Orbán Viktor az európai és a magyar kihívásokról beszélt

2016.02.15., 12:58
rendezés

A pedagógusok 25 pontos követeléslistájára is reagált napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor a Parlamentben. Azt mondta, túl sokat kérnek, a kormánynak most más területeken kell bért emelni. A miniszterelnök megígérte, hogy nem tér vissza a kommunizmus Magyarországra és beszélt az alkotmánymódosítási tervekről, valamint a menekültválság okozta veszélyekről is. Reagálásukban az ellenzéki felszólalók vitatták, hogy olyan jó lenne a helyzet, ahogyan azt Orbán Viktor lefestette.

Origo
14:35

Vége az Origo közvetítésének

Véget ért a kormányfői napirend előtti felszólalása és az arra adott reakciók, így véget ér az Origo percről percre tudósítása is.

Véget ért Orbán Viktor felszólalásaForrás: MTI/Kovács Tamás

A parlament munkája a további napirend előtti felszólalásokkal, majd interpellációkkal folytatódik - kétórás időkeretben. Ezután az azonnali kérdések és válaszok órája következik. 

Origo
14:31

A 25 pontos követelés is szóba került

Orbán Viktor megérti a pedagógusok 25 pontos követeléséből a 18 százalék körüli béremelésre vonatkozó kérést, de szerinte most először más területeken kell befejezni a béremelést, aztán folytatják majd. Ne helyezzék bérnyomás alá a kormányt" - ezt kérte a pedagógusoktól a miniszterelnök, aki viszonválaszát azzal zárta: kormányfőként ő továbbra is vállalja a felelősséget a döntésekért.

Origo
14:28

Jobban keresnek, mint négy éve?

Egy általános iskolai tanító és egy középiskolai tanár is mintegy egymillió forinttal keres ma többet, mint 2010-ben - sorolta a számokat az MSZP elnök-frakcióvezetőjére reagálva a kormányfő, aki szerint ő is örülne, ha ez még több lenne, de ez is komoly eredmény, amit szerinte nem a kormány, hanem a magyar emberek értek el.

Origo
14:26

Bevetné Orbán a hadsereget

Terrorveszély esetén a hadsereget rendészeti feladatokra be lehessen vetni, ezt a tervet el kell fogadnia az ellenzéknek is - mondta az alkotmánymódosító javaslatra visszatérve a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésénForrás: MTI/Bruzák Noémi
Origo
14:23

Nem fenyeget a kommunizmus

Aki azt állítja, hogy a mai Magyarország bármilyen hasonlóságot mutatna azzal a rendszerrel, amely ellen a rendszerváltáskor küzdöttek, az nem ismeri a valóságot  - mondta Orbán Viktor, aki szerint nem fenyeget a kommunizmus visszatérése. 

Itt megint a házelnöknek kellett rendreutasítani az ellenzéki képviselőket, mert bekiabálások kísérték a kormányfő szavait. 

Origo
14:21

Kövérnek kellett rendet tenni

Schiffer Andársnak a 2016-os év tetszeni fog, mert jelentős források állnak majd rendelkezésre - mondta Orbán. A kormányfő az oktatás területén kapott kritikákat komolytalannak nevezte,  mondván: nem kevesebbet, hanem többet fordítanak évről évre mind az oktatási, mind pedig az egészségügyi ágazatra.

Ennél a pontnál az MSZP soraiban bekiabálások, zúgolódás hallattszott, úgyhogy Kövér László házelnöknek kellett rendet tenni. 

Origo
14:19

A kkv-k kapják a pénz nagy részét

Az előttünk álló hét évben a gazdaságfejlesztési források 70 százalékát a magyar kis- és középvállalkozások kapják majd meg - mondta a kormányfő, megjegyezve, hogy a versenyképes nagyobb vállalkozások támogatására ezért külön programot kellett kidolgozni, hogy ők is megfelelő forrásokhoz juthassanak.

Origo
14:17

Itt 40 évig kommunizmus volt

Magyarországon 40 éven keresztül kommunizmus volt, ezért nem volt tőkefelhalmozás, úgyhogy nincs tőkénk, szüksége van az országnak külföldi befektetőkre - vázolta a problémát a kormányfő.

