Heves török-kurd harcok indultak meg

2016.02.18., 06:56
rendezés

A szerdai ankarai robbantások után heves párharc indult meg a törökök és a Kurdisztáni Munkáspárt között, előbbiek bombázást indítottak, utóbbi katonai konvojon állt bosszút. Az Egyesült Államokban végrehajtották az idei hetedik kivégzést, homofób kijelentése miatt szerződést bontott a Nike a világbajnok Manny Pacquiao bokszolóval. Nem haladt sokat előre az Európai Tanács brit reformokkal kapcsolatos tárgyalássorozata, és a Sajó árvize miatt egész útszakaszok váltak járhatatlanná Borsodban. Ez történt a világban csütörtök hajnalban és reggel.

Origo
10:12

Korábban keveredtünk a Neander-völgyiekkel

A korábban hittnél hamarabb, nagyjából 100 ezer évvel ezelőtt kezdtünk keveredni a Neander-völgyiekkel. A Max Planck Intézet evolúciós antropológiával foglalkozó részlegének kutatói egy Szibériában talált női Neander-völgyi maradvány DNS-vizsgálatának segítségével jutottak az eredményre.

Origo
10:10

Leminősítették Szaúd-Arábiát

A világ legnagyobb nyersolajtermelőjét a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő véleményezte, arra hivatkozva, hogy az alacsony olajárak markáns és tartós hatást gyakorolnak a szaúdi költségvetési és reálgazdasági mutatókra – írja a Világgazdaság. A cég kijelentette, hogy nem vár érdemi hatást az olajárakra attól a termelés-befagyasztási megállapodástól, amelyet Szaúd-Arábia, Oroszország, Katar és Venezuela energiaügyi miniszterei kötöttek a héten. Az egyezség alapján a négy ország a január 11-i szinten fagyasztja be olajtermelését, ha más olajtermelők is csatlakoznak hozzájuk.

Origo
10:10

Újabb kurd támadás

Legalább hatan meghaltak, amikor a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) csapást mért egy török katonai konvojra az ország délkeleti részén.

Origo
10:04

Napi bevándorló-kvóta Ausztriában

Napi kvótát fog meghatározni Ausztria a bevándorlókkal szemben – írja a BBC. A hatóságok szerint napi 80 bevándorlási kérelmet fognak maximum elbírálni, és legfeljebb 3200 embert engednek majd át az országon. Az intézkedést pénteken vezetik be.

Ausztriában napi 80 bevándorlási kérelmet fognak maximum elbírálniForrás: AFP/Christof Stache
Origo
09:59

Gondolatvezérelt, szupermodern műkéz

A Johns Hopkins Egyetem kutatói olyan gondolatvezérelt műkezet hoztak létre, amelynek mindegyik ujját külön tudja mozgatni a gazdája. A Journal of Neural Engineering tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók célja az volt, hogy mindenféle előzetes tanulás nélkül lehessen használni a protézist. 

Szörényi Péter
09:55

Gyurcsány pártja és a Szépművészeti

A DK büntetőfeljelentést tesz Baán László ellen. Legalábbis ezzel a címmel hirdettek meg mára sajtótájékoztatót.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest miniszteri biztosaForrás: MTI/Balogh Zoltán
Origo
09:49

Még mindig lassú a forgalom a belvárosban

Lassú a haladás a Budai alsó rakparton a Petőfi hídnál észak felé, a Pesti alsó rakparton a Lánchíd felé mindkét irányból, az Erzsébet hídon és a Szabadság hídon Pest felé, a Mészáros utca–Alagút útvonalon, az Astoria felé vezető utakon.

Telítettek a sávok a Budaörsi úton befelé a Sasadi úttól, az M3-as autópályán a Kacsóh Pongrác úti felüljáró előtt.

Erős a forgalom a Hungária körúton a Kerepesi útnál mindkét irányban, a Kerepesi úton és a Fehér úton az Örs vezér terénél és az Albertirsai úton a Kőbányai Vásárvárosban zajló kiállítás miatt.

