A fővárosi szemétsztrájkról is megkérdezzük Lázár Jánost

2017.02.16., 13:32
rendezés

A 78. Kormányinfón biztosan téma lesz a Fidesz-KDNP visegrádi frakcióülése, az egészségügy helyzete, a budapesti olimpia és a 2018-as költségvetés tervezése.

Origo
16:32

Vége

Vége a 78. Kormányinfónak.

Origo
16:31

Nagy csata lesz

Egy nagy csata lesz a rezsicsökkentés megvédése Brüsszelben - mondta Lázár. Az állam ármegállapító jogát elvonná az unió, így az elmúlt évek eredménye elveszne.

Origo
16:29

Közfunkció lesz a várban

Lázár János arról is beszélt, hogy sokat vitáztak arról, hogy a budai vár milyen funkcionális szerepet kapjon. 2002 után a szociálliberális kormány is támogatta a vár újjáépítését. Most egy közfunkció jön létre, mivel az állami irányítás is az.

Origo
16:26

Kommunikáció és közvélemény-kutatás

Lázár szerint a kormány kommunikációs teljesítményét jól mutatják a közvélemény-kutatási adatok.

Origo
16:24

Jó képeket vásároltak

Lázár János elmondta, hogy a várbeli festmények esetében több értékbecslő vett részt a folyamatban, nem volt vita az értékben. Körültekintően jártunk el ebben az ügyben, nagyon jó képeket vásároltunk, ami a magyar nemzet vagyonát gyarapítja.

Origo
16:20

Már a csatornázás a téma

Lázár János a szennyvíz-beruházásokról azt mondta, hogy először egy társulást kell létrehozni, és a lakosoknak is önrészt kell beletenniük. Volt arra példa, hogy szociális alapon a Miniszterelnökség megfinanszírozta a teljes beruházást.

Origo
16:14

Nem vész el a 30 milliárd forint

A Miniszterelnökség vezetője bízik benne, hogy egy szociális célokat szolgáló, 30 milliárd forintos uniós keret nincsen veszélyben a csúszás ellenére. Lázár szerint a pályázatok kiírásánál azért van csúszás, mert sok egyeztetés van, és a lehető legjobb pályázatot akarják kiírni. Ebben az esetben hajléktalanokról és nagyon rossz szociális helyzetben lévőkről van szó.

Origo
16:10

Ennek nem biztos, hogy többsége lenne

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy a pszichológusok kamarájáról szóló tervezet még nem volt a kormány előtt. A jelenlegi keretek között nem biztos, hogy meglenne a többsége a parlamentben.

Origo
16:07

Egymillió euró a megemlékezésekre

A németországi '56-os megemlékezések még egymillió eurót kapnak - mondta Lázár.

Origo
16:04

Kiss nem juthatott minősített adatokhoz

Kiss később nem kapta meg a C típusú átvilágítási engedélyt, és ebből az következik, hogy a jelenlegi szabályok alapján sem juthatott minősített adatokhoz. Az Információs Hivatal már 2011-ben jelentette, hogy Kiss tevékenysége kockázatot jelent, és alapos munkát végeztek. 2013-ban úgy módosult a nemzetbiztonsági törvény, hogy aki nem rendelkezik C típusú átvilágítással, azt nem nevezhetik ki diplomáciai posztra.

Origo
16:01

Kiss nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot

Kiss Szilárd ügyéről azt mondta Lázár, hogy az ellenzéki képviselők nem tartották be az államtitkokra vonatkozó előírásokat, ezért több dolgot el kell mondania. Lázár szerint a Kiss által forgalmazott vízumokkal az uniós tagországokba léptek be, túlnyomó többségük nem járt Magyarországon. Kiss tevékenysége nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot, mivel minősített információkhoz nem jutott hozzá.

Origo
15:57

Akár fel is mondhatjuk a CETA-t

Lázár János mindig is óvatos volt a CETA-val kapcsolatban. A GMO egyébként több oldalról is fenyegeti Magyarországot. Folyamatosan monitorozza a kormány a CETA teljesülését, és ha veszélyben lesznek a magyar érdekek, akkor felfüggesztjük a szerződés hazai hatályát.