Origo
14:16

A menekültek berúgták az ajtót

A menekültek berúgták az ajtót, és azóta is folyamatosan jönnek - figyelmeztetett Orbán, aki beszélt az amerikai–európai szabadkereskedelmi megállapodásról is, ami szerinte egy szúnyoghálóhoz hasonlít.  Olyan megállapodást viszont a kormány nem támogat, ami olyan elemeket tartalmaz, amelyek hátrányosak Magyarország számára. 

Origo
14:13

Orbán köszöni a KDNP-nek

Viszonválaszában Orbán Viktor megköszönte a támogatást a KDNP-nek. Azt mondta, a kormány azon van, hogy megállítsa a népességfogyást a különböző családtámogatási támogatásokkal.

A kormányfő viszonválaszban reagált a frakcióészrevételekreForrás: MTI/Soós Lajos

Nem engedek olyan csábításnak, ami a nyugat-európai mintákat tartja támogathatónak, mint például azt, hogy a népességfogyás ellensúlyozására telepítsünk be menekülteket - mondta Orbán Viktor. 

Origo
14:10

A Jobbiknak üzent a Fidesz

Szeretnénk sokkal nagyobb mértékben előremenni, de a gazdaság teljesítőképességét figyelembe kell venni - folytatta Kósa, aki bírálta felszólalása miatt az LMP-s Schiffer Andrást, mondván: Magyarország nem csak összeszerelő üzem.

Vona Gábornak csak annyit üzent Kósa, hogy a KGBéla-ügyben amíg nem tisztázza magát a Jobbik, addig ne beszéljen korrupcióról. 

Origo
14:08

Ne üljünk fel butaságoknak

Ne üljünk fel annak a butaságnak, hogy Magyarországon túlságosan  leterheltek a gyerekek - figyelmeztetett felszólalásában Kósa Lajos.

Origo
14:06

Szemkilövetőket emlegetett Kósa

A magyar emberek jövedelmi pozíciója most százszor jobb, mint az MSZP kormányzása alatt volt - reagált még Orbán helyett Tóbiásra a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos azt is megjegyezte, hogy az MSZP kormányzása alatt nem lehetett kimenni az '56-os forradalom évfordulójára úgy, hogy ne lőtték volna ki az ember szemét.

Origo
14:04

Most a Fidesz értékel

Kósa Lajos reagált utolsóként a kormányfő beszédére. Szerinte, ami a hazudozást illeti, Tóbiás József örülhet, hogy a hétvégén a tüntetők között nyugodtan sétálhatott a Kossuth téren, holott a szocialista kormányok döntötték romba. 

Kósa Lajos frakcióvezető beszélt a Fidesz nevébenFotó: Szabó Gábor - Origo

Szerinte az MSZP-nek kellene bocsánatot kérnie a dolgozóktól több kormányon tett intézkedésükért. 

Origo
14:01

Még kér a nép

Van úgy, hogy a közakarat nem hajlik, hanem törik - figyelmeztette a kormányt az MSZP elnök-frakcióvezetője. 

Még kér a nép, most adjatok neki  - mondta Tóbiás, aki szerint ezt meg kellene fontolnia a kormánynak. 

Időkeretének hátralévő mintegy tíz másodpercét Tóbiás József arra használta fel, hogy némán tisztelegjen a tüntetők előtt.  

Origo
13:59

A dolgozók is szegények

Megsüvegelheti a kormányfő a pénzügyminiszterét, de a valóság az, hogy több millióan dolgoznak ugyan Magyarországon, mégsem élnek meg belőle - folyatatta Tóbiás József.

Origo
13:58

Fejezze be Orbán a hazudozást!

Fejezze be a kormányfő a hazudozást az ellenzék politikájával kapcsolatban, továbbá fejezze be a nép ámítását - követelte az MSZP vezérszónoka.

Origo
13:56

Legyen vitanap az oktatásról

Vitanapot kezdeményez az MSZP az oktatásról, a pedagógusok 25 pontos követeléséről - jelentette be az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Origo
13:55

Jogosak a követelések

Jogosak a hétvégi budapesti tüntetés követelései - mondta Tóbiás József, aki szerint a kormány az elmúlt években leépítette az oktatási és az egészségügyi ágazatot, elvonta tőlük a forrásokat.

