Vágólapra másolva!
A negyedik legerősebb párttá vált az LMP szavazóbázisa alapján - derül ki a Forsense által kedden közölt közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint a párt elérheti a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, azonban ehhez az egyéni választókerületek zömében jelöltet kéne állítaniuk és több területi listára lenne szükségük.
Vágólapra másolva!

Szavazóbázis alapján bejuthatna a parlamentbe a Lehet Más a Politika (LMP) - derült ki a Forsense által kedden közzétett felmérésből. A Forsense kutatása szerint ehhez a pártnak a legtöbb egyéni választókerületben jelöltet kellene állítania. Az Országos Választási Iroda keddi adatai szerint az LMP-nek jelenleg mindössze 27 egyéni körzetben van jelöltje (176-ból), és csak Bács-Kiskun megyében tudott területi listát állítani.

"2009 elején az LMP gyakorlatilag teljesen ismeretlen volt, az EP-választáson elért jó eredmény azonban a szimpatizánsi kör további bővülését hozta" - olvasható a Forsense honlapján. Míg 2009 júniusa és novembere között az LMP-nek 2 százalékos volt a támogatottsága, addig 2010 elejére a parlamentbe jutásra esélyes párttá vált.

A biztos szavazó pártválasztók között az LMP a negyedik legtámogatottabb párt lett, és februárra elérte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt a Forsense kutatása szerint. A teljes népesség körében 3 százalék az LMP népszerűsége - olvasható a Forsense felmérésében. A felmérés szerint az LMP neve már a megkérdezettek 20 százalékának cseng ismerősen, ezzel elérték a MIÉP és az FKGP ismertségi szintjét. Szavazói 32 százaléka az EP-választási eredmények után, 35 százaléka pedig idén csatlakozott az LMP-szimpatizánsok köréhez.

A megkérdezettek 6 százaléka azt mondta, hogy közelállónak érzi magához az LMP-t, 15 százalék pedig semlegesen áll a párthoz, de nyitott az LMP felé. "A pártot ismerő bizonytalanok körében az LMP a legrokonszenvesebb párt a Fidesz után" - írja a Forsense.

A baloldal és a centrum között

A párt a kutatás szerint a baloldali pártokhoz áll közelebb a választók pártszimpátiája alapján, de "e pártot jellemzi leginkább a centrum és a mérsékelt pozíció" - írják. A pártok közül az LMP szavazóinak átlagéletkora a legalacsonyabb a Forsense szerint, sőt a fiatalok között majdnem annyi szimpatizánsa van a pártnak, mint az MSZP-nek (a 25 év alattiak 10 százaléka szavazna az LMP-re). A párt szavazói között sok a budapesti és a városi, a nő, a magasabb státuszú, magát a közép- vagy felsőosztályhoz soroló és a magasabb iskolai végzettségű szavazó.

Az LMP szavazóinak nagy többsége új szavazó, vagy olyan, aki 2006-ban a szocialistákra szavazott - olvasható a kutatásban. Az LMP szavazóinak 25 százaléka 2009 elején még az MSZP-vel szimpatizált, 24 százaléka pedig akkor még fideszesnek mondta magát.

A Forsense adatai kérdőíves közvélemény-kutatásokból származnak, amelyeket 2009-ben havonta és 2010 első hónapjaiban három alkalommal végeztek el, egyenként 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonon való megkérdezésével.