Vágólapra másolva!
A választások közeledtével egyre nő a különbség a Fidesz és az MSZP között a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A legfrissebb márciusi adatok alapján a Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerezhet a választáson, Orbán Viktort pedig még az ellenzéki párt támogatóinál is többen szeretnék kormányfőnek. Gyurcsány Ferenc visszatérését 81 százalék ellenzi.
Vágólapra másolva!

A kampány ezen időszakában jellemző, hogy csökken a két nagy párt közötti különbség, azonban jelenleg inkább szétnyílt az olló: január elején a részvételüket biztosra ígérő szavazók körében a Fidesz 42 százalékon állt, március közepére viszont már 57 százalékra emelkedett - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, márciusi felméréséből, amelyet a Heti Válasz című lap megbízásából készített.

Az adatok szerint az MSZP nem tudott kitörni a 10-12 százalékos körből, és a Jobbik sem haladta meg tartósan a 10 százalékot. A Nézőpont Intézet szerint az MSZP és a Jobbik még a potenciális szavazók körében sem ért el tartósan 20 százalék feletti eredményt, és Bajnai Gordon háttérbe szorulásával a szocialisták támogatottsága még csökkent is.

A Fidesz-KDNP így kétharmados parlamenti többséget szerezhet a március 19-21. között felvett adatok alapján: a jobboldali pártszövetség 281 képviselői széket szerezhet, az MSZP 44, a Jobbik 43, az LMP pedig 18 képviselőből álló frakciót hozhat létre.

Gyurcsány Ferenc visszatérését a megkérdezettek 81 százaléka ellenezte, így az egykori kormányfő sem hozhat új szavazókat az MSZP-nek. Az egykori miniszterelnökről a Nézőpont Intézet azt állítja, hogy már a választás utáni időkre készül; azonban személye az egyéves visszavonulás alatt sem lett népszerűbb: Gyurcsány visszatérését csak 14 százalék szeretné, 81 százalék ellenzi.

A felmérés szerint az MSZP járhat rosszul a "baloldal romjain" életre kapó kisebb pártok miatt, az LMP-re és az MDF-re leadott szavazatok elsősorban a szocialisták eredményét ronthatják. A potenciális szavazókat figyelembe véve az LMP 9 százalékos támogatottságot élvez, míg a belső hatalmi harcok dúlta MDF az összes lehetséges aktív szavazót figyelembe véve is egy százalékkal elmarad a parlamenti küszöb átlépésétől.

Újdonságnak számít, hogy a Fidesz elnökét a Fidesz támogatóinál is többen választanák kormányfővé: a megkérdezettek 49 százaléka Orbán Viktort, 11 százaléka az MDF színeiben induló Bokros Lajost, 10 százaléka Mesterházy Attilát, és csak 5 százaléka tenné meg Vona Gábort, a Jobbik elnökét miniszterelnöknek.

A több közvélemény-kutatás eredményeit összevető cikkünket itt elolvashatja.