Tóbiás József reagált az MSZP nevébenFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
13:53

Most az MSZP reagál Orbánra

Az MSZP reagálása következik: a mikrofonnál Tóbiás József pártelnök-frakcióvezető.

Origo
13:53

A fejekben kell rendet tenni

Harrach Péter szerint menekültkérdésben Európában még rendet kell tenni a fejekben, mert a kötelezettség kettős: segítséget kell nyújtani az üldözötteknek, de meg is kell védeni magunkat.

Origo
13:52

Keresztényüldözés még mindig van

A Nyugat sokáig tétlenül nézte a közel-keleti keresztények üldözését: 2015-ben több mint 7 ezer embert végeztek ki keresztény hite miatt - tért át egy másik témára Harrach.

Origo
13:50

Vendég vagy betolakodó?

A keleti embernek az otthonról sajátos véleménye van, ahogy a vendégről és a betolakodóról is - mondta Harrach Péter, aki szerint a vendég tiszteli a vendéglátót, és elfogadja köszönettel, amit kap, míg a betolakodó a vendéglátó gazda helyére kíván lépni.

Harrach Péter a KDNP nevében reagált a kormányfőreForrás: MTI/Bruzák Noémi
Origo
13:48

A KDNP támogatja a kormányt

A Jobbik után a KDNP reagál: Harrach Péter frakcióvezető kapott szót. A politikus elismerően beszélt az otthonteremtésről és a családok támogatásának megerősítéséről.

Origo
13:47

Gyurcsány és Észak-Korea

Gondoljunk bele, mi lett volna, ha Gyurcsány Ferencnek ilyen lehetősége lett volna 2006-ban, mint amit a kormány javasol most az alkotmánymódosítással - vetette fel Vona, aki szerint a kormány javaslata Észak-Korea irányába vinné el a dolgokat.

Origo
13:45

Konstruktív ellenzék lesz a Jobbik

A Jobbik nevében Vona konstruktív ellenzéki magatartást ígért, de megjegyezte, hogy egyeztetni kell a tervezett alaptörvény-módosításról, mert bár a célja támogatható, egyes pontjai elfogadhatatlanok a Jobbik számára.

Origo
13:44

Irritáló a sok korrupciógyanú

A Klik működésében a kormány hátraarcot csinált - mondta Vona, aki kitért a korrupció kérdésére is, mondván: egyre többeket irritálnak a társadalomban a kormányfő közvetlen környezetét érő korrupciógyanúk. 

Vona Gábor bírálta a kormánytForrás: MTI/Kovács Attila

Megemlítette továbbá a dunaújvárosi gyilkosságban felmerült fideszes szálat és a Fidelitas-rendezvényen történt verekedést. 

Origo
13:40

Vona Gábor is reagál

A Jobbik elnök-frakcióvezetője, Vona Gábor a kormányfői beszédre reagálva megjegyezte: Orbán Viktor ugyan sikerpropagandát folytat, de a GDP-arányos számok - összehasonlítva a régió országaival - ezt jelentősen árnyalják. 

Origo
13:39

Fordulat állt be szombaton

A szombati budapesti, Kossuth téri tüntetésre utalva Schiffer megjegyezte: fordulat állt be, mert összefogást látott.

Origo
13:38

Gerjeszti a kormány a kivándorlást

A kormány politikája, amely az oktatásból és az egészségügyből kivont pénzekből ad kedvezményeket a multiknak, csak gerjeszti a kivándorlást - állapította meg reagálásában az LMP frakcióvezetője. 

Origo
13:36

Cselédsorsról beszél Schiffer

A Mercedes profitkimentő magatartását bírálta Schiffer András, aki szerint a kormány által "nyakra-főre" kötött stratégiai partnerségi megállapodások "a magyar dolgozókat a globális nagyvállalatok cselédjévé teszik".

Origo
13:34

Offshore-lovagozik az LMP

Az offshore-lovagok kiseprűzését célzó LMP-s javaslatok támogatását és az amerikai–európai szabadkereskedelmi megállapodás elutasítását várja az LMP frakcióvezetője a parlamenttől. 

Origo
13:32

Schiffer részben igazat ad Orbánnak

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője reagál először Orbánra. A politikus szerint nem kérdés, hogy Brüsszel válságkezelő politikája megbukott.