Origo
15:55

Nem jön sok termék Kanadából

A CETA-ról azt mondta Lázár, hogy bizonyos megszorításokkal fogadták el az egyezmény hazai alkalmazását. A Kanadából Európába érkező mezőgazdasági termék mennyisége elenyésző, ezért ennek nincsen nagy hatása a hazai agrárszektorra - tette hozzá.

Origo
15:53

Mi lesz az Alexandra Kiadóval?

Lázár János szerint nem nemzeti ügy az Alexandra Kiadó megmentése.

Origo
15:51

Egyelőre nem lesz második kerítés

Sokan támogatják, hogy legyen kamarájuk a pszichológusoknak, de sokan nem - mondta Lázár. A szakma gyakorlásának átláthatósága ezt indokolná - tette hozzá. Jelenleg is folyamatban van az úgynevezett okoskerítés felállítása a déli határon, de a második kerítés felépítésének nincsen meg az anyagi fedezete. 

Origo
15:48

Ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania

Lázár János egy kérdésre válaszolva közölte, hogy a 300 négyzetméter alatti épületeknek is tiszteletben kell tartaniuk a városképvédelmi rendeleteket. 300 négyzetméter alatt nem kell építési engedély a jelenlegi szabályok alapján - tette hozzá.

Origo
15:46

Városkép-szabályozás

Az év végéig el kell dönteniük a helyi önkormányzatoknak, hogyan szabályozzák a városképet - mondta Lázár. Kötelező falugyűléseket is kell tartani ebben az ügyben.

Origo
15:41

4-es metró: hosszú ideje nyomoznak

Lázár János közölte, hogy az elmúlt években is vizsgálatok zajlottak a 4-es metró körüli ügyekről. Az OLAF nem véletlenül vizsgálta öt évig az adatokat.

Origo
15:38

Bíróság dönthet Ásotthalomról

A bíróság dönt majd az ásotthalmi rendeletről, amiben betiltják a mecsetépítést - mondta Lázár.

Origo
15:36

100-150 ezer főnek kell közfoglalkoztatást biztosítani

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a közfoglalkoztatásba való bevonás révén csökkent a lopások száma. Mindez természetesen javította a közbiztonságot - tette hozzá. Éppen emiatt is csökkent 200 ezerrel a bűncselekmények száma. Azzal kell számolnia Magyarországnak, hogy 100-150 ezer embernek kell a következő években közmunkát biztosítani, vagy pedig el kell tartani őket.

Origo
15:31

Még nem tudni, alkuszunk-e

A kormány majd megvizsgálja, hogy alkuszik-e az EB által kiszabott 59 milliárdos bírságról.

Origo
15:29

Többen születtek

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a születések száma valamelyest emelkedett, de a halálozások száma továbbra is magas. A magyar fiatalok elsöprő többsége házasságban akar élni, és gyereket is szeretne.

Origo
15:25

Mérlegen a kitörés napi menet

A múlt hétvégi neonáci vonulással kapcsolatban azt mondta Lázár, hogy a rendőrség csak jogalkalmazó. A kormány szerint az emberi méltóságot kell védeni a szólásszabadsággal szemben. A korábbi évekkel szemben most sokkal kevesebben voltak a kitörés napi rendezvényen. A rendőrség most úgy gondolta, hogy mederben tudja tartani az eseményeket - mondta Lázár. Ameddig a gyülekezési szabályok nem változnak Magyarországon, addig ezeket a demonstrációkat engedélyezni kell.

Origo
15:21

Nincs sok érv a vadhúsáfa-csökkentés mellett

Lázár János egy kérdésre azt mondta, a vadhús áfájának csökkentése esetében kevesebb az érv, mint a hal mellett.

Origo
15:18

Ekkor lesz a köztársasági elnökválasztás

Lázár János elmondta, hogy Áder Jánost március 15-e előtt választhatják meg, ha a Ház ezt elfogadja. Nagyon helyes, hogy minél hamarabb megtörténik a választás - tette hozzá.

