Mire elég Orbán szava? - parlament percről percre

2013.03.04., 13:05

Orbán Viktor volt a főszereplője a parlament hétfői ülésének: a miniszterelnök a cigányozó Dúró Dórát rasszizmusból, a szocialista Tóbiás Józsefet kommunizmusból és demokráciából, Vona Gábort pedig az Európai Unióból oktatta ki. A férfi képviselők a hétköznapokon ugyan nem nagyon tisztelik a nőket, de a nőnapot észben tartották, és már hétfőn minden nőnek virág volt az asztalán. A volt jobbikos Lenhardt Balázs már a kokárdát is kitűzte, és úgy zsidózott egy nagyot. Izgalom, szégyenkezés és büszkeség a parlamentben.

15.19 |

Orbán és a fiatalok

Orbánnak is feltűnt, hogy megint ugyanarra kell válaszolnia, amire már sokszor válaszolt, ezért azt javasolja, hogy a terméketlen vita helyett inkább próbálják kijavítani a hibákat. Orbán megjegyzi: furcsa, hogy már deresedő halántékkal egy nála jóval fiatalabb képviselőt kell kiigazítania.

Fotó: Nagy Attila [origo]

15.15 |

Vona hasán feszül a zakó

Vona Gábor egyik kedvenc kérdését teszi fel sokadszorra Orbán Viktornak: van-e élet az Európai Unión kívül. Ha a mondandóját nem is, a ruhatárát megújította Vona, aki fekete nadrághoz, fekete nyakkendőhöz egy furcsán szűk zakót vett fel.

Fotó: Nagy Attila [origo]

 

15.10 |

Nincs meggyőző érv az áfacsökkentésre

A kormánynak van egy határozott adófilozófiája, és mi nem keverjük össze az adópolitikát a szociálpolitikával, ezért a filozófiánk alapja, hogy nem akarjuk megbüntetni az embereket, ha dolgoznak. A bevételeket viszont valamilyen módon biztosítani kell: ezt a fogyasztáson és a forgalmon keresztül kell biztosítani. Orbán azt mondja, egy más alkalommal azt is szívesen megvitatja a szocialistákkal, hogy ez igazságos rendszer vagy sem. Orbán szerint vizsgálják, hogy mit lehetne tenni, de eddig nem találtak meggyőző érvet az áfacsökkentés mellett.

15.09 |

Orbán összehúzta a szemöldökét

Jönnek az azonnali kérdések, az elsőt egyből Orbán Viktornak címzi Gőgös Zoltán szocialista képviselő, aki azt szeretné tudni, hogy lehet-e Orbán Viktor szavával fizetni a boltban. Orbán a szemöldökét összehúzva hallgatja a kérdést, például azt, hogy mindenkinek egy gyomra van. Gőgös megint azt mondja, hogy csökkenteni kellene az alapvető élelmiszerek árát, és azt kérdezi, hogy Orbán hajlandó-e ebben lépni valamit.

15.05 |

Ki vette el a 13. havi nyugdíjat?

Cséfalvay Zoltán államtitkár nem tudja végigmondani a válaszát - mit tett az Orbán-kormány, és mit tettek előtte a szocialisták -, mert az MSZP-s képviselők hangos bekiabálásokkal kísérik a mondandóját. Amikor odaér, hogy a szocialisták elvették a 13. havi nyugdíjat, hangos szóváltással próbálják tisztázni, hogy ez végül is kinek a bűne. "Inkább fejezd be" - kiabálja Cséfalvaynak egy képviselő.

14.59 |

Miért kellett távoznia Matolcsy Györgynek?

Józsa István tudja, és most el is mondja a parlamentnek: megszorításokkal fogták vissza a gazdaság teljesítményét, visszacsúsztunk a nemzetközi rangsorban, csökken a fogyasztás, elhalasztott beruházások sora, az egykulcsos adó, ami csak keveseknek jött jól, áfa- és járulékemelések, új adók, eltapsolt nyugdíjak, brutálisan emelkedő adók. Hogyan fognak elszámolni az ígéreteikkel? Ezért kellett Matolcsy Györgynek távoznia? - kérdezi.

14.58 |

Fájó sebek

Lenhardt Balázs visszautasította, hogy uszítónak nevezték, szerinte az államtitkár nem válaszolt az ő kérdéseire, például arra, hogy miközben minden héten van egy Holokauszt-ünnepség, Trianonról, a fájó sebről nem emlékeznek meg. A parlament elfogadta az államtitkár válaszát.

14.53 |

Szégyenkezem és büszke vagyok

Szégyenkezem és büszke vagyok, hogy első parlamenti felszólalásomban az ön interpellációjára válaszolok - kezdete a válaszát Doncsev András államtitkár. Szégyenkezem, hogy a parlamentben ilyen uszító felszólalás elhangozhat, és büszke vagyok, hogy visszautasíthatom az emberi méltóságot sértő felszólalását - mondta. A képviselők többsége megtapsolta.