Schiffer András reagált előszörFotó: Szabó Gábor - Origo

De az is biztos, hogy többmilliós tömeget önmagában kerítésekkel megállítani nem lehet - tette hozzá.

Origo
13:30

Minden frakció nyolc percet kap

Minden frakció válaszolhat Orbánra - nyolc percben.

Origo
13:30

Újabb határzár épülhet

Magyarország megvédése a kötelező betelepítési kvóta ellen legyen nemzeti ügy - ajánlotta az ellenzéki pártoknak a kormányfő.

Újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását rendelte el - jelentette be a miniszterelnök. 

Origo
13:29

Tapsot kapott Brüsszel miatt

Brüsszel válságkezelési tervét, ami a menekültek szétosztását célozza, Magyarország nem támogatja, és annak végrehajtásában ellenáll - mondta a kormányfő, szavait tapssal jutalmazták a kormánypárti padsorokból. 

Origo
13:27

Az alaptörvény módosítását kérte

Arra is kérte Orbán Viktor a parlamenti ellenzéket - ahogy tette ezt korábban több vezető fideszes politikus is -, hogy szavazatukkal segítsék a magyar emberek biztonságát szavatoló törvénymódosításokat, így a terrortámadások elhárítását szolgálókat is. 

A menekültválság fontos téma Orbán beszédébenFotó: Polyák Attila - Origo

Ezzel a kormányfő a kormány által még be nem nyújtott, de az előzetes ellenzéki nyilatkozatok alapján a kétharmados parlamenti többséget meg nem kapó hatodik alaptörvény-módosításra utalt. Erről az Origo itt írt részletesen. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Origo
13:23

Ez lesz 2016 legfontosabb kihívása

A 2016-os év legnagyobb kihívása nem gazdasági természetű lesz, hanem a migránskérdés - tért át egy új térmára, az "újabb kori népvándorlás" problémájára a kormányfő.

Origo
13:22

Mit kíván Orbán Viktor?

Az otthonteremtésről szólva Orbán megjegyezte: ez egyszerre gazdaságélénkítő lépések sorozata, és egyszerre a családok támogatását szolgálja. Külön kitért a csokra.

A kormány szeretné, ha az otthonteremtés nemzeti ügy lenne, ez Orbán Viktor személyes kívánsága is.

Origo
13:19

Elégedetlenek mindig lesznek

111 ezer forint lesz a minimálbér, és 129 ezer forint a garantált bérminimum - ismertette a kormányfő a munkavállalók és a munkaadók megállapodását. 

Orbán Viktor szerint a minimálbér reálértéken 5 százalékkal nőtt, amire 2002 óta nem volt példa Magyarországon. 

Persze a béremeléssel "nem lehetünk elégedettek", az elégedetlenségre mindig lesz ok, de Magyarország elment a béremelések terén a lehetőségei határáig. 

Origo
13:17

Három eszköz a célért

Adócsökkentés, otthonteremtés és a családok megerősítése - ez a három eszköz Orbán szerint segít abban, hogy "léphessünk egyet előre".

Origo
13:15

Jön a polgári Magyarország

Sikerült kivezetni az országot az adósrabszolgaságból, a magyar reformok működnek, a jövőre nézve pedig az új cél már a polgári Magyarország építése  - mondta Orbán. 

A kormányfő szerint a polgári berendezkedésű Magyarország megteremtésének gazdasági, költségvetési alapjait megteremtették. 

Origo
13:14

Ha munka van, minden van

A munkanélküliség a 2010 tavaszi 11 százalék körüliről tavaly év végére 6,2 százalékra csökkent - mondta Orbán, megjegyezve: 4,2 millió ember dolgozik, és ha munka van, minden van, ha munka nincs, akkor semmi sincs." 

Jó híreket hozott a kormányfőForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Origo
13:12

Jól teljesített az ország

Jól teljesített az ország, meg is dicsérte beszédében a kormányfő a pénzügyminisztert, de azt is jelezte: ennyivel nem elégedett. A cél a nullás költségvetés: amelyben nem költ az ország többet, mint amennyit megtermel. 

2015 végére 76 százalék alá sikerült szorítani az államadósságot - sorolta a sikereket a kormányfő.