Origo
09:47

Kilenc gyanúsított őrizetben

Törökországban kilenc embert vettek őrizetbe a tegnap esti ankarai bombázással kapcsolatban, írja az AFP. Feltehetőleg a szír származású Salih Necar hajtotta végre a merényletet, aki kapcsolatban állt a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

Origo
09:44

Diákmunkásokat keres a MÁV-START

Közösen toboroz diákmunkásokat a MÁV-START és a Fürge Diák Iskolaszövetkezet. A fiatalok állomási segítő, állomási általános információs, irodai adminisztrációs munkatárs, kerékpáros segítő, információs munkakörbe jelentkezhetnek, és keresnek még hangosbemondó munkatársakat is a kijelölt IC vonatokra. A diákokat felkészítést követően napi 8-12 órában foglalkoztatják majd.

Diákmunkásokat toboroz a MÁV-STARTForrás: MTI/Illyés Tibor

 

Origo
09:39

Az idei volt a legmelegebb január

Az idei volt a legmelegebb január a földön a rendszeres mérések kezdete óta. Ez a kilencedik egymást követő hónap, amely megdöntötte a globális melegrekordot az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) friss adatai szerint.

A szárazföldek és vizek átlagos hőmérséklete 1,04 Celsius-fokkal volt magasabb az elmúlt hónapban, mint a 20. század januárjainak átlaga.

Az idei volt a legmelegebb januárForrás: Photononstop/Photononstop/Nicolas Bets
Origo
09:32

Bezárhat az óbudai buszgarázs

Teljesítménycsökkenés miatt bezárná az óbudai buszgarázsát a BKV – írja a Népszabadság. A bezárásról pénteken döntenek, később akár a versenytársaknak is bérbe adnák a létesítményt, egyelőre eladásról szó sincs. 

Forrás: Origo
Origo
09:26

114 éve halt meg a Tiffany alapítója

Charles Tiffany 1837-ben érkezett szerencsét próbálni New Yorkba. Először vegyeskereskedést nyitott, majd áttért az üvegáruk és ékszerek forgalmazására. Nem volt ugyan ékszerész, de viszonylag olcsón jutott hozzá az értékes ékszerekhez, a különlegességekre pedig vevők is akadtak bőven – hamar nőtt az üzlet népszerűsége. A Tiffany máig a legfőbb amerikai ékszerész cég, Charles halálakor vagyona közel 40 millió dollárra rúgott.

Origo
09:19

Vegyes tőzsdei nyitás Európában

Vegyes indexekkel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.

A kereskedés kezdetén a frankfurti DAX index 0,55 százalék emelkedést, a londoni FTSE-100 index 0,08 százalék csökkenést, a párizsi CAC-40 index 0,37 százalék emelkedést mutatott.

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,45 százalékkal, a európai FTSE Eurofirst 300 index 0,02 százalékkal emelkedett nyitáskor.

Szerdán az európai indexek nagy nyerséggel zártak, a londoni FTSE-100 2,87 százalékkal, 6030 pontra, a frankfurti DAX 2,65 százalékkal, 9377 pontra, a párizsi CAC-40 2,99 százalékkal, 4233 pontra emelkedett. Az EuroStoxx50 index 2,67 százalékos, az FTSE Eurofirst 300 index 2,66 százalékos erősödést ért el szerdán.

Az olaj ára emelkedett, a Brent nyersolaj 0,97 százalékkal, a WTI nyersolaj 2,20 százalékkal drágult a csütörtöki globális kereskedelemben az európai piacok nyitásáig hordónként 34,84, illetve 31,34 dolláros jegyzésen.

Az arany ára 0,31 százalékkal unciánként 1207,60 dollárra csökkent. 

Az euró árfolyama alig változott, 0,02 százalékkal, 1,1129 dollárra emelkedett.

Vegyes tőzsdei nyitás EurópábanForrás: AFP/Daniel Roland
Origo
09:16

Eljárás a Class FM ellen

A Médiatanács hatósági eljárást indított a Class FM Morning Show-jának két adása miatt, és a Civil Rádió adásait is vizsgálja. Bővebben itt.

Origo
09:13

Rangos szakácsverseny lesz ma

Hat séf verseng a világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjébe jutásért a csütörtöki magyarországi döntőn a Hungexpo A pavilonjában.