14.51 |

Lenhardt már a kokárdát is kitűzte

Nemcsak a nőnapot sietik el a parlamentben, a volt jobbikos, most független Lenhardt Balázs már a kokárdát is kitűzte sujtásos mellényére. Lenhardt egyébként azért szólal fel, mert Holokauszt-emlékév lesz, de ő nem érzi magát bűnösnek a holokauszt miatt.

14.45 |

40 gyerek született inkubátorokban

A KDNP-s Lanczendorfer Erzsébet "Veszélyben az inkubátorprogram" című interpellációjára válaszoló Soltész Miklós államtitkár szerint már 40 gyerek született inkubátorokban, sokan közülük már felnőttek. Az élet a legfontosabb - mondja.

14.40 |

Izgalom és feszültség a házban

A jobbikos Kiss Sándor nem gyakorlott felszólaló, izgult is nagyon, miközben arról kérdezte a kormányt, hogy mi lesz a kistelepülések önkormányzataival, amelyek nem nagyon tudják finanszírozni a saját fenntartásukat. Tállai András érti a problémát, de szerinte az a kérdés, hogy hány ember tudja elvégezni a munkát. Szerinte normális, hogy feszültségek vannak egy ilyen átalakításnál, de van pénz arra, hogy korrigálják a hibákat.

14.29 |

Bezzeg Gyurcsány

A szocialisták azt szeretnék tudni, miért taszítja a kormány még nagyobb nyomorba a szegény körülmények között élőket. Szerintük a kormány csökkentette a közmunkabéreket, egészségesnek nyilvánítják a rokkantakat, és visszaküldik őket a munkaerőpiacra, csakhogy munka meg nem nagyon van.

Soltész Miklós államtitkár azt sorolja, hogy a Gyurcsány-kormány idején milyen intézkedések érintették negatívan a legszegényebbeket.

14.26 |

Hoffmann Rózsa nagyon akar valamit - kép

Fotó: Nagy Attila [origo]

14.23 |

Kövér László kiakadt

Az agrárkamarai választások a képviselőket sem nagyon kötötték le, Kövér László ki is akadt, és kiosztotta az ellenzéket. "Próbálják már ki egyszer, végighallgatni, amikor nem önök beszélnek" - mondta, szerinte talán üdítő élményben lehetne részük.

14.15 |

Kaspót is vettek a virághoz

A fideszes Font Sándor "Az agárkamarai választások után" címmel interpellálja a kormányt. Az öninterpelláció közben inkább megmutatjuk, hogy a csinos miniorchideákhoz egyforma, egyszerű fekete kaspókat is kaptak a képviselőnők:

Fotó: Nagy Attila [origo]

14.11 |

Nevetnek, mondhatnám, röhögnek

Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár azt mondja, soha ilyen könnyű kérdést még nem kapott. "Társai nevetnek, mondhatnám, röhögnek" - mondja Keplinek, aztán nagyon hevesen, széles karmozdulatokkal magyarázza, hogy 650 forint egy kuka ürítésének a díja, ezért lett ilyen drága. "2013-ban ez az ára" - mondja. A kormány viszont úgy döntött, hogy 2014. január elsejétől csökkenteni fogja a díjakat.

Fotó: Nagy Attila [origo]

14.09 |

Drága a szemét

Kepli Lajos (Jobbik) azt mondja, január óta sokkal többet kell fizetni mindenhol a szemétszállításért, a borsodi Hejőbábán például az évi hatezer forint helyett 27 ezer forintot kell fizetni, pedig ugyanaz szállítja el, aki eddig. Kepli szerint azért lett ilyen drága a szemét, mert a kormány elhibázta a szemétügyet, drágák a lerakók, messziről viszik oda a szemetet, így aztán hiába minden, a szemét egy része az erdőszélen végzi. Kepli érdemi választ szeretne.

14.03 |

Kövér László csendet szeretne

Pintér Sándor nem fáradt be a parlamentbe válaszolni, csak Kontrát Károly államtitkárt küldte maga helyett, akire nem nagyon figyelnek a képviselők, Kövér László kongatja is a harangját, hogy megpróbáljon csendet csinálni. Kontrát elmúltnyolcévezik, majd a közmunkaprogramokat kezdi dicsérni, azt mondja, hogy 3500 új rendőr van, akik új autókat is kaptak, a bűncselekmények száma pedig nem nő, hanem éppen ellenkezően: csökken.

14.01 |

Nyakót aggasztják a jelenségek

Szabolcsban, Békés megyében és Borsodban jelentősen nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma - mondja a belügyminiszterhez intézett interpellációjában Nyakó István, aki arra kíváncsi, mit tud tenni a szegénység miatt szaporodó bűncselekmények ellen. Nyakó minden mondatába belefűzte a jelenség szót, és jó erősen meg is nyomta. Nem értjük, mit akart ezzel mondani.

13.54 |

Kövér visszautasított egy kérdést

A napirend elfogadása után Kövér László bejelentette, hogy visszautasított egy írásbeli kérdést, mert szerinte nem tartozott a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe.