Orbán: Idegőrlő hetek előtt állunk

2016.03.04., 07:32
rendezés

Szinte csak a migrációs helyzetről, illetve a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépésről beszélt rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a Kossuth rádióban azt mondta: a migránsokkal szembeni védekezés teljes költségét itthon most Magyarország állja, az unió nem járult hozzá ehhez.

Origo
08:04

Önnek tetszett?

Origo
08:02

Vajna rendet tett

Nagyon mélyről indult a magyar filmipar, 2010-ben teljes volt a káosz, mindenki úgy érezte, hogy be van csapva, tartoznak neki, és nem tehet semmiről. Andy Vajna vállalta, hogy békét teremt ebben a darázsfészekben. A Filmalapnál dolgozó minden embernek, Vajnának is köszönetet mondott ezért. Gratulált a Saul fia minden alkotójának.

Origo
08:00

Szlovákia választ

Stabil és erős Szlovákiában érdekelt Magyarország, az elmúlt időszakban Pozsony ilyen politikát folytatott. Fontos, hogy erős, világos felhatalmazással rendelkező szlovák kormány álljon fel.

Origo
07:58

Idegőrlő hetek jönnek

Nem a törökökkel való tárgyalás lesz a nehéz, hanem a március közepi uniós csúcs, ahol a menekültek állandó szétosztásáról lesz szó.

Origo
07:57

Kerítés a román határnál

Ha a macedónok nem tudják tartani az állásaikat, ha átszakad a gát, és újra özönlenek majd a menekültek, akkor Magyarországnak meg kell védeni a határait. A mostani fizikai akadály jó, de meg kell erősíteni a kerítésrendszert, és miután nem zárható ki, hogy Románia felé is fordulnak a migránsok, ezért fel kell készülni arra, hogy 2-3 hét alatt a teljes magyar–román határszakasz védelmét meg kell tudni oldani.

Origo
07:54

Nemzeti gondolkodású reneszánsz

Magyarország készen áll kvótaügyben arra, hogy megvédje az álláspontját, arra is, hogy javaslatokat tegyen Brüsszelnek. Az ország elég erős ahhoz, hogy megvédje magát. Elindultunk a saját utunkon, a gazdasági növekedés jobb az uniós átlagnál, csökkent a munkanélküliség, az ország fejlődik. Ezt veszélyezteti Brüsszel tétlensége.

Origo
07:50

A politika ravasz dolog

A népszavazás a menekültkvótáról a jövőről szól, március közepén lesz egy újabb uniós csúcs, ott előterjesztenek majd egy javaslatot, amely a migránsok állandó szétosztási rendszeréről szól. Ez ellen küldjük harcba Magyarország polgárait a népszavazással, erre mondja Orbán, hogy a magyaroknak meg kell állítaniuk Brüsszelt. A zárónyilatkozatot nem írta alá, nem is fogja. Magyarország bejelentette Szlovákiával együtt Brüsszelben, hogy bírósághoz fordul.

Origo
07:47

Török uniós tagság

Törökország uniós tagságát a legnagyobbak utasítják el, komplex kérdésről van szó. Magyarország támogatná, Törökországgal megállapodást kötni – bizonyos szabályokat fenntartva – hasznos és fontos dolog.

Origo
07:45

Nem csinálunk Európát Magyarországból

Az oroszok szíriai bombázásai előtt is érkeztek menekültek, ezt nehéz az oroszok nyakába varrni. Miközben csapatokat küldenek európai országok ázsiai területekre, onnan tömegével engedünk be menekülteket. Pedig ehhez nem kell atomtudósnak lenni, hogy tudjuk, onnan jön a baj. Magyarországon ez nem fordulhat elő, nem csinálunk Európát Magyarországból ebből a szempontból, az ország biztonságos hely marad.

Origo
07:41

Görögország nem tett semmit

Az elmúlt egy év legnagyobb rejtélye szerinte Görögország. Érthetetlen, hogy miért tűrte el, hogy a török-görög határ megszűnjön, hogy miért tűrte el, hogy tömegével lépjenek be menekültek a területére, és miért engedte őket tovább. Eszközök lettek volna, de ezeket Görögország nem használta ki, pedig onnan jönnek be azok, akik később bajt okoznak. Kérdés, hogy ki volt a protektor? Ki az, aki dacára annak, hogy Athén nyakunkra küldte a menekülteket, folyamatosan védelmükbe vették a görögöket? Görögország megsértette a schengeni megállapodást, mégis "valakik", például a németek, állandóan megvédték.

Origo
07:38

Ma az eurót megelőzi a menekültválság

A magyar alkotmány határozza meg a magyar valutát, a magyar euróhoz kétharmad kellene, ráadásul a zónán kívüli országok gazdasága most jobban teljesít, mint a zónán belülieké. A migránsokkal szembeni védekezés teljes költségét itthon most Magyarország állja, az unió nem járult hozzá ehhez.

Origo
07:35

Merkellel kezdik

Jobb külön-külön cselekedni a menekülthelyzetben, mint együtt tétlennek maradni - ez a véleménye Merkelnek arról a nyilatkozatáról, hogy együtt kell lépni a válságban. Orbán Viktor szerint az Európai Unió tétlen, a nemzetállamok közül Magyarország cselekedett elsőként.

Origo
07:30

Rögtön kezdődik

Orbán Viktor már a stúdióban, rögtön kezdődik a beszélgetés.

Origo
07:28

A kvóta minden előtt

Várhatóan a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazás lesz ma reggel a fő témája Orbán Viktornak. A miniszterelnök minden bizonnyal megismétli, talán részletezi is az érveket, amik miatt népszavazást kezdeményezett a kormány.

Origo
07:10

Egy hónapja beszélt utoljára

Legutóbb egy hónapja adott rádióinterjút a miniszterelnök, azóta rengeteg esemény történt Magyarországon és a nagyvilágban is. Migrációs válság, népszavazás a boltzárról, kvótaügyi népszavazás, hogy csak a legfontosabbakat említsük.