Orbán szerint a magyarok nem migránsok Angliában

2016.01.07., 15:24
rendezés

Erősebb uniós határvédelmet, a nemzetállamok tiszteletben tartását és egy erős, működőképes Európai Uniót akar David Cameron brit kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök. A két politikus parlamenti sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a V4-es tagállamokkal közösen továbbra is tárgyalnak az Angliában dolgozó magyarok szociális juttatásairól. Orbán Viktor szerint a magyarok nem élősködni mennek Angliába, hanem dolgozni, ezért arra kérte a brit kormányfőt, hogy ne tekintsék a magyarokat migránsoknak. 

Origo
20:17

Feloldotta a korlátozásokat a TEK

A Terrorelhárítási Központ feloldotta azokat "a személy- és létesítménybiztonsági intézkedéseket", amelyeket David Cameron brit miniszterelnök és delegációjának biztonsága érdekében vezetett be Budapesten.

A TEK csütörtök esti közleményében az áll: az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen köszönik a budapestiek türelmét és figyelmét, ami lehetővé tette, hogy a brit kormányfő akadálytalanul közlekedhessen a budapesti programhelyszínek között.

A delegáció közlekedése miatti ideiglenes forgalomkorlátozások Budapest I., V., VI., XIV. és XV. kerületét érintették.

Origo
18:39

Hány magyar él Nagy-Britanniában?

Több ellenzéki párt is támadja Orbán Viktort amiatt, hogy alábecsüli a magyarok érintettségét a brit szociális rendszer átalakításával kapcsolatban. A magyar kormányfő David Cameronnal tartott sajtótájékoztatóján a brit statisztikai hivatal adataira hivatkozva 55 ezer, Angliában dolgozó magyarról beszélt. A Kormány.hu 2014-es adatai szerint viszont legalább százezren lehetnek kint, ha pedig hozzáadjuk a nem magyar állampolgársággal rendelkező magyarokat is, akkor ez a szám elérheti a kétszázezret is.  

MTI
18:24

Erről beszélt Áder és Cameron

Magyarországnak és Nagy-Britanniának is érdekében áll, hogy a párizsi klímamegállapodást minden megalkuvás nélkül végrehajtsák - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal, miután Áder János és David Cameron tárgyalt a Sándor-palotában. A tárgyaláson elhangzott, hogy a klímaváltozás egyaránt - ráadásul az európai átlagnál nagyobb mértékben - érinti Nagy-Britanniát és Magyarországot.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Álláspontjuk szerint az éghajlatváltozás következményei már érzékelhetők a hétköznapokban, és láthatóak a tudósításokban, példaként a brit árvízi és a magyarországi aszályról érkező híreket említették. 

Origo
18:03

A Jobbik szerint nagy lehetőséget szalasztott el Orbán

"Ez egy elszalasztott lehetőség volt, egy történelmi pillanat volt, amiben a magyar kormány nem állt helyt, és nem volt képes megfogalmazni azokat a magyar nemzeti érdek szempontjából fontos követeléseket, amelyekre a lehetőség adott volt" - mondta a jobbikos Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője Cameron látogatása után. 

Origo
17:43

LMP: A kormány álljon ki a magyarokért!

Az LMP szerint a kormánynak olyan feltételeket kellene teremtenie, hogy a Nagy-Britanniában élő 55 ezer magyart visszahozza Magyarországra, ha pedig ezt nem tudja elérni, akkor álljon ki az ott élő magyarok érdekeiért.

Origo
17:35

MSZP: Csak szavakban erősítenék az Uniót

Az MSZP bátrabb fellépést várt volna el a magyar miniszterelnöktől a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalók érdekében. Miközben a két miniszterelnök szavakban erősebb Európát akar, cselekedeteikkel egy sokkal gyengébb EU-t hoznak létre - mondta Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista tagja.

