Ahová az olajár vezet, oda mennek a tőzsdék

válság, zuhanó ázsiai tőzsde, tőzsdeválság
Vágólapra másolva!
Február 22-én az amerikai palaolaj-kitermelés csökkenése miatt emelkedett az olaj ára, a tőzsdék követték. Egy nappal később az iráni export miatt csökkent az olajár, estek a tőzsdék. A német statisztikai hivatal közli, mennyivel nőtt a GDP 2015 végén, Amerikából kiskereskedelmi és ingatlanpiaci adatok várhatók. Magyarországon a monetáris tanács dönt az alapkamatról. Ez történt a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai tőzsdék az olajárat követve estek február 23-án, kedden. Az olaj ára hétfőn emelkedett, a befektetők körében optimizmus volt érezhető az amerikai palaolaj-kitermelés csökkenése miatt, kedden viszont már az iráni export növekedése miatti pesszimizmus volt a meghatározó.

Magyar idő szerint reggel fél hét után a Nikkei 16 072 ponton állt, ahogy majdnem egész nap, épp csökkenőben. A Hang Seng 19 393 ponton emelkedett többórás esés után. A Shanghai kompozit index 2897 ponton csökkent. A Sensex 23 582 ponton állt, szintén csökkenőben.

GDP és hangulat Németországból

A német statisztikai hivatal kedden nyilvánosságra hozza, mennyivel nőtt a nemzeti össztermék (GDP) 2015 negyedik negyedévében a harmadik negyedévhez és 2014 negyedik negyedévéhez képest. A harmadik negyedévben a GDP 0,3 százalékkal nőtt a másodikhoz képest, az elemzők most ugyanekkora növekedésre számítanak.

A harmadik negyedéves növekedés 1,8 százalék volt az egy évvel korábbihoz képest.

A mostani adat még szezonálisan nem lesz kiigazítva.

A német CESifo gazdaságkutató intézet vállalatvezetők megkérdezésén alapuló üzleti indexek februári értékét hozza nyilvánosságra: az üzleti klímára, az üzleti várakozásokra és a jelen helyzet értékelésére vonatkozó indexeket. A klímaindex januári értéke 108,7 pont volt, az elemzők februárra 108,4 pontot várnak. A várakozásokat mérő index januárban 102,4 ponton állt, az elemzők februárra 101,6 pontot várnak. A jelen helyzetet mérő index januárban 112,5 ponton állt, az elemzők februárra 112,1 pontot várnak.

Bizalom és kiskereskedelem Amerikából

Az Egyesült Államokban a Conference Board tanácsadó cég nyilvánosságra hozza februári vásárlói bizalmi indexét. Az index januárban 98,1 ponton állt, az elemzők februárra 97 pontot várnak.

A Redbook kutatóintézet közzéteszi kiskereskedelmi forgalmat mérő indexét. A kiskereskedelmi forgalom a Redbook szerint legutóbb havi alapon 2,6 százalékkal csökkent, éves alapon viszont 0,6 százalékkal nőtt. Az elemzők most éves alapon 0,9 százalékos növekedést várnak.

Ingatlanpiac Amerikából

Amerikából ezenkívül néhány adat várható az ingatlanpiac állapotáról. A Standard & Poor’s minősítő közzéteszi lakásárindexének decemberi értékét. Az S&P szerint novemberben az amerikai lakáspiac értéke éves alapon 5,5 százalékkal nőtt, az elemzők decemberre 5,7 százalékos növekedést várnak.

Az amerikai ingatlanközvetítők szövetsége közzéteszi, januárban mekkora értékben cseréltek gazdát ingatlanok, és ez mekkora változás volt az előző hónaphoz képest. Decemberben az ingatlanforgalom értéke 4,76 milliárd dollár volt, az elemzők januárra 5,2 milliárd dollárt várnak, 8,9 százalékos növekedést, szemben a megelőző 10,5 százalékos csökkenéssel.

Kamattartás Magyarországról

Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart. Az alapkamat mértéke jelenleg 1,35 százalék, ezen várhatóan nem fognak változtatni. A monetáris tanács a legutóbbi csökkentési ciklus végén azt nyilatkozta,

középtávon kamattartásra rendezkedik be, ezt azóta többször megerősítették.

A Központi Statisztikai Hivatal közli a decemberi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó második becslését. Az első becslés szerint a forgalom naptárhatással korrigálva 4,5 százalékkal nőtt decemberben éves alapon, a második becslés várhatóan nem fog jelentősen eltérni az elsőtől.

Rossz házasság

Hétfőn a tőzsdék mozgása ismét az olajárhoz igazodott. Az együttjárás szinte óraműpontossággal működött, néhány elemző szerint már egészségtelen mértékben, adva, hogy

az olajárat és a részvények árait különböző tényezőknek kellene meghatározniuk:

előbbit a kereslet és a kínálat egyensúlyának, utóbbit a várható nyereségeknek.

Az emelkedést elsősorban az okozta, hogy az amerikai palaolaj-kitermelés csökkent, ami ugyan még nem jelenti a túlkínálat végét a világpiacon, de a befektetők számára optimizmusra adott okot.

Együtt emelkedtek

A nyersolaj ára szinte egész nap emelkedett, 29,5 dollárról indult, 32 dollár fölé is benézett, végül a nap végén 31,4 dollárra esett vissza.

Így zártak a főbb amerikai indexek:

  • Dow Jones: 16 621 pont, +1,4 százalék,
  • Nasdaq: 4 571 pont, +1,48 százalék,
  • S&P 500: 1 949 pont, +1,47 százalék.

És így a fontosabb európai indexek:

  • FTSE 100: 6 038 pont, +1,48 százalék,
  • DAX: 9 574 pont, +1,98 százalék,
  • CAC 40: 4 299 pont, +1,8 százalék,
  • FTSE MIB: 17 505 pont, +3,52 százalék,
  • IBEX 35: 8 387 pont, +2,35 százalék.

A Budapesti Részvénytőzsde vezető indexe, a BUX 23 333 ponton zárt, 0,69 százalékos pluszban.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.