Forsense: 16 hónap alatt nyolcszorosára nőtt a Jobbik ismertsége

Vágólapra másolva!
A 25 éven alattiak körében a Jobbik támogatottsága kétszer akkora, mint az MSZP-é, és már a Fidesz vetélytársává vált - olvasható a Forsense közvéleménykutató felmérésében. A kutatás szerint a Jobbik ismertsége 2008 októberében 8 százalékos volt, ami 2010 februárjára 61 százalékosra nőtt.
Vágólapra másolva!

A Forsense közvéleménykutató felmérése szerint a Jobbik jelenleg a teljes lakosságon belül alig 8 százalékos, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 15 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg egy évvel ezelőtt 1 illetve 3 százalékos tábort tudhatott maga mögött ebben a két körben.

A Jobbik ezzel egy év alatt egy marginális helyzetű kispártból a magyar pártrendszer 3. pólusává nőtte ki magát. A csütörtökön nyilvánosságra hozott kutatási eredmények alapján a Jobbik támogatottsága idén februárban a fiatalabb korcsoportokban egyértelműen utolérte, vagy meghaladta a szocialisták támogatottságát, a 18-24 évesek között pedig kétszer akkora bázissal rendelkezik, mint a kormánypárt.

A kutatás szerint a Jobbik 2009-ben hónapról, hónapra erősödött a fiatalok és a középkorúak csoportjában, így az MSZP csak az idősebbek (60 év felettiek) körében megtartott előnyével tud a teljes népességben a Jobbik elé kerülni. A Jobbik a 25 év alattiak, így az idén először szavazók körében, a Fidesznek is vetélytársává vált a választások előtt - áll a Forsense közleményében.

A Forsense idén februárban olyan embereket keresett meg, akiket már egy évvel korábban is megkérdezett. A vizsgálatból kiderül, hogy a Jobbik mai szavazóinak fele 2009 elején még bizonytalannak mondta magát, vagy nem árulta el preferenciáját. A párt támogatóinak 24 százaléka a Fidesztől érkezett, 12 százaléka az MSZP-től, és 6 százaléka a MIÉP szavazója volt korábban.

A kutatásból az is kiderül, hogy 4 hónappal korábban még 10 százalék volt azok aránya, akik mind a Jobbikhoz, mind a Fideszhez közel álltak. Jelenleg viszont már csak a teljes népesség 6 százalékára jellemző ez az átfedés. A Fidesz szavazóinak 12 százaléka érzi magához közel a Jobbikot, szemben a tavaly őszi 21 százalékkal. A Fidesz bázisának 5 százaléka szerint pártjuknak a választások után nyíltan támogatni kellene a Jobbikot, további 29 százalékuk szerint, ha nem is nyílt támogatással, de valamilyen formában szövetségest kellene benne látnia. 20 százalék közömbös, és a Fidesz szavazóinak 34 százaléka az elutasítás mellett voksol.

A Jobbik ismertségének növekedését a Forsense azzal jellemzi: a 2008. októberi 8 százalékról egy év alatt 50 százalékra, majd 2010 februárjára 61 százalékra emelkedett a pártot spontán említők aránya.

Az adatok a Forsense választáskutatási programjának keretében végzett kérdőíves közvélemény-kutatásokból származnak, amelynek során 2010. januárban és februárban, egyenként minden esetben 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg. A minta összetétele a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők szerint (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) megfelel a felnőtt magyar lakosság arányainak.