Az emberek megőrültek a 4-es metróért

2014.03.28., 08:33
rendezés

Tömegek várták, hogy megnyíljanak a 4-es metró állomásai, sokan már órákkal korábban odamentek. Pontban délben megnyitották a megállókat, az emberek pedig szinte megőrültek érte, a Keletinél még a rendőröknek is közbe kellett lépniük. Orbán Viktor és Tarlós István délelőtt adta át a metrót.

Orbán átadja a metrót

A 4-es metró átadása képekben

Ez történt a felszínen

Így változik a budapesti tömegközlekedés

Az első nagy mellű csaj a metrón

Origo
08:12

Egy kis budapesti metrótörténet

A 2-es metró megnyitását Moszkvában is élőben közvetítették, a 3-as befejezése viszont már inkább nyűg lett. Pénteken indul a 4-es metró, addig pedig itt egy kis magyar metrótörténet. Cikk az eddigi metróátadásokról.

Origo
08:19

Itt a 4-es metró teljes története

Úgy gondolja, hogy elképesztően hosszú idő alatt jött össze az új metróvonal? Akkor képzelje el, hogy valójában az egész történet jóval az előtt elkezdődött, hogy Demszky Gábor elkezdett újabb és újabb átadási időpontokat bejelenteni. Itt van a négyes metró teljes története egy idővonalon.

Origo
08:23

Így változtat a tömegközlekedésen az új metró

A 4-es metró indulása után, szombat reggelre változik a felszíni közlekedés - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Tíz budapesti kerületben, valamint Budaörsön és Törökbálinton mintegy 40 autóbusz-, öt villamos- és három trolibuszvonal menetrendje módosul. Itt olvashat részleteket.

Origo
08:24

Ezért vezeti gép a négyes metrót

Ugyanolyan gyártmányú, de továbbfejlesztett rendszer vezérli az új négyes metrót, mint amelyik időnként furcsa hibákat produkál a kettesen. Hogyan működik a teljes automatizálás a négyes vonalon, miért éri meg kiváltani a metróvezetőket?

Origo
08:29

A végleges engedélyt hat hónap múlva adhatják ki

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester ma délelőtt adja át a Kelenföld vasútállomást a Keleti pályaudvarral összekötő 4-es metróvonalat Budapesten. Az átadás időpontját Tarlós István kedden jelentette be, miután sikeresen befejeződött a hatóság által felügyelt, utasok nélküli, úgynevezett sötétüzemi tesztsorozat. A ma kezdődő utasforgalmi próbaüzem ideje alatt is folytatódik a jogszabály szerinti hatósági felügyelet, a végleges használatbavételi engedély hat hónap "üzemszerű hibamentes működés után" adható ki.

Origo
08:34

Demszky Gábor Amerikából üzen

Nem lesz ott a metró átadásánál Demszky Gábor volt főpolgármester, de a Magyar Liberális Párt tagjai kilenc órakor tolmácsolni fogják üzenetét Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak. Demszky Gábort nem hívták meg az ünnepségre, ezért nem is gondolkodott azon, hogy egyszerű vendégként vagy érdeklődőként elmenjen az ünnepségre - mondta a párt sajtófőnöke az Origónak. Demszky Gábor egyébként jelenleg az Egyesült Államokban van, úgyhogy biztos, hogy még véletlenül sem fog benézni.

Origo
08:45

Nagy a készültség Kelenföldön

Az Origo helyszíni tudósítója szerint rengeteg rendőrt látni a 4-es metró kelenföldi végállomásánál, ahol Orbán Viktor és Tarlós István hamarosan átadja az új vonalat. Az újságíróknak három ellenőrzési ponton kell átmenniük az állomásra menet: belül szendvicsekkel teli asztalok várják őket, és egy vonósnégyes zenél.

Origo
08:47

452 milliárd forint, 7,34 kilométer - a metró számokban

Néhány adat az új metróról. Az alagút a legmélyebb pontján 30 méternél is mélyebben húzódik. A két metróalagút egyenként 7,34 kilométer hosszú, a beruházás összköltsége pedig több mint 452 milliárd forint.

Origo
08:59

Vajon metróval gördül be Orbán és Tarlós?

Az újságírók már a peronon várnak Orbánékra. Áll a pódium, kint vannak a mikrofonok, de vajon, hogy fog megérkezni a két főszereplő? Odasétálnak, vagy az egyik új metrókocsival gördülnek be a peronra?

