Magas kamatok, ittas vezetők és Gyurcsány kesudiója - parlament percről percre

2011.11.07., 13:01

Hoffmann Rózsát, a költségvetést és az új Munka törvénykönyv tervezetét érte hétfőn a legtöbb kritika a parlamentben. A képviselők megemlékeztek az egyiptomi buszbaleset áldozatairól és felköszöntettek egy 90 éves képviselőt. Gyurcsány Ferenc nem alakíthat frakciót. Már hétfőn szavaz a parlament a felszámítható hitelkamatok és a teljes hiteldíjmutató mértékének korlátozásáról. A parlament hétfői ülése percről percre.

13.35 |

Totojázik a kormány egy LMP-s szerint

A hitelválságot önök eltotojázták - mondta Vágó Rogán Antalnak. Az LMP-s képviselő szerint ugyanis nem történik más, mint hogy a Fidesz a korábbi LMP-s javaslatokat nyújtják be megkésve saját nevükben. Vágó azt javasolja, hogy induljon gazdasági válságtanácskozás, ami szerinte pozitív jelet küldene a külföldnek, és nem lenne olyan gyenge a forint sem.

13.33 |

"A kormány rángatja a gazdaságot"

Az LMP-s Vágó Gábor arra kéri a kormányt, hogy ne az EU válságával magyarázza a magyar gazdaság problémáit. Szerinte a legnagyobb gond Magyarországon a kiszámíthatatlanság, mert a kormány rángatja a gazdaságot, például azzal, hogy folyton új adószabályokat jelent be. Vágó szerint az eva körüli vihar azt jelzi, hogy a kormány további adminisztatív terheket tesz a vállalkozók számára.

13.31 |

Hoffmann Rózsa belenyúl a pénztárcájába - fotó

Fotó: Hajdú D. András [origo]

13.30 |

A kormánynak tetszik Rogánék javaslata

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára reagál Rogán felszólalására. Az államtitkár azt mondja, hogy szerte a világban átalakul a bankok és az ügyfelek viszonya. Megjegyzi, hogy ez egy többlépcsős folyamat, és a mostani hitelkamatos javaslatnak is voltak előzményei. A kormány támogatja a javaslatot, és a parlamentet annak minél gyorsabb elfogadására szólított fel - mondta Szatmáry.

13.28 |

Emlékezés az egyiptomi áldozatokra - fotó

Fotó: Hajdú D. András [origo]

13.27 |

Rogán tisztességes profitot ígér

Rogán szerint ezzel a csomaggal tisztességes játszmára kényszerítik a bankokat. Hozzátette, hogy ebbe a tisztességes profit is belefér. Rogán hangsúlyozza, hogy egy átmeneti idő után a jelenlegi banki termékekre is vonatkoznak majd az új szabályok, ha azokat megszavazza a parlament.

13.24 |

Rogán javaslata "nagyjából megfelel" Orbán céljának

Rogán Antal felszólalásával folytatódik az ülés. A fideszes képviselő a kamatplafon szabályozásáról szóló törvényjavaslatról beszél. Szerinte azt a hiányosságot pótolják, amelyeket a környező országok már megléptek. Ezért őket máshogy érintette a pénzügyi válság - tette hozzá Rogán, aki szerint "nagyjából megfelel" a gazdasági bizottság által készített csomag annak a célnak, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök tűzött ki (ő azt mondta, azt szeretné, hogy 30 százalék felett legyen a tényleges hitelkamat)

13.22 |

Hoffmann "távoli tagja" a kormánynak

Hoffmann azt mondja, bár ő csak "távoli tagja" a kormánynak, de nem tartja valószínűnek, hogy a kormány vissza fogja vonni a közoktatási törvényt. Szerinte akik a hatástanulmányt emlegetik, azok azt nem szokták megjegyezni, hogy a dokumentumban komoly forrásbevonás is szerepel.

13.19 |

Hoffmann nem szeretné, ha lustának tartanák

Hoffmann Rózsa oktatási válaszol a felszólalásra. Azzal kezdi, hogy mielőtt még azt hiszik, hogy azért nem ment el az egyik bizottsági ülésre, mert lusta lenne, ennek valódi oka az volt, hogy volt egy korábban előre egyeztetett programja. Az államtitkár szerint hiba, hogy nem a hivatalos kormányzati dokumentum alapján alakította ki véleményét, mert szerinte abban nincs szó semmilyen tanárelbocsátásról. Egy éves előkészítés előzte meg a törvényt, amit rengeteg álhír kísért Hoffmann szerint.

