Zika-vírus: még idén lehet védőoltás

2016.01.29., 06:54
rendezés

Ma Adél napja van. Többfelé borongós, esős a reggel. Északkeleten ónos eső is előfordulhat. Később nyugat felől felszakadozik a felhőzet, és többfelé kisüt a nap. Napközben 5–10, késő este 0–5 fok várható. Öt éve ezen a napon 4,8 erősségű földrengés volt Oroszlányban, és ma lenne 91 éves Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész. Vélhetően embercsempész okozott balesetet az M5-ösön, és tovább terjed a Zika-láz, Venezuelában már 4700-nál is több fertőzöttről tudnak. Ha érdekességet lát, fényképezze le és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.

Origo
09:51

Szíriai békekonferencia

Ma kezdődik Genfben a harmadik szíriai békekonferencia. Az ENSZ szíriai ügyekért felelős megbízottja felszólította a szemben álló feleket, hogy vessenek véget az erőszaknak.

11 millió ember vált földönfutóváForrás: AFP/Philippe Huguen

A Szíriában öt éve dúló háborúban több mint negyedmillióan haltak meg, 11 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát.

Origo
09:44

Kisgyerekre dőlt rá a focikapu

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség, miután rádőlt a focikapu egy negyedikes általános iskolai diákra egy békéscsabai iskolában. A gyermek nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett - írja a 24.hu.

Origo
09:39

Házi betegápolás változatlan számokkal

Idén egyetlen fővel sem növelik a szociális étkeztetésben részt vevők számát, ahogy házi segítségnyújtásban sem részesülhet a korábbinál több rászoruló idős ember – írja a Magyar Nemzet a keretszámok alapján. Mindkét szolgáltatás kötelező önkormányzati feladat, a kisebb falvak jelentős részében pedig egyik sem vehető igénybe. Fejlesztik ugyanakkor a fogyatékossággal élők szállítását és ápolását segítő támogató szolgálatokat, valamint a szenvedélybetegek és a pszichiátriai betegek közösségi alapellátását.

Origo
09:31

Beálltak a rakpartok

Az Erzsébet hídon történt korábbi baleset miatt lassú az előrejutás a Budaörsi út–Hegyalja út–Erzsébet híd útvonalon a Fehérló utcától. Lassú az átjutás a Szabadság hídon Pest felé. Egybefüggő a kocsisor az Alagútban mindkét irányban, a budai alsó rakparton déli irányban a Margit hídtól az Ybl Miklós térig, a pesti alsó rakparton a Dráva utcától dél felé a Lánchídig, északi irányban az Erzsébet híd előtt.

Origo
09:25

Nagy erősödéssel nyitott Európa

Lendületes erősödéssel nyitottak reggel a főbb európai értékpapírpiacok. A londoni FTSE 1,43 százalék, a frankfurti DAX 1,45 százalék, a párizsi CAC 1,53 százalék emelkedést mutatott. A Brent nyersolaj ára 2,18 százalékkal, a WTI nyersolajé pedig 2,42 százalékkal állt magasabban. Az arany ára csökkent.

Origo
09:22

Betegközvetítéssel csalt áfát

Mintegy 140 millió forint áfát csalt el egy ukrán származású pécsi férfi, akinek cégcsoportja külföldről közvetített főként ukrán, moldovai és román betegeket magyarországi onkológiai ellátásra. A közvetítő cégek számláikat áfa nélkül állították ki, bevételeiket adóbevallásukban adómentesnek tüntették fel, holott a betegközvetítés adóköteles tevékenység. Így 140 millió forint áfát nem fizettek be az állami költségvetésbe.

Origo
09:16

Letaglózhat a tavaszi meleg

Jelentősen ronthatja a koncentrációt a közelgő melegfront, a jövő hét elején néhol akár 18 fok is lehet. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy nő a reakcióidő. Ma és a következő két napon azonban még a borongós, esős idő lesz a jellemző. Szombaton szórványosan, vasárnap viszont szinte mindenütt számíthatunk esőre. 