Origo
17:28

Erélyesebb kiállást vártak Orbántól

Az Együtt szerint Orbán Viktor kormányfő a brit miniszterelnökkel folytatott csütörtöki budapesti tárgyaláson nem állt ki kellő eréllyel a magyar munkavállalók védelme érdekében, ezzel a miniszterelnök magára hagyta a saját választóit.

Az Angliában dolgozó külföldiek szociális ellátásáról majd később tárgyalnakFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
17:24

Budapesti panorámában gyönyörködött Cameron

Áder János államfő a Sándor-palotában fogadta David Cameron brit kormányfőt.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Origo
17:12

Óriási készültség Cameron miatt

Tucatnyi autó és helikopter is kíséri David Cameront, aki az Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztató után Áder Jánoshoz megy a Sándor-palotába. 

Origo
17:08

Kettős mércét emlegetnek Fodor Gáborék

Jönnek az első reakciók is. A Magyar Liberális Párt szerint a magyar kormányfő kettős mércét alkalmaz migránspolitikájában: miközben Orbán Viktor bűnözőnek állítja be a keletről érkező gazdasági bevándorlókat, a Nagy-Britanniába jobb megélhetés reményében kivándorló magyaroknak különleges elbánást kér.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
17:02

Rendőri készültség a Várban is

A világ negyedik legjobban őrzött embere a brit kormányfő, nála jobban csak a pápára, az amerikai és az orosz elnökre vigyáznak.

A kukákat itt is elviszikFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:55

Felfordult Budapest közlekedése

A BKK információi szerint hatósági zárás miatt:

- a 2-es villamos nem közlekedik a Jászai Mari tér és a Közvágóhíd között,
- az M2-es metró a Kossuth Lajos tér megállón megállás nélkül halad át,
- a 70-es és a 78-as trolibusz a Lövölde tér és a Kossuth Lajos tér között nem közlekedik,
- a 72-es trolibusz az Arany János utca és a Nyugati pályaudvar (Podmaniczky utca) között nem közlekedik, illetve a 73-as trolibusz terelve jár, nem érinti az Arany János utca, a Báthory utca / Bajcsy-Zsilinszky út és a Nyugati pályaudvar (Podmaniczky utca) megállót,
- a 75-ös trolibusz megosztva jár, a Lehel utca / Dózsa György út és Ötvenhatosok tere közötti megállókat nem érinti,
- a 79-es trolibusz nem közlekedik,
- a 17-es villamospótló autóbusz és a 86-os autóbusz a Rudas Gyógyfürdő és a Batthyány tér M+H közötti megállóhelyeket nem érinti,
- a 105-ös autóbusz terelt útvonalon közlekedik, a Vágány utca és a Krisztina tér közötti megállóhelyeket nem érinti,
- a 15-ös és a 115-ös autóbusz a Kálvin tér és a Szent István körút között nem közlekedik,
- a 16-os autóbusz nem közlekedik, a 16A autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Dísz tér megállót,
- a D11-es hajó a Haller utca és a Jászai Mari tér (Margit híd) között nem közlekedik.

Origo
16:50

Felért a Várba Cameron konvoja

A brit kormányfő konvoja már a budai Várban van, hamarosan találkozik Áder János államfővel. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:37

Megállt Cameron konvoja

A Parlamenttől 200 méterre megállt a brit miniszterelnök Várba tartó autókonvoja, egy ideig villogtak az elakadásjelzők, az autókból vakuk villanását látta az Origo tudósítója, a konvoj szinte lépésben halad a Lánchíd felé.

Cameront várják a rakparton a konvoját biztosító rendőrségi járművekFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:30

Véget ért a sajtótájékoztató

A főbb kérdésekben egyetértett David Cameron és Orbán Viktor - legalábbis ez derült ki a parlamenti sajtótájékoztatóból. Erős Európai Uniót és erősebb külső határokat szeretne mindkét politikus, arról pedig tárgyalnak majd, hogy hogyan szabályozzák a brit szociális rendszer V4-ekből kivándorlókra vonatkozó passzusait. 

