Zavarba hozták Németh Lászlónét a Parlamentben - közvetítés percről percre

2012.03.19., 13:23

Kétnapos ülést kezdett hétfőn a parlament, szó lesz a tengerészek képzéséről és szavaznak az árfolyamrögzítés részleteiről is. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter nagy napja a hétfő, háromszor el kellett mondania, hol volt az elmúlt hetekben, és hosszan kérdezték az oligarchákról, a Középről és Nyerges Attiláról is. Kövesse a parlament ülését percről percre az [origo]-n!

14.43 |

Lamperth Mónika pillangóval - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.41 |

Halász János megdöbbent

Halász János államtitkár azt mondja, megdöbbent a szocialisták interpellációján: pont ők kérdezik, hogy hova menjenek az egészségügyisek, amikor - mondja Halász - a kormányváltás előtt pont ők beszéltek arról, hogy el lehet menni az országból.

Halász szerint nem szűnnek meg egészségügyi intézmények, csak más lesz a funkciójuk. Szerinte az egészségügyben nem az a probléma, hogy nincs munka, hanem hogy kevés a munkaerő. Az államtitkár szerint a kormány minden egészségügyben dolgozóra számít.

14.37 |

Hova menjenek az egészségügyisek?

Kovács Tibor több szocialista képviselő nevében az egészségügy átszervezését kéri számon a kormányon, szerinte ez volt a Fidesz egyetlen konkrét ígérete a választási kampányban, és ennek sem tudnak eleget tenni. Arra kíváncsi, hogy mire számítsanak azok az egészségügyi dolgozók, akiknek "funkciót vált" a munkahelye.

14.36 |

Németh Zsolt megállt az ajtóban - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.33 |

Bezzeg az MSZP

Fónagy János szerint a Fidesz-kormány egy vonalat sem zárt be, bezzeg az MSZP-kormány több tucatnyit. Fónagy szerint nem kérdés, hogy kell a vasút, de kompromisszumokat kell kötniük, hogy meg tudják tartani a rendszert. Az ígéri, hogy a menetrendet egyeztetni fogják az érintettekkel. Azt mondja, nem is kéri Szekerestől, hogy fogadja el a válaszát, csak a kormánytöbbségtől és azoktól az emberektől kéri, hogy fogadják el, akik utaznak a vasúttal.

14.29 |

Szekeres Imre alig tudott megszólalni

Az MSZP-s Szekeres Imre Németh Lászlónét interpellálná, de nem működik a mikrofonja. Kis közjáték után el tudja kezdeni, de Némethné még mindig nincs a teremben, így az egyik államtitkár fog neki válaszolni arra a kérdésre, hogy "Mi alakítja a Fidesz-kormány álláspontját? A szakmai meggyőződés vagy a kormányzati pozíció?"

A titokzatos cím alatt a vasúti vonalbezárásokról kérdezi a kormányt.

14.24 |

Gyurcsánynak két oldalról magyaráznak - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.24 |

Vitányi Iván megszomjazott - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.19 |

Körbetartozásoktól tart az LMP

Scheiring Gábor LMP-s képviselő a kisvállalkozások érdekében szólal fel. Szerinte a kormány diktátumot adott, amikor arra kényszeríti őket, hogy tolják ki a fizetési határidőket és tekintsenek el a késedelmi kamatoktól. A képviselő szerint ez csak a körbetartozásokat fogja növelni.

14.14 |

Bertha Szilvia op-art ruhája - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.12 |

Keletre vinnék a magyar élelmiszert

Most egy KDNP-s képviselő kérdezi a vidékfejlesztési minisztert, hogyan juthatnak el a magyar élelmiszterek keletre. Budai Gyula szerint a kormány is azon van, hogy helyet találjon keleten a magyar élelmiszernek.

14.12 |

Lukács Zoltán képeket nézeget - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.10 |

Zsiga Marcell reménykedik

Így is történt, Halász János elmondta, milyen sok mentőautót vett már a kormány, és még milyen sokat fog. Zsiga Marcell szerint nagyon bziztató volt a válasz, és reméli, hogy az ország minden szegletébe jut majd a mentőkből.

14.02 |

Zsiga Marcell új mentőket szeretne

Fideszes interpelláció következik. Zsiga Marcell, aki szerint 47 ezer forintból meg lehet élni, új mentőautókat szeretne, mert szerinte a szocialista kormányok nem fejlesztették őket. "Ez a feladat is a Fidesz-kormányra hárul" - olvassa a papírjából. Halász János válaszol, aki várhatóan meg fogja nyugtatni, hogy lesznek új mentők, Zsiga pedig el fogja fogadni a választ.

14.00 |

Nem sikerült megnyugtatni a Jobbikot

Halász János államtitkár igyekezett megnyugtatni a jobbikos képviselőt, hogy az állam különféle intézkedésekkel támogatni fogja ezeket a cégeket. A próbálkozás nem sikerült, Bartha Szilvia szerint ez kevés, a korábban megígért intézkedésekre lenne szükség.

13.55 |

A rokkantak foglalkoztatását rendezné a Jobbik

Bertha Szilvia Jobbikos képviselő egy feltűnő, fekete-fehér mintás ruhában kérdezi a nemzeti erőforrás minisztertől azt, hogy meddig tartja meg a Fidesz-KDNP kormány a miniszterelnök úr és a fogyatékosügyi kormánybiztos által már 2010-ben pazarlónak, igazságtalannak ítélt rehabilitációs költségtámogatási rendszert, és mikor fogják megadni a beígért azonnali segítséget a csőd szélén álló, rokkantakat foglalkoztató cégeknek.

13.52 |

A következő szocialista kormány mindent visszaad

Neményi szerint hiába veszi el a kormány a kedvezményeket, a következő szocialista kormány mindent vissza fog adni, és nem hagyják, hogy elvegyék az emberektől a Horn-kormány idején bevezetett kedvezményeket. A bejelentést hangos nevetés fogadta az ülésteremben.

13.50 |

Maradnak a kedvezmények

A nyugdíjas bérletek ügyében a kormány nevében Fónagy János államtitkár válaszol, aki szerint az MSZP-s kérdés nem korrekt és nem indokolt, mert minden olyan helyen, ahol jogosak az igények, megmaradnak a kedvezmények, de a kormány felülvizsgálja a kedvezmények rendszerét. Várja meg a kormány döntését, és utána kérdezzen - mondta a kedvezmények felülbírálásáról Fónagy az MSZP-s képviselőnek.

13.49 |

Némethné még nem jött meg

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter még nincs bent az ülésteremben. Az interpellációk után, az azonnali kérdések során kell válaszolnia, de addig még van majdnem egy órája.

13.47 |

A nyugdíjas bérletekért aggódik az MSZP

Az MSZP szerint a kormány elveszi a nyugdíjasoktól a kedvezményes bérletet, Budapesten például szerintük a háromezer forint körüli bérlet helyett több mint kilencezer forintot kell majd fizetniük. Neményi András arra is kíváncsi, hogy megszüntetik-e a hatvan év felettiek kedvezményes utazását is.