Köd és eső után jön a tavaszi melegForrás: Bucsky Péter
Origo
09:09

Kijárási tilalom Tunéziában

A kijárási tilalom betartására figyelmezteti a Tunéziába készülő magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata. Január 22-én a tunéziai belügyminisztérium az ország egész területén este 8 és reggel 5 óra között általános kijárási tilalmat rendelt el a biztonsági helyzet romlása miatt. Később ezt este 10 és reggel 5 óra közötti időszakra enyhítették.

Origo
09:06

Emelkedéssel kezdett a BÉT

Az elemzői várakozásoknak megfelelően emelkedéssel kezdett a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 65,05 pontos emelkedéssel, 23 843,99 ponton nyitott, vagyis 0,27 százalékkal erősödött a csütörtöki záró értékéhez képest.

Origo
09:00

Maradnak a rendőrök

Újabb két hónappal - február 1-jén 0 órától március 31-én 24 óráig - meghosszabbította a korábban elrendelt fokozott ellenőrzést az ország egész területén az országos rendőrfőkapitány.

Marad a fokozott rendőri ellenőrzésForrás: MTI/Donka Ferenc

Tavaly szeptemberben a menekülthullámmal összefüggésben rendelte el Papp Károly a fokozott rendőri ellenőrzéseket. Ezt azóta több alkalommal meghosszabbították. A rendőrök bárkit igazoltathatnak, ruházatukat is átvizsgálhatják, és a gépjárművek csomagtartójába is benézhetnek.

Origo
08:56

Négy tonna zöldséget dobtak ki

Mintegy négy tonna zöldséget és gyümölcsöt, főleg narancsot semmisítettek meg a budapesti Nagybani Piacon, ahol közös ellenőrzést tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Négy tonna árut semmisítettek meg a nagybaninForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Öt zöldség-gyümölcs importőrt, illetve forgalmazó céget ellenőriztek, kiemelten vizsgálták, megállapítható-e honnan származnak a termékek. Az egyik forgalmazónál mintegy 3,5 tonna narancsot kellett azonnal megsemmisíttetni, mert nem volt rajta jelölés. Egy másik cégnél 400 kiló kápia paprikát kellett megsemmisíteni.

Origo
08:48

Kína is keresi a maláj gépet

Kína is beszáll a 2014 tavaszán az Andamán-tenger fölött eltűnt utasszállító utáni kutatásba, hangradarral felszerelt keresőhajóval csatlakozik az akcióhoz. A maláj légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó, MH370-es járata 239 emberrel a fedélzetén tűnt el 2014 márciusában. A kínai kutatóhajó az Indiai-óceán déli vizein fogja keresni a gép maradványait. Az Ausztrália vezette, mindeddig eredménytelen tenger alatti keresés minden idők egyik legköltségesebb tengeri kutatóakciója, eddig 120 millió ausztrál dollárt (kb. 24 milliárd forint) emésztett fel.

Origo
08:42

Emelkedéssel nyithat a BÉT

Emelkedéssel kezdődhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. Piaci szakértők ezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy az amerikai és az ázsiai tőzsdéken is kedvező a hangulat. A Mol-részvények reagálhatnak az olajár emelkedésére.

Pluszban nyithatForrás: Katona Vanda / Napi Gazdaság

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 9,48 pontos, 0,04 százalékos emelkedéssel, 23 778,94 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 9,8 milliárd forint volt. A Mol erősödött, az OTP és a Magyar Telekom gyengült, a Richter-papírok árfolyama nem változott.

Origo
08:38

Pénteki csúcsforgalom Budapesten

Egybefüggő a kocsisor az Alagútban mindkét irányban, a budai alsó rakparton észak felé a Petőfi hídtól a Margit hídig, a pesti alsó rakparton a Dráva utcától dél felé a Lánchídig, északi irányban az Erzsébet híd előtt. Erős a forgalom a Nagykovácsi út–Hűvösvölgyi út útvonalon és a Budakeszi úton befelé, Csepelen, a II. Rákóczi Ferenc úton mindkét irányban, a Hungária körúton szintén mindkét irányban, valamint az Egressy úton és a Mogyoródiúton befelé.