 

Origo
16:25

Orbán: Ne tekintsenek minket migránsoknak!

Angliának az a célja, hogy tagja maradjon a megreformált Európai Uniónak - jelentette ki Cameron, majd azt is megismételte, hogy hajlandó változtatni a négyéves rendszeren, ha megfelelő alternatívát kap. Orbán Viktor hozzátette, hogy négy csomagot javasolt David Cameron, ebből hármat teljes mellszélességgel támogatnak. Van olyan téma, amelyben messzebbre is mennénk, de ha ezt mi vetjük fel, nem ugyanaz a hatása, mintha Nagy-Britannia teszi - fogalmazott. Nekünk nagyon fontos, hogy bennünket ne tekintsenek migránsoknak - jelentette ki. Mi nem élősködni megyünk Nagy-Britanniába, hanem élni akarunk az uniós jogainkkal. Hajlandóak vagyunk egy britek számára is elfogadható szociális rendszerről tárgyalni - fogalmazott.  

David Cameron angol miniszterelnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnökFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
16:20

Erősítenék a külső határokat

Orbán Viktor a külső határok védelmének fontosságát hangsúlyozta, ebben is egyetértettek Cameronnal. 

Origo
16:19

Ez a fő probléma Cameron szerint

David Cameron kijelentette, hogy semmire sem akar új adót kivetni. Angliában elhízási válság van, ezt pedig egy teljes körű programmal akarják majd kezelni, később bejelentések várhatók ezzel kapcsolatban - mondta a kormányfő. A szociális ellátással kapcsolatban azt mondta, hogy a fő probléma, hogy a brit rendszerrel vissza lehet élni, és ezt a helyzetet mindenképpen kezelni kell. Biztos vagyok benne, hogy sikerül majd előrelépni február 18-áig - tette hozzá.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
16:16

Orbán: Meg fogunk tudni állapodni

Orbán Viktor szerint a magyarok a becsületesen dolgozó emberekhez tartoznak Nagy-Britanniában, miután több adót fizetnek be, mint amennyit kapnak. Úgy vélte, emiatt meg fognak tudni állapodni, Lengyelország pedig a nagyobb létszám miatt jobban érintett ebben a kérdésben. 

Origo
16:15

Várjanak négy évet a külföldiek

A megbeszélések azért nehezek, mert bonyolultak a problémák. Nemcsak a szociális ellátásról van szó, hanem arról is, hogy Nagy-Britannia kívül maradhat-e a szoros döntéshozatali mechanizmuson. Az a javaslatom, hogy a külföldiek várjanak négy évig, mire hozzájuthatnak a szociális ellátásokhoz, de nyitott vagyok más verziókra is. Fontos számunkra, hogy Nagy-Britannia bennmaradjon egy megreformált Európai Unióban, de Európa érdeke is az, hogy ne lépjünk ki, mert erős a gazdaságunk - fogalmazott Cameron.

Origo
16:12

A V4-ek közösen egyezkednének

Orbán Viktor újságírói kérdésre kifejtette, hogy a politikai palettát áttekintve a lengyel államfő azon kevés politikusok egyike, aki a rendszerváltás óta politikusként dolgozik. Abban egyeztek meg a találkozójukon, hogy közösen próbálnak majd megállapodni Nagy-Britanniával.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
16:10

Nem kell 10 évet várni a következő látogatásra

David Cameron úgy vélte, hasznos beszélgetést folytattak Orbán Viktorral, egyebek mellett az ukrán válságról is. Megígérem, hogy nem telik el majd 10 év, mire legközelebb Magyarországra jön egy brit kormányfő - mondta.

