Magas kamatok, ittas vezetők és Gyurcsány kesudiója - parlament percről percre

2011.11.07., 13:01

Hoffmann Rózsát, a költségvetést és az új Munka törvénykönyv tervezetét érte hétfőn a legtöbb kritika a parlamentben. A képviselők megemlékeztek az egyiptomi buszbaleset áldozatairól és felköszöntettek egy 90 éves képviselőt. Gyurcsány Ferenc nem alakíthat frakciót. Már hétfőn szavaz a parlament a felszámítható hitelkamatok és a teljes hiteldíjmutató mértékének korlátozásáról. A parlament hétfői ülése percről percre.

17.00 |

Háromnegyed órát pihennek a képviselők

Lejárt a kérdésekre szánt idő, így az ülést vezető Latorcai János, majd háronegyed óra szünetet rendelt el. A parlament 17.45-kor határozathozatallal folytatja a munkáját. A szavazások eredményeiről későbbi cikkeinkben beszámolunk, percről percre tudósításunk ezzel véget ért.

A plenáris ülésről készült összefoglaló videót itt nézheti meg:

16.55 |

"Bóvli kormány bóvli gazdaságpolitikája"

"A költségvetéssel a gázba taposnak, és viszik magukkal az országot: neki a falnak" - mondta az MSZP-s Boldvai László, aki szerint a költségvetés "egy bóvli kormány bóvli gazdaságpolitikája".

Czomba Sándor államtitkár szerint az ország rossz helyzet a szocialisták hibája, az Orbán-kormány pedig stabil pályára rakta a gazdaságot. Az ellenzéki képviselők hangos bekiabálásokkal fogadták, hogy az államtitkár szerint a külföld elégedett a kormány gazdaságpolitikájával.

16.51 |

A kormánynak tetszik a munkahelyi kaució

"Komolyan gondolják ezt?" - kérdezte az új Munka törvénykönyvben szereplő munkavállalói biztosítékról az MSZP-s Gőgös Zoltán a kormányt. A munkavállalói biztosíték Czomba Sándor szerint valóban szerepel a törvényben, de csak azokra vonatkozik, akik pénzzel foglalkoznak. Az államtitkár szerint ez most is elterjedt gyakorlat, és a bíróság is elismeri ezt a formát, szakmai szervezetek szerint pedig "még mindigi jobb a kaució, mint ha kirúgnák a munkavállalót" - mondta.

16.43 |

Nem lesz kilakoltatási moratórium

Az LMP-s Vágó Gábor a kilakoltatások miatt aggódik, azt kérdezte a nemzeti erőforrás minisztériumtól, hogy számíthatnak-e a kormánypártok támogatására, ha benyújtanak egy olyan javaslatot, hogy a fűtési szezonban ne legyenek kilakoltatások.

Halász János államtitkár elmondta, hogy tavaly több mint egy évig volt moratórium a kilakoltatásokra, idén elindították a devizahiteleseket segítő programokat, de Vágó kérdésére nem válaszolt.

16.41 |

Büféznek a képviselők - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Botka László MSZP-s képviselő társaival a büfében

16.35 |

"Egy fillérbe sem kerül"

Tállai András önkormányzati államtitikár szerint az adófizetőknek egy fillérjébe sem fog kerülni az ügyvédi munka, mert az állam költségeit meg fogja téríteni a károkozó.

16.32 |

Mennyit keresnek az ügyvédek a vörösiszapon?

A jobbikos Ferenczi Gábor a vörösiszap-katasztrófa után a károsultak megsegítésére megalakított ügyvédi munkaközösségről kérdezi a minisztériumot. A képviselő szerint már az ügyvédek kiválasztása is problémás volt, csak két helyi iroda volt köztük, a messziről jött ügyvédek pedig a károsultak szerint arrogánsak voltak. Ferenczi arra kíváncsi, mennyibe fog ez kerülni az adófizetőknek.

16.30 |

"Már az sem igaz, amit kérdezett"

Halász János szerint "már az sem igaz", amit Tukacs kérdezett, a hiányszakmákból nem bocsátanak el senkit, hanem megpróbálják feltölteni az üres helyeket. Szerinte a kórházak átvételével kapcsolatos kormányjavaslat erre több garanciát is tartalmaz.

16.28 |

Kirúgják az ápolónőket?

A parlament az azonnali kérdések után most rátér a kérdések tárgyalsáára. Elsőként a szocialista Tukacs István kérdezi a nemzeti erőforrás minisztériumot arról, hogy milyen elbocsátásokra kell számítani az "amúgy is hiányszakmának számító egészségügyben". Tukacs szerint az államosítás miatt a dolgozók félnek, hogy majd átrendezik a kapacitásokat, esetleg bezárják a kórházakat.

16.21 |

Lendvai Ildikó szaval

A Kossuth téri József Attila-szobor áthelyezése miatt aggódik Lendvai Ildikó, aki a költő verseivel akarja meggyőzni a kormányt, ahogy méltó helyen van a szobor. "Nekem is kedvenc költőm József Attila, van is első kiadású kötetem, hozok önnek legközelebb" - mondta erre Halász János államtitkár, aki szerint nem a szobor ellen vannak, nem azt akarják átrakni, csak a teret akarják méltóvá tenni az országgyűléshez.

