Feladták a védekezést Felsőzsolcán - árvízhelyzet percről percre

2010.06.03., 12:52

Vasárnap délutánra 3900-ra nőtt az árvíz miatt kitelepített emberek száma országszerte. Nyolc megyében van vészhelyzet, több mint 23 ezren védekeznek. Az árvízhelyzet az elmúlt 24 órában összességben nem romlott, Felsőzsolca kivételével, ahol már a védekezés is hasztalan. A vonatközlekedés még mindig akadozik, számos út nehezen járható, de az időjárás már segíti a védekezést, és egyes folyókon is megkezdődött az apadás. Kövesse a helyzetet percről percre az [origo]-n!

Ha van fotója, a Videa.hu-ra feltöltött videója, küldje el nekünk a hirek@origo.hu címre!

17.56 |

Tetőzött a Sajó Felsőzsolcánál

Tetőzött a Sajó a gyakorlatilag víz alá került Felsőzsolcánál, ahonnan eddig 1300 embert kellett kitelepíteni. A folyó vízállása ezen a szakaszon 11 órakor 487 centiméter volt.

A folyó Sajószentpéter felett lassan apad, de a Sajó és a Hernád torkolatának környezetében a jelenlegi vízszintek tovább emelkednek, és a vasárnap éjszakára, hétfő hajnalra várt tetőzésig további 10-15 centiméternyi áradás várható. A Sajó tiszai torkolatánál a Tisza és a Sajó árhullámai miatt még 50-60 centiméter körüli vízszintemelkedés várható - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője.

A Bódva teljes hazai szakaszán megindult az apadás, igaz, egyelőre csak nagyon lassan. A Hernád szombaton 550 centis vízállással tetőzött Hernádzsadánynál, ami 36 centiméterrel haladta meg az előző rekordnagyságú árhullám maximumát. A Takta lassan apad, alsó szakaszán pedig stagnál a vízszint. A Bodrog lassan árad, a Ronyva végig apad, a Tisza pedig Vásárosnamény alatt árad.

17.58 |

"Senki nem tudta, mekkora víz jön"

Felsőzsolca és Arnót közötti ipari parkot is elöntötte a víz - mondta az [origo]-nak két férfi, akik csónakkal érkeztek a sztráda vízben álló végéhez, hogy bemenjenek a munkahelyükhöz felmérni a helyzetet. Nyílászárókat gyártó, ötezer négyzetméteres gyáruk ázik bent a vízben, tegnap még Arnót felől be tudtak jutni, körberakták homokzsákokkal, de ma már nem lehet megközelíteni úton az épületet - mondták. A két férfi saját csónakot hozott, és azt latolgatta, hogy vállalják-e, hogy az erős sodrásban evezőkkel induljanak be. "Motorcsónakkal jobb lenne" - mondták.

Szerintük senkinek nem volt elképzelése arról, hogy ekkora árvíz jön, mert ha lett volna, akkor "nem pénteken este kezdtek volna rohangálni a hatóságok", hanem sokkal korábban.

17.55 |

Áruházakat és benzinkutat öntött el a Sajó Miskolcnál

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Elöntött áruház Miskolc határában. További képekért kattintson a fotóra!

17.51 |

LCD tévék úszkálnak egy miskolci áruházban a pletyka szerint

"Fentről a hegyről olyan, mint a Balaton" - mondta Felsőzsolca mellett az [origo]-nak két biciklis, akik mellékutakon és hegyeken át járják be a környéket, és térképezik fel a helyzetet. A két férfi Sajóecsegen át Miskolc felől érkezett a Sajóhoz, azt mondta, hogy már se Felsőzsolcára se Arnótra nem lehet bejutni, csak katonai járművekkel, több helyen ők is tegelyig a vízben gázolva jöttek át a víz alatt álló úton. Jó meleg a víz - mondták.

