Szonda Ipsos: Sólyom és Orbán vezet népszerűségben

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor főpolgármester hátracsúszott, Navracsics Tibor, a Fidesz-frakcióvezetője feljött a politikusok népszerűségi rangsorán - írja a keddi Népszabadság a Szonda Ipsos februári közvélemény-kutatása alapján. A legnépszerűbb politikus továbbra is Sólyom László államfő, a miniszterelnök-jelöltek között pedig magasan vezet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.
Vágólapra másolva!

A Fidesz elnöke, Orbán Viktor népszerűsége a legnagyobb a miniszterelnök-jelöltek közül - ismerteti a Népszabadság a Szonda Ipsos februári közvélemény-kutatását. A politikusok népszerűségi listáján Orbán 44 pontos népszerűségi indexével összesítésben a második helyet szerezte meg a 47 pontos köztársasági elnök, Sólyom László mögött. A Fidesz szimpatizánsai körében Orbán népszerűségi indexe 81 pontos, a kormánypártiak körében csak 12.

A szocialista szavazók körében romlott a Fidesz elnökének megítélése az évértékelő beszéde és az azt követő nyilatkozatai óta, 8 ponttal esett náluk Orbán mutatója. Ez volt az elmúlt hónap legnagyobb pontszámváltozása, egyik más politikus megítélése sem változott ennyit semmilyen körben sem - írja a Népszabadság.

A többi párt listavezetőjének népszerűsége nagyon hasonló: az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila és Vona Gábor, a Jobbik jelöltje egyaránt 30 ponton áll. Alig valamivel marad le tőlük az MDF kormányfőjelöltje, Bokros Lajos a maga 28 pontos mutatójával. Vona majdnem ugyanannyira népszerű a Jobbik szavazói körében a náluk szerzett 77 pontjával, mint Orbán a fideszesek körében. Bokros is jól áll az MDF táborában, de a szocialisták szimpatizánsai körében is népszerű, náluk 55 pontot ért el. A Fidesz támogatói azonban ugyanannyira rosszul ítélik meg Bokrost, mint a kormánypárti politikusokat, a körükben csak 17 ponton áll a népszerűsége.

Az elmúlt időszakban két politikus megítélése változott jelentősebben. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője népszerűbbé vált, míg Demszky Gábor főpolgármester hátracsúszott a rangsor utolsó előtti helyére. A legutolsó Kóka János.