Béremelésekről kérdezzük Lázár Jánost

2017.11.09., 14:03
rendezés

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő már a 103. Kormányinfót tartotta.

Origo
13:24

Mérlegen az egészségügyi béremelés

A legfrissebb hírek szerint a kormány azt tervezi, hogy előrehozza a jövő évi egészségügyi béremelést. Mikor és mekkora összegű emelésre számíthatnak az egészségügyi dolgozók? - tesszük fel a kérdést Lázár Jánosnak.

Origo
13:28

Mi lesz a minimálbérrel?

Napirenden van-e a kormányban, hogy egy kedvező III. negyedéves gazdasági növekedési adat fényében változtasson a kormány a jövő évi minimálbér-emelés mértékén? - tesszük föl a kérdést, ami abból a szempontból is aktuális, hogy az Európai Bizottság is javította a kilátásait.

Origo
13:30

Opel-gyár és Szentgotthárd

Készít-e a kabinet valamilyen válságforgatókönyvet a szentgotthárdi Opel-gyárban történt elbocsátások miatt? - ezt is megkérdezzük majd.

Origo
14:04

Kezdődik a 103.-ik

Kezdődik a 103. Kormányinfó.

Origo
14:06

Lázár: Az áldozatok és emberi méltóság védelme a legfontosabb

Jövő szerdán lesz legközelebb Kormányülés, míg a gazdasági kabinet és a stratégiai kabinet már egyeztetett. Lázár János elmondta a szexuális zaklatási ügyekről, hogy a kormánynak nincsen keresnivalója a magánviszonyokban. A kormányzatban és a Fideszben az emberi méltóságot tartjuk a legfontosabbnak, ami az áldozatok védelmét jelenti. A leghatározottabban elítéljük az erőszakot és a hatalommal való visszaélést - tette hozzá. 

Origo
14:08

Újabb 51 miliárd határvédelemre

Lázár János elmondta, 51 milliárd forintot biztosítanak a határvédelmere december 31-ig. Jelenleg 600-700 illegális bevándorlót tartanak nyílván Magyarországon. Megjegyezte Orbán Viktor azt kérte, hogy azok az alvállalkozók, akik nem kapták meg a jogos pénzüket, azok jussanak hozzá.

Origo
14:10

Ismét szégyenpadra ültetnék Magyarországot

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, az Európai Parlament baloldali és liberális képviselői Magyarországgal és Lengyelországgal szórakoznak. Úgy látja, liberális képviselők hazánkat a szégyenpadra ültetnék a kerítés miatt. Lázár szerint az európai együttműködésnek a kölcsönös tiszteletre kellene épülnie

Origo
14:12

Brüsszelbe látogat Soros György

Lázár János elmondta, Soros György napokon belül Brüsszelbe látogat, és szeretné a különféle politikusokat csatasorba állítani. Nem tudom, hogy ez igaz-e, de rengeteg hír látott napvilágot arról, hogy milyen nagy Soros befolyása Brüsszelben - tette hozzá. A kormányülésen is téma lesz az amerikai tőzsdespekuláns befolyása. 

Origo
14:15

Sunyi módon szervezkedik az EB

Lázár János arról is beszélt, hogy a kötelező betelepítés és kvóta esetében az Európai Bizottság lopakodó és sunyi módon szervezi a betelepítést. Az EB a bevándorlás megszervezésére készül, míg a közép-európai országok a bevándorlás leállítását szeretnék - mondta a miniszter. A kormány a következő időszakban is azt az álláspontot képviseli, hogy Magyarország nem akar bevándorlóország lenni.

Origo
14:17

Kettős mérce van Magyarország ellen

Lázár János arról is beszélt, hogy EB nyíltan kettős mércét alkalmaz hazánkkal szemben, mivel olyan válaszadási határidőket tűz ki vitás kérdésekben, amire nincsen példa. Míg egyes országokban négy-öt hónap áll rendelkezésre, addig hazánk esetében csak egy-két hónap. Nem fogadjuk el, hogy a magyarokra hátrányos szabályok vonatkozzanak - mondta a miniszter. 

Origo
14:20

"Verhofstadt összekeverte Brüsszelt Moszkvával"

Verhofstad összekeverte Brüsszelt Moszkvával, azzal, hogy a brüsszeli nagykövetet be akarta rendeltetni - mondta a miniszter. Brüsszelben ez nem így megy, szemben Moszkvával - tette hozzá. Lázár szerint szoros összefüggés lehet Soros közelgő látogatása és a mostani Magyarország elleni támadások között.

Origo
14:22

Ukrajna: Együttműködésre törekszünk

Lázár János a magyar-ukrán viszonyrendszerről azt mondta, mi együttműködésre törekszünk. Ezt a vitát úgy akarjuk lefolytatni, hogy az együttműködés lehetősége megmaradjon. Ha egy kisebbségi csoportnak volt valamilyen joga, akkor azt egy EU-ba törekvő országnak meg kell tartania - mondta a miniszter.

