Medián: 60 százalék alá esett a Fidesz

Vágólapra másolva!
Két és fél éve először fordult elő, hogy 60 százalék alá esett a Fidesz támogatottsága - írja Medián. Az MSZP és a Jobbik támogatottsága nem változott számottevően a felmérés szerint. Az MDF és az LMP egyelőre megrekedt az 1-2 százalékos szinten. Februárhoz képest nem sikerült jobban mozgósítani a szavazókat sem, változatlanul 53 százalék menne el szavazni.
Vágólapra másolva!

A Medián legfrissebb felmérése szerint csökkent a fölényesen vezető Fidesz-KDNP-lista támogatottsága, míg a második helyért folytatódik az MSZP és a Jobbik versenyfutása. A HVG számára március 5-9. között készített felmérés szerint két és fél év óta először esett 60 százalék alá a Fidesz-KDNP-re szavazók aránya a választani tudó biztos szavazók körében.

A második helyért versengő két párt, az MSZP és a Jobbik szavazótábora növekedett. Az MDF és az LMP továbbra sem jutott túl az 1-2 százalékos szinten a Medián felmérése szerint, igaz, náluk egyelőre az a fő kérdés, hogy hány helyen tudnak területi listát állítani - olvasható a Medián elemzésében. Ehhez elengedhetetlen, hogy sok helyen tudjanak listát állítani a péntek délután 4-ig történő összegyűjtésig. A gyűjtés hajrájáról ebben a cikkünkben olvashat.

A Fidesz a teljes népesség körében 41, a biztos szavazók között 49, a választani tudók között 58, míg a választani tudó biztos szavazók között 57 százalékon áll a Medián szerint. Az MSZP-re a teljes népesség 15, a biztos szavazók 18 százaléka szavazna, a választani tudók és a választani tudó biztos szavazók között pedig egyaránt 21 százalékos a népszerűsége. A Jobbikot a teljes népesség 11 százaléka támogatja márciusban, a biztos szavazók és a választani tudók között ez 15 százalékos, míg a választani tudó biztos szavazók 18 százaléka szavazna rájuk.

"Mindent egybevetve, egyelőre az áprilisi választás egyetlen nagy kérdésére sincs válasz: nem biztos, hogy meglesz a Fidesz kétharmada, nem lehet tudni, melyik párt lesz a második és bizonytalan az is, hogy hány párt jut be a következő Országgyűlésbe; egyelőre három alakulat mandátumszerzése biztos" - írta a Medián.

Nem mozgósított a kampány

Az elemzés szerint a mérsékelten kiélezett választási kampány eddig nem igazán mozgósította a szavazókat: februárban és márciusban is 53 százalékuk mondta, hogy biztosan szavaz április 11-én, miközben négy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban 52-ről 59 százalékra nőtt a magukat biztos szavazóknak mondók aránya.

A felmérés szerint változatlanul a Jobbik szimpatizánsai a leginkább elkötelezettek, és a párt még az elmúlt egy hónapban is tudott mozgósítani (híveinek februárban 76, március közepén 79 százaléka számít biztos szavazónak). A mozgósítható Fidesz-hívek számaránya ez idő alatt visszaesett (67-ről 64 százalékra), az MSZP-seké viszont erősödött (63-ról 67 százalékra).

A kutatást az ország több mint száz településén, véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt személyes megkérdezésével végezte a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet.

A Nézőpont Intézet szerdán közölt felmérése szerint a Fidesz és a Jobbik támogatottsága is nőtt március második hetében, míg az MSZP népszerűsége nem változott. Az elemzés alapján a Fidesz támogatottsága egy hét alatt 4 százalékkal 53 százalékra, a Jobbiké 3 százalékkal 12 százalékra emelkedett az aktív szavazók körében, a kormánypárt támogatottsága ezzel szemben 12 százalékon maradt a március 12.-14. között megkérdezett biztos szavazók körében. A Nézőpont Intézet kutatása szerint az MSZP és a Jobbik a potenciális szavazóikat tekintve is fej-fej mellett, egyaránt 16 százalékon áll.