Századvég: Orbán mindenben veri ellenfeleit

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor tartják a választók a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra a jelöltek közül a Századvég Alapítvány márciusi felmérése szerint. Bokrost vagy szeretik, vagy utálják: Orbán után ő a második az alkalmassági listán, ugyanakkor minden más jelöltnél többen utasítják el.
Vágólapra másolva!

Továbbra is majdnem minden második megkérdezett (47%) vélekedik kedvezően a Fidesz elnökéről, Orbán Viktorról a Századvég Alapítvány felmérése szerint. A miniszterelnök-jelöltek megítélését vizsgáló felmérésen Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje lett a második, róla csaknem kétszer annyian (26%) vélekednek pozitívan, mint a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről, Mesterházy Attiláról (15%).

Az elutasítottság dimenziójában Bokrost ítélik meg legkedvezőtlenebbül a választópolgárok, 54%-uk utasítja el. Őt Mesterházy Attila követi, akit a megkérdezettek szintén majdnem fele elutasít (48%), a sort Orbán Viktor zárja (34%). Az elmúlt két hónapban nem változott azok aránya, akik negatívan ítélik meg Orbánt, miközben Mesterházy négy százalékpontot rontott februárhoz képest. Amennyiben a választópolgároknak lenne lehetőségük közvetlenül miniszterelnököt választani, akkor a megkérdezettek 43 százaléka választaná Orbán Viktort, míg Mesterházy Attilának és Bokros Lajosnak a szavazók 14-14 százaléka szavazna bizalmat. Vona Gábort, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét a megkérdezettek mindössze 4 százaléka támogatná a kormányfői pozíció megszerzésében.

A miniszterelnöki alkalmasság szempontjából relevánsnak gondolt politikusi jellemvonások elemzése tekintetében még inkább megmutatkozik Orbán fölénye a Századvég szerint. A választópolgárok közel fele (48%) Orbánt, míg 12 százaléka Bokrost, 8 százaléka Mesterházyt, 4 százaléka pedig Vonát tartja erős vezetőnek. A megkérdezettek 40 százalékának az a véleménye, hogy a Fidesz vezetője képes megvédeni a nyugdíjakat, képes munkahelyeket teremteni és törődik az emberekkel. Ezekben a tulajdonságokban a többi miniszterelnök-jelölt megítélése jelentősen elmarad Orbánétól. Mesterházyról 15 százalék gondolja, hogy megvédi nyugdíjakat, tíz százalék, hogy képes munkahelyeket teremteni, valamint ugyancsak tíz százalék, hogy törődik az emberekkel.