Orbán Viktor nyitja meg az őszi ülésszakot

2014.09.15., 13:14
rendezés

Folytatódik a rezsicsökkentés. Erről és a devizahitelesek "csatájáról" is beszélt Orbán Viktor a napirend előtti felszólalásába. Az ehhez kapcsolódó törvényjavaslatot sürgős eljárásba veheti az országgyűlés, ebben szabályozzák a bankok és az adósok közötti elszámolás feltételeit.

Origo
13:12

Gyász a parlamentben

Az őszi ülésszakot Kiss Péterre és Szűcs Istvánra való megemlékezéssel kezdi az Országgyűlés. 

Forrás: Origo

 

Origo
13:15

Napirend előtti felszólalását kezdi Orbán Viktor

Az elmúlt három napban 250 mm-nél is több eső esett. Minden irányból támad a víz, de Magyarország állni fogja a sarat - kezdi beszédét az kormányfő. 

Origo
13:18

Előkészítették a devizahiteles döntést

A benyújtott törvényjavaslattal végre rendet teszünk a bankok és az adósok között. A független bíróság kimondta, hogy a pénzintézetek tisztességtelenül jártak el, mert egyoldalúan, a maguk kénye-kedve szerint változtatták a kamatokat. A Kúria kimondta, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelen - mondta Orbán Viktor.

Origo
13:21

Tisztességesnek lenni jó üzlet

Igaz, hogy pénzről van szó, de a bankok elszámoltatása elsősorban a tisztességességről szól. Orbán Viktor biztatja a parlamentet, hogy támogassák a kormány törvényjavaslatát, amelyben rendezik a bankok és adósok közötti elszámolást.

Orbán Viktor szerint az elszámoltatás a tisztességről szólForrás: Szabó Gábor

 

Origo
13:22

Furcsa a bíróság döntése

Orbán Viktor szerint bár furcsa, de jogszerű, hogy több bank is el tudta érni a devizahiteles perek során, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja, hogy a devizahiteles törvény megfelel-e az alaptörvénynek. 

Origo
13:24

Felkészültünk a csatára

Már hallom Brüsszel mozgolódását. A bankok önmaguk is erősek és ravaszak, de felkészültünk a csatára - hangzott el. 

Origo
13:25

Folytatódik a rezsicsökkentés

Egész politikánk sűrítménye a rezsicsökkentés. Benne van, hogy a magyarokról senki nem húzhat le több bőrt az alapszolgáltatásokért. A magyarok fizessék a legalacsonyabb rezsit. Voltak, akik a gazdaság teljesítőképességét féltették, voltak, akik az árak fenntarthatóságában kételkedtek.

Orbán Viktor: "egész politikánk sűrítménye a rezsicsökkentés"Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ma viszont az látszik, hogy az intézkedés a magyar gazdaságnak is jót tesz. A gazdaság 4 százalékkal bővült. Csúcson van a foglalkoztatottak száma is. Itt csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség az unióban - sorolta a miniszterelnök.

Origo
13:29

A pénzt elvitte az áremelkedés

Ma azt mondhatjuk, az áremelkedést megfékeztük, a rezsit visszavágtuk, és megmutattuk, hogy az adósságtól megszabadulhatunk – mondta Orbán. 

Origo
13:32

Megállapodtunk a forrásokról

Orbán Viktor beszámol a parlament előtt arról, hogy Magyarország megegyezett az Európai Unióval a következő időszakban érkező támogatásokról. A kormányfő szerint viszont ez az összeg nem adomány, hanem annak a fedezete, amit a külföldi multinacionális vállalatok profitként kivisznek az országból. 

Origo
13:33

A suli is elkezdődött

A miniszterelnök szerint az iskolakezdés is olcsóbb lett. De az elmúlt időszakban napvilágra került erőszakos ügyek miatt szigorúbban kell fellépni a kiskorúak elleni büncslekmények kapcsán. 

Origo
13:38

Vége a felszólalásnak

Orbán Viktor befejezte beszédét. Jönnenk a napirend előtti felszólalók. 