Origo
16:09

Cameron: Nagy problémákat okoz a bevándorlás

Cameron szerint javítani kell Európa versenyképességét, ez fontos a brit és a magyar gazdaság számára is. Arra is figyelni kell, hogy azok az országok, amelyek nem tagjai az euróövezetnek, azok se szenvedjenek semmilyen kárt. "Én támogatom az emberek szabad mozgását, de figyelembe kell venni, hogy ez nyomást helyez a jóléti rendszerre. Ez Angliában igen nagy problémákat okoz" - tette hozzá Cameron.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
16:06

Cameron: Közösek az elképzeléseink

David Cameron brit kormányfő megköszönte a kedves üdvözlést, majd arról kezdett beszélni, hogy a nyolcvanas években volt először Magyarországon diákként. Szerinte sikeres Magyarország gazdasága, és ebben Nagy-Britannia is segít a befektetései révén.

Origo
16:04

A szociális visszaéléseket ki kell iktatni

A tárgyalás igazán komoly témái nemzetköziek voltak - fogalmazott Orbán Viktor, aki először a "könnyűekről" beszél. Biztosította Cameront, hogy Magyarország részt vesz a nemzetközi katonai akciókban, így Szíriában is. Egyetértettek a négypontos brit európai csomaggal is, valamint hogy erős Európára van szükség - tette hozzá. A szociális rendszer visszaéléseit ki kell iktatni. Arra kértük Nagy-Britanniát, hogy vegyék figyelembe, hogy a magyar emberek tisztességesen dolgoznak, a brit terveket pedig közösen tekintenék át a V4-ekkel. 

Origo
16:01

Orbán: Fontos látogatás a mai

Nem mindennapos vendéget köszönhetünk, legutóbb 10 éve volt brit kormányfő Magyarországon, ez Magyarország számára fontos látogatás - mondta Orbán Viktor, aki köszönetet mondott a magyar gazdaságban játszott pozitív szerepért. 

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
15:59

Elkezdődött a sajtótájékoztató

Negyvenperces késéssel, de kezdődik a sajtótájékoztató.

Origo
15:58

Sok a brit újságíró

Azt mondták, nem Cameronnal jöttek, mindenki maga utazott. Az egész Cameron-turné nagy figyelmet kap a brit sajtóban. Itt van a Sun, a Telegraph, a Guardian, az ITV és a Sky News.

Origo
15:57

Utoljára Putyinnál

Cameront a legmagasabb szintű biztonsági előkészületekkel várják Budapesten. Utoljára Putyin érkezésekor volt ekkora felhajtás a fővárosban.  

Vlagyimir Putyin orosz elnök autója a Hunyadi János úton, távozóban a Sándor-palotából 2015. február 17-énForrás: MTI/Mohai Balázs
Origo
15:52

Jönnek lassan

Van némi mozgolódás, hamarosan elkezdik talán.

Origo
15:50

Még mindig tárgyalnak

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a szíriai helyzet, illetve a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés is napirendre kerül David Cameron brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tárgyalásán, ami ezekben a percekben is tart. Már 30 percet csúszik a sajtótájékoztató.

Origo
15:48

Nagyon várják már Orbánékat

Egyelőre kevés az izgalom a Parlament delegációs termében, ahol 15:20-ra hirdették meg Orbán Viktor és David Cameron közös sajtótájékoztatóját. Sok a külföldi újságíró is, mindenki várja, hogy megjelenjen a két politikus.

Forrás: Origo
Origo
15:47

Sok kint a lengyel és a magyar

A hivatalos adatok szerint Nagy-Britanniában jelenleg 688 ezer lengyel él, de a magyarok száma sem elhanyagolható: 2014-ben körülbelül 79 ezren éltek a szigetországban.

Origo
15:45

Ezt nem nagyon szeretnénk

Magyarország és a közép-európai országok számára Cameron legvitatottabb elképzelése, hogy négy évig visszatartaná az unióból érkező bevándorlók egyes juttatásait.

Origo
15:44

A Lánchíd zárva marad

Amíg David Cameron a Sándor-palotában lesz Áder Jánosnál, addig a Lánchíd zárva marad, előreláthatóan este 6 óráig. 