Origo
08:36

Adóbevallás - hétfőig még segít a NAV

A vasárnapi munkaszüneti nap miatt hétfőig kérhetik a családi kedvezményben nem részesülő adózók a NAV-ot, hogy készítse el helyettük az idei szja-bevallásukat. A családi kedvezményt igénybe vevőknek is segít az adóhatóság, de ehhez külön nyomtatványt kell kitölteni - írja a Magyar Nemzet.

Origo
08:36

Magyarország korrupcióban jobban teljesít

Magyarország három hellyel hátrébb csúszott a világ legátfogóbb korrupciós ranglistáján, a Transparency International által készített Korrupcióérzékelési Indexen. Videónkból kiderül, hogy Magyarország hogyan teljesít.

Origo
08:34

Baleset az Erzsébet hídnál

Baleset történt az Erzsébet híd pesti hídfőjénél az Astoria irányában, emiatt torlódás alakult ki a Hegyalja út–Erzsébet híd útvonalon.

Origo
08:29

Húszéves A dzsungel könyve

Dés László zeneszerző, Geszti Péter szövegíró és Hegedűs D. Géza rendező A dzsungel könyve című musical szereplőivel a darab 1100. előadásán a Pesti Színházban. A Dés László, Geszti Péter és Békés Pál Rudyard Kipling regényéből készült darabja húsz éve szerepel a színház műsorán. Gyakorlatilag telt házzal megy azóta is. Az évtizedeket is túlélő sikerdarabokról az Origo is írt, itt olvashatja összeállításunkat.

Megunhatatlan - húszéves A dzsungel könyveForrás: MTI/Kallos Bea
Origo
08:24

E-cigaretta: irány Szlovákia

Külföld, főként Szlovákia felé veszik az irányt az elektromos cigarettát forgalmazó magyar cégek, miután májustól az e-cigit is csak dohányboltokban lehet majd kapni. Egy budapesti érdekeltségű elektromoscigaretta-kereskedő a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy versenytársaihoz hasonlóan ő is a szlovák, a horvát és az osztrák piacon próbál érvényesülni.

Külföldön próbálkoznakForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

Nem érte váratlanul a szektort a kormány döntése, ezt erősíti, hogy egy dunántúli forgalmazó állítása szerint az új évben már egyáltalán nem rendeltek árut.

MTI
08:21

Veszélyes manőver

Egy orosz vadászgép ismét veszélyes közelségbe került egy amerikai felderítő repülőgéphez a Fekete-tenger felett: alig hat méterre közelítette meg, amit Washingtonban újabb orosz provokációnak minősítenek.

RC-135 Stratolifter - Képünk illusztrációForrás: AFP/DOD/Roger Viollet

Michel Baldanza, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy az incidens hétfőn történt: egy RC-135U típusú katonai felderítő gép a szokásos útvonalon repült a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben, amikor egy Szu-27-es orosz vadászgép befogta, ráadásul "nem biztonságosan és nem szakszerűen" tette ezt.

Origo
08:08

Zika-láz: még idén lehet ellenszer

Egy amerikai-kanadai kutatócsoport dolgozik a vakcina kifejlesztésén, és azt mondják, hogy még az idén elkészülhetnek az oltóanyaggal.

Gary Laval, a tudósok egyik vezetője bízik abban, hogy szeptemberben megkezdődhet az oltóanyag hatóságilag engedélyezett kipróbálása embereken, ami után egy hónappal már akár el is lehet kezdeni az immunizációt a legsúlyosabban érintett területeken. 

A vírust már nyugat-európai országokban is kimutatták. Magyarországon az ÁNTSZ tájékoztatása szerint  egyelőre nem merült fel fertőzés gyanúja. A betegség ellen egyelőre nincs sem gyógyszer, sem védőoltás.

