Zavarba hozták Németh Lászlónét a Parlamentben - közvetítés percről percre

2012.03.19., 13:23

Kétnapos ülést kezdett hétfőn a parlament, szó lesz a tengerészek képzéséről és szavaznak az árfolyamrögzítés részleteiről is. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter nagy napja a hétfő, háromszor el kellett mondania, hol volt az elmúlt hetekben, és hosszan kérdezték az oligarchákról, a Középről és Nyerges Attiláról is. Kövesse a parlament ülését percről percre az [origo]-n!

15.30 |

Konkrét kérdésre tudna válaszolni az oligarchákról Némethné

Burány Sándor azt mondja, többet várt Némethnétől.

"A Fidesz-közeli oligarcha és az ezzel kapcsolatos vádak mindennaposak" - mondta Némethné, aki azt mondta az MSZP-nek, hogy ha érdekli őket ez a kérdés, konkrét válaszokat tegyenek fel, mert azokra tud csak konkrétan válaszolni.

15.28 |

Némethné készült az árgus szemekre

Némethné azt mondja, hogy amikor elvállalta a miniszteri megbízást, tisztában volt azzal, hogy az ellenzék minden lépését árgus szemekkel fogja nézni.

Némethné szerint az Intermédia és a Századvég is tiszta, átlátható pályázaton nyerte el a pályázatot. Némethné úgy emlékszik, hogy az MSZP kormány idejében ennél többet költöttek tanácsadásra.

15.24 |

Nagyon hiányzott az MSZP-nek Némethné

Burány Sándor MSZP-s képviselő is azt kérdezi Némethnétől, hogy hol volt. Burány azt mondja, Némethné tevékenységéről olyan irodalmi alkotások jutnak eszébe, mint A láthatatlan ember és A néma levente. Burány szerint "fájdalmasan hiányzott" Némethné megszólalása, amikor a forint gyengülséről vagy a Malévről kellett volna beszélnie.

Ugyanakkor a munkájára vannak jelek - mondta Burány, aki szerint ilyen az, hogy az Intermédia Kft. nagy kormányzati megbízást kapott.

Hol volt ön, amikor becsapott a ménkű? - kérdezte Burány Sándor.

15.23 |

Sugdolóznak az LMP-sek - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15.20 |

Magát dicséri a kormány

Egy fideszes képviselő arról kérdezte a nemzeti erőforrás minisztert, hogy milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy több ember legyen az egészségügyben. Halász János államtitkár azt sorolja, milyen támogatásokat ad a minisztérium például a háziorvosoknak. Heincz Tamás fideszes képviselő szerint a kormány a saját bátorságának árát issza. Halász szerint igaza van.

15.19 |

Megjött Pintér Sándor - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15.13 |

Milliárdokat tapsolt el Matolcsy

Vágó Gábor LMP-s képviselő a miniszterelnököt akarta kérdezni a nyugdíjrendszer átalakításáról, de beérte azzal is, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes válaszol helyette. Navracsics szerint stabil a nyugdíjrendszer, Vágó szerint azonban a kormány állandóan toldozgatja-foltozgatja. "Ezekről a megtakarításokról beszélni kell, erről a többezezer milliárd forintról, amit Matolcsy eltapsolt" - mondta Vágó. Szerinte a kormány további milliárdokat akar odadobni Matolcsynak.

15.13 |

Németh Lászlóné figyel - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15.10 |

Fónagy bólogat

Némethné a viszontválaszban azt mondta, nem akarnak bezárni vasútvonalakat, nem akarnak eltérni a kormányprogramtól, és arra kérte a kérdezőt, hogy várja meg, amíg elkészül a terv. Némethné mögött Fónagy János államtitkár elégedetten bólogatott.

15.09 |

Németh Lászlóné szürke kiskosztümben - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15.07 |

Németh Lászlóné nagyon izgul

Némethné újabb kérdést kapott, ezúttal egy jobbikos képviselőtől a vasútvonalak bezárásával kapcsolatban. Némethné most szabadon, papír nélkül, de nagyon bizonytalanul, lassan beszél, láthatóan nagyon izgul. Arról beszél, hogy a MÁV átalakításának jelenleg folyik az előkészítése, nyár elejére lesz terv.