Origo
15:15

Megfelelő körültekintés volt

Lázár János nem látta Pharaon kérelmét, így csak azt tudja mondani, hogy az ügyben megfelelő körültekintéssel jártak el. Az illető beléptetése megfelelt minden jogszabályi feltételnek.

Origo
15:13

Pharaon-ügy: Kizárt, hogy Orbánnal akart találkozni

Lázár János az esetleges népszavazási kampányról azt mondta, hogy meg kell várni, hogy kiírják a referendumot, és utána dől el, hogy beszáll-e a kampányba. Mi Budapest pályázatát támogatjuk - tette hozzá. Kizárt, hogy Pharaon vízumkérelmén olyan szerepelt volna, hogy találkozni akar Orbánnal - mondta Lázár. Lehet, hogy a bevándorlási és állampolgársági hivatal kérelmén rajta van, hogy Pharaon miért akart Magyarországra jönni, de az egész folyamatba a kormány nem szólt bele semmilyen formában.

Origo
15:09

Lázár nem optimista az olimpia ügyében

Magyarország nem akar a nagyok vitájába beleszólni, ezért nem érdemes állást foglalni abban a kérdésben, hogy menedékjogot adjunk-e Edward Snowdennek - mondta Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a kormány tiszteletben tartja a népszavazás esetleges eredményét az olimpiáról. A mostani pályázati munka a legkomolyabb, de nagy hátrányban vagyunk, és nem vagyok optimista az esélyeket illetően.

Origo
15:04

Lázár: Nem vagyunk faltörő kosok

Lázár János szerint Magyarország nem Oroszország faltörő kosa az unióban a szankciókat illetően. Mi nem faltörő kosok vagyunk, hanem mindig következetesen képviseljük, hogy egy gazdasági szankcióval csak veszítünk.

Origo
15:03

Százmilliárd + áfa lesz az új szuperkórház

Az az 500 milliárd forint, amit az előző fejlesztési ciklusban a kórházakra költöttek országszerte, meglátszik Lázár János szerint, aki úgy becsülte, hogy nettó 100 milliárdba kerülne az új budapesti szuperkórház.

Origo
15:02

Mindennapi testnevelés: mérhető előnyök

A mindennapi testnevelés bevezetése jelentősen csökkentheti a gyerekek későbbi betegségeinek esélyét, például a magasvérnyomás-betegség kialakulását - állapította meg Lázár, aki szerint az ilyen gyerekekből olyan felnőttek lehetnek, akik később kerülnek kórházba, mint a mostani idősebbek.

Origo
15:00

Van még tennivaló az egészségügyben

A kormány többévi munkával tudta elérni, hogy az állami egészségügyi rendszer egy fenntartó alá kerüljön - mondta az Origo felvetésére a miniszter. Emlékezetett, hogy az állam átvette az önkormányzatoktól a kórházakat - sok esetben jelentős adóssággal.

További kérdés, hogyan lehet erősíteni a továbbiakban a járóbeteg-ellátást - folytatta Lázár, emlékeztetve, hogy a háziorvosi praxisokat is erősítették. A tervezett szűrővizsgálati programokba is bevonnák majd a háziorvosokat.

Magyarországon a sürgősségi osztályok alapvetően rendben vannak, létesültek új szakrendelők is, de még van tennivaló, ahogy arra Szócska Miklós is utalt - válaszolta a miniszter.

Origo
14:56

Korai további szja-csökkentésről beszélni

Korai arról beszélni, hogy jövőre egy számjegyűre csökken-e a személyi jövedelemadó - mondta az Origo kérdésére Lázár. A miniszter szerint a kormánypárti frakciókban nagy a támogatottsága az szja-csökkentésnek, de vannak, akik más módszereket tartanának kívánatosnak.

Most a kormány a munkaadók járulékait csökkenti - hívta fel a figyelmet a miniszter, de nem zárta ki, hogy a későbbiekben folytatódhat a további szja-csökkentés, de erről még nincs döntés.

Origo
14:54

Segít a kormány Tarlósnak

Ha pénzért jön egy önkormányzat a kormányhoz, akkor nem mindegy, hogy amúgy hogyan áll az önkormányzat gazdálkodása - folytatta Lázár János. Megjegyezte: Tarlós István budapesti főpolgármesterrel Orbán Viktor kormányfő szinte hetente egyeztet, és a kormány felajánlotta a segítségét a szemetessztájk rendezése ügyében.