Mielőtt a világ legjobb séfje címéért versenybe szállhatnának 2017-ben Lyonban, a versenyzők kontinensviadalokon csapnak össze. A Bocuse d'Or Europe a selejtezősorozat legnézettebb eseménye, ahonnan a legtöbb, tizenegy versenyző kerül ki a világdöntőre; a verseny európai döntőjét idén első alkalommal rendezik meg Budapesten május 10-11-én. 

Origo
09:08

Megtorpant az ISIS terjeszkedése a Twitteren

Az utóbbi hónapokban megtorpant az Iszlám Állam terjeszkedése a Twitteren, amellyel növelni tudta angol nyelvű, toborzásra és szélsőséges ideológiájának terjesztésére használt fiókjainak elérését a közösségi hálózaton - olvasható az amerikai George Washington Egyetem tanulmányában.

Az Iszlám Államhoz kötődő Twitter-fiókokat 2015 júniusa és októbere között vizsgáló kutatás úgy találta, hogy az Iszlám Állammal szimpatizáló, egyszerűen fellelhető, angol nyelvű Twitter-oldalak száma tartósan ezer alatt maradt, e fiókok felhasználói többnyire elszigetelődtek, és jobbára egymás közötti interakciókat bonyolítottak le. A múlt hónapban a Twitter közölte, hogy több mint 125 ezer, a terrorizmushoz kötődő oldalt szüntettek meg 2015 közepe óta, és ezek többségét az Iszlám Állammal hozták összefüggésbe.

Origo
09:03

Törökország bombázta a kurdokat

Légicsapásokat indított Törökország az észak-iraki Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen. 

Origo
08:59

Négyszerezik az amerikai csapatokat

Négyszer annyi amerikai katonát küld az USA a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokra az észak-koreai rakétatesztek után – írja a Daily Mail. Ez összesen 15 ezer katonát jelent a tavalyi 3700-hoz képest. Dél-Korea szintén több csapatot fog küldeni a „Key Resolve” névre keresztelt gyakorlatokra.

Origo
08:48

Eltiltották az erdélyi polgármestert

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) nem vette őrizetbe, de 60 napra felügyelet alá helyezte, és eltiltotta hivatala gyakorlásától Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét.

A DNA honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint Antal Árpádot azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni.

Csendőrök kísérik kihallgatásra Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét a romániai korrupcióellenes ügyészségre (DNA) BukarestbenForrás: MTI/Baranyi Ildikó
Origo
08:46

Ma 78 éves Szabó István

1938-ban ezen a napon született az Oscar-díjas és Kossuth-díjas magyar filmrendező: Mephisto című filmjével nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscart 1982-ben.

Ma 78 éves Szabó IstvánForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tobias Hase
Origo
08:41

Három út járhatatlan Borsodban

A Sajó árvize miatt három út egy-egy szakaszát zárták le a forgalom elöl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az árhullám már a folyó alsó szakaszán tart, ezért hajnalban a Muhi és Köröm, valamint a Kesznyéten és Sajóörös közötti utat zárták le a forgalom elöl. Továbbra sem lehet közlekedni a 26-os számú utat Sajókazával összekötő úton.

Kiáradt a SajóForrás: MTI/Kaszás Tamás
Origo
08:35

Kurdokat segítő szír lehetett az ankarai robbantó

Feltehetőleg a szír származású Salih Necar hajtotta végre a szerdai ankarai öngyilkos merényletet, aki kapcsolatban állt a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) - írta a Sabah című legfőbb kormánypárti török napilap csütörtökön.

Az elkövető szír származását, valamint PKK-s kötődését más lapok, köztük ellenzéki sajtóorgánumok is valószínűsítik.

A Sabah továbbá tudni véli, hogy a támadó az akcióhoz Volkswagen Scirocco típusú autót használt, amelyet TNT-vel töltött meg.

Origo
08:32

New Yorkban nyert a címvédő

A címvédő Chicago Blackhawks 5-3-ra győzött a New York Rangers vendégeként az NHL legutóbbi játéknapján. A rangadó a hajrában dőlt el, amikor Artemi Panarin 3-3-nál megszerezte a Chicago negyedik találatát, majd kevéssel később az üres kapuba is betalált.

Eredmények:

New York Rangers-Chicago Blackhawks 3-5

Colorado Avalanche-Montreal Canadiens 3-2

Calgary Flames-Minnesota Wild 3-5

A címvédő Chicago Blackhawks New Yorkban nyertForrás: AFP/2016 Getty Images/Elsa
Origo
08:28

Pesszimista az Európai Tanács elnöke

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a tagállamok vezetőinek küldött meghívólevélben elismerte, hogy még mindig nincs garancia a brit reformcsomaggal kapcsolatos megállapodásokra. A szerda este küldött levélben az áll, hogy nagy véleménykülönbségek állnak fenn politikai kérdésekben, amiket nehéz lesz áthidalni – írja a Brux Info. Az egyik legfontosabb megbeszélésre váró témakör a munkával összefüggő szociális kedvezményeinek ideiglenes korlátozása az uniós munkavállalók esetében. 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnökeForrás: NurPhoto/Panayiotis Tzamaros/NurPhoto/Panayiotis Tzamaros
MTI
08:21

Örömlányok támogatják Hillary Clinton kampányát

Nevada államban örömlányok is támogatják Hillary Clinton volt külügyminisztert az amerikai elnökválasztási kampányban. Entice Love, az örömlányok képviselője szerint ez magától értetődő döntés, mert: "Ő éppen hogy követendő példa. Nő, hatalma van, és motivál bennünket is, hogy vállaljuk önmagunkat... hát miért is ne támogatnánk őt?"

Nevada államban örömlányok is támogatják Hillary Clinton kampányátForrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton
Origo
08:18

Torlódás a főváros több pontján

Torlódásra kell számítani a Budakeszi úton és a Hűvösvölgyi úton befelé, a Szilágyi Erzsébet fasorban a Széll Kálmán tér irányában, a Hungária körúton a Kerepesi útnál és a Thököly útnál mindkét irányban, a Kerepesi úton, a Thököly úton és az Egressy úton a Hungária körútnál, a Róbert Károly körúton az Árpád híd felé.

Origo
08:12

Homofób kijelentés miatt szerződést bontott a Nike

Szerződést bontott a Nike sportszergyártó cég Manny Pacquiaóval. A Fülöp-szigeteki ökölvívó azt mondta, hogy a homoszexuálisok rosszabbak, mint az állatok. A kijelentés után a Nike közleményben jelezte, hogy a továbbiakban nem támogatja a 37 éves bokszolót, aki hat különböző súlycsoportban nyert világbajnoki címet.

Manny Pacquiaóval szerződést bontott a NikeForrás: AFP/Kena Betancur
MTI
08:12

Tarlós: Nincs működési hiány

Nincs működési hiánya a fővárosnak, Budapest működése várhatóan zavartalan lesz - mondta a főpolgármester csütörtök reggel. Tarlós István hozzátette: amit hiánynak neveznek, az azért van, mert komoly fejlesztések történnek Budapesten. Minderről bővebben itt olvashat.
     

Origo
08:04

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama csütörtökre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben. Az eurót a szerda esti 310,18 forint után csütörtök reggel fél nyolckor 310,25 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben.

A dollár jegyzése a szerda esti 278,28 forint után 278,24 forinton, a svájci franké 280,53 forint után 280,96 forinton állt csütörtök reggel.

Nem változott érdemben az euró árfolyama sem, a szerda esti 1,1146 dollár után 1,1141 dolláron állt csütörtök reggel a jegyzése.

Nem változott érdemben az euró árfolyama semForrás: MTI/Kovács Tamás
Origo
07:57

Dugul a Pesti alsó rakpart

Lassú a haladás a Pesti alsó rakparton a Dráva utcától déli irányban és a Szabadság hídtól az Erzsébet hídig észak felé, a Kiskörúton az Astoria felé mindkét irányból, a Rákóczi úton befelé a Baross tértől, az Üllői úton befelé a Nagykörút előtt.