Origo
13:44

Schiffer szerint hadüzenet a civilek elleni hecckampány

Az elmúlt hetekben a társadalmi szervezetekkel szembeni hecckampány már túlmegy a civil szervezetek vélt vagy való szabálytalanságai kérdéskörén, és hadüzenettel ér fel a magyar emberek felé, mert azt üzeni, hogy mindenki megütheti a bokáját, ha a hatalommal szemben fel kíván lépni - állapította meg az LMP frakcióvezetője.

Schiffer AndrásForrás: Origo

Schiffer András ezzel az Ökotárs Alapítvány, és más norvég alapos civil szervezeteket ért intézkedésekre gondolt. A rendőrség ugyanis a múlt héten házkutatást tartott az alapítványnál. Ez ellen szombaton mintegy ezren tiltakoztak Budapesten és a szónokok azt vetették a kormány szemére, hogy élhetetlenné vált az ország, a hatalom pedig erőszakossá.

Origo
13:52

Vona szerint a késlekedés életeket követelt

A devizahiteleseket érintő kormányzati intézkedések késése miatt bírálta a kormányt felszólalásában Vona Gábor. A Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint emberi tragédfiákat okozott, több százan lettek öngyilkosok a devizaválság miatt, az Orbán-kormány pedig 2010 óta hatalmon volt, mégis 4 év kellett ahhoz, hogy lépjen.

Ez idő alatt Vona szerint százezrek hagyták el az országot részint éppen a devizahitel-probléma miatt. Jelezte, hogy a Jobbik a devizahitelesek mellett áll, de ha a kormány "megint taktikázik", esetleg a Bankszövetséggel tárgyal a háttérben, akkor a Jobbik egyúttal a kormánnyal szemben is áll.

Sárváry Katalin
14:05

Az MSZP nevében Tóbiás József válaszolt

A szocialista párt nem látja, hogy hogyan csökkenthető stadionokkal a szociális krízis.

Sárváry Katalin
14:07

A kormány szemben áll a társadalommal

Tóbiás József szerint a kormány nem a szegénységet üldözi, hanem a szegényeket. A kormány harcban áll a civilekkel és a lakossággal is. 

Sárváry Katalin
14:09

Növekvő társadalmi feszültségek

Ki fogja orvosolni a kormány által szított társadalmi feszültségeket - tette fel a kérdést felszólalása végén Tóbiás József. 

Sárváry Katalin
14:11

Igazságot a forinthiteleseknek is!

Végül a Fidesz nevében Rogán Antal zárja a frakcióreakciók sorát. Szerinte nemcsak a devizahiteleseket illeti meg az igazság.

Sárváry Katalin
14:13

Bánjon óvatosan a tanácsadóival!

Vona Gáborra reagálva elmondta: azért kell előtörlesztésként elszámolni a hitelek túlfizetését, mert így járnak a legjobban a hitelesek. 

Bánjon óvatosan a tanácsadóival, mert közéjük már beférközhettek a bankok - mondta. 

Sárváry Katalin
14:15

Mérjenek egyenlő mércével

A civilekkel kapcsolatban óvatosságra intett Rogán Antal, és emlékeztetett a Gyermekrák Alapítványnál történt visszaélésekre. Minden civilt vizsgálni kell, ebből a szempontból az egyenlő mérce híve.

Sárváry Katalin
14:16

Sajnálkozott Rogán

Rogán sajnálkozott, hogy úgy kellett kezdeni az őszi ülésszakot is, mint a tavaszit: egy szocialista képviselő mentelmi joga felfüggesztésével.

A baloldal önkormányzati jelöltjei között számos elítélt van, pedig azt hitte, végre szakítanak a múltjukkal.

Sárváry Katalin
14:18

Orbán Viktor válaszolt Schiffer Andrásnak

Az elszámolás nemcsak a devizahitelesekről szól. A nemzetközi tárgyalásokról szívesen tájékoztatja bármelyik érdeklődő képviselőt -mondta a miniszterelnök. 

