomag kommunikálásától, az [origo]-nak ugyanakkor névtelenséget kérő fideszes és kormányzati források azt mondták, hogy Orbán is be fog szállni a változtatások ismertetésébe és elmagyarázásába. Egy kormányzati tisztviselő szerint például valószínűleg már a héten, külföldi megbeszélésein szóba hozza Orbán a reformcsomagot.

A végrehajtáson lesz a hangsúly

A tisztviselő az [origo]-nak azt mondta, hogy mivel a csomag főként gazdasági intézkedésekből áll, így értelemszerű volt, hogy arról Matolcsy fog beszélni, Navracsics pedig azért kapcsolódott be a kommunikációba, mert a számos területet érintő intézkedések végrehajtatása az ő feladata lesz a kormányzati koordinációért felelős miniszterelnök-helyettesként. A forrás hozzátette, a nemzetközi és a piaci visszajelzések alapján is egyértelmű, hogy a csomag végrehajtásán lesz a hangsúly.

Ezzel utalt arra, hogy a keddi bejelentés után több elemző is kifogásolta a részletek hiányát. A terv ugyan 26 pontban sorolja fel a tervezett intézkedéseket, de mindegyik esetében csak a célt határozza meg és a határidőt. Szerepel például az ígéretek között a lakossági rezsiköltségek megfékezése és a közösségi közlekedés költségeinek jelentős lefaragása, de a megvalósítás részletei nem ismertek.

Orbán hétfőn este a kormánypárti frakciók zárt ülésén már beszélt a reformtervekről, és az [origo] információi szerint akkor is jelezte, hogy csak később fog beszállni a kommunikációba. Az egyik frakciótag az [origo]-nak azt mondta, Orbán úgy fogalmazott erről, hogy majd "ha eljön az ideje", és nem részletezte, hogy ez konkrétan mikor fog megtörténni.

Képviselőket is kijelöltek

A hétfő esti frakcióülésen Orbán arról is beszélt, hogy a minisztereken kívül több frakciótag is részt vesz majd a csomag kommunikálásában - mondta a képviselő, aki szerint Orbán Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét, Kósa Lajost, a Fidesz ügyvezető alelnökét és Rogán Antalt, a parlament gazdasági bizottságának elnökét nevezte meg. Lázár és Rogán korábban a kormány több fontosabb intézkedéséhez is a nevét adta. Együtt nyújtották be egyéni indítvány formájában például a válságadókról szóló törvényt. Rogán jelen volt a keddi bejelentésen is az Aranytíz művelődési központban.

A bejelentett csomag legfőbb céljának a kormány az államadósság csökkentését nevezte meg. Matolcsy szerint a reformok hét területet érintenek majd: a foglalkoztatottságot, a bürokráciát, az állam és az önkormányzatok viszonyát, a közösségi közlekedést, az oktatást, a gyógyszerkasszát, valamint a nyugdíjrendszert. Kedden a kormány azt ismertette, hogy az ezekkel kapcsolatos koncepciókat mire dolgozza ki.