A két férfi a Miskolc melletti egyik elárasztott áruház biztonsági őrétől úgy tudja, hogy a bevásárlóközpontban LCD tévék úszkálnak, az árvíz ugyanis olyan hirtelen jött, hogy nem tudtak védekezni. A biztonsági őr azt mesélte nekik, hogy nyolckor még nyitva volt az áruház, tízkor pedig már "vége volt mindennek". Egy másik áruháznál most rakják össze az átemelő szivattyúkat, és csak este indítják el őket. "Olyan vastag csöveket pakolgatnak, mint én" - mondta az egyik férfi az [origo]-nak.

17.36 |

Vízbe rogyott egy ház Felsőzsolcán

Forrás: MTI/Schmidt János

Csak az összerogyott tetőszerkezet látszik ki Felsőzsolcán egy vízbe omlott családi házból. A hétezer fős települést teljesen elöntötte a Sajó, a kitelepítés jelenleg is tart, kapcsolódó riportunkat itt talája. Árvízi képeinket a fotóra kattintva talája meg!

17.25 |

Csak a tábla mutatja az utat Felsőzsolcára

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

17.22 |

Ebihalak úszkálnak az M30-as felhajtóján sztrádafeljárón

Felsőzsolca mellett az M30-as lezárt felhajtóján körömnyi ebihalak úszkálnak az aszfaltot elborító vízben - jelentette az [origo] tudósítója. aki szerint némelyik példány már egészen kifejlett. A lehajtónál egy dzsipp áll csónakszállító trailerrel, gazdája csónakon folytatta útját a falu felé.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Víz alá került egy benzinkút is. További képekért kattintson a fotóra!

17.16 |

Vona Gábor Alsózsolcán érdeklődik az árvízről

Forrás: MTI/Kallos Bea
További képekért kattintson a fotóra!


Vona Gábor, a Jobbik elnöke és frakcióvezetője vasárnap Alsózsolcán érdeklődött az árvízi helyzetről. A 6500 lakosú településen eddig 3 házából telepítették ki a lakókat a Sajó áradása miatt. A vízállás a reggeli órákban 480 cm volt, a tetőzés vasárnap estére várható.

17.00 |

Apokaliptikus a látvány Felsőzsolca határában

Miskolc felé az M30-as utolsó, lezárt szakaszán az [origo] tudósítói három biciklissel találkoztak. A fiatalemberek a pályát két oldalról körülvevő vizet nézték. "Ilyet se látunk még, de ne is lássunk mindig" - mondta egyikük, hozzátéve, hogy azért nagy élmény autópályán biciklizni, ezt se próbálták még ki korábban.

Tudósítónk szerint a lezárt szakaszról belátni Felsőzsolcára, amit Miskolc felől teljesen elvágott a megáradt Sajó. Az autópályáról azt látni, hogy a falu határában hatalmas homokzsákkupacokon dolgozik néhány ember, rakják a zsákokat,  traktor szállítja őket. A falu oldalában több ház vízben áll. A faluba vezető régi úton, mint egy átszakított töltésen aszfaltot megbontva, szalagkorlátot elsodorva hömpölyög keresztül a Sajó, amely egy benzinkutat és két nagyáruházat is elöntött, tudósítónk szerint apokaliptikus a látvány.

Helikoptert is látott az [origo] tudósítója, a gép Miskolcról szállított valamit Felsőzsolca felé.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Aszfaltot tép fel, korlátokat szakít át a víz Felsőzsolca határában. További képekért kattintson a fotóra!

16.57 |

Harmadfokú készültség az Ipolyon

Az Ipoly teljes hosszában harmadfokú készültség van érvényben. A folyón helyenként több mint 50 centiméterrel megdőlt az 1976-os rekord vízállás - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A folyó mentén a víz többször elérte a töltéskorona magasságát, de eddig sikerült elhárítani a veszélyt. Az Ipolyvecei-öblözetben a töltés átázás miatt meggyengült, de bordás megtámasztással sikerült helyreállítani a védképességet. Az Ipoly felső szakaszán lassú apadás kezdődött, így az operatív védekezés fokozatosan az alsó szakaszra tevődik át. Jelenleg Letkés térségében végeznek töltésmagasítást.