Sárváry Katalin
14:20

A kormány csak tisztán szeretne látni

A civilekről szólva nem szeretnék, ha civilnek mondja valaki magát, amikor kitartott; függetlennek, de zsoldban áll.

Sárváry Katalin
14:22

Kékgallérosok mindig lesznek

Mindig lesznek munkásemberek, akiket a Fidesz, mint Néppárt mindig támogatni fog. 

Olyan gazdaság, amiről Schiffer beszél nincs. Egy társadalom soha sem fog csak kiművelt emberfőkből állni. Orbán Viktor elutasította Schiffer András elitizmusát.

Sárváry Katalin
14:24

Vona Gábor mutasson még egy országot!

Kihez képest késlekedett Magyarország a devizahitelek ügyében? - tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Sárváry Katalin
14:25

A NATO-ra szükségünk van

Felelőtlen és árt Magyarországnak a Jobbik álláspontja, hogy ki kell lépni a NATO-ból. A NATO nélkül nem tudjuk megvédeni biztonságunkat. 

Sárváry Katalin
14:28

Még nem látszik az új MSZP

Egyelőre nem látszik a különbség a régi és az új MSZP között -mondta Orbán Viktor, miközben gratulált Tóbiás József megválasztásának. Hányszor fenekelje el Önöket a magyar nép, hogy megértsék, elég volt az eddigi politikájukból - tette fel a kérdést. Döbröginek három is elég volt.

Sárváry Katalin
14:30

Önkormányzatiság veszélyben

A miniszterelnök válasza után Sallai R. Benedek, az LMP képviselője az önkormányzatiságról beszél, az első szokásos napirend előtti felszólalásban.

Sajnos egyet kell értenie Vona Gáborral, hogy a hatóság a kormánypártok oldalán áll -mondta Kövér László múlt heti szavait idézve.   

Sárváry Katalin
14:34

Jogokat vesztettek az önkormányzatok

Az önkormányzatok lehetőségei leépültek az elmúlt négy évben. Autonómiájuk csökkent. Pályázhatnak ugyan, de az előfinanszírozás és a hitelfelvétel nem normatív alapon, hanem egyéni döntések alapján dől el. Az önkormányzatiság lényegéhez tartozó jogokat és feladatokat vettek el. 

A miniszterelnök Schiffer Andráshoz intézett válaszából kiderült: A kormány a tudás alapú társadalmat az elithez sorolja. Vélhetően nem tudja mit jelent az önrendelkezés, nemcsak az önkormányzatok, de az egyének szintjén sem. 

Sárváry Katalin
14:38

Meg kell akadályozni az eladósodást!

Sallai R. Benedek kérdésére a szakállamtitkár elismerte, hogy szigorúbb lett a finanszírozás, de ennek oka az önkormányzatok eladósodásának a megelőzése.

Ez a kormány az önkormányzatok pártján áll. Nincs megfélelemlítésről szó, ezt visszautasítja, mondta. 

Sárváry Katalin
14:42

Sorsukra hagyott gazdák

Harangozó Gábor köszöntötte a páholyban ülő, korábban demonstráló gazdákat. 

Az MSZP határozatot nyújtott be a gazdák orosz embargó miatti kompenzálására és felszólította a képviselőket, hogy támogassák azt. Kiemelte: a legfontosabb a kétszámjegyű ÁFÁ-t egyszámjegyűre faragni legalább az alapvető élelmiszerek esetén.  

Sárváry Katalin
14:48

Fazekas Sándor megvédte a gazdákat

Modernkori kuláküldözésnek nevezte az MSZP-s Harangozó Gábor felszólalását Fazekas Sándor és megvédte azokat, akik földeket kaptak.

A magyar termelők kérvényei kivizsgálás alatt állnak Brüsszelben. A kormány nem késlekedett -utasította vissza a vádakat a földművelésügyi miniszter. 

Az embargó óta őt fogadták elsőként Oroszországban.

