Két órán át tartott a parázs vita a magyar alkotmányról Strasbourgban

2011.06.08., 15:00

Parázs vita alakult ki az Európai Parlamentben az új magyar alkotmányról szerdán. A felszólalók közül a szlovákiai és romániai képviselők bírálták a legélesebben a jogszabályt, elsősorban a határon túli magyarokra vonatkozó pontok miatt. A baloldali és zöld pártiak többek között a házasság meghatározására vonatkozó részt, és az alaptörvény elfogadásának körülményeit kifogásolták. A mellette felszólalók főként azzal érveltek, hogy a kérdés a nemzeti szuverenitást értini, és mint ilyen nem tartozik az EP hatásköre alá.

17.10 |

Parázs hangulatú vita folyt az EP-ben

Háromnegyed órával túllépték az időkeretet a magyar alkotmányról szóló vita során az Európai Parlamentben. A szenvedélyes vitában a környező országok képviselői voltak a legkritikusabbak, elsősorban a határon túli magyarokra vonatkozó pontok miatt. Volt aki a nacionalizmus démonát, más egy új balkáni háború lehetőségét emlegette.

A baloldali, zöldpárti és liberális képviselők, többek között az adatvédelmi ombudsman, a bírók nyugdíjazása, a házasság meghatározása vagy épp elfogadásának körülményei miatt bírálták az alaptörvényt.

A jogszabály védelmére kelő fideszesek és néppártiak elsősorban azzal éréveltek, hogy a kérdés a nemzeti szuverenitást érinti, emiatt nem is kellene vitázni róla. Többen a szocialista frakciót kárhoztatták, hogy elérte az ügy napirendre kerülését. Áder János fideszes EP-képviselő egyenesen törvénytelen, gyáva és koncepciós támadásról beszélt. Viviane Reding igazságügyi biztos az Európai Bizottság részéről közölte, az ilyen kérdéseket a tagállamok ügyének tekintik.

A vita rendkívül szenvedélyes volt, a sok hozzászóló miatt 45 perccel meg is hosszabbították az eredetileg egy és negyed órásra tervezett időkeretet. Sokan így is méltatlankodtak, hogy nem tudtak kérdéseket intézni egyes felszólalókhoz.

16.56 |

Az Európai Bizottság nem avatkozik be

Viviane Reding igazságügyi biztos a vita végén megismételte, hogy a bizottság nem avatkozik bele a nemzetállamok szuverenitásába. Barroso elnök nevében közölte, nem alkotnak politikai ítéletet az alkotmányos és az intézményes választások esetében. Ez a tagállamok saját népére és intézményeire tartozik - mondta. A parázs vita legvégén Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő a megtagadott kérdések miatt azzal vádolta meg parlamenti elnököt hogy nem tartott egyensúlyt a vitában, aki azzal védekezett, hogy így is 45 perccel túlléptek az eredetileg kijelölt időkereten.

16.48 |

Áder szerint törvénysértő, gyáva és koncepciós volt a vita kezdeményezése

Áder János fideszes képviselő szerint törvénysértő, gyáva és koncepciós a szocialisták kezdeményezése a magyar alkotmány EP-ben történő vizsgálatára. Szerinte a magyar kormány elleni támadásról van szó. A szintén fideszes Gyürk András otromba támadásról beszél, amely gyengíti az Európai Parlament hírnevét.

16.34 |

Túllépték az időkeretet az EP-ben

Már több mint negyed órával túllépték a napirenden a magyar alkotmányra vonatkozó időkeretet, de még 12 jelentkező volt a spontán hozzászólásokra. A fideszes Pelczné Gál Ildikó hálálkodó levelet olvas fel, Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a fogyatékosokra vonatkozó pontot emeli ki. Mások Kövér László magyar parlamenti házelnök interjúját idézik, amelyet a magyar politika nacionalista voltának megnyilvánulásaként értékelnek az egyre üresedő széksorok között

16.28 |

A nacionalizmus démonja

Victor Bostinaru romániai szocialista képviselő szerint sérti az uniós értékeket a magyar alkotmány. A képviselő a nacionalizmus démonjának szabadon engedéséről beszélt.

16.18 |

Kisebb közjáték

Glanis Willmott brit képviselő a házasság értelmezését bírálta, felszólalását kisebb közjáték zavarta meg, az előtte a magyar alkotmány védelmében felszólaló Seán Kelly ír néppárti képviselőhöz akartak többen kérdést intézni, és volt, aki el is kezdett beszélni, de mikrofonja nem működött.

16.08 |

Reakciós az alkotmány egy szlovák képviselő szerint

Boris Zala szlovák baloldali képviselő reakciósnak nevezte a magyar alkotmányt, szerinte az nemzetközileg is veszélyes. Azt mondják, magyar ügy, de megsérti más országok szuverenitását, megkérdőjelezi a békés szabályozást, nacionalista célok fogalmazódnak meg benne - mondta. Szerinte a  választójog megadása a határon túl élőknek destabilizációhoz vezet, és újabb balkáni háború lehetőségét veti fel.

16.05 |

Gál Kinga szerint nemzeti szuverenitás a magyar alkotmány

Gál Kinga fideszes képviselő szerint Magyarországon még mindig jogállam van, betartják az alapvető jogokat, és szeretne megnyugtatni mindenkit, hogy a jogszabályok megfelelnek az alapértékeknek, a közösségi jognak, és a nemzetközi jogi kötelezettségeknek. Szerinte a nemzeti szuverenitás körébe tartozik az alkotmány kérdése. Azt is mondta, hogy az EP-ben nagyra tartják a másságot tisztelik, szerinte ez az elv megjelenhet az alkotmányok tekintetében is.