16.52 |

Félórát késnek a vonatok

Újra közlekednek az Intercity vonatok a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest vonalon az árvízhelyzet javulása miatt, de mintegy félórát késnek. A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között csak egy vágányon közlekednek a vonatok, így minden vonat körülbelül húsz-harminc percet késik a vonalon.

16.25 |

Elbontották a Tisza Bivaly-tói gátját

Forrás: MTI/Bugány János


Egy vízügyi szakember figyeli motorcsónakból a töltés elbontását Rákóczifalva és Rákócziújfalu között a Tisza Bivaly-tói árvízvédelmi töltésszakaszán. A folyó árterén itt két éve épült meg egy 6 kilométer hosszú új fővédvonal, amely nagyobb terület elöntését teszi lehetővé. A régi gátnak a víz útjába eső 600 méterét azért bontják meg a vízügyi szakemberek, hogy megkönnyítsék a víz lefolyását. További árvízi képekért kattintson a fotóra!

16.14 |

Sajópetriben homokzsákokkal várják az áradást

Forrás: Ribai Zsuzsa olvasónk fotója

Árad a Sajó Felsőzsolca alatt, Sajtópetri és Sajólád között is. A képet olvasónk, Ribai Zsuzsa szombaton készítette a folyó partján, a vízszint tegnap óta itt is emelkedett.

16.04 |

Ónod tartja magát

Ónodon sok százan megfeszítve dolgoznak, homokzsákok ezreivel erősítik, magasítják a töltést - mondta Tarnóczi József önkormányzati képviselő. A település közelében folyik össze a Hernád a Sajóval, minden korábbinál nagyobb már a víz, és még nagyobb lesz. A faluba Sajópetri felől már nem lehet bejutni, Muhi felől, ha nehezen is, még igen. Sok utcában áll a víz, de a nagy áradást megfogták.
   
"Ronggyá van ázva minden gát, de tartjuk őket, hétfő reggelre várjuk a tetőzést" - mondta igen fáradtan Tarnóczi. Hozzátette: a község alkalmi, nem hivatalos vízmércéje már most 33 centiméterrel magasabb vizet mutat, mind a két héttel ezelőtti, szintén nagy árvíz idején, és még mindig jön a víz. Ónodon helybéliek, vízügyesek, önkéntesek, valamint vám-és pénzügyőrök is dolgoznak. Róluk az önkormányzati képviselő különösen elismerően szólt: szerinte nélkülük víz alatt lenne a település jó része.
   
Óránként négy centit emelkedett a víz, és bár a laikus számára ez nem tűnik soknak, ezt a víztömeget 880 méter hosszban kellett megfogni. "Amint leraktunk egy homokzsáksort, a víz máris a tetején volt, kezdhettük elölről" - mondta Tarnóczi. Jelenleg nincs közvetlen veszély Ónodon, de a víz még nem tetőzött.
   

15.45 |

Negyven diák nem tudott megjelenni az érettségin

Új vizsgaidőpontot biztosít az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága annak a negyven észak-magyarországi érettségiző diáknak, akik az árvíz miatt nem tudtak megjelenni az emelt szintű érettségi vizsgákon. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár közölte: az árvíz ellenére június 3-a óta rendben folynak az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák. A Pósfai Pétertől, az Oktatási Hivatal közoktatás-szakmai elnökhelyettesétől kapott információk szerint a vizsgabizottságok hétfőn is zavartalanul folytathatják munkájukat, így a szóbeli érettségi vizsgák lebonyolításában komoly fennakadás nem várható. Jövő hét szerdán az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságainak összesítője alapján tudják meg pontosan, hogy az árvíz hány diák emelt szintű szóbeli érettségijét hiúsította meg.

