Ennyit kap, akinek a legmagasabb a nyugdíja Magyarországon

öregek, öregség, svéd nyugdíjas szatyrokat cipel Stockholmban
Vágólapra másolva!
Több mint kétmillió forint nyugdíjat kap valaki Magyarországon, ez a legmagasabb összeg, amelyet valakinek nyugdíjként kifizetnek. Vannak viszont ötezren, akik 10 ezer forintnál is kevesebbet kapnak.
Vágólapra másolva!

2016. június 1-jén egy fő részesült kétmillió forint feletti nyugellátásban - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egy ellenzéki írásbeli kérdésre adott válaszában. Ez azt jelenti, hogy

a mintegy 2,2 millió nyugdíjas 0,000045 százaléka kap ilyen luxusnyugdíjat,

miközben az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság statisztikája szerint a nyugdíjak átlagos összege tavaly év végén alig haladta meg a 114 ezer forintot.

Nettó kétmillió

A nettó kétmilliós havi nyugdíj még keresetnek sem utolsó, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal tavaly év végi adatai szerint a nettó átlagbér országos átlagban 162 ezer forint, és még a mindig jobban teljesítő Budapesten sem sokkal több, mint 200 ezer forint. A legszerencsésebb magyar nyugdíjasnál tehát csaknem egyévnyi átlagbérrel a táskájában csönget minden hónapban a postás.

Svéd nyugdíjas Stockholmban - erre az összegre még ő is csettintene Forrás: AFP/Shah Marai

Ez a jelentős összeg ráadásul évről évre egyre magasabb: idén februárban még „csak” 1,6 millió forint volt a rekorder havi nyugdíj.

Másfél éve, 2015 januárjában a legmagasabb nyugdíj összege 1,3 millió forint volt, 2014-ben pedig csupán 870 ezer forint.

Mint arról az Origo is beszámolt, 2015 januárja választóvonalnak számít, hiszen ekkortól törölték el a nyugdíjplafont. A járulékplafon eltörlése azt jelenti, hogy vannak, akiknek több nyugdíjjárulékot kell fizetniük, igaz, hosszabb távon így az állam kiadásai is nőni fognak a magasabb nyugdíjak kifizetése miatt.

Rétvárinak az MSZP-s Korózs Lajos kérdésére adott válaszából az is kiderült, hogy „a járulékplafon eltörlése óta megállapított öregségi nyugdíjak mintegy 0,4 százaléka esetében eredményezett magasnak mondható, havi 350 ezer forint feletti induló ellátást valamelyik megállapítási tényező”.

Görög nyugdíjasok rohamoznak meg egy bankfiókot Athénban tavaly, az adósságválság idején Forrás: MTI/EPA-ANA/Oresztisz Panajotu

Ezen ellátási összegek nagy többségét - mintegy 60-65 százalékát - kizárólag a hosszú szolgálati idő vagy a korhatár feletti továbbdolgozás eredményezte - írta Rétvári. Csupán a többi esetben - tehát az új megállapítások mintegy 0,13-0,15 százalékában - játszhatott az államtitkár szerint részbeni szerepet a járulékplafon eltörlése a magas ellátási összegben.

Felével be kell érje a kormányfő

Hogy a havi kétmilliós nyugellátás nagyságát érzékeltetni tudjuk, érdemes összehasonlítani a legjobban kereső politikusokéval, állami vezetőkével. Orbán Viktor miniszterelnök például bruttó 1,7 millió forintot keres, ami nettóban alig több, mint 1,1 millió forint. Vagyis a legszerencsésebb magyar nyugdíja ellátásának mintegy felééért dolgozik a kormányfő.

Orbán Viktornál azonban vannak sokkal jobban kereső állami vezetők is - főleg a közösségi tulajdonú gazdasági társaságoknál vagy olyan független állami szerveknél, mint például a jegybank vagy a bíróság, ügyészség.