Origo
07:48

Vegyes kezdés várható az európai tőzsdéken

A Reuters és a Dow Jones hírügynökségek az IG Markets szakértőit idézve a frankfurti DAX indexre 63 pont, 0,7 százalék, a párizsi CAC-40 indexre 22 pont, 0,5 százalék emelkedést, a londoni FTSE-100 indexre pedig 10 pont, 0,2 százalék csökkenést jeleztek előre a csütörtöki nyitásra.

Szerdán az európai indexek nagy nyereséggel zártak, a londoni FTSE-100 2,87 százalékkal, 6030 pontra, a frankfurti DAX 2,65 százalékkal, 9377 pontra, a párizsi CAC-40 2,99 százalékkal, 4233 pontra emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,67 százalékos, a európai FTSE Eurofirst 300 index 2,66 százalékos erősödést ért el szerdán.

Nagy indexemelkedéssel zártak szerdán az amerikai, valamint lendületes erősödéssel nyitották meg a csütörtöki globális kereskedést az ázsiai tőzsdék is. Az európai kereskedés kezdete előtt mintegy másfél órával Tokió, Tajvan, Hongkong és Szöul másfél-két százalékos nyereséget mutatott, a kínai tőzsdék pedig valamivel szerényebb, negyed és fél százalék körüli emelkedést.

A fontosabb makrogazdasági adatok közül csütörtökön az euróövezet decemberi folyó fizetési mérlege, illetve az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet januári összetett makrogazdasági indikátora befolyásolhatja a befektetői döntéseket az értékpapírpiacokon.

Az árfolyamtrendek alakításából emellett néhány nagyvállalat, egyebek között a Nestlé, a Vivendi, az Air France, a BAE Systems, az Accor, a Cap Gemini, a Valeo, a Centrica, a Rexam és a Wal-Mart eredménybeszámolója veheti ki a részét csütörtökön.

Origo
07:42

Gyorsan nő a lakosság vagyona

Folytatódott a lakosság pénzügyi vagyonának növekedése: a nettó pénzügyi vagyon - a megtakarítások és a kötelezettségek különbsége - jegybanki adatok szerint 32 490,9 milliárd forint volt decemberben, 13,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál - írta a Világgazdaság, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy 2015 végén minden egyes magyar lakosra több mint 3 millió forintnyi pénzügyi megtakarítás jutott.

Origo
07:31

470 éve halt meg Luther Márton

Luther Márton német teológus a Wittenbergben közzétett 95 tézisével indította meg a reformációt. Elítélte a búcsúcédulák árusítását, bírálta a bűnök pénzzel való megváltását, és az egyházban jelentkező visszaéléseket. Kialakult a protestantizmus, különböző protestáns egyházak, felekezetek jöttek létre, a korábban egységes keresztény vallás szakadozni kezdett. Luthert a pápa kiátkozta és kiközösítette.  

Forrás: Wikimedia Commons
Origo
07:24

Az emelkedő olajár megtolja Ázsiát is

Ázsiában is az olajárak mozgatják a piacokat. Miután az amerikai és az európai tőzsdék emelkedéssel zárták a szerdát, csütörtökön a világ keleti felén is pluszban kezdtek a jelentősebb indexek: a japán Nikkei 2,93 százalékos, a kínai Shanghai Composite 0,3 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 2,33 százalékos pluszban állt nem sokkal 7 előtt.

Ázsiában is az olajárak mozgatják a piacokatForrás: Imaginechina/Feng renhua - Imaginechina/Feng Renhua
Origo
07:16

Mégsem a Zika-vírus okozhatja a kisfejűséget

A HVG értesülései szerint egy argentin orvoscsoport úgy gondolja, nem a Zika-vírus okozza a kisfejűséget – sokkal inkább a japán Sumitomo Chemical vegyi gyár piriproxifén hatóanyagú terméke a felelős, amelyet éppen a szúnyoglárvák kikelésének megakadályozására vetettek be 2014-ben.

Forrás: Origo
Nagy Nikoletta
07:11

Nem bubizhat a Ferenciek terén

Kerékpárok sorakoznak a Mol Bubi-állomásainak egyikén Budapesten

Forrás: MTI/Marjai János

A Ferenciek terén található Mol Bubi-gyűjtőállomás műszaki meghibásodás miatt átmenetileg nem üzemel. Kerékpárt bérelni és visszaadni legközelebb a Károlyi utcában és a Március 15. téren lévő gyűjtőállomáson lehet.