Origo
14:53

Lesznek átvilágítások 2018 után

Az állami cégek béremelése együtt jár-e a vállalatok átvilágításával? - érdeklődött az Origo. Lázár reméli, hogy 2018 után lesz erre mód, addig nem hiszi.

Origo
14:50

Bezárnák a menekülttáborokat

A körmendi menekülttáborról azt mondta Lázár, ott nagyon kevesen vannak. A kormány célja, hogy bezárja a menekülttáborokat, így a körmendi is ki lesz ürítve.

Origo
14:48

Aláírásgyűjtés: Lázár elítéli az atrocitásokat

Az olimpiai aláírásgyűjtésről azt mondta, hogy az lesz, amit az emberek akarnak, és tiszteletben tartja a kezdeményezőket, és várja az eredményt - mondta Lázár. A kormány elítéli az atrocitásokat.

Origo
14:47

Mérlegen az áfacsökkentések

A vadhús és a ha áfacsökkentéséről azt mondta, hogy ettől a kormány nem zárkózik el, de a miniszterelnök szeretné tudni, hogy az eddigi áfacsökkentéseknek milyen hatásuk volt. Lázár szerint a kormány számára lesz egy jelentés, és ez után kell mérlegelni a további áfacsökkentéseket.

Origo
14:43

Elviszik-e a szemetet?

A fővárosnak és a szolgáltatónak meg kell állapodnia - mondta a tervezett budapesti szemétsztrájkról Lázár János. A kormány nem érdekelt abban, hogy ne vigyék el a szemetet. Az önkormányzati cégek béremelése is napirendre kerül majd - mondta a miniszter.

Origo
14:40

A fóti kastély nem lesz Mészáros Lőrinc tulajdona

Határozottan cáfolom, hogy Mészáros Lőrinc kezébe kerülne a fóti kastély, az épület kiemelt műemlék, és nem lesz belőle szálloda - mondta Lázár János.

Origo
14:38

Új intézmények lesznek Fóton

A kormány szerint jobb körülményeket érdemelnek a fóti gyermekvárosban élők, új intézményeket is fogunk építeni, de a cél, hogy minél többen nevelőszülőkhöz kerüljenek. Senkitől nem veszünk el semmit - tette hozzá.

Origo
14:36

Lázár: Letért egy útról a Heti Válasz

Mindenkinek megpróbálok segíteni, és vannak ismerőseim és barátaim, amit soha nem is tagadtam - mondta Lázár egy kérdésre, ami arra vonatkozott, hogy milyen kapcsolatban van a Károlyi családdal. Sajnálja, hogy a Heti Válasz letért arról az útról, hogy az üldözött családok védelmére kelljen. Aki szerint a fóti gyermekotthonban jó viszonyok vannak, annak súlyos gondjai vannak az értékrendjével. A kormány azt szeretné, ha a gyerekek nevelőszülőkhöz kerülnének - mondta a miniszter.

Origo
14:33

Vannak innovatív megoldások

Lázár János arról is beszélt, hogy a kormány a kivitelezőktől megpróbálja visszaszerezni a pénzt, a kormánynak nagyon innovatív megoldásai vannak.

Origo
14:31

A kormány segíteni fog a fővárosnak

Lázár János egy kérdésre azt mondta, hogy meg kell vizsgálni az OLAF-bírság esetleges kifizetésnek a lehetőségét. Egy ilyen súlyos csalás esetén az unió kérni fogja a saját pénzét, ami ebben az esetben 59 milliárd forint, ez egy rutineljárás - tette hozzá. A kormány mindent el fog követni, hogy a fővárost ne érje kár, és segíteni fog. Az OLAF nem fogja bevárni a magyar igazságszolgáltatás döntését.

Origo
14:27

Az Európai Bizottság is eljárást indíthat

Ha rajtam múlik, akkor változni fog az élelmiszerek minőségét szabályozó törvény - mondta Lázár. A fogyasztók érdekeit kell védeni. Érdeklődéssel várom, hogyan tudunk ebben az ügyben közös nevezőre jutni. Ezek a cégek nem korrekt módon járnak el - tette hozzá. Lázár reméli, hogy ebben az ügyben az EB is eljárást indít.