Origo
08:04

Ónos eső, köd

Négy északnyugati megye kivételével az egész országra, így a fővárosra is figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat az ónos eső és a helyenként tartósan megmaradó, sűrű köd miatt. A látótávolság pár száz méterre csökkenhet.

RiasztásForrás: met.hu
Origo
07:59

Oszlopot döntött

Daruval emelnek egy autót, amely lecsúszott az útról, kidöntött egy lámpaoszlopot, majd a HÉV-sínekre csapódott a XXIII. kerületi Grassalkovich úton. A hajnali balesetben egy ember megsérült. 

Budapest, 2016. január 29. Tűzoltók a XXIII. kerületi Grassalkovich úton, ahol egy autó lecsúszott az útról, kidöntött egy lámpaoszlopot majd a HÉV-sínekre csapódott 2016. január 29-én. A balesetben egy ember megsérült. MTI Fotó: Lakatos PéterForrás: MTI/Lakatos Péter
Origo
07:56

Meghalt a Jefferson Airplane egyik alapítója

Paul Kantner amerikai gitáros-énekest 74 évesen érte a halál San Franciscóban, miután a héten szívrohamot, majd súlyos fertőzést kapott.

A Jefferson Airplane - a Grateful Deaddel és a Mamas and Papasszal együtt - a hatvanas évek végére kibontakozó hippimozgalom egyik legfontosabb zenekara volt. Az együttes februárban Grammy-életműdíjat kap.

Origo
07:52

Moholy-Nagy kalapács alatt

Moholy-Nagy László egy kollázsa és egy akvarellje is szerepel a Sotheby's február 4-i londoni, impresszionista és modern művekből rendezett árverésén. A Világgazdaság ír arról, hogy a cím nélküli, 1923-as datálású akvarell becsült értéke 50–70 ezer font (20–28 millió forint). Az egy évvel korábban készült kollázs becsült értéke 70–100 ezer font (28–41 millió forint). Moholy-Nagy Lászó nem ismeretlen az európai és az amerikai közönség előtt. Három éve a Sotheby's New York-i aukcióján másfél millió dollárért (mai áron 430 millió forintért) ütötték le egy kezet ábrázoló fotogramját, amely akkor a világ tizedik legdrágábban eladott fotója volt.

Origo
07:46

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a dollár kivételével a nemzetközi devizakereskedelemben. Az eurót reggel 7 órakor 313,27 forinton jegyezték a csütörtök esti 313,98 forint után. A dollár jegyzése 287,13 forintra emelkedett 286,65 forintról, a svájci franké pedig 282,42 forintra csökkent 282,88 forintról.

Jól kezdett a forintForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A jen nagyot gyengült a főbb devizákkal szemben, ami a forinttal szemben másfél százalékos árfolyamveszteségben mutatkozott meg. Reggel a jent 2,3788 forinton jegyezték a csütörtök esti 2,4157 forint után.

Origo
07:44

Gázolt a vonat Kőbánya-Kispestnél

Halálra gázolt egy embert a Nyugati pályaudvarról Szolnokra tartó személyvonat péntekre virradóra Budapest X. kerületében, Kőbánya-Kispest vasútállomás közelében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A baleset miatt egy ideig késéssel közlekedtek a vonatok ezen a vonalon.

Origo
07:41

Kinyitották a Welsz-dossziét

Költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt eljárás indult az adóhivatalnál a két éve elhunyt Welsz Tamással és ismeretlen társaival kapcsolatban - tudta meg a Magyar Idők. A lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi sajtóirodájától kapott információkra hivatkozva arról ír, hogy több adóigazgatási eljárást is kezdeményeztek a NAV-nál, és megkerestek több másik hivatalt is, hogy további bizonyítékokat szerezzenek be a Welsz Tamás és ismeretlen társai ügyében folyó nyomozásban. Az adóhivatalt a Fővárosi Főügyészség bízta meg 2014 augusztusában a nyomozással, amely jelenleg költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt folyik.

