Húsvétkor robbantottak volna a brüsszeli terroristák

2016.03.24., 11:03
rendezés

Eredetileg március 28-ára, vagyis húsvétra tervezték a brüsszeli merényletsorozatot a terroristák. A metrórobbantó társa nem volt fenn a halálos szerelvényen. Csütörtökön rendkívüli tanácskozáson ültek össze az Európai Unió bel- és igazságügyi miniszterei, ahol a közös uniós hírszerzési javaslat is terítékre került. Terrorgyanúval vettek őrízetbe egy menedékkérőt Németországban. Az Iszlám Állam Dzsihádra szólított fel.

Origo
17:33

Terrorgyanúval vettek őrizetbe egy szír menekültet

Terrorgyanúval vettek őrizetbe egy menedékkérőt Németországban.

A 19 éves fiatal feltehetőleg az Iszlám Államhoz akart csatlakozni.

A férfit Brandenburg tartományban állították elő szerdán - közölte az illetékes rendőrségi szóvivő a Die Welt német lappal

Origo
17:15

Terítéken a közös hírszerzés

Csütörtökön rendkívüli tanácskozáson ültek össze az Európai Unió bel- és igazságügyi miniszterei. Thomas de Maiziére német belügyminiszter egy közös uniós adatbank felállítását sürgeti, amiben

utazási-, bevándorlási- és titkosszolgálati adatokat osztanának meg az EU tagállamai.

A német belügyminiszter szerint az információcsere az egyik leghatékonyabb módja a terrorgyanús személyek felkutatásának.

Origo
17:07

Egyperces néma csenddel emlékeznek az unió miniszterei

Egyperces néma csenddel és felállással emlékeztek az unió bel- és igazságügyi miniszterei. A rendkívüli csúcsot a brüsszeli terrortámadás miatt hívták össze. 

Origo
16:46

A metrórobbantó társa nem szállt fel a halálos szerelvényre

A maelbeki állomás biztonsági kamerája rögzítette, hogy egy férfi a metrórobbantó Khalid el-Bakraoui társáságában egy nagy táskát cipel. Rövid ideig beszélgettek egymással, azonban

a feltételezett második elkövető nem szállt fel arra a szerelvényre,

amit el-Bakraoui magával együtt a levegőbe repített - közölte a belga rendőrség.

 

Origo
16:20

Dzsihádra szólított fel az ISIS

Dzsihádra, vagyis "szent háborúra" szólította fel követőit az Iszlám Állam közvetlenül a brüsszeli robbantások után. A felhívást a közösségi médiában tette közzé a terrorszervezet egy videoüzenetben, amiben

Belgiumot is a nyugati koalíciós erők tagjaként emlegette, vagyis mint ellenséget.

Az ISIS elismerte, hogy a terrorszervezet áll a zaventemi reptéren és a maelbeeki metróállomáson elkövetett merényletsorozat mögött.

Origo
16:01

Antiterror törvény várható a NATO-csúcs előtt

Antiterror törvény bevezetését tervezi a lengyel kormány. A konzervatív vezetés még a júliusi NATO-csúcs előtt, aminek Varsó ad helyet idén, életbe is léptetné a jogszabályt. A tervezet szerint az eddiginél sokkal kiterjedtebb jogkört kapna a lengyel titkosszolgálat.

Mariusz Blaszczak belügyminiszter reméli, hogy a terrorizmus elleni intézkedéscsomagra még májusban rábólint a parlament.

A magyar kormány is egy kiterjedt, terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött. A javaslat szerint a kormány bankszámlákhoz és telefonbeszélgetésekhez férne hozzá. További részleteket itt olvashat.

Origo
15:56

Nem tudni több amerikai sorsáról

Egyelőre nem tudni több, Brüsszelben akkreditált amerikai diplomatáról, akik áldozatul eshettek a keddi merényleteknek. Pontos adatokat az amerikaiak nem hoztak nyilvánosságra, és arról sem adtak ki információt, hogy milyen rangú diplomatákról van szó.

A Telegraph ugyanakkor emlékeztet, hogy ha kiderül: az illetők meghaltak a támadásokban, akkor tovább élesedhetnek a Barack Obamával szembeni bírálatok. Az amerikai elnököt így is sokan élesen kritizálják amiatt, hogy nem szakította meg latin-amerikai útját, és baseballmérkőzést nézett Kubában, valamint tangózott Argentínában ahelyett, hogy hazatért volna.

Tangó az elnökkelForrás: AFP/Nicholas Kamm
Origo
15:41

Húsvétig szigorított rendőrségi ellenőrzések

Fokozott rendőrségi ellenőrzésekre számíthatnak az autósok a német-belga és a német-luxemburgi határ közelében. A Belgiummal határos Rajna-vidék-Pfalz német tartományban a mélységi ellenőrzések húsvétig biztosan folytatódnak.

Origo
15:24

Sötétben tapogatóznak

A sorozatos rendőrségi razziák ellenére sem tudnak semmit az ötödik robbantóról a belga hatóságok. Még abban sem biztosak, hogy meghalt-e a maelbeeki metróállomáson elkövetett merényletben, vagy sikerült elmenekülnie a helyszínről. 