Origo
14:24

Lázár: Nagy botrány előtt állunk

Megdöbbent Lázár János, hogy rosszabb termékek vannak Magyarországon, mint Ausztriában ugyanazokból a termékekből. Úgy tűnik, az osztrákoknak jobb jár - tette hozzá. Az elmúlt időszak legnagyobb botránya előtt állunk - tette hozzá. Támogatni fogom, hogyha az ügyben lépni fog a Földművelésügyi Minisztérium.

Origo
14:22

Nem volt téma az oktatás

A PISA-jelentésről nem tárgyalt a kormány, az ingyenes nyelvvizsgáról sem tárgyalt a kabinet.

Origo
14:21

Nem lehet tudni, mikor kezdődik a konzultáció

Lázár János egy kérdésre azt mondta, hogy a civil szervezetekkel kapcsolatos jogszabályokról a kormány nem tárgyalt. A frakcióülésen erről lesz szó, de a kormány nem terjeszt be jogszabályt. A nemzeti konzultáció az öt nagy ügy mentén történik majd meg. Nincsen konkrét dátuma a kezdésnek.

Origo
14:18

Repülőtér-fejlesztés

Lázár János arról is beszélt, hogy fejlesztik a Győr-péri repülőteret.

Origo
14:17

Összekötik Zalaegerszeget az M7-essel

3,5 ezer milliárd forint értékben valósulhat meg út- és vasútépítés a következő másfél évben - mondta Lázár János. Ennek jegyében döntöttek Zalaegerszeg és az M7-es összekötéséről, ami nem a 76-os út vonalán történik, hanem Sármellék érintésével.

Origo
14:15

2021-re lehet négysávos út Szeged és Debrecen között

Lázár János elmondta, hogy a kormánykabinetek ülésén jóváhagyták a szegedi megállapodást. A kormány döntött a Szeged-Debrecen közötti négysávos út tervezéséről, és 2021-re elkészülhet az út. A kormány nyitott hidak építésére Szegeden.

Origo
14:12

Paksi bővítés: húzzák az időt

Lázár János a paksi bővítésről azt mondta, hogy folyamatosan újabb támogatások érnek minket. Továbbra sem sikerült eldönteni, hogy van-e tiltott állami támogatás a beruházásban, egyelőre a konstruktív dialógust képviseli a kormány. A késedelem egyébként károkat okoz a magyar gazdaságnak - tette hozzá. Az EB a halogatással növeli Magyarország energiafüggőségét.

Origo
14:10

30 százalékos emelés az állami cégeknél

A kormány áttekintette a minimálbér-emeléssel kapcsolatos helyzetet. 100 ezer állami munkavállalóról döntött a kormány tegnap. 30 százalékos béremelés lesz az állami vállalatok dolgozóinál - jelentette be Lázár János. Elmondta, hogy mindez több száz milliárdos kiadást jelent majd.

Origo
14:07

Mérlegen az OLAF-jelentés

Lázár János szerint a 4-es metró építése kapcsán felmerülő korrupciós botrány az egyik legnagyobb botrány az elmúlt évtizedekben. Még várják az OLAF-jelentés végleges magyar változatát. A kormánynak április végéig van lehetősége arra, hogy az EB kifogásaira reagáljon, tette hozzá. 

Origo
14:05

Ez segített a bűnözés ellen

Lázár János arról is beszélt, hogy a rendvédelmi dolgozók bére az elmúlt években 50 százalékkal nőtt. Jelentősen javult a rendőrség infrastruktúrája is. A Miniszterelnökség szerint az új büntető törvénykönyv is nagyban segített a bűncselekmények számának csökkentésében. A javuló statisztika annak is köszönhető, hogy jóval többen dolgoznak, mint 2010-ben.