Sárváry Katalin
14:53

A családok nélkül nincs jövő!

A középosztály és a családok megerősítésén múlik az ország békéje és jövője. Ez a legfontosabb a kereszténydemokratáknak. Szászfalvi László felsorolta a kormány intézkedéseit a szociális étkeztetéstől az ingyenes tankönyvekig. Megemlítette még a GYED extrát, a rezsicsökkentést, végül a bankok elszámoltatását is.

Sárváry Katalin
15:01

Nem szakadt szét az ország

Magyarországon kisebb a szakadék a szegények és a gazdagok között, mint az Európai Unió többi országában, ezért nem igazak azok a felszólalások, hogy szétszakadt volna az ország -reagált Szászfalvi László felszólalására Rétvári Bence államtitkár.

Sárváry Katalin
15:06

Elégedetlen az elszámoltatással a Jobbik

Z. Kárpát Dániel a Jobbik nevében homályosnak nevezte az elszámolás részleteit. Nem világos például, hogy milyen árfolyamon forintosítják a devizahiteleket. Szintén problémásnak nevezte a bírói út elzárását. Végül felszólította Rogán Antalt, hogy ne oktassa ki a Jobbikot és ne mondják meg, hogy a hitelesek mire akarják költeni a pénzüket. Ezzel az előtörlesztés Jobbik által vitatott megoldására utalt. 

Sárváry Katalin
15:10

A kormány nem a bankok oldalán áll

Répássy Róbert egyetért, hogy késlekedett a kormány, de ezt a Kúria késői döntésével magyarázta. A bankok nem örülnek a most benyújtott törvénynek, így nem állja meg a helyét Z. Kárpát Dániel állítása, hogy a kormány titkos háttértágyalásokat folytat a bankokkal. Mivel sok helyen meg kell majd védeni ezt a törvényt, kérte, hogy segítse a folyamatot. 

Sárváry Katalin
15:15

Elszabadultak a bankok

Az egyoldaló szerződésmódosítást nevezte a legsúlyosabb banki gyakorlatnak Rogán Antal. Ennek az Európában egyedülálló gyakorlatnak a felszámolásáról van szó, és a tisztességtelen árfolyamrés megszüntetéséről. Az elszámolás minden hitelszerződésre vonatkozik majd.

A legfontosabb, hogy ne késlekedjünk. Rogán Antal felkérte a Házat, hogy támogassa a sürgős tárgyalást és a házszabálytól való eltérést, mert, mint mondta a bankok már készülnek az ellenlépésekre. 

Sárváry Katalin
15:21

Mandátumigazolással folytatódott az ülés

Rácz Róbert országgyűlési képviselő megüresedett mandátumát Révész Máriusz örökölte meg. Az ő mandátumigazolása és eskütételével folytatódott az ülés. 

Sárváry Katalin
15:27

Felolvasták az őszi ülésszak munkarendjét

Révész Máriusz eskütétele után ismertették az őszi ülésszak munkarendjét. Ebből kiderült, hogy október 13-án, az önkormányzati választások másnapján is lesz ülés. 

Sárváry Katalin
15:33

Eltértek a házszabálytól

Nemcsak a bankok elszámoltástatásának vitája kapcsán kért házszabálytól eltérést a kormány, hanem a H/1270. számú határozati javaslat tárgyalása esetén is. Utóbbi Henryk Sławik halálának 70. évfordulóján és idősebb Antall József halálának 40. évfordulóján állítana a két politikusnak emléket. A törvényt párhuzamoson azonos szöveggel tárgyalja a lengyel parlament is, talán ezért van szükség a kivételes eljárásra. 

 

Sárváry Katalin
15:44

Hiszékeny Dezső mentelmi joga

A legfőbb ügyész kérte a mentelmi jog felfüggesztését vesztegetés gyanúja miatt, amiért a 13. kerületben nem hirdette meg nyilvánosan a kerület egyik üzlethelyiségét Hiszékeny Dezső, és 5 millió forintot fogadott el, hogy a saját emberének jutassa.