Origo
09:05

Ilyen az új Keleti pályaudvari megálló

A Keleti pályaudvarnál is tévéstábok várják az első szerelvény érkezésétFotó: Pálinkás Szűcs Róbert - Origo

 

Origo
09:07

Már késésben van a metróval érkező Orbán és Tarlós

Az Origo helyszíni tudósítója megtudta, hogy valóban metróval fog begördülni a sajtótájékoztatóra Orbán Viktor és Tarlós István, de már késésben vannak. Ezután beszédet tartanak, majd mind együtt elmetróznak a Keleti pályaudvarhoz.

Origo
09:09

Kelenföldön gyülekeznek a tévések

Kelenföldön tévéstábok várják az első szerelvény érkezésétFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
09:18

Nézze meg képen, hogyan épült a Baross téri megálló!

Az Origo munkatársa 2007-től, a munkálatok megkezdésétől kezdve rendszeresen fotózta a Baross téren, a Keleti pályaudvar előtt folyó munkálatokat. Nézze meg, hogyan alakult át a tér a négyes metró építése során!

Origo
09:25

Ment egy kört az Orbánt szállító metrószerelvény

Megérkezett a metrószerelvény a kelenföldi megálló peronjára, ami Orbán Viktort és Tarlós Istvánt szállítja a sajtótájékoztatóra. Viszont mindenki megdöbbenésére nem állt meg, hanem azzal lendülettel tovább is ment, és eltűnt az alagútban. Szándékos lehetett, mert később a másik alagútban tért vissza, és egy másik szerelvény is megjelent a másik metrópályán.

Origo
09:26

Tarlós megkapta a metróengedélyeket

Megkezdődött az átadás, Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke átadta az engedélyeket Tarlós Istvánnak, miközben Orbán a hátuk mögött tapsolt.

Origo
09:27

Orbán és Tarlós is belevésette a nevét a peronba

Orbán és Tarlós neve a kelenföldi állomás padlójánFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
09:34

Tarlós: Demszky a metró megszállottjává vált

Nem Demszky találta ki a 4-es metrót, már a hetvenes években felvetődött - kezdte a beszédét Tarlós István. De szerinte Demszky a metró megszállottjává vált, és zűrzavaros szerződéseket hagyott, amelyek miatt nagy munka volt az új városvezetésnek megmenteni a projektet.

Origo
09:36

Vitézy Dávid mosolyog, Horváth Csaba karba tett kézzel áll

Tarlós szalagcímeket sorol, hogy érzékeltesse, milyen borús jóslatok mellett jutottak el a metró átadásáig. A vendégek közben a metróban állva hallgatják. Az egyik ajtóban Vitézy Dávid mosolyog, a másikban Horváth Csaba állt karba tett kézzel.

Origo
09:37

Orbán, Tarlós és az első szerelvény

Orbán Viktor érkezik az első szerelvénnyelFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
09:38

Az biztos, hogy nagyon szép lett

Tarlós ismerteti, hogy tucatnyi vonalon lesz új forgalmi rend a 4-es metró miatt. "Az biztos, hogy nagyon szép lett, örüljünk neki" - zárja beszédét Tarlós.

Origo
09:39

Így hallgatják Tarlóst a metróból

Így hallgatják Tarlóst a metróbólFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
09:42

Hihetetlen, de elkészült

Hihetetlen, de elkészült - kezdte beszédét Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ez szerinte a 2010-ben kialakult egységnek köszönhető.

Origo
09:42

Orbán Viktor beszél

Orbán Viktor beszédeFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
09:48

Így szeli keresztül a várost az új metró

A 4-es metró térképeForrás: MTI

 

Origo
09:55

Így tekergőznek a budapesti metróvonalak

A budapesti metróhálózatForrás: MTI

 

Origo
10:02

Képeken az átadás minden pillanata, kattintson!

Új megállók, első metrószerelvény, Orbán Viktor és Tarlós István neve a peronba vésve. Itt nézegethet képeket a 4-es metró átadásáról.

Origo
10:10

Nincs térerő a 4-es metróban

Nincs térerő a 4-es metróban, tudósítónk csak úgy tudott bejelentkezni a metró átadásáról, hogy a szünetben felszaladt a Szent Gellért téri megálló mozgólépcsőjének tetejére.

Origo
10:12

Orbán: Kávéházi nemzet vagyunk

Kávéházi nemzet vagyunk, nagyobb a hajlam bennünk a beszédre, mint a cselekvésre - mondta a metró átadásán Orbán. Hozzátette azonban, hogy szerinte a fővárosi vezetés cselekedni is tud, és azt kéri Tarlós Istvántól, hogy a jövőben is cselekedjenek.