Origo
14:23

Nagy győzelmet aratott a Fidesz-szövetséges

Elsöprő győzelmet aratott az agrárkamarai választáson a Fidesz-szövetséges Magosz - ismertette Lázár. Szerinte a kormánynak az a feladata, hogy a kamarai programokat végrehajtsa. A kamarai választáson a kis-és középbirtokosok szerezték meg az elsöprő győzelmet - tette hozzá. 

Origo
14:26

Életbe lép a kilakoltatási moratórium

A hajléktalanok téli ellátásáról azt mondta, hogy annyi férőhelyre van szükség, amennyi hajléktalan van. Életbe lép a szociális tűzifa program és a kilakoltatási moratórium - jelentette be a miniszter. Lázár közölte, jó hír, hogy az EB javította a magyar növekedési kilátásokat. 

Origo
14:27

Új ember az államkincstár élén

Lázár János bejelentette, hogy Mászáros József került az Államkincstár élére. Az otthonteremtési kedvezményről azt mondta, hogy folyamatosan nő a kiadott építési engedélyek száma. A gazdasági helyzet javulását mutatja a kiskereskedelmi forgalom növekedése is - mondta Lázár.

Origo
14:33

Lázár: Nem szakértők diktálnak

Lázár János kérdésre válaszolva elmondta, a Norvég Alappal kapcsolatos kijelentései miatt kerülhetett Soros György listájára. Nem gondoltam volna a Norvég Alap körüli viták idején, hogy milyen nagy befolyása van Soros György embereinek az Európai Bizottságra. Akik Soros pénzéből dolgoznak, azok több alkalommal el tudták érni, hogy a javaslataik szó szerint bekerüljenek a bizottsági dokumentumokba - mondta Lázár. Nem szakértők, hanem speciális szempontok diktálnak - tette hozzá.

Origo
14:36

Lázár: Ez jól szimbolizálja Gyurcsányt

Furcsa, hogy egy demokratikus politikus, miért tiltakozik a Soros-tervről szóló demokratikus konzultáció ellen - mondta Lázár. Gyurcsány Ferenc kettős állampolgárok elleni kampánya kapcsán kijelentette, hogy példátlan egység formálódott a volt kormányfő ellen. Gyurcsány korábban amellett kampányolt, hogy az illegális migránsokat engedük be, míg a határon túli magyarokkal problémája van. Lázár szerint mindez a migránssimogató akcióknak a főszereplője Gyurcsány.

Origo
14:39

Lázár még nem kapott konzultációs ívet

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, Brüsszel azzal indokolta a válaszadási idő lerövidítését, hogy mi magyarok vagyunk. Még én sem kaptam meg a nemzeti konzultációs ívet, így nem tudjuk megmondani, hogy emnyit küldtek vissza - mondta Lázár.

Origo
14:42

Minden elkészül jövőte a Várban

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a budai várban lévő építkezések lassan haladnak, de jövőre elkészül minden.

Origo
14:44

Egyelőre nem lesz rezsicsökkentés

A Miniszterelnökség egy másik kérdésre azt mondta, nincsen napirenden a közüzemi díjak esetében a rezsicsökkentés.

Origo
14:47

Ez történhet a hódmezővásárhelyi panelprogrammal

A hódmezővásárhelyi panelprogram kapcsán elmondta, hogy arra volna igény, hogy az üresen álló házakba kiköltözzenek az emberek, ha erre lesz megfelelő konstrukció, akkor lehet előrelépés. Lázár szerint a kormányzatban régóta dolgoznak azon, hogy milyen panelfelújítási programok lehetnek. 

Origo
14:50

Ismét terítéken a szexuális zaklatások

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a szexuális zaklatási ügyekben az elmúlt években nem tettek feljelentést. Annyira személyes dolog, hogy valaki tesz-e feljelentést, azon a területen nem tud a kabinet lépni. A jogszabályok megfelelő védelmet biztosítanak az áldozatoknak, ha meghozzák a megfelelő jogilépéseket - mondta a miniszter. Lázár közölte, amelyik intézményben volt eljárás, ott nagyon gyors döntés született.

Origo
14:52

Lázár: Keményen kell fellépnie a hatóságoknak

Az FTC-DVSC meccsen történt késeléssel kapcsolatban elmondta, hogy az államnak nagyon keményen kell fellépnie, mivel egy sporteseménynek családi eseménynek kell lennie. Lázár János közölte, hogy ez egy rendőrségi ügy, és nem kell jogszabályokat módosítani.

Origo
14:54

Nem áll le a nemzeti konzultáció

Kizárt, hogy a kormány leállítsa a nemzeti konzultációt bármilyen külföldi nyomásra - mondta Lázár.

Origo
14:57

Lázár: Ez nem ajándék

Lázár János egy másik kérdésre közölte, Szombathely nem azért kapott új stadiont, mert jól viselkedett volna. Mi minden megyei jogú várost szövetségesnek tekintünk, így Salgótarján és Szeged is jelentős összeget kapott - tette hozzá. Szombathelyen nemcsak a stadionra, hanem a kórházra is költött a kormány.