15.23 |

Megsérült egy, a védekezésen dolgozó rendőr Hernádcécén

Könnyebb sérülést szenvedett egy árvízi védekezésen dolgozó rendőr a Borsod megyei Hernádcécén - közölte az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője, Dobson Tibor. A rendőr akkor sérült meg, amikor egy markológép kanala eltalálta a hasát. A férfi a saját lábán ment a mentőautóhoz; megfigyelésre kórházba szállították.

15.10 |

Közel száz útszakaszon van teljes útzár

Csaknem száz szakaszon teljes, többfelé pedig félpályás útzár illetve útszűkület nehezíti a közlekedést az ország közútjain az árvíz miatt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nél pénteken rendkívüli munkavégzést hirdetettek az árvizes területeken, a társaság szakemberei 12 órás váltott műszakban dolgoznak ezeken. A helyzet továbbra is Borsod megyében, Miskolc, Szendrő, Edelény és Szikszó térségében a legkritikusabb. A kritikus helyeket útellenőrök járják, emellett hídmérnökök is folyamatosan vizsgálják az érintett hidak állapotát - mondta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

A folyamatos eső és a vízátfolyások miatt a társaság az utóbbi hetekben nem tudta tartani kátyúzási ütemterveit sem. A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy mindig tartsák be a kihelyezett sebességkorlátozó táblák jelzéseit és óvatosan vezessenek a terelő utakon is. Arra is figyelmeztetik a sofőröket, hogy ne hajtsanak be a lezárt útszakaszokra, a lezárásokat és tereléseket ne hagyják figyelmen kívül. A nehézgépjárművel közlekedőknek pedig továbbra azt javasolják, hogy a mellékúthálózat helyett inkább az országos főúthálózatot használják. Az alámosott, megrepedezett mellékutak kifejezetten veszélyesek lehetnek ugyanis, és ha ezeket egy-egy nehezebb gépjármű használja, csak még nagyobb lesz a kár. Indulás előtt érdemes tájékozódni az utakról az Útinformnál, a 06-1/336-24-00-ás telefonszámon vagy a www.kozut.hu internetes oldalon.

14.56 |

Még mindig sok az elzárt borsodi falu

Az árvízi védekezőket nagyban segíti, hogy két napja nem esett eső Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ennek ellenére a Hernád, a Sajó és a Bódva árvize továbbra is több települést tart fogságában, és igen sok út járhatatlan a térségben. A közútkezelő társaság megyei ügyelete szerint továbbra is megközelíthetetlen személykocsival Galács, Abod, Andrástanya, Ládbesenyő, Balajt, Martonyi, Sajógalgóc, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás, Tornabarakony. Sok településre az árvízi védekezés miatt csak a helybélieket engedik be.
   
Még most sem lehet közlekedni Miskolc határában a 3-as út és az M30-as autópálya csomópontjában. Továbbra is kérik mindazokat, hogy akiknek nem fontos, ne hagyják el Miskolcot észak, illetve kelet felé. Az egyetlen - Kistokaj-Sajópetri-Sajólád-Alsózsolca - terelőút rendkívül zsúfolt, az árvízi védekezők konvojai is csak erre tudnak haladni. A 37-es út csak a gesztelyi körforgalomtól járható Sátoraljaújhely irányába. Lezárták a 27-es utat Szendrő és Edelény között, illetve Edelény belterületén. Tucatnyinál is több alsóbbrendű út járhatatlan.

14.35 |

Folytatódtak a kitelepítések Borsodban

Az elmúlt néhány órában újabb száz embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt Borsodban, ezzel 3700-ra nőtt azok száma itt, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonukat - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. A térségben, a Hernád és a Boldva áradása miatt érintett 26 település között egyetlen sincs, ahonnan ne lennének kitelepítettek - tette hozzá a szóvivő. Változatlanul Felsőzsolca van a legkritikusabb helyzetben: innen 1300-1400 embert kellett máshol elhelyezni. Országosan körülbelül 3900 embert menekítettek ki az árvíz elől eddig.

Forrás: MTI/Vajda János

Katonai jármű platójáról figyelik a kitelepítést felsőzsolcaiak - Még több képért kattintson a fotóra!

Előző
Következő