15.03 |

Várnak Orbánra

Két képviselő is szeretne kérdést feltenni Orbán Viktor miniszterelnöknek, de ő nincs bent a teremben. Az egyik képviselő már három hete vár rá, így a következő ülésen Orbánnak személyesen kell válaszolnia. Balczó Zoltán a március 15-i beszédével kapcsolatban kérdezné Orbánt.

15.02 |

Némethné nem válaszolt a kérdésekre

Az MSZP-s képviselő figyelmeztette Némethnét, hogy már csak egy perce lesz neki, hogy válaszoljon. Némethné a viszontválaszban sem válaszolt a MOL-lal, az atomerőművel és a stratégiai gáztartalékkal kapcsolatos kérdésekre, de megígérte, hogy majd fognak.

15.00 |

Lecsengették Némethnét

A miniszter asszony hosszú beszámolóba kezdett a minisztérium munkájáról, még ott tartott, hogy milyen intézmények tartoznak a minisztériumhoz, amikor az ülést vezető Jakab István csengővel jelezte neki, hogy letelt az ideje. Némethné kissé zavartan nyugodott ebbe bele.

14.58 |

Némethné a minisztérium élén volt

"Arra a kérdésre, hogy hol volt a fejlesztési miniszter, annyit tudok mondani, hogy ott, ahova a megbizatásom szól: a minisztérium élén" - mondta Némethné, és hozzátette, nagyon sűrű három hónapja volt, sok ügyet át kellett néznie, többek között azokat is, amelyekről az MSZP kérdezte. Némethné papírból olvassa a válaszát, lassan beszél, látszik, hogy nem gyakorlott felszólaló.

14.55 |

Örülnek Némethnének

Örömmel köszöntötték az MSZP-s képviselők Némethnét, de négy hete jobban örültek volna neki, mert szerették volna megkérdezni a MOL-részvénycsomag megvásárlásáról és a Paksi Atomerőmű sorsáról. Némethné nem sokkal a kérdés előtt érkezett meg a terembe, Fónagy János államtitkár segített neki betenni a jelenlétét és jelző kártyáját a gépbe. Az MSZP a stratégiai földgázkészlet csökkentéséről is kérdezi.

14.54 |

Az azonnali kérdések órája jön

"Most, hogy képviselőtársaim halaszthatatlan közfeladataikat akarják ellátni, egy perc szünetet rendelek el" - mondta az ülést vezető alelnök arra, hogy a képviselők tömegesen kezdtek távozni a teremből, amikor bejelentette, hogy az azonnali kérdések következnek.

14.51 |

Vizsgálódnak Tompán

Fónagy János szerint a tompai problémáról most csütörtökön, az interpelláció benyújtásakor szereztek tudomást. A minisztérium elrendelte, hogy az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vizsgálatot indítson és a helyszíni szemlét tartson. Ha valamit találnak, megteszik a szükséges lépéseket.

A Jobbik örül, hogy a minisztérium "nem tompán, hanem élesen reagált" a komárnyzati fellépésre. Az ellenzéki párt elfogajda az interpellációra adott választ, de elvárják a folyamatos téjákoztatást.

14.46 |

Mi van a tompai Nokiás-dobozokban?

A jobbikos Hegedűs Lórántné a titkozatos "Ha a tompai Nokiás-dobozok mesélni tudnának" címmel interpellálja a nemzeti fejlesztési minisztert. Szerinte Tompán egy közel ötvenmilliós önkormányzati beruházást silány minőségben készítette el a kivitelező, de nem akarják kijavítani a hibákat. Szerinte az eredeti pályázati cél nem valósult meg, valakik nagyon jól jártak Tompán, az önkormányzat pedig nagyon rosszul. Azt kérdezi, milyen intézkedéseket tervez a minisztérium, terveznek-e felülvizsgálatot, az ügyészség bevonását.

14.45 |

Törvénnyel tiltaná a mellébeszélést az MSZP

Az MSZP szerint arra is ki kéne valami új házszabályt találni, hogy az államtitkárok válasz helyett mellébeszélnek.