Tényleges életfogytiglan a romagyilkosságok elítéltjeinek

2016.01.12., 10:02
rendezés

Ahogy az várható volt, a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés hatályon kívül helyezését kérték a védők a romagyilkosság-perben. A védők eljárási hibákra, megkérdőjelezhető tanuvallomásokra, hibásan értékelt DNS-nyomokra hivatkoztak. A  Kúria délután három órakor hozott ítéletet. A tárgyalás krónikája percről percre.

Origo
16:14

Az ítélet jogerős és végrehajtandó

Véget ért az ítélet indoklásának ismertetése, az ítélet jogerős és végrehajtandó - zárta szavait a bírónő.

Origo
16:04

Elvetették a vallomások egy részét

Szóba se került, hogy megalapozatlanok a korábbi ítéletek - jelentette ki bírónő, aki szerint a bizonyítékok felhasználása megfelelő volt az elsőfokú és a Fővárosi Ítélőtábla esetében is. Helyes volt szerinte, hogy vádlottak - gyakran józan észnek is ellentmondó - vallomásának egy részét elvetették és figyelembe vették a negyedrendű vádlott többiekre tett terhelő vallomását. 

Origo
15:52

Kiküszöbölték a hibákat

Az elsőfokú bíróság helyesen járt el, amikor figyelembe vette a DNS-vizsgálatok eredményeit - szögezte le az ítéletet ismertető bírónő, aki szerint a technikai hibák miatt nem, csak súlyos mulasztás esetén lehet kivenni valamit a bizonyítékok közül. A feltárt pontatlanságokat azonban már az elsőfokú bíróság kiküszöbölte, tehát nem volt olyan súlyú hiba, amelynek alapján kétségbe lehetne vonni az egész eljárást. 

Origo
15:36

Nem volt indokolt az eljárás újraindítása

A nyomozás során elkövetett szabálytalanságok nem befolyásolták érdemben a korábbi ítéleteket, ezért erre hivatkozva sem lett volna indokolt az eljárás újraindítása - mondta a bírónő. 

Origo
15:32

Megalapozatlanságról beszél a bírónő

A bírónő szerint a védők által felhozott eljárásjogi szabálytalanságok megalapozatlanok, így nem lehet hatályon kívül helyezni a korábbi ítéleteket. Álláspontja szerint az első- és másodfokon sem követtek el olyan hibákat a bíróságok, amelyek ezt indokolttá tennék.   

Origo
15:20

Több szabálytalanság történt

A Kúria szerint volt lehetőség másodfok után fellebbezni, miután a bűnösség köre bővült. Megállapították, hogy az elsőfokú bíróság eljárása során több szabálytalanság is történt, de ezt részben orvosolták, később pedig másodfokon, a Fővárosi Ítélőtábla kiküszöbölte a hibákat. 

Origo
15:18

Előre kitervelten

Az ítélet szerint mindhárom vádlott esetében bizonyított az előre kitervelt, több emberen, aljas indokból, 14. életévet be nem töltött személy ellen elkövetett gyilkosság. Az első és másodrendű vádlott nem kívánta végighallgatni az indoklást, őket a Büntetésvégrehajtás emberei elvezették. A harmadrendű vádlott a teremben maradt.

Origo
15:17

Helyben hagyták az ítéleteket

15 órától megkezdődött a harmadfokú ítélet kihirdetése. Mészár Róza bírónő az ítéletet ismertetve elmondta, hogy a Kúria helyben hagyta a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét, azaz tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést kaptak a vádlottak. Kiss Árpádnak 350 ezer, Kiss Istvánnak 54 ezer, Pető Zsolt nak pedig 50 ezer forint perköltséget kell fizetnie.

Origo
13:04

A Kúria visszavonul, döntés 15 órakor

A harmadrendű vádlott is az ítélet hatályon kívül helyezését kérte. A Kúria visszavonul, ítélet 15 órakor várható. 

Lekerül a bilincs - egy időreForrás: Origo
Origo
13:03

Utolsó szó jogán II.

Befejezte beszédét Kiss Árpád, elsőrendű vádlott, így az utolsó szó jogán testvére, Kiss István beszél. Kiss Árpádhoz hasonlóan ő is a korábbi ítéletek hatályon kívül helyezését indítványozta. A bírónő azt kérte, ne mondjon olyat, ami már elhangzott. 

