Bejárták a várost a hídfoglaló diáktüntetők

2012.12.10., 15:03

Ötszáz diák tüntetett este a hallgatói keretszámcsökkentés ellen Budapesten. Egy délutáni hallgatói fórumon kezdték, majd az ELTE lágymányosi kampuszáról elindulva lezárták a Petőfi hidat, és végigvonultak a Kiskörúton. A Kossuth térre érve Hoffmann Rózsa államtitkár lemondását követelték, majd a Lánchídon át a Clark Ádám térre mentek. Rabok tovább nem leszünk! - skandálták. A tüntetést végig rendőrök biztosították, atrocitás nem történt, este 9 óra után a diákok szétszéledtek.

21:38 |

Nem intézkedtek a rendőrök

Nem történt rendőri intézkedés a hétfő esti fővárosi spontán diáktüntetésen - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján. A közlemény szerint a vonulás útvonalát 35 rendőr biztosította.

21.00 |

Véget ért a tüntetés

A diákok azon gondolkoztak, hogy felmennek a Sándor-palotához, hogy az államfő hivatalának is átadják a követeléseiket tartalmazó öt pontot. De aztán úgy döntöttek, hogy nem fárasztják tovább magukat, és erőt gyűjtenek - jelentette tudósítónk.

Ez után a diákok megköszönték a rendőröknek, hogy korrektül biztosították a tüntetést, majd megkértek mindenkit, hogy békésen menjen haza.

20.57 |

Maszkkal harcolnak a diákok

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

20.50 |

A Margit hídra készülnek a diákok

Hiába szólították fel a tüntetőket arra, hogy távozzanak, mégis több százan álldogálnak a Clark Ádám téren, és megy a tanakodás a diákok között. "Mit akartok? Egyetemet foglalni? Hidat foglalni?" - kérdezte a szónok, majd amikor a Margit hidat említette, akkor a tömeg üdvrivalgásban tört ki. Közben a Lánchídon nyolc rendőrautó várakozik.

20.35 |

Lehetünk akár százezren is

"Bár most csak ezren vagyunk, megmutattuk, hogy lehetünk tízezren vagy akár százezren is" - mondta be az egyik szónok a Clark Ádám téren, felszólítva az egyetemistákat, hogy szervezzék meg az ellenállást, és alakítsanak sztrájkbizottságokat. "Kurva jók voltunk" - mondta a hangosbemondóba a fiú, aki arra szólította fel a diákokat, hogy jöjjenek szerdán délután 4-kor a Műegyetemnél tartott tüntetésre, és mindenki hozza el magával tíz barátját. Amikor  azt kérdezte, hogy hányan leszünk a Műegyetemnél, akkor a többség azt skandálta, hogy tízezren, tízezren.

Néhányan torkuk szakadtából kiabálták, hogy százezren. Ez után a szervező megkért mindenkit, hogy menjenek haza, és készüljenek szerdára. A diákok egy része még tanácstalanul álldogál, de többen már elindultak haza.

20.28 |

Tanakodás kezdődött

A HÖOK és Hallgatói Hálózat vezetői állnak a menet élén. A diákok megálltak tanakodni a Clark Ádám téren, azt találgatják, mi legyen a további program.

20.25 |

Rabok tovább nem leszünk

A diákok elénekelték a Himnuszt és a Nemzeti dalt is, amelyben különösen hangosan nyomatékosították a "rabok tovább nem leszünk" részt.

20.18 |

Lezárták a Lánchidat a rendőrök

A tüntetők tömege nagy üdvrivalgással haladt át a Lánchíd oroszlánjai között, amikor a hangosbemondóba bemondták, hogy a Lánchidat lezárták a rendőrök. "Keressünk egy másik hidat, mert ezt így nem tudjuk elfoglalni" - mondta a szónok, majd felszólította tömeget, hogy menjenek az Erzsébet híd irányába.

Tudósítónk szerint a tömeg több ezresre duzzadt, ugyanis amikor a menet eleje átért a Lánchídon, a menet vége még csak az MTA épületénél járt.

20.10 |

Leállt a 2-es villamos

A Kossuth térnél leszállították az utasokat a 2-es villamosról, mert az egyetemisták elfoglalják a síneket. Tudósítónk szerint néhány idősebb utas felhúzta a szemöldökét, rácsodálkozva az eseményekre, de látott olyat is, aki csatlakozott a tömeghez.

 

20.05 |

Fáklyákkal indultak a Lánchíd felé

Elindultak a tüntető diákok a Lánchíd felé, hogy elfoglalják. Az [origo] tudósítója szerint többen azt találgatták a tömegben, hogy vajon hány rendőr várja majd őket. Másik tudósítónk szerint páran már fáradnak.

 

20.00 |

A Lánchíd lezárását tervezik

A diákok most azt találgatják, hogy melyik hidat zárják le. A legnépszerűbb a Lánchíd volt. Közben Nagy Dávid,  a HÖOK elnöke azt mondta, hogy szerdára még ennél nagyobb megmozdulást terveznek.

19.55 |

Jobbikosok és LMP-sek a tömegben

A diáktüntetők között tudósítóink találkoztak az LMP és a Jobbik politikusaival is: ott van a Kossuth téren Jávor Benedek, Szabó Tímea, Szabó Rebeka és Vágó Gábor, valamint Szávay István és Z. Kárpát Dániel is a Jobbikból. A jobbikos Szávay István azt mondta [origo]-nak, hogy tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz szembement a saját népszavazásával. Azt mondta, akkor is tiltakozna, ha ezt az MSZP tenné, de akkor is, ha a Jobbik.

19.50 |

Felolvasták az öt pontot

Egy piros sálas egyetemista hangosbemondóban elkezdte felolvasni a délutáni hallgatói fórumon elfogadott öt pontot, amelyre az ötszáz fős tömegből azt skandálják, hogy "nem hagyjuk!".

19.45 |

Aki hülye, az is marad

Az Alkotmány utca és a Kossuth tér torkolatánál a diákok kifeszítettek egy transzparenst, amelyre azt írták: "Aki hülye, az is marad!". A diákok ugrálva azt kiabálták, hogy Hoffmann Rózsa mondjon le.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

19.40 |

Megérkeztek a tüntetők a Kossuth térre

Lezárták a tér környékét nem sokkal az előtt, hogy az egyetemisták megérkeztek a Parlament épülete elé. A mintegy ötszáz diák azt skandálja, hogy "Hoffmann Rózsa mondjon le!" és hogy "Le a tandíjjal!".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Rendőrök a Kossuth téren

19.25 |

Egy lélek sincs a Kossuth téren

Az [origo] tudósítója senkit nem látott a Parlament előtti téren.

19.20 |

Bedugult a Kiskörút

A Deák tértől egészen a Fővám térig áll a kocsisor, a Kiskörút teljesen bedugult a tüntetés miatt.

19.15 |

Nem jutottak be az ELTE BTK-ra

Az egyetemisták este hét órakor az ELTE BTK kiskörúti épületébe akartak bemenni, de mivel az épület zárva volt, nem jutottak be. Így az Astoria felé vették az irányt, és továbbra is a Kossuth térre vonulnak. A diákok tömegét 8-10 rendőrautó követi, de sem hangosbemondón, sem másképp nem kezdték el oszlatni a tömeget. Közben a Deák tértől egészen a Fővám térig áll a kocsisor, a Kiskörút teljesen bedugult a tüntetés miatt.

19.10 |

Diákok a Kiskörúton

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Előző
  • 1
  • 2
Következő