Nagy Nikoletta
07:06

Felkelők lépték át a határt török felügyelet mellett

Legalább ötszáz szíriai felkelő lépte át a szíriai-török határt azzal a céllal, hogy eljusson az Aleppó tartományban fekvő Azaz városba, ahol a szíriai felkelők számos vereséget szenvedtek a kormányerőkkel és a kurd fegyveresekkel szemben - közölte egy szíriai emigráns szervezet.

Nagy Nikoletta
07:00

Kivégeztek egy gyilkost az Államokban

Az Egyesült Államok déli szövetségi államában, Georgiában helyi idő szerint szerda este végrehajtották a halálos ítéletet egy 45 éves férfin, akit 1992-ben ítéltek el gyilkosságért. Travis Hittson, aki letartóztatása előtt matróz volt, 1992-ben megölt egy húszéves fiatalembert, feldarabolta, majd egy matróz barátja segítségével elföldelte.  

A kivégzés a jacksoni állami börtönben volt, méreginjekcióval, egy nappal az után, hogy - szintén méreginjekcióval - Texasban egy rablógyilkoson hajtották végre a halálos ítéletet.

Origo
06:52

Menekültek tragédiájára emlékeztetett Ferenc pápa

A mexikói menekültek tragédiájára emlékeztetett körútjának utolsó helyszínén Ferenc pápa szerdán, nem messze a texasi-mexikói határtól. 

A katolikus egyházfő homíliáját El Paso városának stadionjába tévén közvetítették, ahol mintegy 30 ezer ember gyűlt össze meghallgatni szavait. A helyszín jelképes, Mexikó határán több ezer, az Egyesült Államokba eljutni kívánó migráns halt meg. 

Ferenc pápa körútjának utolsó helyszínén, nem messze a texasi-mexikói határtólForrás: AFP/Mark Ralston
Origo
06:46

Erdogan bosszút hirdetett

Megtorlásról beszélt a török elnök a Bild szerint az ankarai robbantások kapcsán. A huszonnyolc áldozatot követelő támadásért a kurdokra gyanakodnak, a pokolgépet egy autóba rejtették. Erdogan azt nyilatkozta, hogy Törökországnak joga van megvédeni magát. Ahmet Davotoglu török miniszterelnök a robbanás után lemondta tervezett utazását Brüsszelbe, ahol uniós tagállamok vezetőivel tanácskozott volna, elsősorban a migrációs válság kezeléséről.

Recep Tayyip Erdogan török államfő bosszút hirdetettForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Murat Cetinmuhurdar/Turkish Pres
Origo
06:45

Emelkedett az infláció Kínában

A piaci várakozásokkal közel megegyező mértékű, 1,8 százalékos inflációt mértek januárban Kínában, a termelői árindex 5,3 százalékos visszaesést mutatott éves bázison - közölte az Országos Statisztikai Hivatal. Decemberben 1,6 százalék volt a fogyasztói áremelkedés, míg a termelői árak 5,9 százalékkal estek.

Origo
06:44

Kanada befejezte légicsapásait Irakban és Szíriában

Kanada befejezte az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai elleni légicsapásait Irakban és Szíriában - közölte szerdán az ország védelmi minisztériuma. A közlemény szerint az ottawai kormány utasítására a kanadai hadsereg február 15-ével beszüntette légicsapásait a közel-keleti országokban, ugyanakkor fokozza azokat az erőket, amelyek kiképzik az iraki biztonsági embereket.

Origo
06:42

Jön az eső, de nem lesz hideg

10-15 fok lesz ma, többnyire borús, esős időjárásra számíthatunk, az Alföldön mennydörgés kísérte viharokkal is akár. Bernadett névnapját ünnepeljük ma, ami a germán-francia eredetű Bernadette név magyarosított változata. Jelentése: erős, mint a medve.

Ma esős időjárásra számíthatunkForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carmen Jaspersen
Még több bejegyzés