Origo
12:45

Nem is úgy lőttek, ahogy leírták

Továbbra is az elsőrendű vádlott beszél, aki azt sérelmezi, hogy tényállásként azt rögzítették, jobbról hátulról érkezett az egyik lövés, holott a boncolási jegyzőkönyv szerint jobbról és "kicsit hátulról". Kifogásolta a menetrendi számításokat, szerinte ugyanis nem áll rendelkezésre olyan adatsor, amelyből meg lehetne állapítani, hogy pontosan mikor mi történt. A bírónő kezdi elveszíteni a türelmét vele szemben is, figyelmezteti, hogy bizonyos dolgokat már elmondott. 

Origo
12:33

Elsőrendű vádlott: Tévedés történt!

Az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád szerint a bizonyítási eljárás során nem megfelelő következtetésekre jutottak a lőfegyverek vizsgálata után. Hosszan beszél a bizonyítási eljárásról.

Origo
12:14

Az utolsó szó jogán I.

A kártérítést igénylők jogi képviselői szerint is eljárásjogi hibák történtek, ettől függetlenül igényeiket fenntartják. Kiss Árpád elsőrendű vádlott az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy az ítéletekben olyan tanúvallomásaira is alapoztak, amelyeket az eljárás során visszavont. A bizonyítékok értékelését is kritizálta. 

Origo
12:05

Újabb védő hivatkozik eljárási hibákra

A harmadrendű vádlott védője szerint is eljárási hibák történtek a tárgyalás során, ezért az ítéletek hatályon kívül helyezését kérte. 

Origo
12:03

Kezd kiborulni a bíró

Nem figyelmeztetem többet - mondta a bírónő Kiss István védőjének, szerinte ugyanis folyamatosan ugyanazt mondja. A védő 15 perces szünetet kért, de ezt a bírónő elutasította. "Nem gondolja, két és fél órája beszél, fejezze be a perbeszédet!" - mondta. A védő végül be is fejezte, kérte, hogy vegyék jegyzőkönyvbe, hogy félbeszakították. 

Origo
11:51

Ott sem voltak?

Több mint másfél órája beszél már a másodrendű vádlott védője, aki szerint nem bizonyított, hogy a vádlottak jelen voltak a bűncselekmények elkövetésekor. 

Origo
11:26

Mindenkire jut egy kommandós

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Origo
11:25

Fogy a bíró türelme

A bírónő ismét rászólt a védőre, szerinte ugyanis a perbeszédben újra és újra ugyanazok a gondolatok hangzanak el, ez pedig nem segíti a vádlott helyzetét. 

Origo
11:24

A TEK is megszólalt

A TEK szerint mindenki a vádlottak padján van. Összesen hét szervezet vizsgálta az elsőfokú ítélet után, hogy a 2008–2009-es romagyilkosságok valamennyi elkövetőjét bíróság elé állították-e. A munkacsoport arra jutott, hogy a négy elítéltnek nem voltak segítői a gyilkosságokban – állította a TEK. 

Origo
11:16

Most már nincs levelezés

Újabb csörte a másodrendű vádlott védője és a tanácselnök között, a védő ugyanis egy levelezést adott volna át a bíróságnak, ami arról szól, hogy nem kapta meg a korábbi tárgyalások jegyzőkönyvét. A tanácselnök azonban helyreutasította, mondván harmadfokon már nincs helye semmilyen irat csatolásának.

Origo
11:05

Ragasztószalag és feszítővas

A támadások során ragasztószalaggal kötözték meg a sértetteket, a DNS vizsgálata viszont ebben az esetben is szabálytalan volt – állítja Kiss István védője, aki szerint eljárási szabálysértés történt az ujjlenyomatok és a feszítővas vizsgálata során is.  

Origo
10:48

Rossz név, rossz személyleírás

A másodrendű vádlott védője szerint a tanúvallomások is sok kérdőjelet hagynak maguk után, hiszen a személyleírások nem illenek a vádlottakra. Azt is érvként hozta fel, hogy az egyik támadás során az elkövetők valakit Jánosnak neveztek, de a vádlottak közül senkit sem hívnak így. 

Origo
10:34

Valaki elhagyott egy DNS-t

Egy új eljárás keretében kétséget kizáróan megállapítható lenne, hogy a DNS-nyomok mikor kerültek rá a fegyverekre – érvelt az új eljárás elrendelése mellett a másodrendű vádlott védője. Korábbi igazságügyi szakértőt is idézett, aki szerint más személyek DNS-nyoma is lehetett az egyes bűnjeleken. 

