Alkotmányvita helyett hazamentek a képviselők

2011.04.01., 8:53

Felszólalók hiányában bőven az este fél nyolcas határidő előtt lezárult az új alaptörvény tervezetéhez benyújtott módosító indítványokról szóló részletes vita pénteken. Az ülést áprilisi tréfák foglalták keretbe: az elején Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke nagy megdöbbenésre azt mondta: őszre halasztják az alkotmányozást, a végén pedig a jobbikos Novák Előd emlegette Csurka István MIÉP-elnök 2005-ös hamis lemondását. A képviselők előtt száz módosító indítvány fekszik, ezekről vitáztak volna estig, de az ülés már négy óra előtt véget ért.

15.53 |

Novák Előd Árpád fejedelmet hiányolja

Novák Előd több az alkotmánnyal kapcsolatos jobbikos javaslatot kért számon a kormányon, amelyeknek szerinte nyomuk veszett. Többek között a magzati élet védelmére vonatkozót kereste, illetve a hitvallásból azt a szövegrészt, hogy "Büszkék vagyunk Árpád fejedelmünkre, aki visszafoglalta Attila örökségét". Felszólalása után senki nem jelentkezett napirend utáni felszólalásra sem, így az ülést - amely eredetileg este fél nyolcig tartott volna - lezárták, és a képviselők hazamentek.

15.48 |

Vége az alkotmánytervezet pénteki vitájának

Elnapolják a részletes vitát a parlamentben, hétfőn folytatódik, mivel nincs több felszólalás. A házelnök közölte, nem lát több hozzászólásra jelentkezőt a monitorján. Napirend utáni felszólalásra Novák Előd (Fidesz) jelentkezett, aki áprilisi tréfákat kezdett sorolni: Csurka István 2005-ös MIÉP éléről történő lemondásáról, illetve a Fidesz egyik tavalyi, az álláshalmozás tiltására vonatkozó javaslatát említve.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

15.32 |

Teleki Pált idéz Pánczél Károly

Pánczél Károly (Fidesz) szerint tanításnak nincs szabadsága, ezt úgy kellene átfogalmazni a vonatkozó részt, hogy a tanítás törvények által megengedett szabadsága. A tanításnak a teljes szabadsága nem létezik, ezt törvények, rendeletek szabályozzák - mondta. A képviselő szerint sok helyen szerepel az oktatás, de szükséges lenne, hogy a nevelés kifejezés is szerepeljen. "Az iskolában többet kellene nevelni, kevesebbet tanítani" - idézte Teleki Pál miniszterelnököt, aki pontosan 70 éve halt meg.

15.25 |

A bruttó visszamagyarítása

Nyikos László (Jobbik) a kevesebb alkotmánybíró mellett érvelt, majd többek között arról beszélt, hogy a bruttó hazai össztermék helyett teljes hazai össztermék kifejezést az alkotmányban szerepeltetni nem helyes, "ezzel átestek a ló túloldalára", így nem lesz mindenki számára közérthető a dolog.

15.20 |

Ivády szerint nem jó, hogy a harcra büszke a hitvallás

Ivády Gábor a címeres zászló mellett érvelt, ugyanakkor a nemzeti hitvallással kapcsolatban azt javasolta, ne legyenek benne olyan kifejezések, mint az "ezer évvel ezelőtti államalapítás" vagy az "elmúlt évszázadok viharai", mert ötszáz év múlva, ha még meglesz az alkotmány, akkor ezek elavulnak. Szerinte a hitvallás minden magyar - a jövő nemzedékei is - hitvallása kell hogy legyen. Azt is mondta, ne legyen benne, hogy "harcokban védtük meg Európát", mert nem szabadna a harcra, a vérontásra büszkének lenni, inkább a célokra kellene utalni.

15.13 |

Tíz percet átadott a KDNP időkeretéből a függetlenek részére

Tíz percet átadott a beszédidőkből a független képviselőknek a KDNP, az éppen felszólaló Ivády Gábor (független) meg is köszönte ezt, majd arra kérte a vitában nem részt vevő MSZP-t és LMP-t, hogy saját, fel nem használt időkeretüket automatikusan adják át nekik.

14.40 |

Külföldi lejárató kampány zajlik egy fideszes szerint

Szalay Péter fideszes képviselő azt mondta, a médiatörvényhez hasonlóan az alaptörvény miatt is lejárató kampány folyik Magyarország ellen. A képviselő sajnálatosnak nevezte, hogy a muníciót ehhez külföldön élő magyar írók, filozófusok adják.

14.26 |

Elfoglalt képviselőkről beszélt Dúró Dóra

A jobbikos Dúró Dóra a képviselői jogállásról szólalt fel. "Ez nem napi nyolcórás munka, egész életét kitölti végtelen lehetőségekkel és végtelen kötelességekkel" - mondta a képviselő, aki szerint ezért nem megengedhető, hogy a képviselők egyben polgármesterek is legyenek.