Sárváry Katalin
15:49

Hiszékeny szerint karaktergyilkosság áldozata

A koncepciós eljárás az önkormányzati választás eredményének befolyásolását célozza. Az ügyészség azért vádaskodik most, mert felszólították rá. Hiszékeny Dezső politikai megrendelésnek minősítette az esetet. Közölte: felelősségre vonást kezdeményeznek az ügyben. Az eset a Tanú második része is lehetne, mondta. Aztán mégis más címet javasolt: Vadászat egy ellenzékire. Vajon ki lesz a következő, tette fel a kérdést. 

Sárváry Katalin
15:54

Megkezdődtek az interpellációk

Rossz miniszterhez intézte kérdését, ezért elutasította a házelnök a jobbikos Kepli Lajos interpellációját. 

Sárváry Katalin
15:57

Ne oktasson matolcsizmusra a Jegybank!

Burány Sándor (MSZP) szerint a Jegybank jogszabályokból nem levezethető módon szórja a közpénzt. A miniszternek tudnia kellett, hogy az Eiffel Palace irodaházat áron felül off-shore hátterű cégtől vette meg a Magyar Nemzeti Bank. 

Sárváry Katalin
16:00

Más bankok is vállalnak társadalmi szerepet

Varga Mihály a francia, a holland, az osztrák és az angol bankokat hívta segítségül. A pénzeket a Jegybank nem elköltötte. Az alapítványoknak jutatott 200 milliárd Ft.-ot pusztán befektette.

Sárváry Katalin
16:02

Védhetetlen az Eiffel Palace megvásárlása

Burány Sándor nem fogadta el a választ. 15 millió eurót nyert a vásárló. A szerződést ráadásul az igazságügyi miniszter, Trócsányi László készítette. 

Sárváry Katalin
16:06

Miért büntetik Budapestet?

Staudt Gábor a Jobbik főpolgármester-jelöltje szerint Budapest kiemelt beruházásai nem a lakosság érdekeit szolgálják. A kormány személyében Lázár János és a főpolgármester, Tarlós István egymásnak ellentmondva az Unióra fogja a források hiányát. 

Sárváry Katalin
16:09

Nem csak presztízsberuházások történtek

Fónagy János államtitkár felsorolt közülük néhányat, többek között a 4-es metró 210 milliárd forintos beruházását. Lázárra és Tarlósra utalva, szerinte két erős karakterű emberről van szó, akiknek Öntől eltérően jó humorérzéke van. Ha mindezt a felsorolást büntetésnek érzi, akkor ilyen büntetést kívánok mindenkinek, mondta.  

Sárváry Katalin
16:11

A fővárosiaknak nincs kedvük nevetni

Staudt Gábor az elszámoltatás és a közbiztonság hiányát is felrótta. A ház elfogadta a választ. 

Sárváry Katalin
16:15

Az orosz rulettnek véget kell vetni!

Szél Bernadett és az LMP szerint papírsárkányok vagyunk, egy kínos, kiszolgáltatott ország, aki arra megy, amerre fúj a szél. Miből finanszírozzák az oroszok Paksot, ha egyszer a szankciók miatt az orosz bankoknak nem lesz pénze. Milyen stratégiája van a kormánynak erre a forgatókönyvre? Zárószavában a megújuló energiára utalt, mint megoldás. 

Sárváry Katalin
16:18

Aggódjanak az oroszok

Lázár János Barack Obama szavait idézve kezdte válaszát. Oroszország politikánkban a NATO-t követjük, mondta, ezért a katonai költségeinket is növelni fogjuk.

Ennek ellenére szükség van Paksra is; ez egy harminc éve folyó vita. Az alternatív áram a gazdagok luxusa, Németország rengeteg pénzzel szubvencionálja a zöldáramot. Egyelőre ne aggódjon az oroszok fizetőképessége miatt!

Sárváry Katalin
16:20

Mi a stratégiájuk?

Szél Bernadett szerint egyetlen kérdésére sem kapott választ. A ház 97 igen 20 nem 10 tartózkodás mellett elfogata a választ. 

