Orbán: A saját nemzeti függetlenségünk védhet meg minket

2016.10.23., 14:49
rendezés

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel elnök is beszédet mondott az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján rendezett díszünnepségen a Kossuth téren. Tüntetők egy csoportja síppal, fülyüléssel, kiabálással tiltakozott a műsor és a beszédek alatt.  Az Origóval percről percre követhette az eseményeket.

Origo
16:41

A tér jelentős része kiürült

Tudósítónk szerint egy tízfős csoport kiabál csak, de sokan kinevetik őket.

Origo
16:33

Volt egy kis nyugalom, aztán újra kiabálni kezdtek

Most nagyon elindult mindenki. A hangulat átmenetileg lenyugodott, 15-en demonstrálnak még a Falk Miksa és Kossuth sarkán. Nem sokkal később viszont már azt hallotta tudósítónk, hogy vallásellenes jelszavakkal küldik el a tüntetők az ünneplőket. Fogjál keresztet - ezt hallotta. Folyamatos megint a kiabálás.

Origo
16:30

Kifelé mennek az Együtt tüntetői

Tudósítónk szerint kb. százan fütyültek, sípoltak és kiabáltak a díszünnepség alatt.

Szembenálló felek.Fotó: Adrián Zoltán - Origo
Origo
16:23

A Himnusz elején is fütyültek

A tüntetők Orbán Viktor beszéde után sem hagyták abba a fütyülést, a Himnusz elején is folytatták, aztán gyorsan befejezték, amikor rájöttek, hogy mi szól.

Origo
16:22

Dicsőség a bátraknak

Orbán Viktor azzal fejezte be beszédét, hogy

Dicsőség a bátraknak, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! 

Majd a szintén a pódiumon álló Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök mellé állt. 

Fotó: Adrián Zoltán - Origo
Origo
16:20

Európa mindig számíthat ránk

Orbán Viktor azt mondta, "nem nézhetjük tétlenül, hogy szervezetten kicseréljék az európai civilizáció alól az altalajt, amiből az annak idején szárba szökött." Majd így folytatta: "Hiába vagyunk kicsi ország,

vállalnunk kell a felelősséget.

Ha Európa kicseréli is altalaját, attól még nekünk meg kell őrizni Magyarországét, ami mindig is hevítette a hazaszeretetet és lelkesítette a magyarokat" - mondta a miniszterelnök. 

Majd azt mondta, "a szabadság titka a bátorság. Hogy kik is vagyunk valójában, akkor mutatkozik meg, ha eljön a próbatétel ideje. Bennünk, magyarokban a bátorság és a józan ész jól megfér egymás mellett. Nem szoktuk olyan fába vágni a fejszénket, ami végül a fejünkre dől."

"Földrajzi helyzetünk időről időre az Európa jövőjét meghatározó viták sodrába lök minket. Volt, amikor határnyitással mi engedtük meg, hogy a német a némettel találkozhasson. Most, 2016-ban

nekünk kellett lezárni a határokat.

Egyszer sem kértük a feladatot. A sors mérte ránk. Nem hátráltunk meg, helytállunk, mert bátrak vagyunk. Ránk Európa mindig számíthat" - mondta Orbán Viktor.

Origo
16:13

Ungváry Krisztián vérzik

Ungváry Krisztián történész is a fütyülők között van, tudósítónk szerint valaki fejbe vágta, vérzik. Oldalról ütötték meg. A szeme mellett vérzik, de nyilatkozni tudott, és fütyül tovább.

Origo
16:12

Nemzet vagy nemzetiség

"Ha egy nemzet feladja függetlenségét, bármikor visszasüllyedhet egyszerű nemzetiséggé. Ezért csak a saját nemzeti függetlenségünk védhet meg minket. A szovjet birodalomnak is azért tört belénk a foga, mert nem adtuk fel hazaszeretetünket" - mondta Orbán Viktor.

Origo
16:08

Gyógyulás

Orbán Viktor még mindig az 56-os forradalom résztvevőiről, az irántuk érzett háláról beszél.

Felemelt fővel, erőnk teljében állunk most.

Így folytatta: a szovjeteket hazaküldtük, kigyógyítottuk Magyarországot a diktatúra szövődményeiből. Köszönet és hála, hogy erre építhetjük a jövőnket."

A miniszterelnök azt mondta, hogy

"megüzentük, hogy megdönthető a Szovjetunió, nem maradandó. Már csak a templomok tornyán lévő csillagok maradandóak."