Origo
10:30

Kopasz fiatalok a tárgyalóteremben

Forrás: Origo
Origo
10:20

"Jesszus Mária"

A tanúk kihallgatásakor is szabálytalanságok voltak a másodrendű vádlott védője szerint, aki röviden konzultált is a vádlottal. A tanácselnök korábban a perbeszéd alatt azt mondta halkan, hogy "Jesszus Mária", amit a védő úgy értelmezett, hogy a beszéd hosszúságát kritizálta. A tanácselnök azonban hangsúlyozta szó sincs erről, tehát folytatódik a vélt szabálytalanságok, eljárási hibák sorolása.

Origo
10:11

Nem volt szabályos a DNS-mintavétel

Továbbra is a másodrendű vádlott védője beszél, hosszan fejtegeti, hogy hogyan kell szabályszerűen DNS-mintát venni. 

Origo
10:11

Albert Einstein az érvkészletben

A vádlottak védője Albert Einsteinről beszélt, szerinte a tudósnak nem kellett volna a galaxisokat kutatnia a két relativitási elmélet felállításáért. Semmi más dolga nem lenne, mint beülni egy tárgyalóterembe, igazolást nyert ugyanis, hogy az eljárási szabályszegéseket hogyan lehet relatívvá tenni – fogalmazott. A mai magyar igazságszolgáltatásban le vannak írva a törvények, azon lavírozik néhány igazságszolgáltatásban részt vevő személy, hogy hogyan lehet kijátszani azt – tette hozzá. A vádlottak nyugodtan hallgatják védőjük beszédét. 

Origo
10:08

Ügyész: Nem megalapozott a vádlottak kérelme

Az ügyész szerint nem megalapozott a vádlottak kérelme, miszerint új eljárásra lenne szükség. A harmadfokú eljárásra az egész ügyet tekintve kisebb bűncselekmények miatt került sor. A másodfokú bíróság például kimondta azt is, hogy szabadság korlátozásában is bűnösek, ez viszont nem befolyásolja a tényleges életfogytiglani büntetést. Jogorvoslatra viszont van lehetőségük, ezért a Kúrián tárgyalják az ügyet. Az ügyész azt indítványozta, hogy a Kúria a másodfokú bíróság ítéletét hagyja helyben. 

Origo
10:04

Nem akarnak felismerhető fotót a vádlottak

A tényleges életfogytiglani a tétForrás: Origo
Origo
10:03

Új eljárást akar az ügyvéd

Törvényessé tesszük, ami nem törvényes – fakadt ki az egyik védő, aki szerint új eljárásra lenne szükség. Óvd a törvényt, és a szellem majd téged is húz – zárta beszédét Kiss Árpád védője. A másodrendű vádlott, Kiss István védője szintén eljárási szabálysértésekről beszél, szerinte például a DNS-mintavétel és a házkutatás is szabálytalanul történt. 

Origo
10:03

Levették a bilincset

A Kúrián ismertetik a korábbi ítéleteket, valamint, hogy a vádlottak mire hivatkozva fellebbeztek. Kiss Árpádról átmenetileg levették a bilincset, hogy kezelni tudja a papírjait. Az ügyészek nem kértek tárgyismertetést, a vádlottak a másodfokú ítélet bizonyos részei esetében igen. 

Origo
10:01

Megkezdődött a tárgyalás

Megérkeztek a vádlottak, akik most sem járultak hozzá, hogy felismerhető fotó készüljön róluk. 

Origo
10:01

Kilenc támadás

A vád szerint hárman követtek el hét évvel ezelőtt a cigányok elleni gyilkosság- és támadássorozatot. Kiss Árpád, a testvére, Kiss István és Pető Zsolt 2008 és 2009 között összesen kilenc helyszínen támadtak Molotov-koktélokkal és fegyverekkel romák házaira.

•             2008. július 21-én Galgagyörkön,

•             augusztus 8-án Piricsén,

•             szeptember 5-én Nyíradonyban,

•             szeptember 29-én Tarnabodon,

•             november 3-án Nagycsécsen,

•             december 15-én Alsózsolcán,

•             2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön,

•             április 22-én Tiszalökön,

•             augusztus 3-án Kislétán történtek támadások.

Origo
10:00

Lassan érkeznek a vádlottak

A teremben maszkos biztonságiak is vannak, a vádlottak egyelőre nem érkeztek meg. A bírónő szólt is, hogy emiatt később kezdenek.

Még több bejegyzés