Origo
10:14

Orbánék külön metróznak

A beszédek és egy emléktábla felavatása után Orbán, Tarlós és a vendégek felszálltak az egyik szerelvényre és elindultak a Keleti pályaudvarhoz. Az újságírókat azonban arra a szerelvényre nem engedték fel, ők egy külön metróban követik Orbánékat.

Origo
10:21

Meglepetésként egy operarészletet is előadtak a föld alatt

A II. János Pál pápa téren tudósítónk szerint már van térerő, de más meglepetések is várták őket. A peronon ugyanis Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója állt, és egy zenekarral kisebb koncertet adtak elő a metróban lévő újságíróknak. A metró viszont nem állt meg, csak lassított.

Origo
10:23

Orbánék lassan végeznek a metrótúrával

A Keleti pályaudvari végállomáson pincérek várták az újságírókat szállító szerelvényt, pogácsával és szendviccsel. Eközben az Orbánékat szállító szerelvény jóval előttük jár, már rég visszaindult Kelenföldre. Tudósítunk szerint a Fővám téren ment el egymás mellett a két szerelvény.

Origo
10:26

Íme, az emléktábla avatása

Fotó: Mudra László - Origo

 

Origo
10:28

Másfél óra múlva már bárki metrózhat

A metróátadásnak vége, lassan szétszélednek az újságírók. Ne menjenek messzire, a metró ugyanis alig másfél óra múlva megnyílik mindenki előtt, mi pedig folytatjuk a tudósításunkat!

Origo
10:38

Minden állomásból elstartol délben a metró

A déli járatindításra alaposan felkészült a BKK, Somodi László a társaság vezérigazgató-helyettese az Origónak azt mondta, minden megállóban állni fog egy szerelvény, és délben mindegyik el fog indulni. Így lényegében már déltől fel lehet szállni az új metróra bármelyik állomáson.

Origo
10:44

Orbán Viktor, a metróvezető

Orbán ViktorForrás: Facebook/Orbán Viktor

 

Origo
11:02

Tucatnyi utas várja a Keletinél a startot

Már most tucatnyi ember várja a Keleti pályaudvarnál, hogy felszállhasson a délben nyitó új metróra. Azt mondják, azért jöttek ki ilyen korán, mert nem tudták, hogy pontosan mikor is nyit a metró. Egy idős nő arra panaszkodott, hogy igazán oszthattak volna egy szórólapot a nyitás időpontjáról, ő ugyanis nem tud az internetről tájékozódni, és már 10 óra óta várja, hogy felszállhasson a metróra.
 

Fotó: Hajdú D. András - Origo
Origo
11:34

Már pörög a visszaszámlálás a megálló kijelzőjén

"Milyen jó, hogy legalább vannak választások négyévente" - mondta még egy évvel ezelőtt a széttúrt Kálvin téren átutazva az Origo egyik munkatársának az édesanyja. És valóban, egy héttel a választások előtt a 4-es metró új megállójának kijelzőjén az áll, hogy 22 perc múlva elindul az első járat a Keleti pályaudvar felé.

Origo
11:38

Basszus, korán jöttünk

A Kálvin téri metrómegálló bejáratát egyelőre két rendőr, két közterület-felügyelő és egy BKK-alkalmazott védi. Az érdeklődők ugyan nem állnak sorba, de félpercenként kérdezgetik őket, hogy mikor lehet lemenni. "Basszus, korán jöttünk!" - mondta például két lány, miután megkérdezte őket.

Origo
11:42

Sűrűsödik a tömeg a Keletinél

Egyre több ember várja a metrónyitást a Keleti pályaudvaron, az Origo tudósítójának egy nő azt mondta, ő Csepelről jött megnézni az új metrót. Évente csak egyszer fog vele utazni, mert nem esik neki útba, de pont volt szabadideje, ezért eljött.

Origo
11:43

Várakozók a Keletinél

4-es metró átadása, Keleti pályaudvarFotó: Dull Szabolcs - Origo

 

Origo
11:51

Azt várom, hogy jó hazánk nagyjai kitombolják magukat

A délben induló első metrószerelvényre talán az a férfi vár legrégebb óta, aki 9 órakor érkezett a Fővám téri megállóhoz. Azt állítja, hogy a BKK oldalán csak annyi szerepelt, hogy 9-kor adják át a metrót. "Most azt várom, hogy jó hazánk nagyjai kitombolják magukat odalent" - mondta a férfi. Addig sem unatkozott, hanem elment, és megnézte az új Kossuth teret, majd Óbudára is kibuszozott.