Origo
16:08

A biztonságiak választottak szét embereket

Az tér azon a szakaszán, ahol tudósítónk van (Alkotmány utca sarka), egyre nehezebb követni, hogy mi történik, újabb dulakodás volt az előbb, a biztonsági őröknek kellett a haragosokat szétválasztaniuk.

Origo
16:04

Büszkeség napja

Orbán Viktor azt mondta,

nekünk október 23-a a büszkeség napja. Felemel és megtisztít.

Azzal folytatta, hogy

örök hálánk mindenkinek, aki részt vett a forradalomban.

A diktatúráról azt mondta, "Magyarországon 1956 után még 30 évig kommunista diktatúra volt. Élni kell még a diktatúrában is. Élünk, ahogy tudunk."

Origo
16:02

Egy transzparenst eltéptek

Tudósítónk dulakodást lát a tüntetőknél, egy transzparenst eltéptek, a demonstrálók üvöltenek és fütyülnek, sok a biztonsági őr továbbra is.

Origo
16:01

Orbán Viktor a színpadon

A műsorközlő bejelenti a következő szónokot:

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

"A lengyelek azt éneklik himnuszukban, hogy

nincs még veszve Lengyelország, amíg mi élünk.

A magyarok a Nemzeti dallal válaszoltak. A magyarok istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!" - kezdte a beszédét Orbán Viktor.

Origo
15:58

Számíthattok ránk

Andrzej Duda a hangját felemelve az egész magyarságnak üzente, hogy 

számíthattok ránk!

Együtt visszük be Európába keresztény hagyományunkat. Nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk szabadságunkat, és Isten áldja meg a lengyeleket és a magyarokat! Dicsőség az 56-os forradalom hőseinek. Isten, áldd meg a magyart jó kedvvel, bőséggel - fejezte be beszédét a lengyel köztársasági elnök. 

Origo
15:58

A tüntetők nem kedvelték a lengyel elnököt

Demokráciát!

- kiabálták a lengyel elnöknek, akit diktátornak is neveztek, és kifütyülték.

Origo
15:53

Meg fogjuk szerezni a jólétet

"Lehet, hogy mi, lengyelek és magyarok még messze vagyunk a nyugati jóléttől, de

meg fogjuk szerezni.

Például kemény és becsületes munkával" - mondta Andrzej Duda.

Szerinte ezt akarták a magyarok 1956-ban is. 

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Origo
15:51

A magyarok ennél is továbbmentek

Andrzej Duda azt mondta a lengyelekről, hogy ők is szabadságot akartak. És mindent, amit elrabolt tőlük a kommunizmus. Elegük volt a kizsákmányolásból, az üldözésből. Abból, hogy a hazafiakat bebörtönözték. A közéleti és politikai élet elfojtását. 

Így folytatta:

a magyarok ennél is továbbmentek.

Szembementek az oroszokkal, akik ideküldték a tankjaikat, hogy elfojtsák a szabadságvágyat. 

Origo
15:51

Mindenkit kifütyülnek a tüntetők

Tudósítónk szerint egy idős forradalmárt, Áder János köztársasági elnököt és Duda lengyel elnököt is kifütyülik, utóbbit folyamatosan. Pedig a gyülekezőnél még azt mondták, csak a magyar miniszterelnököt akarják így támadni. Közben újabb dulakodás történt a tömegben, egy sípot kiszedtek egy tüntető szájából.

Origo
15:48

Andrzej Duda a színpadon

Andrzej Duda! Andrzej Duda! - skandálja a közönség. 

Lengyel-magyar barátságot! Jólétet és szabadságot! - kezdte beszédét a lengyel köztársasági elnök magyarul. Utána mindenkit üdvözölt: a pódiumon és a téren lévőket egyaránt, és természetesen az 1956-os hősöket. 

Origo
15:40

Az ünnepi műsor képekben

Közben megint fütyülnek, írja tudósítónk, "pedig egy Elvis Presley-dal szól".

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

 

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

 

Fotó: Adrián Zoltán - Origo
Origo
15:39

Az Együtt elnöke is a kordonon belül

Szigetvári Viktor is bent van tudósítónk szerint. Most nem fütyülik ki a műsort. Néhány fiatalabb Együtt-aktivista hátrébb küldte az idősebb tüntetőket.