Origo
15:15

Az áldozatokra emlékeznek

A brüsszeli terrortámadás áldozataira emlékeznek a belga királyi palota előtt.

Origo
14:49

Húsvétra tervezték a brüsszeli merényleteket

Eredetileg március 28-ára, vagyis a keresztények egyik legnagyobb ünnepére, húsvétra tervezték a brüsszeli merényletsorozatot a terroristák - erősítette meg a belga rendőrség. A számításaikat azonban keresztülhúzta Salah Abdeslam letartóztatása, aki Khalid el-Bakraoui lakásában rejtőzött.

A szélsőségesek ezért lépéskényszerbe kerültek, és előbbre hozták a merényletek időpontját. Khalid el-Bakraoui egy még szökésben lévő társával együtt kedden a maelbeeki metróállomáson robbantott.

Az eredeti célpont egy atomerőmű lett volna.

 

 

MTI
14:39

Hivatalosan is két magyar sérült van

A hivatalos adatok szerint továbbra is két magyar sérültje van a keddi brüsszeli robbantásoknak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Magyarázata szerint a belga hatóságok továbbra sem tudnak részletes információt adni az elhunytak személyazonosságáról és állampolgárságáról - az eddigi információk alapján az áldozatok közt nincsenek magyarok.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az egyik sérült, egy nő, aki a repülőtéren sérült meg, egyes hírekkel ellentétben nem ott dolgozott, hanem épp elutazni készült onnan. Egy brüsszeli cég alkalmazottja, egy Brüsszelhez közeli kórházba került, ahol megműtötték, most megfigyelés alatt tartják - mondta a miniszter.

A másik sérült az EU melletti állandó magyar képviselet alkalmazottja, ő a metróállomáson sérült meg. Egy brüsszeli kórházban ápolják, az állapota súlyos, de stabil, remény van a teljes felépülésre, de ez várhatóan hosszú időt vesz igénybe.

Origo
13:56

Moszkvából Brüsszelbe utazik az amerikai külügyminiszter

John Kerry pénteken érkezik Brüsszelbe. Az amerikai külügyminiszter jelenleg Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel. 

Kerry az ukrán és szír helyzetről tárgyal a Kremlben.

 

Origo
13:43

Heathrow-t fenyegetik a brit dzsihádisták

Az Iszlám Állam két brit harcosa két londoni repülőtér – Heathrow és Gatwick –, valamint a miniszterelnöki hivatalnak otthont adó Downing Street elleni merénylettel fenyegetnek egy új videóban – számolt be a Daily Mail. A két férfi maszkot visel, és londoni akcentussal beszél a felvételen.

Origo
13:33

A német erőművek sincsenek biztonságban

A legnagyobb német környezetvédelmi egyesület (BUND) szerint nem elképzelhetetlen, hogy német atomerőművek is a terroristák célkeresztjébe kerültek. A legnagyobb problémának a BUND azt tartja, hogy egy esetleges erőmű elleni terrortámadásra egyáltalán nincs felkészülve Németország.

Origo
13:19

Lemondott (volna) a belügyminiszter

Jan Jambon belga belügyminiszter benyújtotta a lemondását, azt azonban Charles Michel kormányfő nem fogadta el. A hírt maga Jambon is megerősítette – számolt be a L’avenir.net.

A La Libre Belgique élő tudósítása szerint ugyanez a helyzet Koen Geens igazságügyi miniszterrel is.

Origo
12:57

Lezárt a rendőrség egy bevásárlóutcát

Egy embert őrizetbe vett a rendőrség Brüsszel D’Ixelles negyedében, egy népszerű bevásárlóuctán – számolt be a L’avenir.net.

Az utcát szemtanúk beszámolói szerint lezárták, a férfi autóját – egy BMW-t – lefoglalták. Egyelőre nem tudni, van-e az esetnek köze a merényletekhez.

Origo
12:45

Megtartják a filmfesztivált

A terrortámadások ellenére megrendezik a Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikusfilm-fesztivált. Erről Twitter-üzenetben értesítették a rajongókat.

A BIFFF főhadiszállása, a Bozar Centre For Fine Arts elnevezésű művészeti központ mindössze 20 percnyi sétára található a Maalbeek metróállomástól.

Origo
12:35

Marokkói áldozatok is vannak

Két marokkói nő életét vesztette a brüsszeli merényletekben, három marokkóinak a sorsáról pedig semmit nem tudnak – számolt be a brit Guardian a Moroccan Timesra hivatkozva.

Belgiumban becslések szerint 400-500 ezer marokkói él.

Origo
12:29

Anonymous: Megbüntetjük az Iszlám Államot

Videoüzenetben fenyegette meg az Anonymous hackercsoport az Iszlám Államot. 

Meg fogjuk bünteti a dzsihádistákat" 

- ígérték az internetre felkerült üzenetükben. Az Anonymous a párizsi merényletek után is bosszút esküdött a szélsőséges iszlamistáknak.

