Vágólapra másolva!
Az MDF akkor sem biztos, hogy bejutna a parlamentbe, ha mindenhol el tudna indulni - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. A kutatás szerint az aktív szavazók közel fele, 49 százaléka a Fideszre szavazna, az MSZP 12, a Jobbik pedig 9 százalékot szerezne.
Vágólapra másolva!

Az áprilisi választásokon részvételüket biztosra ígérő szavazók közel fele, 49 százaléka szavazna a Fideszre a Nézőpont Intézet legfrissebb, március elején készült felmérése szerint. Az MSZP 12, a Jobbik pedig 9 százalékot szerezne az aktív szavazók körében. Az összes megkérdezett is hasonló az arányban szavazna: a Fidesz támogatottsága 40 százalék, az MSZP-t a szavazók 11, a Jobbikot 8 százaléka választaná.

A Nézőpont Intézet előző felmérésében még mind a három pártnak egy százalékkal kisebb volt a támogatottsága az aktív szavazók körében. Ugyanakkor a részvételüket biztosra ígérőknek még mindig több mint negyede, 26 százaléka mondja azt, hogy bár biztosan elmennek szavazni, még nem tudják vagy nem árulják el, hogy kikre szavaznak.

A kutatás szerint az MDF már akkor sem biztos, hogy bejutna, ha mindenhol el tudna indulni, ugyanis a megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka szimpatizál a párttal. Ugyanennyien választanák az LMP-t is. A két kis párt az aktív szavazók körében sem áll jobban: a részvételüket biztosra ígérő szavazóknak is csak 2, illetve 1 százaléka szavazna rájuk a kutatás szerint.

A még el nem kötelezett szavazók egyéb politikai kérdésekre adott válaszai alapján az LMP akár 9 százalékot is elérhetne, de a párt a Nézőpont Intézet megállapítása szerint karakternélkülisége és politikusainak ismeretlensége miatt egyelőre nem képes kitörni a bejutási küszöb alatt tanyázó kispárt státuszából.