Origo
15:33

Két idősebb úr lökdösődött

Rossz a hangulat ott, ahol a tüntetők állnak, tudósítónk szerint folyamatosan szidják egymást az emberek, két idősebb férfi dulakodott, de mostanra lenyugodtak a kedélyek. 

Origo
15:29

A műsort is kifütyülik néha a tüntetők

A demonstrálók megint fütyülnek, sípolnak, közben pedig lassan körbeveszik őket a biztonságiak. A gyülekezőnél még azt mondták, hogy csak Orbán Viktor beszéde alatt fütyülnek majd, most viszont nem ő beszél még a színpadon, hanem ünnepi műsor van éppen.

Origo
15:23

Hatalmas a tömeg a Kossuth téren

Tele van a tér. Tudósítónk teljesen be van szorulva a biztonságiak és a demonstrálók közé, akik kb. 50-en lehetnek, most éppen csöndben vannak.

Origo
15:16

Mentőt hívtak valakihez

Valaki rosszul lett, mentőt hívtak hozzá. Most éppen senki sem fütyül tudósítónk szerint. Egyre több a biztonsági őr a közelben.

Origo
15:11

Vitatkoznak a tömegben

Körülbelül harmincan fütyülnek bent a tömegben. Folyamatosan vitáznak egymással a felek. Tudósítónk szerint mindenki hazaárulónak nevezi a másikat az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján.

Origo
15:06

Több Együtt-aktivista is bement

Mások a Falk Miksa utca és Szent István körút sarkán maradtak, közben elkezdődött az ünnepség.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
15:01

Magyar és lengyel zászlók a tömegben

A magyar miniszterelnök mellett a lengyel elnököt is sokan várják.Fotó: Adrián Zoltán - Origo
Origo
14:59

Mégis bementek a tüntetők

A demonstrálók egy részét mégis beengedték, csak a táskákat ellenőrizték, a sípokat senkitől nem vették el. A kordonon belül van Szelényi Zsuzsa is, de kint van Szigetvári Viktor és Juhász Péter is. Egyelőre nem világos, hogy hány aktivistájuk van kint és bent, kint viszont már, úgy tűnik, több a sajtós, mint a demonstráló.

Origo
14:53

A kordonon kívül maradtak a tüntetők

Nem engedik a kordonon belülre a síppal érkező tüntetőket. Szigetvári Viktor és Juhász Péter rendőrért kiáltott, emellett az együtt aktivistái és az ünnepségre érkezett, kormányt támogató résztvevők kiabáltak egymással, de már újra nyugalom van. A két politikus pedig hátrébb ment a kordontól. Megérkezett Szelényi Zsuzsa, az Együtt színeiben politizáló független országgyűlési képviselő is, ő is fütyülni akar. Az Origo tudósítója szerint úgy 60-70 tüntető lehet a helyszínen.

Origo
14:41

Csendben halad a menet

Egyelőre békés a rendezvény, csendben sétálnak, a Kossuth térre igyekvőkkel sem volt összetűzés. Lassan a tüntetők is a Kossuth térre érnek. Azt ígérték, hogy csak Orbán Viktort fogják kifütyülni az Együtt aktivistái, a lengyel elnök beszéde alatt csöndben lesznek. A párt bejelentette, hogy mostantól Orbán Viktor összes nyilvános rendezvényén fütyülni fognak. 

Még az indulás előttFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
14:40

Sípokkal mennek a Kossuth tér felé

A Falk Miksa utca és Szent István körút sarkán tartott sajtótájékoztatót Szigetvári Viktor és Juhász Péter, ahol sípokat osztottak a tüntetőknek. Ezenkívül két másik helyszínen osztottak sípot a Facebook-oldaluk szerint, összesen 1000 darabot akartak szétosztani. Az Origo tudósítója szerint mintegy 50 emberrel indult el a Falk Miksa utcában a menet. Szigetvári Viktor az Origo kérdésére megerősítette, hogy önállóan indulnak 2018-ban, de közös jelölteket akarnak a többi baloldali párttal.

Fotó: Polyák Attila - Origo
--
14:32

Minden készen áll a díszünnepségre

Hivatalosan délután 3 órakor kezdődik a budapesti Kossuth téren az október 23-i  díszünnepség. A téren katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében reggel már felvonták Magyarország lobogóját.

Itt fog beszédet mondani Orbán Viktor miniszterelnök és az ünnepség díszvendége, Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Még több bejegyzés