Polt Péter legfőbb ügyész például bruttó havi 2,75 milliót keresett tavaly

- főügyészi fizetését két egyetemi oktatói mellékállással kiegészítve -, ami körülbelül nettó 1,8 millió forint.

Másnak alig jut 28 500 forint is

Ha a kétmilliós nyugdíjat kapó egyetlen magyar a képzeletbeli skála egyik vége, akkor a másikon azok vannak, akik a nyugdíjminimumot kapják csupán. Ez jelenleg havi 28 500 forint. Ám ők nincsenek sokan - nyugtatta meg írásbeli válaszában a humántárca államtitkára Korózs Lajost, mondván: az elmúlt években, éves átlagban száz embernek állapítottak meg ekkora öregségi nyugdíjat.

Igyekeznek közelíteni a jövedelemhez

A nyugdíjrendszerben az 1980-as években - ekkor kezdett jelentősebb bérkülönbség kialakulni a gazdaságban - vezették be a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset összegének korlátozását, ez később a degresszív számítási szabály többsávosra bővülésével folytatódott. A járulékfizetési felső korlátot 1992-től vezették be, vagyis ekkortól korlátozta a törvény a nyugdíjjal helyettesítendő kereset nagyságát. A korlát feloldásával az aktív életszakaszban elért tényleges jövedelem pótlásához közelít a rendszer. A nyugdíjminimum szerepe a nyugdíjrendszerben, hogy aki legalább 20 év szolgálati időt igazol, és a nyugdíj alapjául szolgáló kereseteinek átlaga a nyugdíjminimum összegét eléri, az ennél kevesebb nyugdíjat nem kaphat.

Vannak azonban olyan nyugdíjszerű ellátásban részesülők, akiknek - nyugdíjminimum ide vagy oda - még ennél is kevesebb pénz jut. Az ellenzéki politikus ugyanis arra is rákérdezett, hányan vannak az „alacsony összegű nyugdíjjal” rendelkezők, akiknek speciális helyzetükben uniós koordinációs rendelet, illetve a szociális biztonsági egyezmény alapján ekkora az ellátása.

Mintegy ötezren vannak, akik kevesebb mint 10 ezer forint öregségi nyugdíjat kapnak Forrás: AFP/Picture Alliance/Frank May

Az államtitkár szerint több ezren vannak ma Magyarországon, akiknek még a hivatalos nyugdíjminimum összegénél is kevesebb az öregségi nyugdíja. Mintegy ötezren vannak, akiknél ez nem éri el a 10 ezer forintot, és további 13 417 embernél ez meghaladja, de nem éri el a 28 500 forintot.

Félmilliónál is többet alig 50-en

Míg kétmilliós nyugdíjat kapó ellátottból tehát csak egy van az egész országban, addig már

ketten vannak azok, akik 1 és 2 millió forint közötti nyugdíjat kapnak

- ez Rétvári államtitkárnak ugyancsak Korózs Lajos egy korábbi kérdésére adott válaszából derül ki - ebben még áprilisi adatok vannak.

Az akkori válasz szerint

a 2016. április 30-i adatok alapján 43 ember kapott 500 ezer és egymillió forint közötti öregségi nyugdíjat.

Rétvári ehhez hozzáfűzte: az 500 ezer és egymillió forint közötti összegű nyugdíjakat nagyon hosszú, 47 évet meghaladó szolgálati idő alapján, átlagosan közel 67 éves életkorban igényelték.

A Rétvári Bence államtitkár által közölt statisztika szerint félszázan kapnak félmilliónál többet Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az egymillió forint feletti nyugdíjat pedig 50 év szolgálati idő alapján 69,5 éves biztosítottak igényelték. A magas összegű nyugdíjban részesülők 5-10 évvel a nyugdíjkorhatáruk után igényelték a nyugdíjat, vagyis ennyivel rövidebb lesz a nyugdíj folyósításának várható ideje, és ennyi idővel tovább fizettek magas kereset után járulékot - írta az államtitkár.