Origo
11:53

BKK-lilában pompázik a kelenföldi megálló

Fotó: Mudra László - Origo

 

Origo
12:01

Alig várjuk a fejleményeket

Az új metró átadásával nem csak az utasok járnak jól, a Kálvin téri aluljáróban például épp most nyílt meg egy pizzázó. "Alig várjuk a fejleményeket, amikor az első metró begördül" - mondta az üzleti reményeikről a pizzázó reklámozására szánt lufikat osztogató férfi. A megállónál már több, mint százan várnak a metrónyitásra, az Origo tudósítója szerint a tömeg összetétele heterogénebb bármely politikai gyűlésnél, időseket és babakocsis fiatalokat egyaránt látni.

Origo
12:06

Megnyílt a metró!

Megnyitották a metrót a Keleti pályaudvarál, az Origo tudósítja szerint százak tódultak be a megállóba. "Nem kell sietni, az első kocsira nem fogunk felférni, de ha jól látom, akkor a tizedikre sem" - mondta valaki.

Origo
12:14

Megőrülnek az emberek a 4-es metróért

A Kálvin térnél is pontosan délben nyitott a metró, legalább százan tódultak be a megállóba. Van, aki futott, van aki, kamerázott, és mindenki nagyon igzgatott volt. Egyesek azonban már a mozgólépcsőnél elkezdtek panaszkodni. "Miért csak egy vezet lefelé?" - kérdezték.

Origo
12:16

A Keletinél a rendőröknek kellett feltartóztatniuk a tömeget

Az Origo tudósítja jelenti, hogy a Keleti pályaudvarnál a rendőröknek kellett közbelépnük, akkora volt a tömeg. Elállták a mozgólépcső lejáratát, és szakaszosan engedik le az embereket.

Origo
12:21

Még a korlátot is megszagolták az emberek

A jelenlegi kihasználtságra nem lehet panasz, a Kálvin téren alig lehet beférni a metrókocsikba. Az új metró a legtöbb emberből a fényképészt vagy a gyereket hozza ki: volt, aki a megálló falán lévő mozaikokat simogatta, más lehajolt és megszagolta a korlátot.

Origo
12:21

Tömeg Kelenföldön

Utasok mennek be a négyes metróba KelenföldönFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
12:24

Szokatlanul hűvös a Kálvin téri megálló

Helyszíni tudósítónk jelentése szerint hűvös van a Kálvin téri metrómegállóban. Erre több magyarázat is lehet, például az, hogy a induló metrók más vonalakhoz hasonlóan még nem melegítették fel az állomást. De a szellőzőrendszer is működik.

Origo
12:27

Túl rövid, kimehetne Budaörsig

Vége a rendőri közbelépésnek a Keletinél, folyamatosan engedik le az embereket. Az új metróvonalat sokan dicsérik, de megjelentek a panaszok is. "Túl rövid, kimehetne Budaörsig" - mondta valaki. Más arra panaszkodott, hogy nem hallani rendesen az ajtó csukódását jelző hangot, így néhány embert majdnem odacsukott.

Origo
12:30

Videó a metróátadásról

 

Origo
12:33

Rutintalanok még a metró utasai

Lástzik, hogy az utasok még rutintalanul csapnak le a jó helyekre: a peronok középső része túlzsúfolt, még hangosbemondón is felkérték őket, hogy használják a szerelvény összes ajtaját. A helyszíni gyorstesztünk szerint az utasoknak a pszichedelikus Szent Gellért téri megálló tetszik a legjobban.

Origo
12:37

Íme a kelenföldi mozgólépcső

KelenföldFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
12:41

Minden megállónál leszállnak

Két taktika alapján utaznak az emberek a metrón. Van, aki célirányosan metrózik A pontból a B-be, sokan azonban minden megállónál leszállnak, hogy körülnézhessenek.

Origo
12:44

Az első nagymelles pózolás a metrón

 

Origo
12:48

Ez lett a legjobb metró Budapesten

"Ez lett a legjobb metró Budapesten" - mondta az Origo tudósítójának egy Budapesten élő kenyai férfi. Ő gyakran fogja használni az új vonalat, ugyanis közel van az újbudai lakásához, most pedig végigjárja az összes megállót.

Origo
12:51

Az utasok nem keverik bele a politikát

Az emberek többsége nem hajlandó politikai kérdést csinálni az új metróból. Húszból csak egy valaki mondta azt, hogy a korábbi baloldali kormányok hibájából nem lett kész eddig, a többiek pedig azt felelték, "örüljünk, hogy vérge megvan".