Sárváry Katalin
16:27

Folytatódik a rezsicsökkentés

Folytatódik a rezsicsökkentés - nyugtatott meg mindenkit Cseresnyés Péter fideszes képviselő. Majd megkérte Tállai András államtitkárt, sorolja el, hogy mennyivel több pénz maradt a családoknál. Tállai András szerint a végösszeg 300 milliárd forint eddig, de hamarosan 340 milliárd lesz, ami már meghaladja a GDP egy százalékát.  

Sárváry Katalin
16:31

A 3-as metró működése elemi gazdasági érdek

Kunhalmi Ágnes az MSZP nevében azon aggódott, hogy a 3-as metró életveszélyessé válhat, ha nem újítják fel. Az ez ügyben zajló üzengetések méltatlanok ahhoz a négyszázerer utashoz, akik rászorulnak, hogy használják - mondta, ami felhördülést váltott ki a képviselőkből. A képviselőnő szerint európai uniós forrásokat kell bevonni. 

Sárváry Katalin
16:36

A vita méltatlan színvonalra süllyedt

Nem kell megvédeni a fővárost a kormánytól, mert nincs még egy főváros, amelyik ennyi támogatást kapott volna. Vidéken már úgy gondolják, hogy túl sokat is -mondta Lázár János miniszter. Az Európai Unió azért csökkentette Budapest támogatását, mert a központi régió életszínvonala jóval magasabb az ország többi részénél.

Sárváry Katalin
16:37

Nem hitelképes Budapest

600 milliárd forintot vont ki Budapestről a kormány, ezért nem igaz, hogy hitelképes. Ha a főváros tönkremegy, tönkremegy az ország is -figyelmeztetett Kunhalmi Ágnes.

Sárváry Katalin
16:46

Megkettőződött ellátórendszer

A Szegedi Tudományegyetemen és az Uzsóki utcai Kórházban pénzért átugorják a várólistát a gazdagok, ami aláássa a szolidaritást. A valódi bérrendezés és a várólisták megszüntetésére sajnálja a kormány a pénzt, pedig a szegény és gazdagellátásra szakadt egészségügy nem érdeke az országnak. Lukács László jobbikos képviselő nehezményezte, hogy az egészségügyi államtitkár helyett Rétvári Bence válaszolt.

 

Sárváry Katalin
16:51

Amilyen az oktatás, olyan a jövőnk

Hoffmann Rózsa a kereszténydemokrata frakcióvól elsorolta mindazokat az intézkedéseket, amelyeket államtitkárként az előző ciklusban elért. Kérdése a kisérleti tankönyvek tesztelésére vonatkozott. 

Sárváry Katalin
16:54

Az új tankönyvekben nem volt hiba

Rétvári Bence államtitkár szerint a mostani tankönyvfejlesztést sokan igyekeztek kigúnyolni, de általában a baloldali fejlesztések váltak kritika tárgyává. Az idei tanévkezdés már csak ezért is sikeres volt - értékelte Rétvári Bence.

Sárváry Katalin
17:01

Az együttműködés kultúrája a jövő

Szél Bernadetthez csatlakozva Szelényi Zsuzsanna függetlenként ismét a paksi atomerőműbővítésről beszélt. Az együttműködés kultúrája jelenti a biztonságot és a jövőt, nem a háború mondta az Együtt szineiben politizáló képviselőnő.

Sárváry Katalin
17:05

Nem új keletű dilemmáról van szó

Több évszázados kérdés, hogy hogyan tudunk lavírozni Kelet és Nyugat között. Lázár János szerint a konfliktusokat nem kiélezni kell, mert szükségszerű a kiszolgáltatottságunk. Lázás János visszafordította a kérdést: Ön szerint megtehetjük, hogy ne működjünk együtt az oroszokkal?

Sárváry Katalin
17:17

"Miből lesz itt jólét?"

Volner János a Jobbik frakcióból a jegybanki statisztikára hivatkozva megkérdőjelezte az államadósság csökkenését. 