14.09 |

Az Alkotmánybíróság lassúságáról beszél egy fideszes

Vas Imre fideszes képviselő többek között arról beszél, hogy növekedni fog az Alkotmánybíróság létszáma. Szerinte ennek oka részben az, hogy a testület nem volt képes megbirkózni a rá nehezedő teherrel, és előfordult, hogy 5-8 évig tartott, mire határozatot hoztak egy-egy ügyben.

14.02 |

Szili aggódik a környezetért

Folytatjuk közvetítésünket. Szili Katalin egykori MSZP-s képviselő arról beszél, hogy a jövő nemzedék érdekeire jobban oda kell figyelni az alkotmányban. Mindent meg kell tenni azért, hogy a természeti környezet semmiképp ne romolhasson tovább.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

11.55 |

Vita az önkormányzatok adósságáról

Az önkormányzatok eladósodottsága miatt csaptak össze kétperces hozzászólásokban jobbikos és kormánypárti képviselők. Afideszesek szerint az előző, szocialista kormányok hibája a hatalmas adósság, a jobbikos Volner János ellenben azt mondta: arányaiban a Lázár János által vezetett Hódmezővásárhely, illetve a Rogán Antal által vezetett V. kerület van eladósodva. A fideszes Babák Mihály védelmébe vette az önkormányzatokat, szerinte a feladatokat el kellett látni, ehhez kellett hiteleket felvenni. 

11.38 |

A kötelező társulásokat védi Tasó László

Tasó László, Nyíradony polgármestere üdvözölte, hogy egy módosító indítvány szerint nem feltétlenül kormányhivatali engedélyhez kötnék az önkormányzatok hitelfelvételét, hanem objektív feltételekhez is kötheti azt a törvény. Tasó nem támogatja azt a jobbikos javaslatot, amely kivenné az alaptörvényből annak lehetőségét, hogy a törvény erejével kötelező önkormányzati társulásokat hozzanak létre, illetve azt sem, amely szerint az államnak száz százalékban meg kell térítenie a kötelezően előírt feladatok költségeit.

11.30 |

Még nem érett a parlament a gyermekek szavazati jogára

"Sok kritika ért bennünket a gyermekek után járó szavazati jog miatt" - mondta a négygyermekes Polics, aki szerint meghallgatták az emberek szavát, megértették, hogy erre még nem érett a magyar társadalom.

11.24 |

Örül az önkormányzati hitelkorlátnak egy fideszes képviselő

A fideszes Polics József örül, hogy az alaptörvény lehetővé teszi az önkormányzatok hitelfelvételének korlátozását, példaként a képviselő saját városát, a súlyosan eladósodott Komlót hozza fel.

11.15 |

Elfogytak a jobbikos jelentkezők

Elfogytak a jobbikos jelentkezők, egymás után fideszes képviselők szólalnak fel (a házszabály szerint felválva kell kormánypárti és ellenzéki képviselőknek szót adni).

11.10 |

A gyerekeket védené Selmeczi Gabriella

A nők, az idősek és a fogyatékosok mellett a gyermekeket is a különösen védendő személyek közé sorolná a fideszes Selmeczi Gabriella, aki azt kérte a képviselőktől, támogassák az erről szóló módosító indítványt.

Forrás: MTI/Kovács Attila

11.01 |

Hamis ígéret lenne a legmagasabb szintű egészség

Az egyre idősödő lakosság, illetve a tudomány fejlődése olyan költségrobbanást okoz az egészségügyben, ami még a legfejlettebb államoknak is komoly gondokat okoz - mondta a fideszes Zombor Gábor, aki szerint nem visszalépés, hogy nem szerepel az alaptörvényben a lehető legmagasabb színvonalú egészséghez való jog. A képviselő szerint az ellátás színvonala az állam teljesítőképességétől függ, hamis ígéret lenne a legmagasabb színvonalat az alaptörvénybe írni.

10.56 |

Actio popularist szeretne a Jobbik

Az úgynevezett actio popularis mellett érvelt Staudt Gábor, vagyis azt szeretné, ha továbbra is minden állampolgárnak joga lenne az Alkotmánybírósághoz fordulni. Az alaptörvény tervezete szerint ez megszűnik, csak az fordulhatna a testülethez, akinek konkrét jogi érdeke fűződik egy jogszabály alkotmányellenességének megállapításához. 

10.52 |

Nyilvánossá tenné az állambiztonsági iratokat a Jobbik

Az alaptörvényben rögzítené az 1990 előtti állambiztonsági szolgálatok dokumentumainak nyilvánosságát a Jobbik. Staudt Gábor képviselő kifogásolta, hogy az erről szóló módosító indítványukat a kormánypártok nem támogatták. Bejelentette, hogy kapcsolódó indítványként benyújtják azt is, hogy a közéletből ki kell zárni a pártállam vezetőit és az állambiztonság szt-tisztjeit.

Előző
Következő