13.15 |

Hoffmann Rózsát bírálja egy jobbikos

Farkas Gergely jobbikos képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza közoktatási terveit. A képviselő idézi azt a minisztériumon belül készült hatástanulmányt, amely szerint a tanári létszám jelentős csökkentésével járnak majd az átalakítások. Farkas bírálta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt, aki először azt mondta, hogy nem ismeri a tanulmányt, a képviselő szerint azonban később kiderült, hogy az ő aláírása is szerepel a dokumentumon.

13.12 |

90 éves a parlamenti korelnök

Kövér László köszöntötte a parlament legidősebb tagját, Horváth Jánost abból az alkalomból, hogy hétfőn ünnepli 90. születésnapját.

13.11 |

Bejelentették a döntést Gyurcsányékról

Az ülés levezetésében részt vevő Stágel Bence KDNP-s képviselő felolvasta az alkotmányügyi bizottságnak azt a határozatát, amely szerint a Gyurcsány Ferenchez kötődő korábbi szocialista képviselők nem alakíthatnak parlamenti frakciót.

13.08 |

Az egyiptomi balesetre emlékeznek a képviselők

Kövér László megnyitotta a parlament ülését. A házelnök megemlékezett az egyiptomi halálos buszbalesetről. Kövér arra kérte a képviselőket, hogy néma felállással emlékezzenek az áldozatokra.

13.00 |

Gyurcsánynak egyelőre nem lesz frakciója

Nem alakíthat frakciót Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) - döntött hétfői ülésén a parlament alkotmányügyi és ügyrendi bizottsága, amelyet Kövér László házelnök kért fel állásfoglalásra. Részletek ebben a cikkben.

12.50 |

Miért módosítják megint az alkotmányt?

"Az adósság elleni harcban a kormány kész az önkormányzatok segítségére sietni és konszolidálni kilátástalan helyzetüket. Ebből következően a kormány meg kívánja teremteni annak a lehetőségét, hogy törvény biztosítsa egyes önkormányzati vagyonelemek átadását az állam vagy más önkormányzat részére" - így fogalmaz az alkotmány módosításáról szóló javaslat, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási miniszter nyújtott be a parlamentnek. Az alkotmány már kevesebb mint két hónapig marad meg, mert az új alaptörvény 2012. január elsején lép hatályba.

12.45 |

Négyötödös többség kell a módosításhoz

A parlament gazdasági bizottsága javasolta a felszámítható kamatok és a teljes hiteldíjmutató (THM) mértékének korlátozását. Az indítványról csak a házszabálytól eltérve dönthetnek hétfőn a képviselők, de az ehhez szükséges négyötödös többség a devizahiteleseket érintő intézkedések esetében eddig kivétel nélkül megvolt a parlamentben.

A törvényjavaslat alapján ha magánszemély ad kölcsönt másnak, a kamat nem lehetne több a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékénél. Hasonlóképpen kimondanák, hogy pénzügyi intézmény - egyes kivételektől eltekintve - nem nyújthat olyan kölcsönt, amelynek a teljes hiteldíjmutatója meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal megnövelt mértékét. Emellett a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor a bankoknak a kamat változását vagy referencia-kamatlábhoz kell kötniük, vagy a kamat mértékét a szerződésben meghatározott - legalább 3, 5 vagy 10 éves - periódusok alatt rögzíteniük kell.

Banki elemzők korábban az [origo]-nak azt mondták, hogy a THM-plafon előnyös és hátrányos is lehet. Erről itt olvashat bővebben.

12.40 |

A THM-plafonról is dönthet a parlament

Az országgyűlés már hétfőn szavazhat a felszámítható kamatok és a teljes hiteldíjmutató (THM) mértékének korlátozásáról, amennyiben a képviselők megszavazzák a házszabálytól való eltérést. A képviselők tárgyalnak a jövő évi adótörvényekhez fűzött módosítókról is. Részletek ebben a cikkben.

Előző
Következő »