Sárváry Katalin
17:21

Várjuk meg 2014 végét

Orbán Viktor szerint év végére máshogy alakulnak a számok. Addig türelemre intette a képviselőt. Viszonválaszában pedig közölte: A kormány felelősségét immár kétszer kimérték a választók, a tavaszi és az európai parlamenti választásokon, és a kormánypártok bátran állnak a következő megmérettetés elé. 

Sárváry Katalin
17:35

A rendőrség kiszolgálja a politikát

Miért félemlítik meg rendőrökkel a civileket? Az Ökotárs alapítvány elleni rendőri akcióval kapcsolatban kérdezte Bárándy Gergely, hogy a megfélemlítésen túl, mi indokolta a rendőri fellépést?  

Sárváry Katalin
17:38

A rendőrség törvényesen járt el

A megfélemlítéssel kapcsolatban Ön néhány évet elkésett. 2006-ban kellett volna feltennie ezt a kérdést, amikor békés emberek szemét kilőtték -reagált Bárándy Gergely kérdésére Kontrát Károly államtitkár.

Sárváry Katalin
17:42

Nem alkalmas a Földművelődésügyi Minisztérium

A Földművelésügyi Minisztérium minden szintjén megjelentek a problémák, ezért fordult a miniszterelnökhöz. Nemcsak a minisztérium kebelében működő bűnszövetkezet, hanem az AKG program leállítása és legutóbb az orosz embargó miatti brüsszeli segítségről való lemaradásunk és a NFA ügyvédeinek kirúgása Kishantos miatt borzolta a kedélyeket, mondta Magyar Zoltán jobbikos képviselő.

Sárváry Katalin
17:44

Orbán Viktor megvédte az agrárpolitikát

Orbán Viktor válaszában megvédte miniszterét. Az AKG programot az Európai Unió állította le, ezért méltatlan Fazekas Sándoron számon kérni. 

Sárváry Katalin
17:46

A Jobbik támogatja a polgári engedetlenséget

Épp ma kapta meg a hortobágyi gazdák petícióját. Magyar Zoltán cáfolta Orbán Viktor válaszát. Szerinte az Agrárkörnyezet Gazdálkodási programot még átmenetileg folytatni lehetett volna. 

Sárváry Katalin
17:50

Egyetlen forinttól sem estek el a gazdák

Orbán Viktor szerint a tavaszi választási eredmények önmagukért beszélnek, ezért kénytelen inkább megköszönni Fazekas Sándor munkáját. Az AKG programot azért nem támogatták, mert nem akartak egy olyan bizonytalan programot meghirdetni, ahol az Európai Unió még nem döntötte el, hogy pontosan milyen irányban kíván változtatni.

Sárváry Katalin
17:59

Ismét Jegybank

A Jegybank felügyelőbizottságának jelentése már az MNB korábbi "pénzszórását" is kritizálta, mondta Schmuck Erzsébet, de a jelentést a fideszes többség nem vette az Országgyűlés napirendjére. Az LMP képviselője az új felügyelőbizottság felállásáról tudakozódott. 

Tállai András államtitkár válaszában nem tudta megmondani, hogy mikor áll fel az új felügyelőbizottság.

Sárváry Katalin
18:07

Rekordokat dönget a turizmus Budapesten

Ez derült ki Bánki Erik felszólalásából. Glattfelder Béla államtitkár szerint ennek oka az, hogy gyönyörű Budapest. De a romkocsmák unikumát, a Sziget Fesztivált és a kétéltű járműveket is megemlítette.

Sárváry Katalin
18:15

Nem érnek sokat a stratégiai megállapodások

Üres papírhalmaznak nevezte a stratégiai megállapodásokat Gúr Nándor MSZP-s képviselő.

Navracsics Tibor miniszter szerint a megállapodások 10 000 munkahelyet hoztak. 

Gúr Nándor szerint viszont a statisztika nem tartalmazza az elbocsátásokat. 

Még több bejegyzés