16.08 |

Az uniótól próbál pénzt szerezni a kormány az almásfüzitői vörösiszapra

Az LMP azt kérdezi a kormánytól, meg fogják-e vizsgálni az almásfüzitői vörösiszap-tározót, hogy vannak-e ott veszélyes anyagok. "Nem" - válaszolta erre határozottan Illés Zoltán államtitkár, aki szerint "pontosan lehet tudni, hogy mi van ott", ezért felesleges méricskélni. Illés szerint az lenne a feladat, hogy elszállítsák onnan a veszélyes anyagokat, de erre nincs pénze a kormánynak, ezért uniós forrásokból próbálnak rá pénzt szerezni.

"Ön az egyetlen ebben az országban, aki tudja, hogy mi van abban a tározóba" - mondta erre Jávor Benedek LMP-s képviselő, aki szerint ezzel  még a cég sincs tisztában.

16.01 |

Hoffmann nem győzte meg Hillert

Hoffmann Rózsa szerint a kormánynak nincsenek olyan tervei, amelyek a tanulmányban szerepelnek (a pedagógusok létszámának jelentős csökkentése, tömeges iskolabezárások stb., erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat). Hoffmann szerint a most nyilvánosságra hozott törvénytervezet tartalmazza a kormány terveit, és abban nincs ilyenekről szól. "Nem tudok a kormánynak olyan szándékáról, hogy pedagógusokat küldene el és iskolákat zárna be" - mondta Hoffmann. "Engem nem győzött meg" - mondta erre Hiller.

16.00 |

Kiürült az ülésterem - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az azonnali kérdések és a kérdések alatt már nem kell szavazniuk a képviselőknek, ezért ki is ürült az ülésterem, csak a válaszadók és a kérdezők maradtak bent

15.57 |

A köznevelési törvény titkai

A köznevelési törvény tevezetéhez készült tanulmányról kérdezi Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár Hiller István MSZP-s képviselő, volt oktatási miniszter. A törvénytervezethez készült tanulmányról Hoffmann Rózsa korábban azt mondta, hogy nem is látta, az annyira titkos, hogy nincs is. Hiller szerint Hoffmann alá is írta azt az előterjesztést, amelynek része volt az előterjesztést. Azt kérdezt Hoffmanntól, hogy ismerte-e a tanulmányt.

15.42 |

Lesz pénz a pszichiátriai betegekre

Az idei több mint 7 millió forint helyett a költségvetés szerint jövőre csak 4 millió forint jut a szenvedélybetegek ellátására Szabó Tímea LMP-s kévpiselő szerint. A képviselő arról kérdezi a nemzeti erőforrás minisztériumot, hogy milyen lesz a sorsuk az ellátatlanul maradók sorsa a kormány szerint.

"Nemcsak ellenzékben, hanem most is kiállunk ezért az emberekért" - mondta Soltész Miklós, aki szerint képviselők módosító javaslatokat fognak benyújtani a költségvetéshez, és nem fog csökkenni az erre a célra fordított összeg. Soltész szerint ezen kívül egy speciális intézet is feláll az addiktológiai, pszichiátriai betegek gyógyítására.

15.35 |

Hol az orvosok béremelése?

Az egészségügyben tervezett béremelések forrását keresi a költségvetésben egy jobbikos képviselő, aki szerint ennek nyoma sincs, több területen kevesebb is a bérekre szánt összeg, mint eddig. Szócska Miklós államtitkár szerint "egyes területeken" a kormány "teszi is, amit tenni kell", példaként a rezidensek ösztöndíjrendszerét említi. Szócska szerint nem csak fizetéssel lehet javítani valakinek a helyzetét, szerinte ilyen az is, hogy a praxisok helyzetét rendezni akarja a kormány. A béremelés forrása szerint a csipszadó lesz a következő években.

15.27 |

"Nem százas" törvényről kérdez Nyakó

"A törvény, amely nem százas" címmel kérdezi a kormányt Nyakó István MSZP-s képviselő, aki az egyházakról szóló törvényt érit a cím alatt. Nyakó szerint a törvény diszkriminatív. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint a törvényre azért volt szükség, mert túl sok vállalkozás működött egyházként. Szerinte már tucatnyi új szervezett jelentkezett be, hogy egyházzá szeretne válni. Nyakó szerint erre csak 2012. január 1-e után van lehetőség a törvény szerint, ezért nem érti, hogyan fognak dönteni az új jelentkezőkről.

15.14 |

Gyurcsány Ferenc kesudiót majszol - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15.03 |

144 évig tartó felülvizsgálat

A szocialista képviselő szerint a munkaszimulátorral egy ember felülvizsgálata öt-öt és fél óráig tarta, így az összes rokkantnyugdíjast 144 év alatt lehetne vele megvizsgálni. "Ilyen hosszú távra ne tervezzenek" - mondta.A parlament ennek ellenére elfogadta az államtitkár válaszát.

Előző
Következő