Origo
07:36

Új menekültügyi csomag Németországban

Két évre felfüggesztik az oltalmazotti státusban lévők családegyesítési jogát - egyebek között ezt tartalmazza az az új menekültügyi reformcsomag, amelyet csütörtökön véglegesítettek a német kormánypártok vezetői. A javaslat így a kormány elé kerülhet. 

Németország szigorítForrás: AFP/Armend Nimani

Oltalmazott jogállást azok a menedékkérők kapnak, akik nem felelnek meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de nem lehet hazaküldeni őket, mert fennáll a veszélye, hogy származási országukban súlyos sérelem éri őket. 

Origo
07:32

Lopakodó japánok

Bemutatták az első japán fejlesztésű lopakodó vadászrepülőt. A Mitsubishi Heavy Industries készítette az X-2 típusjelzésű gépet, így az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után Japán a negyedik ország, amelyiknek lopakodó képességű, embert szállító vadászgépe van.

X-2, az első japán fejlesztésű lopakodó vadászgépForrás: AFP/Yomiuri/Shintaro Nakane

Szintén a Mitsubishi mutatta be novemberben az első japán építésű utasszállítót. A szigetországot a II. világháború után eltiltották a légi járművek fejlesztésétől.

Origo
07:29

Cáfolják Lajcsi állításait

Légből kapottnak nevezte a fehérvári börtön egyik vezetője a múlt vasárnap szabadult Galambos Lajos állításait.

Forrás: Origo

A zenész, aki 125 napot töltött előzetesben, patkányokról, poloskákról beszélt nyilatkozataiban. A börtön egyik alkalmazottja szerint azonban nincs patkány, és nincs négyes biztonsági fokozat sem.

Origo
07:22

Lépésben a rakparton

Egybefüggő a sor a budai alsó rakparton északi irányban a Petőfi hídtól az Erzsébet hídig, és akadozik a haladás a 10-es főút befelé vezető oldalán az Ürömi útig, a 11-es főúton befelé a Pünkösdfürdő utca előtt, az M3-ason befelé a Szerencs utcáig, a Balatoni úton pedig a Budaörsi út előtt.

Origo
07:22

Nagyot kaszál Klapka

Zsíros üzletet kötött Gyárfás Tamással az úszó-világbajnokságra Klapka György, aki a Blikk értesülése szerint 400 millió forintot keres azzal, hogy ötvenezer éremkollekciót gyárt le a 2017-es budapesti úszó-vb-re.

Nagy üzletet kötött a 87 éves Klapka GyörgyFotó: Nagy Attila - Origo

 

A vállalkozó a lapnak elmondta, eddig 20 milliót költött az üzletre, legyártotta a terveket, de nem bánja a beruházást, mert kizárólagos lehetőséget kapott arra, hogy jövőre a verseny helyszínein árulhassa az éremkollekciót.

Origo
07:14

Rávert a piacra a Microsoft

Az agresszív költségcsökkentési politikának és a felhőszolgáltatások iránti kereslet megugrásának köszönhetően a vártnál jóval nagyobb profitról számolt be a Microsoft.

A vártnál nagyobb a profitFotó: Marton Szilvia - Origo

 

Az amerikai szoftveróriás egy részvényre jutó eredménye 78 cent lett tavaly az utolsó negyedévben a 71 dolláros előzetes elemzői becslésekhez képest. A részvény árfolyama a beszámoló közzététele után 8 százalékot emelkedett a zárás utáni amerikai kereskedésben.

Origo
07:08

Kezd beállni a Budaörsi

Akadozik a haladás a 11-es főúton befelé a Pünkösdfürdő utca előtt, a Balatoni úton pedig a Budaörsi út előtt.

Kezdődik az araszolásForrás: Origo

A H5-ös HÉV felújítás miatt nem közlekedik a Batthyány tér és a Margit híd, budai hídfő között. Ezen a szakaszon a 109-es autóbusszal vagya 19-es villamossal utazhatnak, és munkanapokon csúcsidőszakban pótlóbusz is jár.