Origo
15:06

Nem lesz harmadik nem Magyarországon

Lázár János a német alkotmánybíróság döntésével kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány nem tervezi, hogy ilyen lépéseket tegyen, amit ráadásul a magyar társadalom nagy része is elutasít. Pontosan ez a döntés mutatja, hogy egyes országok, milyen irányba szeretnének menni az unióban, míg mások ezzel szemben állnak. Mi olyan Európát szeretnénk, ami a keresztény-zsidó alapokra épül - tette hozzá.  

Origo
15:07

Mecsetépítési tilalom: nincs a kabinet napirendján

A kormány napirendjén nem szerepel, hogy betiltanák a mecsetépítést - mondta egy másik kérdésre Lázár.

Origo
15:08

3-as metró: tovább segít a főváros

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy a 3-as metró felújítása során továbbra is segíteni fognak a fővárosnak.

Origo
15:14

Ezért lenne jó a magánmecenatúra

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, szükség lenne arra, hogy a jómódú emberek támogassák a különféle művészeti ágakat. Szükség lenne egy jól működő magánmecenatúrára.

Origo
15:17

Visszafogottak lesznek az új kormányzati épületek

A budai vár felújítása egy műemlékvédő projekt, így a karmelita kolostor felújítása is ezek közé tartozik - mondta a miniszter. Lázár János közölte, a legmértéktartóbb körülményeket teremtik meg az új kormányzati épületekről.

Origo
15:21

Így rendezik az adósságokat

A kórházi adósságállomány átvállalásáról az mondta a Miniszterelnökség vezetője, minden intézmény adóssága át lesz vizsgálva, a 30 napon túli adósságok mindig ki lesznek fizetve.

Origo
15:23

Nem lett új kormánybiztos

Nem neveztek ki új személyt a budapesti közlekedési beruházások kormánybiztosának, hanem az eddig személy (Homolya Róbert) kapott új portfóliót, mivel a HÉV-irányítását a kormány vette át - mondta Lázár.

Origo
15:25

Zrinyi2026: Már tárgyaltak róla

Lázár János a Zrinyi2026 programról azt mondta, hogy a nemzetbiztonsági kabinet már tárgyalt róla. Kiértékelték, hogy mit jelentene a költségvetés számára, ha a GDP 2 százalékát költenék honvédelemre.

Origo
15:28

Lázár: Nincs szégyellnivalóm

Semmi szégyelnivalóm nincs abban, hogy Tiborcz Istvánnal találkoztam, mivel már régebbről ismerem - mondta Lázár.

Origo
15:32

Lázár: Ezt Tarlóstól kell megkérdezni

A főpolgármestertől kell megkérdezni, hogy miért nem akadálymentesítik azt a nyolc metrómegállót, amit most felújítanak - mondta Lázár. Budapest nagy költségvetésel dolgozik, és komoly megtakarítása van, nemcsak a kormánytól kell kérni - tette hozzá.

Origo
15:36

Nemcsak most vizsgálódnak

A Miniszterelnökség vezetője közölte, nemcsak most vizsgáljuk, hogy a különféle szélsőjobboldali szervezeteknek, milyen kapcsolata van a Jobbikkal, mivel Magyar Gárda sincsen már.

Origo
15:38

Mi lesz a székelyek nemzetiségével?

Lázár János elmondta, hogy a kormány nem tárgyalt még arról, hogy támogatják-e a székelyek nemzetiségként való elismerését célzó népszavazást.

Origo
15:41

Így alakulhat a bölcsődék helyzete

Lázár János egy másik kérdésre közölte, egyelőre nem biztos, hogy 2018 elejéig sikerül minden településen bölcsődét létesíteni, így egyéb településekre is elképzelhető, hogy lehet gyereket vinni majd.

Origo
15:45

Nemzeti lovarda: nem követelnek kötbért

Lázár János egy másik kérdésre közölte, hogy mivel nem készült el a nemzeti lovarda október 31-ig, ezért nem követel pénzt a kormány, mivel nem a beruházó hibájából nem készült el a beruházás. 

Origo
15:49

Lázár: Zajlik a büntetőeljárás 4-es metró ügyben

Lázár János egy másik kérdésre közölte, jelenleg is büntetőeljárás folyik a 4-es metró ügyében, ami a rendszerváltás óta a legnagyobb korrupciós botrány. Ez egy nemzetközi bűnügy, így több szálon is folyik a nyomozás. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ez mikor zárul le - tette hozzá. Czeglédy Csaba ügyéről azt mondta, hogy az előzetesben lévő politikus Gyurcsány egyik legfőbb bizalmasa.

Origo
15:54

Venezuelából hozhatnak haza magyar állampolgárokat

A Miniszterelnökség vezetője egy kérdésre azt mondta, Venezuelában komoly válság van, és az ott élő magyarok egy része megkereste a kormányt, mivel segítséget kértek a hazatelepülésükre. Akik magyar állampolgárok, azok számára készült egy akcióterv, hogyan lehet hazahozni őket, ez titkos, ezért többet nem tudok erről mondani - mondta Lázár.

Origo
15:55

Vége

Vége a 103. Kormányinfó.

Még több bejegyzés