Elvittek a rendőrök három tüntető diákot - percről percre

2012.12.19., 10:37

Délután négy óra után kezdődött a diákok Téli Rózsás forradalomnak nevezett tüntetése, amelyen több ezer diák a kormány kapkodását kritizálta. A diákok ezután megint meneteltek a városban, és kormányellenes rigmusokat skandálva a Margit hídhoz vonultak, majd később a Lánchidat is elfoglalták. Itt este nyolc óra után a rendőrök előállítottak három diákot a gyülekezési törvény megsértése miatt, ezért a tüntetők az V. kerületi kapitányságnál folytatták a tüntetést késő este, és hajnalig maradtak. A kormány megelőző csapással próbálta elvenni a diákok kedvét az esti tüntetéstől, a kormányszóvivő bejelentette, hogy legalább 55 ezren tanulhatnak majd ingyen jövőre. A diákok viszont folytatták az akcióikat, napközben az ELTE-n leálltak a liftek, a hallgatók vezetője egy kempingszéken ülősztrájkolt, Balatonalmádiban pedig diákok álltak sorfalat.

1.13 |

Már takarítanak maguk után a diákok

Hajnali negyed kettőkor nagyjából ötven diák maradt a Szalay utcánál, ők annyira unatkoznak, hogy elkezdték szedni a saját maguk által elszórt szemetet és a csikkeket. Közvetítésünk ezzel véget is ért, a tüntetésről és a vonulásról szóló összefoglaló riportunkat itt olvashatja!

1.03 |

Így szavaztak a diákok - kép

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Kattintson a galériáért!

0.59 |

Vadai szerint sem kell politikus a tüntetésre

Vadai Ágnes újabb bejegyzése a Facebookon arról szól, hogy szerinte sem kell politikus a demonstrációra, és ő nem is politikusként ment el. Vadai ezt írta: "országgyűlési képviselőként kértem tájékoztatást az V. kerületben. A IV. kerületbe már ügyvédünk is jött, hogy meg tudjuk mi történik. Nem volt itt se jogvédő, se civil vagy más, segítséget felajánló szervezet, egyedül a PDSZ képviselői és két ügyvéd. Kiderült, szükség van a harmadik ügyvédre is, ezért maradtunk".

0.56 |

Fórum lesz délben az ELTE-n

A diákok úgy döntöttek, hogy fórumot tartanak csütörtök délben az ELTE BTK épületében. A termet ugyan még nem foglalták le, de biztosak abban, hogy sikeürlni fog.

0.48 |

A HÖOK szerint ez még kevés

Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja Az Estében üdvözölte, hogy a kormány belátja, óriási hibát követett el és a hallgatóknak igaza volt. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a diákok nem csak a keretszámok miatt mentek az utcára, és több követelést fogalmaztak meg szervezeteik, például a hallgatói szerződés eltörléséről is. (MTI)

0.46 |

A kormányszóvivő megérti a diákok félelmeit

Mindenki nyertese a folyamatnak - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az M1 Az Este című műsorában. Hozzátette, hogy a kormány megérti a diákok félelmeit, amelyek "az állami ösztöndíj, fél ösztöndíj, diákhitel rendszerének meg nem értéséből fakadtak". Az állam szerinte ugyanakkor abban érdekelt, hogy aki bekerül a felsőoktatásba, meghatározott időn belül el is végezze a választott szakot és versenyképes diplomával lépjen ki a munkaerőpiacra. (MTI)

0.43 |

Vadai rátelepszik a mozgalomra

A Hallgatói Hálózat szerint a Demokratikus Koalíció nem tartja tiszteletben a hallgatók december 10-i fórumán elfogadott döntését, amely szerint nem kérnek a pártok támogatásából. Közleményükben azt írják, "Vadai Ágnes annak ellenére, hogy többször felszólítottuk, ragaszkodott ahhoz, hogy a DK nyújtson jogi segítséget az egyik előállított diák számára. Más pártok képviselői is megjelentek a tiltakozáson, ám többszöri kérésünkre távoztak. Tiltakozunk az ellen, hogy bármely párt saját népszerűségének növelése érdekében rátelepedjen a diákok független mozgalmára!"