Origo
14:01

Egyre kevesebb a bűncselekmény

A miniszter szerint a magyar közbiztonságra érdemi veszélyt jelent a bevándorlás. Míg 2010-ben több mint 440 ezer, most kevesebb mint 300 ezer bűncselekmény történt. Legalább 30 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, ez rendkívül fontos dolog. Jelentősen csökkent a gyilkosságok száma.

Origo
13:59

Már készülnek a költségvetés elfogadására

Orbán Viktor arról is beszélt a frakcióülésen, hogy a rezsicsökkentés és az adókivetés joga kapcsán milyen küzdelmekre kell számítani. Lázár arról is szólt, hogy a kormány készül a jövő évi költségvetés megtárgyalására.

Origo
13:58

Mindenkinek regisztrálni kell?

Az léphet be Magyarország területére, akinek erre a magyar állam engedélyt ad, ebbe nem szólhat bele senki más - mondta Lázár. Március elején kerül az európai belügyi tanács elé az a javaslat, hogy schengeni polgárok kilépését és belépését is regisztrálni kell - jelentette be a miniszter. Ezt a javaslatot nem támogatja Magyarország, mivel jelentősen lassulhat a forgalom a határnál.

Origo
13:54

Nem mozoghatnak szabadon a migránsok

Lázár János szerint azok a személyek, akik menekültkérelmet adnak be a határon, azoknak a határon kell maradniuk, míg akik illegálisan lépnek be, azokat őrizetbe veszik, és visszakísérik. Egyetlen bevándorló sem fog szabadon mozogni Magyarországon - tette hozzá. Nemcsak a határtól számított 8 kilométeren belül tartóztatják föl az illegális bevándorlókat, hanem bárhol az ország területén.

Origo
13:52

Erről beszélt Orbán Visegrádon

Orbán Viktor a visegrádi frakcióülésen az évértékelő beszéddel összhangban szólalt meg, a képviselők nem voltak túlságosan kritikusak a kormánnyal szemben - mondta Lázár. A kormány korlátozni fogja az illegális bevándorlók szabad mozgását. Több törvényt akarnak módosítani ennek érdekében - tette hozzá. 

Origo
13:50

Osztálykirándulások

A Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a kormány a konzultációt követően kész szabályozásokat hozni, így a határon túli látogatásokat illetően is lehetnek változások. Palkovics László is készít egy tervezetet az osztálykirándulásokkal kapcsolatban.

Origo
13:48

Konzultáció a diákok buszoztatásával kapcsolatban

Lázár János arról beszélt, hogy a tegnapi kormányülésen meghallgatták Balog Zoltán tájékoztatását a veronai buszbalesettel kapcsolatban. Több kérdés is fölmerült a nemzeti tragédia kapcsán - tette hozzá. A diákok utazásával kapcsolatban konzultáció indul, és megkérdezik, hogy mit gondolnak az érintettek a műszaki eszközökkel, valamint az utaztatással kapcsolatban.

Origo
13:45

Kezdődik

Kezdődik a 78. Kormányinfó.

Origo
13:41

Még nem kezdődött

Továbbra sem kezdődött el a tájékoztató.

Origo
13:38

4-es metró és az OLAF

A Kormányinfón biztosan szóba kerülnek majd a 4-es metró körüli botrányok is.

Origo
13:33

Késés

Ismét késéssel kezdődik a Kormányinfó.

Origo
13:29

Lecsap-e a kormány a gyenge minőségű élelmiszerre?

A magyarok a Nébih szerint ugyanabból a termékből gyengébb minőségűt kapnak, mint az osztrákok. Megkérdezzük, szigorít-e az élelmiszer-biztonság területén a kabinet?

Origo
13:26

Mérlegen a 2018-as költségvetés

Arról is érdeklődünk, hogy a 2018-as költségvetésben mik lesznek a főbb prioritások.

Origo
13:20

Ki szállítja el a fővárosi szemetet?

Sztrájkot hirdetett a szakszervezet a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél, az elégséges szolgáltatások tárgyában indított bírósági eljárásban február 20-át jelölték meg a munkabeszüntetés időpontjának. Megkérdezzük Lázár Jánost, hogy mit tesz ebben a helyzetben a kormány. 

Ki fogja elvinni a szemetet?Fotó: Pályi Zsófia - Origo
Még több bejegyzés