Origo
07:05

Büntették az Amazont

Újabb csalódást okozott befektetőinek a világ legnagyobb internetes kereskedője: az Amazon - már a tavalyi ünnepi szezon adatait is tartalmazó - október–december közötti időszakban részvényenként 1 dollár profitot termelt. Ez ugyan több mint duplája az egy esztendővel korábbi 45 centnek, nagyon elmarad azonban az elemzők által várt 1,56 dolláros részvényenkénti nyereségtől.

A piac durván büntetett: a részvény árfolyama 13 százalékkal zuhant a zárás utáni kereskedésben.

Origo
07:02

Obama szerint demokrata elnök lesz

A republikánusok iowai tévévitájával szinte egy időben mondott beszédet az amerikai elnök Baltimore-ban, ahol pártja kongresszusi képviselői tartják szokásos évi konferenciájukat.

Szerinte a demokraták csapata együtt maradForrás: AFP/Brendan Smialowski

Barack Obama arról beszélt, hogy szerinte a demokraták győznek majd a novemberi elnökválasztáson. Joe Biden alelnök szerint a demokraták ősszel nemcsak a Fehér Házat hódítják meg, hanem a törvényhozást is. 

Origo
06:59

Meglepőt lépett a japán jegybank

Negatív kamat bevezetéséről döntött a Bank of Japán (BoJ) közép-európai idő szerint ma hajnalban zárult kétnapos kamatdöntő ülésén.

A BoJ a nála elhelyezett összegekre mínusz 0,1 százalékos kamatot számít fel a korábban érvényes plusz 0,1 százalék után. Magyarán fizetniük kell azoknak a bankoknak, amelyek pénzt parkoltatnak a jegybanknál. 

Origo
06:55

Trump nem vitázott

A legnépszerűbbnek tartott republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump távollétében tartották meg este a republikánus pályázók országos tévévitájukat az iowai Des Moines-ben. Ez volt az utolsó ilyen megmérettetés a hétfői iowai jelölőgyűlés előtt.

A milliárdos üzletember, Donald Trump napok óta csatában áll a Fox televízióval, mert szerinte az egyik műsorvezető, Megyn Kelly részrehajló és ellenséges vele, ezért Trump nem vett részt a vitában.

Origo
06:50

Terjed a Zika-láz

Venezuelában feltehetően meghaladja a 4700-at a Zika-vírussal fertőzöttek száma. Civil szervezetek a láz rohamos terjedéséről számoltak be. Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy robbanásszerűen terjed a Zika-vírus, ezért hétfőre tanácskozást hívtak össze, hogy eldöntsék, ki kell-e hirdetni a nemzetközi egészségügyi szükségállapotot. A WHO amerikai járványügyi felelőse szerint 3-4 millió Zika-fertőzésre lehet számítani a következő évben a kontinensen.

Origo
06:50

Milliárdos áfacsalások

Ipari méreteket ölt az élelmiszeriparban az áfacsalás, a fekete és a szürke gazdaság – írja a Népszabadság.

Az adórendszer a valós termelési adatok elhallgatására ösztönöz - vélik a szakértőkFotó: Hirling Bálint - Origo

A lap úgy tudja, hogy a helyzetet feltáró tanulmány publikálását az agrártárca megtiltotta. A becsült adatok szerint 2012-ben elérhették az 1200 milliárd forintot a magyar élelmiszer-gazdaság szereplői által eltitkolt jövedelmek.

Forrás: Origo
Origo
06:47

Karambol az M5-ösön

Embercsempészéssel gyanúsítják azt a szerb férfit, aki menekülés közben karambolozott hajnalban az M5-ösön Szeged közelében. Az első hírek szerint nyolcan sérültek meg a balesetben, köztük a szerb sofőr, akinek autójában rajta kívül még hatan utaztak. 

Autóroncs az M5-ös autópályán, Szeged közelében 2016. január 29-én.Forrás: MTI/Donka Ferenc
Még több bejegyzés