Orbán: A farkas nem lesz vegetáriánus

2016.02.05., 07:34
rendezés

A nagy vihart kavart bírósági ítéletekről nem beszélt Orbán Viktor az állami rádióban adott interjújában, foglalkozott viszont az oktatással, ami szerinte 2010-ben pénzügyileg és szakmailag is csődben volt, ezért kellett újraszervezni. A terrorfenyegetettség kapcsán azt mondta a miniszterelnök, hogy az alkotmánymódosítás kérdését minden párt a saját jellemvonása alapján ítéli meg: a baloldal például szerinte a migránsok barátja, míg a kormánypártok a terrorveszély elhárítására törekszenek. A kormányfő rádióinterjúját percről percre követtük.

Origo
07:59

Erősíteni kell a nemzeti parlamenteket

A nemzeti parlamentek szerepét az Európai Unióban fel kell erősíteni - ez a brit álláspont, és ezzel a magyar kormány egyetért. Szeretnénk, ha a nemzeti parlamenteknek jogszabályt megállító joguk lenne, ha nem értenek egyet valamelyik uniós jogszabállyal, legalább legyen esélyük megállítani.

Origo
07:57

Brit munkavállalás

Nagy-Britanniában a 2014-es adatok szerint 55 ezer magyar dolgozik. Meg kell védeni azt az értéket, hogy a magyarok az Európai Unióban szabadon vállalhatnak munkát. Ez az európai szabadság egyik legfontosabb eleme, semmiképpen sem szabad korlátozni. Diszkriminálni az uniós munkavállalókat nem szabad. A lengyelek, a csehek és a magyarok közös álláspontot alakítanak ki a brit munkavállalással kapcsolatban, hogy ezt a diszkriminációt megakadályozzák.

Origo
07:53

Megvédtük magunkat

Magyarország ügyesen védte meg magát. Azért számít biztonságos országnak, mert nem engedte be a migránsokat, de a terrorveszély szempontjából Európa egységes.

Origo
07:52

Terrorfenyegetettség

Amikor elegendő információ áll rendelkezésre arról, hogy megnövekedett a terrorveszély az országban, a terrortámadások megelőzéséhez eszközökre van szükség. Meg kell akadályozni, hogy a terrorveszélyből terrortámadás legyen. Ezt szolgálja az alkotmánymódosítási javaslat. A baloldal migránspárti, nem tekinti a terrorveszélyt igazi veszélynek. Minden országban jogszabályokat, alkotmányt módosítanak, hogy a kormánynak legyen eszköze a terrorcselekmények megakadályozására.

A farkas nem lesz vegetáriánus - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint nem meglepő, hogy az alkotmánymódosításhoz hogyan állnak hozzá a kormánypártok, és hogyan vélekedik róla a baloldal.

Origo
07:48

Nagy verseny van az új piacokon

Óriási verseny van, az indonéz piacon magyar és cseh termékek, Mongóliában magyar és német termékek versenyeznek egymással. Gyorsaság, bátorság, alkalmazkodóképesség, tisztelet - ezek a legfontosabb szempontok. Együtt kell működni a helyiekkel.

Origo
07:46

Indonézia felé nyitunk

A világ gazdasága egyre inkább egységessé válik, ezt a magyar vállalkozóknak ki kell használniuk. Üzleti delegációkkal utazott Mongóliába is, így volt Indonéziában is. A magyar gazdaságnak van 4-5 ezer olyan vállalkozása, amely a világ bármely sarkában helyt tud állni. A magyar gazdaság, az életszínvonal fejlődésének az ilyen kis- és közepes vállalkozások léte az alapfeltétele.

Origo
07:44

Használható tudás kell

2010 óta folyamatosan konzultálnak a gazdasági élet szereplőivel, erős az a vélemény, hogy az iskolarendszer nem tesz meg mindent azért, hogy a gyerekek be tudjanak illeszkedni a munka világába. Nem az a lényeg, hogy a gyerek papírt kapjon, hanem hogy használható tudást kapjon. Ennek megfelelően kell átalakítani a szakképzési rendszert. Ehhez az első lépéseket megtették, szerinte a magyar szakképzés elindult abba az irányba, hogy versenyképes tudást adjon.

Origo
07:41

Nagy béremelést kaptak a tanárok

Az oktatási vita középpontjában a gyerekeknek kell lenniük. A gyerekeknek kiegyensúlyozottnak, jól felkészítettnek, egészségesnek kell lenniük. A pedagógusok véleményét, felvetéseit meghallgatják. Nagy reményeket fűz a nemzeti pedagógus-kerekasztalhoz, számít arra, hogy meg tudják vitatni a gondokat. Nagyon nagy arányú béremelést kaptak a pedagógusok, nincs olyan ágazat ma az országban, amely 700 milliárdos forrásbővülést kapott volna.

Origo
07:38

Pénzügyileg és szakmailag is csődben volt

2010-ben, az oktatási rendszer átalakításakor két ténnyel kellett szembenézni, az oktatási rendszer csődben volt, egy bukott, pénzügyileg fenntarthatatlan rendszer volt, ezért újra kellett szervezni. Eközben a nemzetközi mérések szerint a gyerekek egyre kevésbé állnak helyt a nemzetközi versenyben. 

Origo
07:36

A tanárdemonstrációval kezdik

Azt várja szülőként a magyar oktatástól, segítse a szülőket, hogy a gyerekek jól nevelt, jó fizikai állapotban lévő, a nemzetközi versenyben való helytálláshoz szükséges tudással rendelkezzenek.

Origo
07:31

Mindjárt kezdődik

Orbán Viktor már megérkezett a stúdióba, rögtön kezdődik a beszélgetés.

Origo
07:30

Bírósági ítéletek

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón azt mondta a közelmúlt nagy port kavart bírósági ítéleteiről, mint amilyen a vörösiszapper vagy a Hagyó-ügy volt, hogy a bíróságoknak érezniük kell, hogy az igazságszolgáltatás veszít a hiteléből. Kíváncsian várjuk, hogy Orbán Viktor is reagál-e ezekre az ítéletekre.

Origo
07:28

A várható témák

A beszélgetés kikerülhetetlen témája az aktuális migrációs helyzet mellett az egészségügy és az oktatás körüli feszültségek értékelése. Utóbbi témakörben Orbán Viktor személyesen is érintett, hisz vannak iskolás gyerekei.