Origo
12:12

Életben van a halottnak hitt pár

Kórházban ápolják azt az amerikai házaspárt, akikről a reptéri robbantás óta nem lehetett tudni, hogy életben vannak-e még. Justin Tennessee, Stephanie Shults Kentucky államból költözött a belga fővárosba két éve.

A feleség anyjától búcsúztak el a zaventemi reptéren, amikor a terroristák a merényletet végrehajtották. 

A férj bátyja a sajtó megkeresésére elmondta, hogy a házaspár életben van, de súlyos sérüléseket szenvedtek a támadásokban.

Origo
12:02

Hiába kutat a felesége után

Kétségbeesetten próbálnak információhoz jutni a hozzátartozók a brüsszeli terrortámadás után. Egy aacheni férfit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba a robbantások után. A német férj napok óta nem tud semmit a feleségéről. A rendőrség annyit közölt a férfival;

Sok áldozatot még nem sikerült azonosítani. A legrosszabbra is fel kell készülnie."

Origo
11:46

Visszaszóltak az ausztrál miniszterelnöknek

Visszautasította Belgium ausztráliai nagykövetsége Malcolm Turnbull bírálatát. "Az Iszlám Állam épp azt akarja elérni, hogy az emberek összekeverjék a menekültkérdést a terrorizmussal" - mondta Jean-Luc Bodson belga nagykövet. 

Az ausztrál miniszterelnök egy nappal korábban egyik nyilatkozatában arra utalt, hogy a menekültválságban kicsúszott az unió kezéből az irányítás, és a brüsszeli robbantások részben az elégtelen biztonsági intézkedéseknek tudható be.

 

 

Origo
11:38

A magyarok szerint veszélyes az iszlám

73 százalék szerint az utóbbi években Európába érkezett muszlimok nem tudnak majd beilleszkedni az európai társadalmakba – derült ki a Nézőpont Intézet felméréséből. A túlnyomó többség tart az egyértelmű kulturális különbségektől: 78 százalék szerint az iszlám elnyomja a nőket, 64 százalék szerint veszélyes az európai társadalmakra, míg 57 százalék szerint nem egyeztethető össze az európai életmóddal. A magyarok 56 százaléka tart attól, hogy a muszlimok többségbe kerülnek Európában.

Origo
11:33

Ketten robbantottak a metrónál

Megerősítette a belga rendőrség, hogy Khalid el-Bakraouinak volt segítőtársa is. Egy videokamera rögzítette a férfit, aki egy nagy táskát cipel az öngyilkos merénylő társaságában. A második metrórobbantó kilétét még nem azonosították.

Origo
11:26

Elhalasztották Abdeslam meghallgatását

Ügyvédje kérésére április 7-re halasztották Salah Abdeslam meghallgatását.

Origo
11:18

Gázszivárgás egy brüsszeli kórházban

Gázszivárgásról számoltak be egy katonai kórházból. A kórházban kezelik a reptéri robbantás áldozatait.

 

Origo
11:08

Így néz ki a negyedik terrorista

A La Derniere Heure internetes oldalára feltette annak az embernek a fantomképét, akit a brüsszeli metrórobbantással összefüggésben keresnek.

Origo
11:04

Abdeslam nem segíti a brüsszeli nyomozást

A nyomozók kedden kikérdezték Salah Abdeslamot a Bruges melletti szigorított börtönben a brüsszeli merényletekkel kapcsolatban – mondta el az ügyvédje az RTL rádiónak.

A kérdésre, adott-e a védence bármiféle információt a rendőröknek, Sven Mary határozott nemmel válaszolt.

Origo
11:03

Ellenőriznék az unión belüli utazást

A brüsszeli terrortámadások miatt rendkívüli tanácskozást tartanak csütörtökön az unió belügyminiszterei. Kalus Bouillon, a konferenciát vezető elnök egy közös adatbank felállítását sürgeti, amiben a ki- és beutazó utasokat regisztrálják.

Origo
11:03

Társa is lehetett a metrórobbantónak

Az RTBF belga közszolgálati televízió információ szerint társa is lehetett a maelbeeki merénylőnek. A csatorna név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt közölte, a biztonsági kamerák rögzítették, hogy egy nagy táskát cipelő, ismeretlen férfi volt az öngyilkos merénylő társaságában a metróban.

Origo
11:02

Kémkedtek a nukleáris program vezetője után

A tihange-i atomerőmű volt a brüsszeli terrorista testvérpár, Khalid és Ibrahim el-Bakraoui célpontja, de Salah Abdeslam letartóztatása miatt a tervezettnél gyorsabban kellett cselekedniük, emiatt robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban. A történtekről itt olvashat bővebben.

--
11:02

Inkább Párizs, mint Brüsszel

Salah Abdeslam, a párizsi merényletek első számú gyanúsítottja meggondolta magát. Úgy döntött, hogy nem szegül ellen többé a franciaországi kiadatásának – értesült a Die Welt német lap.

Még több bejegyzés