Origo
12:56

Lanyhul a kezdeti őrület

Egy órával a megnyitó és a kezdeti extázis után érezhetően csökkent a tumultus a metróban. Alig látni már például menet közben kamerázó utast, és mintha a szerelvények is szellősebbek lennének. Feltűnő viszont a megállók egyes részein a reklámok hiánya, főleg az olyan részeken, ahol látszódnak a vasbeton szerkezetek.

Origo
13:00

Horváth Csaba alternatív metróátadót tartott

"Alternatív metróátadót" tartott a baloldali ellenzék péntek délelőtt a fővárosi Szent Gellért téren, korábbi városvezetők jelenlétében. Hangsúlyozták: a szocialista-liberális városvezetőség nélkül a 4-es metró nem készült volna el. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője azt ígérte, ha a baloldal győz a választáson, megkezdik a Bosnyák térig tartó szakasz tervezését.

Origo
13:09

Tarlós szórólapokon is beint Demszkynek

A megállókat elhagyóknak szórólapokat osztogat a BKK. Van rajtuk egy metrótérkép, és egy szöveg, amit Tarlós István jegyez. Tarlós a reggeli átadódhoz hasonlóan itt is Demszky Gábor volt polgármesterrről beszél, szerint szerencsésebb lett volna, "ha a regnálása alatt hangsúlyosabban műszaki-gazdasági és kevésbbé politikai kommunikációs kérdéskéntkelezi a 4-es metró ügyét".

Origo
13:10

Színes mozaikok a Móricz Zsigmond körtéri megállóban

4-es metró átadása, Móricz Zsigmond körtérFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
13:13

A nagy pecások a metróvonalat is együtt térképezik fel

"Nagyon tetszik az új metró, nagyon modern" - mondta az Origónak két idősebb férfi, akik együtt szoktak pecázni menni, és most az új metróvonalat is együtt térképezik fel. A II. János Pál pápa téren fel is mentek körülnézni a feszínre, de hirtelen nem tudták megállapítani hová kerültek. De nem is bánják, szerintük az a lényeg, hogy felfedezzék az újdonságokat.

Origo
13:25

Már a felszínen látni, mikor jön a következő metró

Az emberek nem csak a megállókat, hanem azok közvetlen környezetét is birtokba vették az aluljárókban és a felszínen. Sokan napoznak vagy kutyát sétáltatnak. Helyszíni tudósítónk megfigyelte, hogy általában két mozgólépcső vezet le a megállókba, és a legtöbb esetben már a mozgólépcső tetejéről látni a metrószerelvények érkezésének idejét jelző órát.

Origo
13:26

Ketten beragadtak a liftbe

A Kálvin téren két fotós beragadt a liftbe, próbálják kiszabadítani őket - jelentette az Origo tudósítója.

Origo
13:32

Kiszabadultak a liftben rekedt fotósok

Kiszabadultak a liftben rekedt fotósok.

Origo
13:34

A felszín is nagyon megváltozott

Ide kattintva megnézheti a leglátványosabban megváltozott tereket az MTI archív felvételeiből és Vanik Zoltán légi fotóiból készített összeállításunkban. A képek interaktívak.

Az interaktív képekért kattintson a fotóra!Forrás: MTI/H.Szabó Sándor és Vanik Zoltán

 

Origo
13:36

Kép a beszorult fotósokról

4-es metró, beszorult fotósok, kálvin térFotó: Mudra László - Origo

 

Origo
13:42

Kihozta az emberekből a praktikusságot az ingyenes metró

Egy fiatal lány kihasználta a metró kétnapos ingyenességét, és az évi egyszeri Arána pláza-látogatását erre a napra időzítette. Bérlete nincs, így az összes körúton kívül elintézendő teendőjét erre a két napra szervezte.

Origo
13:46

További jó metrózást, Budapest!

Tudósításunkat befejezzük. A metró délelőtti átadásáról itt olvashat, a 4-es metróról írt minden cikkünket pedig itt találja.

Origo
15:25

Alig várjuk a fejleményeket

Az új metró átadásával nem csak az utasok járnak jól, a Kálvin téri aluljáróban például épp most nyílt meg egy pizzázó. "Alig várjuk a fejleményeket, amikor az első metró begördül" - mondta az üzleti reményeikről a pizzázó reklámozására szánt lufikat osztogató férfi. A megállónál már több mint százan várnak a metrónyitásra, az Origo tudósítója szerint a tömeg összetétele heterogénebb bármely politikai gyűlésnél, időseket és babakocsis fiatalokat egyaránt látni.

Még több bejegyzés