Origo
15:44

Cameron megjárta a BMW gyárát is

David Cameron délelőtt még Németországban volt, ahol meglátogatta a müncheni BMW-gyárat. A képen éppen az egyik munkást üdvözli.

Forrás: MTI/EPA-DPA/Marc Müller
Origo
15:41

Tele a város rendőrökkel

Négy után várható jelentősebb forgalomkorlátozás a Clark Ádám tér és az Országház környékén, de a Várba már a buszokat sem engedik fel.

Origo
15:39

Feszes a program

Azt pletykálják, hogy nagyon feszes a program, 5-6 körül indul vissza Cameron gépe Németországba. Ha ez valóban így van, nem lesz túl sok idő a sajtótájékoztatóra. 

Origo
15:37

Jóban vannak

Amikor a magyar kormányfő utoljára hivatalos látogatáson Londonban járt, az éppen brit kollégája 47. születésnapjára esettForrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
Origo
15:33

Tizenkét perc

12 perces a késés eddig. Már mindenki beállt a sajtótájékoztatóhoz, de egyelőre nem tudják megmondani, mikor érkezik a két miniszterelnök.

Origo
15:31

Összeszedték a kukákat

David Cameron konvoja így húzott el a kiürített Hősök tere mellettFotó: Polyák Attila - Origo

 Az útvonal mentén még a kukákat is összeszedték a brit kormányfő biztonságára ügyelők.

Origo
15:28

Lezárják a Lánchidat

Áder János államfővel is találkozik a brit kormányfő. Amikor felviszik a Várba David Cameront, lezárják majd a Lánchidat.

Origo
15:27

Lezárták az Országház környékét

Nem áll meg a metró a Kossuth téren, nem közlekedik azon a szakaszon a 2-es villamos sem. Perceken belül kezdődhet David Cameron és Orbán Viktor sajtótájékoztatója.

Origo
15:17

Szigorú biztonsági szabályok

A Parlament delegációs terme teljesen tele van magyar és külföldi újságírókkal, ahol hamarosan megkezdődik Orbán Viktor magyar miniszterelnök és David Cameron brit kormányfő sajtótájékoztatója. A beléptetés sem volt egyszerű, a Balassi és a Markó utca sarkán már igazolványt kellett bemutatni, innen csoportban kísérték be a sajtó munkatársait.

Origo
15:08

Szijjártó várta Cameront

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta David Cameron brit kormányfőt.

Forrás: MTI/Kkm/Burger Zsolt
Origo
13:23

Kerülje ki Cameront

Rendkívül magas a készültség Budapesten a brit miniszterelnök látogatása miatt, sok utcát lezártak, a csatornafedeleket lehegesztették a konvoj útvonalán. A lezárásokról ebben a cikkünkben tájékozódhat, a ferihegyi készültségről pedig itt írtunk. 

David Cameronra várvaForrás: Origo
Origo
13:19

Berlinből Budapestre

A brit kormányfő szerda este Bajorországban tárgyalt Angela Merkel német kancellárral. Cameron úgy fogalmazott, az unió reformja nemcsak országának, hanem egész Európának hasznára válna, és nem csak azáltal, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja marad, hanem annak révén is, hogy az EU ezáltal megmutathatja, nem merev tömbként, hanem rugalmas hálózatként képes orvosolni egyik tagállama aggodalmait.

Origo
13:16

Kampány a reformokért

David Cameron budapesti villámlátogatása nem udvariassági találkozó, a brit kormányfőnek szövetségesekre van szüksége, hogy átvigye uniós reformterveit Brüsszelben. Orbán Viktortól azt várja, hogy segítsen neki meggyőzni a visegrádi négyeket. Mivel azonban a brit kormányfő tervei között az Angliában élő uniós munkavállalók - köztük 90 ezer magyar - jogainak korlátozása is szerepel, kemény tárgyalás várható. 

David Cameron 2013-ban a Downing streeten fogadta Orbán ViktortForrás: AFP/Carl Court
Még több bejegyzés