0.12 |

Vadai Újpestről küld üzenet

Vadai Ágnes a Facebook-oldalán azt írta: "itt vagyok a IV. kerületi kapitányságon. Megérkezett már a DK által felkért ügyvéd kolléga, aki a legfiatalabb előállított fiatalembert segíti majd. A rendőr kollégák segítőkészek. Hamarosan jelentkezem".

0.11 |

Mi történhet az újpesti kapitányságon?

A diákok között elterjedt, hogy nem engedik ki az újpesti kapitányságról az előállított társaikat, ez azonban téves információ lehet, mert egy rendőrkapitányság nem zár be. A Milla Facebook-oldala szerint eddig hiába vár 8-10 szimpatizáns az újpesti rendőrkapitányságon fogva tartott diákokra, az épület ajtaját lezárták előttük. A Facebook-oldal szerint Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Sazkszervezetének elnöke az épületben van.

0.05 |

Várják a társaikat a diákok - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintásra galéria nyílik!

23.29 |

Nemsokára szabadulnak a diákok

Az egyik fiú a hangosbemondón azt mondta, hogy várhatóan húsz perc múlva kiszabadulnak a fogvatartott diákok, akik Újpestről egyenesen a Szalay utcába jönnek.

23.27 |

Kártyáznak a tüntetők - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

23.14 |

Vadai Ágnes Újpestre tart

Megyek a IV. kerületi kapitányságra... - írta a Facebook-oldalán Vadai Ágnes, akit korábban elhajtottak a diákok a tüntetésről.

23.08 |

Két karton sör érkezett

Egy másik lány bejelentette, hogy "újabb ellátmány" érkezett, és ekkor két karton sört tettek le a diákok mellé, tudósítónk szerint kőbányai és ászok közül választhatnak a diákok. A tüntetők úgy fogyaszthatnak ebből, hogy ha kivesznek egy üveget, pénzt dobnak a kartonba.

23.06 |

Nem mennek el a diákok - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre a galériáért!

23.03 |

Pénteken újabb tüntetés lesz

Egy lány bejelentette, hogy pénteken délután négy órára a Moszkva térre újabb tüntetést szerveznek. A diákok üdvözölték, hogy nem Széll Kálmán teret mondott. Ezen a pénteki tüntetésen a tervek szerint hallgatói szerződéseiket égetik az egyetemisták - mondta a lány. A diákok vagy a saját aláírt szerződéseiket égethetik el, vagy letölthetik a netről, és kinyomtathatják a szerződés szövegét.

22.54 |

A közlekedés már helyreállt

Minden járatunk eredeti útvonalon közlekedik - közölte a BKK a Facebook-oldalán.

22.50 |

A Milla otthonmaradásra buzdít

"MÁR NE INDULJ!" - ez áll az Egymillióan a magyar sajtószabadság Facebook-oldalán. A Milla azt írta, hogy az előállított fiataloknak "egyszerű meghallgatáson kell vallomást tenniük, pár óra és kiengedik őket. Azt kérik a szervezők, hogy többen ne menjetek oda". A Milla azért hozzáteszi, hogy "RESPECT a diákoknak! Ismét békés, de hatásos módon mutatták meg a mi nevünkben is: NEM HAGYJUK!".

22.46 |

Egy tüntető a holnapi vizsgájára készül

A diákok a "Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés" című örökzöld slágert éneklik. Tudósítónk észrevett egy lányt, aki viszont a jegyzeteit bújta. Azt mondta, holnap médiatörténet vizsgája lesz, és készülnie kell arra, de a tünetést nem hagyja ott semmiképp.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre a galériáért!

Előző
Következő