Origo
13:11

Védelmi teendőket ismertet Orbán

Azért kért szót, hogy a képviselőket tájékoztassa a kormány nevében a legfontosabb kérdésekről - kezdte Orbán Viktor, előrebocsátva, hogy az újabb kori népvándorlásról és az ezzel kapcsolatos védelmi teendőkről is beszélni fog.

Origo
13:10

Orbán Viktor kapott szót

Kezdődik Orbán Viktor beszéde.

Origo
13:09

Elhunyt képviselőkre emlékeztek

Az ülés elején a képviselők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt négy korábbi képviselőről, a szocialista Koleszár Lajosról, Komáromi Istvánról és Rimóczi Józsefről, továbbá az MDF-es Speidl Zoltánról.

Origo
13:09

Megérkezett Kövér László

Elfoglalta helyét az elnöki pulpituson Kövér László, megkezdődött a tavaszi ülésszak első ülése.

Ahogy tavaly ősszel, most is a kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődik majd az ülésForrás: MTI/Bruzák Noémi
Origo
13:04

Minden frakció reagálhat majd

A miniszterelnök napirend előtti felszólalására minden frakció reagálhat majd. Az ülés ezután az interpellációkkal folytatódik - kétórás időkeretben. Ezután az azonnali kérdések és válaszok órája következik.

Origo
12:59

Üzenhet a tanároknak a kormányfő

Beszédében Orbán Viktor üzenhet a pedagógusoknak is, akik az oktatási rendszer ellen tiltakoznak.

Tízezres tömeg volt a szombati pedagógustüntetésenFotó: Marton Szilvia - Origo

Mint arról az Origo beszámolt, az oktatás válsága miatt vonultak az utcára hétvégén a tanárok, de a Kossuth térre meghirdetett demonstráció végül össztársadalmi tiltakozássá vált.

Ápolók, közalkalmazottak követeltek béremelést, diákhoz és tanárhoz méltó munkakörülményeket - a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig sztrájkra szólított fel.

Origo
12:54

Lánya szerepéről is beszélhet

Az elmúlt napok eseményei után elképzelhető, hogy a kormányfő a politika mellett családi ügyekről is beszél majd. Legalábbis elképzelhető, hogy kitér azokra a hírekre, melyek szerint a turisztikai ágazat feletti állami befolyásnövelésben szerepet kaphat a lánya, Orbán Ráhel is.

Lázár János cáfolta, hogy Orbán Ráhel szerepet kaphat a turizmus átalakításábanFotó: Origo

Erről eddig csak Lázár János nyilatkozott a múlt heti Kormányinfón. Akkor azt mondta, Orbán Ráhel semmilyen állami tevékenységet nem végez, és semmilyen átalakításban nem vesz részt. 

Origo
12:50

Mi történt Lillafüreden?

Beszédében a kormányfő alighanem vázolja majd, miről tanácskoztak a múlt héten a kormánypártok a lillafüredi frakcióülésükön: így talán kiderül, milyen jövőbeni tervekkel állna elő a kormány és a Fidesz. 

Annyit Kósa Lajos frakcióvezető bejelentéséből már tudni lehet, hogy a Fidesz–KDNP parlamenti vitanapot kezdeményez a migrációról, a kötelező betelepítési kvótáról.

Origo
12:41

Téma lesz a külpolitika

A parlament tavaszi ülésszakát megnyitó, 13 órakor kezdődő napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor kormányfő várhatóan nemzetközi vonatkozású kérdésekről is szót ejt majd, mivel a héten Prágába, Moszkvába és Brüsszelbe is ellátogat. 

Orbán Viktor Brüsszellel vitázik a betelepítési kvótárólForrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Ezeknek a megbeszéléseknek pedig a menekültkérdés mellett a brit EU-reform-javaslatok is témái lesznek. 

Mint arról az Origo beszámoltaz egész EU-ra hatással lehet, ha Brüsszel teljesíti David Cameron követeléseit, mert akkor a magyar kormány is benyújthatja a sajátjait.  Orbán elsősorban azt követelheti majd, hogy az EU kevesebb kontrolt gyakoroljon a magyar kormány belpolitikája és gazdaságpolitikája felett. 

Még több bejegyzés