15.50 |

"Hol vannak a valódi vádak?"

Manfred Weber német képviselő (Európai Néppárt) szerint senki nem idézte a magyar alkotmányt, mindenki csak vádaskodik és feltételez. "Hol vannak a valódi vádak?" - kérdezte

15.47 |

Bokros szerint autokráciát tesz lehetővé az alkotmány

Bokros Lajos MDF-es EP-képviselő az új alkotmány megszünteti a demokráciát, és az autokráciát teszi lehetővé. Szerinte visszalépés, és nem volt legitim az előkészítő folyamat a preambulum a történelmet torzítja, kizáró a családjog tekintetében. Szerinte a jogszabály az EU-értékek lábbal tiprása, nem lehet ezt figyelmen kívül hagyni. Göncz Kinga szocialista EP-képviselő szerint az uniós alapelvekért viselendő felelősségre figyelmezteti az EU vezetését, szerinte a magyar alkotmány nem felel meg ezeknek az elveknek.

15.34 |

Érzékeny kérdés a határon túl élőké

A szlovák Monika Flasikova Benova szocialista képviselő szerint meg kellene várni a Velencei Bizottság június közepére várható értékelését, de azért bírálta a magyar alkotmányt a szerinte benne található szexuális beállítottság alapú diszkrimináció, és határokon túl élők kérdése miatt.

15.28 |

Van, aki szerint nincs helye a vitának az EP-ben

Dimitar Sztojanov bulgár független képviselő szerint azért ostoroznak egy tagállamot, amit meg sem tettek. Elnézést kell kérniük mindenkitől azoknak, akik ezt a témát napirendre tűzték. Simon Busuttil máltai képviselő (Európai Néppárt) szerint sincs helye a vitának a magyarok körében kellene lefolytatni a vitát.

Forrás: AFP/Frederick Florin

15.24 |

Támadás a békés egymás mellett élés ellen a magyar alkotmány

Primitív támadás a békés egymás mellett élés ellen a magyar alkotmány Jaroslav Paska szlovák EP-képviselő szerint. A "kis fekete hajú vezetőt" aki ezt a gondolatot utolsóként alkalmazta, már rég elítélte a civilizált világ. Reméli, hogy a következő választáson új demokratikus erők jutnak hatalomra.

15.23 |

A kétharmaddal való visszaéléssel vádolják a magyar kormányt

Timothy Kirkhope brit EP-képviselő az Európai Konzervatívok és Reformerek színeiben szintén visszautasította, hogy Szájer az ő országával vetette össze az alaptörvényt. Azt mondta, nem a brit jogszabályokat, nem a 900 éves brit jogi hagyományokat értékelik. Rui Tavares portugál baloldali EP-képviselő pedig közölte, diszkriminációt sejt a romák ügyében a homályos szöveg miatt, és azzal vádolja a magyar kormányt, hogy visszaélt kétharmados többségével.

15.19 |

Tartanak, hogy elterjed a gyakorlat

Juan Fernando López Aguilar spanyol szocialista EP-képviselő visszautasította, hogy Szájer a spanyol alkotmánnyal vetette össze diszkrimináció tekintetében a magyar alaptörvényt. Renate Weber romániai liberális EP-képviselő pedig ellentmondásosnak nevezte a jogszabályt, amelyet egy hónap alatt hajtották át a parlamenten, és közölte, attól tart, hogy ez a gyakorlat elterjed más országokban is, már saját országában is érzékelte ezt.

15.15 |

Szájer szerint kettős mércét alkalmaznak a bírálók

Szájer József elsősorban a parlament baloldali és zöld frakcióihoz szólt. Szájer a magyar alkotmányt az írásban nem létező brit alkotmányhoz, vagy az európai monarchiákéhoz hasonlította. Szerinte nem az alaptörvény áll ellentétben az uniós alapelvekkel, hanem azok, akik "iderángatják boncolásra az új magyar alkotmányt. Szájer szerint a bírálók kettős mércét alkalmaznak, elővette a szálkás-gerendás hasonlatot. Az Európai Néppárt-Európai Demokraták Frakció alelnöke közölte, "Nincs szükségünk arra, hogy olyanok oktassanak ki demokráciából, akiknek a saját országaikban töménytelen elvégzetlen feladatuk van."

15.10 |

Reding szerint az Európai Bizottság csak előzetes elemzést tud nyújtani

Viviane Reding José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének nevében beszélt. Azt mondta, hogy egyelőre csak előzetes értékelést tudnak nyújtani, mivel a törvény még nem lépett életbe. Azt is mondta, figyelemmel kísérték a Velencei Bizottság munkáját.

15.05 |

Győri Enikő szerint az Európai Bizottság nem illetékes

Győri Enikő, a magyar EU-elnökség programjáért felelős külügyminisztériumi államtitkár röviden vezette be a vitát, azt mondta, az Európai Bizottság nem illetékes a magyar alkotmány ügyében.

15.01 |

Lézengenek a képviselők az ülésteremben

Egyelőre csak lézengenek az Európai Parlament strasbourgi üléstermében a képviselők, kéttucatnál nem sokkal több küldött érkezett meg eddig. A délutáni ülés egy olasz képviselőváltásról szóló közleménnyel indult.

Előző
  • 1
  • 2
Következő